Észak-Korea

A KCNA állami hírügynökség beszámolója szerint Kim Dzsong Un, az országot irányító Koreai Munkapárt Központi Katonai Tanácsának (KKT) kibővített ülésén szólalt fel. Ilyen plénumot legutóbb tíz hónapja hívtak össze. Az esemény azzal hozható összefüggésbe, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea március elején tartja meg Key Resolve és Foal Eagle fedőnevű éves hadgyakorlatát. Az ilyen katonai manőverek tovább fokozzák a feszültséget a két Korea között. Két nappal korábban, szombaton Kim Dzsong Un, a fegyveres erők főparancsnoka egy tüzérségi lőgyakorlatot irányított, ahol egy, a Sárga-tengeren fekvő dél-koreai sziget elleni feltételezett támadást gyakoroltak. Az észak-koreai vezető a KKT-ülésén hangoztatta, soha sem volt ennyire súlyos a biztonsági helyzet az országban és külföldön azóta, hogy három éve, apja, Kim Dzsong Il halála után hatalomra jutott. Hozzátette, „bár az észak-koreai fegyveres erők mindent megtettek az ország védelme érdekében, ideje fokozni a hadsereg harckészültségét”. Ennek érdekében, a legfelsőbb katonai vezetés stratégiai elképzeléseinek megfelelően egyszerűsíteni kell a hadsereg szerkezetét. Felszólította a katonákat arra, hogy készüljenek fel a háború „bármilyen formájára”. Egyben részletesen kitért a harcászatnak azokra a formáira is, amelyeket az „amerikai imperialisták” ellen kell bevetni.

Irak

A legtöbb halálos áldozatot követelő rajtaütést Tikrítben hajtották végre, ahol egy öngyilkos merénylő egy robbanószerekkel megpakolt teherautóval belehajtott egy katonai ellenőrzőpontba. Nyolc ember életét vesztette, legkevesebb tizenöten megsebesültek. A fővárostól mintegy 130 kilométerre északra fekvő Tikrítet tavaly nyár óta az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet uralja. A síita milíciákkal kiegészült iraki biztonsági erőknek mostanra sikerült visszafoglalniuk a környék nagy részét és a városba vezető utakat, maga Tikrít azonban továbbra is a dzsihadisták kezén van. Autóba szerelt pokolgépekkel hajtottak végre három merényletet Bagdad különböző részeiben, valamint a fővárostól délre fekvő egyik településen is. Négy holttestet lőtt sebekkel találtak a fővárosban, eltérő helyszíneken. Nevük elhallgatását kérő egészségügyi források megerősítették a halottak számáról szóló információkat. Irakban szinte mindennaposak a többségi síita lakosság és a biztonsági erők elleni támadások. Ezek elkövetését gyakran vállalja magára az Irak és Szíria északi részén jókora területeket ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezet.

Olaszország

Az IÁ dzsihadistáinak fekete színű zászlója lobog a római Colosseum tetején azon a videón, amelyet Twitter-üzenetben közölt az IÁ-hoz csatlakozott líbiai fegyveresek csoportja. Az olasz közszolgálati televíziónak nyilatkozó Federica Mogherini szerint az IÁ fenyegetése konkrét veszélyt jelent Olaszországnak. A volt olasz külügyminiszter, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője úgy fogalmazott, hogy Líbiában „robbanásra kész a helyzet néhány száz kilométerre Itália partjaitól”. Federica Mogherini hozzátette, hogy Moammer Kadhafi 2011-es halála óta Líbiában nem alakult ki irányítás, jelenleg Líbiában „az állam nem létezik”. Márpedig a líbiai belpolitikai stabilitás feltétele az, hogy a nemzetközi közösség egységes líbiai tárgyalóféllel tudjon egyeztetni - jelentette ki az EU főképviselője. Megjegyezte, az IÁ Líbiában éppen ezt a hatalmi űrt használja ki. Federica Mogherini hangoztatta, hogy a jelenlegi fázisban a diplomáciai eszközökkel kell megoldást találni, és ez „nem napok, hanem akár hetek kérdése is lehet”. Matteo Renzi olasz miniszterelnök ugyannak a csatornának adott interjúban ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincsen ok aggodalomra, az olaszok legyenek nyugodtak. Az olasz titkosszolgálat folyamatos ellenőrzés alatt tartja a líbiai fejleményeket. Az IÁ Líbiában nem annyira erős mint ezt mutatni akarja - jelentette ki. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösség partnerének a kelet-líbiai Tobrukba menekült líbiai kormány számít. A helyzetet diplomáciai eszközökkel kell megoldani, ugyanakkor Olaszország nem vonja ki magát egy esetleges békefenntartói kontingens vezetése alól Líbiában - fogalmazott Matteo Renzi.

Hírfigyelő Szolgálat