Megszakítás és szünet nélkül zajlik tovább a szíriai háború, amit mostanra egy újabb szomszédos ország közvetlen beavatkozása súlyosbít. A nyugatról pénzelt terrorista bandák kénytelenek voltak taktikát változtatni, miután a  hadsereg jelentős területeket szabadított fel. Azóta a háború a fronton vívott harcok helyett részben egy terrorellenes háborúvá változott. Autóba helyezett pokolgépeket robbantanak, öngyilkos merénylők szedik áldozataikat szerte az országban. Tegnap egy áteresztő pontnál robbantotta fel magát két öngyilkos merénylő, megölve két katonát és nyolc civilt, közte három gyermeket.
A szír vezetés légi felvételekkel, és szétbombázott konvojokkal tudja bizonyítani, hogy Törökország és a török vezetés a mai napig támogatja a terrorizmust. Február 22-én, egy Törökországból érkezett fegyverszállítmányt fedeztek fel a kurd harcosok, akik értesítették a szír hadsereget, megadva a konvoj pontos helyét és menetirányát. Nem sokkal később a szír légierő vadászgépei bombázták szét Haszaka kormányzóság területén a teherautókból álló konvojt. A roncsok átvizsgálása után megbizonyosodtak róla, hogy egy nagyon komoly fegyverszállítmányt bombáztak szét. Főleg páncéltörő rakéták és lőszer utánpótlást szállítottak a terroristáknak - mindezt Törökországból.
Mivel az ISIS jelenlegi legnagyobb ellensége a kurd kisebbség, amely elvágja a Törökországból beáramló fegyver utánpótlástól, a leghevesebb támadások a kurd falvakat érik. Az ISIS terroristái öt újabb települést foglaltak el. A lakosság nagy része ugyan elmenekült a településekről, de aki maradt, azt kivétel nélkül mind megölték, a fegyvereseket harcban, az idősebbeket és azokat akik nem tudtak elmenni, kivégezték nyilvánosan. Többeknek "csak" a torkát vágták el, de sokakat még élve összevagdostak, a lakosság megfélemlítéseként. Az ISIS terroristái felgyújtották Szíria egyik legrégebbi templomát Tel Hermes településen. Egy fegyveres Homsz külvárosában iskolás gyerekekre nyitott tüzet, megölve egy kislányt, és megsebesítve több gyereket. A terrorszervezett bűncselekményei ellenében a hadsereg is ér el jelentős előrelépéseket, Kamisli városától keletre a kurd hadsereg a szír légierő segítségével 20 települést foglalt vissza.
A szír vezetés ugyanakkor a törökök és ISIS összejátszásának tekinti, hogy a török hadsereg több kilométer mélyen vonult be szír területre. Több mint száz páncélozott járművel, valamint 100 különleges egységhez tartozó katonával hatoltak be az országba, a határsértést azzal indokolták, hogy kimenekítenek 40, az ottomán birodalom alapítójának sírját őrző török katonát, és a relikviákat más helyre mentik át. Mindezt arra hivatkozva tették, hogy a sír ne kerüljön a ISIS kezére. A terület azonban éppen az ISIS ellenőrzése alatt van, de semmiféle ellenállás, összecsapás nem történt, ami ékes bizonyítéka a török állam és az ISIS közötti együttműködésnek.
Hídfő.net.ru | Török tankok szíriai háború
Eközben a török kormány már közölte, hogy a relikviákat egy másik, szíriai helyszínre költöztetnék át, vagyis nyitva áll a lehetőség arra, hogy a török hadsereg a jövőben is bármikor behatolhat Szíria területére. Ugyanakkor Erdogan tavaly novemberben tett egy nyilatkozatot, amiben nyilvánosságra hozta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorol a török kormányra; Erdogan elmondása szerint az amerikaiak azt akarják, hogy a török hadsereg vonuljon be Szíriába azzal az ürüggyel, hogy az ISIS által ellenőrzött kurd településeket "szabadítanak fel".
A harcok délen sem csitulnak, ahol nagy sikernek könyvelte el a hadsereg, hogy két darab több kilométer hosszú alagutat találtak meg, amelyeket berobbantottak. Ezzel nagy részben elvágták a terroristák utánpótlását Jordánia felől. Eközben Dier El-Zor városától északra, a még ISIS kézen fekvő egyik legnagyobb olajmezőn a terroristák elkezdték felrobbantani az olajkutakat és vezetékeket. Ennek oka, hogy a hadsereg ebben a régióban sikerrel törte át az Eufrátesz vonalán húzódó frontvonalat, és törnek előre, egyrészt a város bekerítésére, másrészt a területek felszabadítására. Emiatt az ISIS az Aleppotól keletre harcoló egységeit elkezdte kivonni, hogy átcsoportosítsanak. Ha mást nem, annyit bizonyosan elért ezzel az Asszad-párti hadsereg, hogy Aleppo mentesül a nyugat által pénzelt háborús nyomás alól. Az elmúlt 4 nap alatt közel hatvan bevetést hajtott végre a szír légierő az ISIS ellen. Miközben a terroristák ellen jelentős előrelépéseket tud elérni a szíriai hadsereg, mostanra egyértelműen látszik, hogy nem egy belső felkelés zajlik az országban, hanem a felforgatással összhangban, újabb külső hatalmak időről időre beavatkoznak a háború folyásába, hogy a kormányerők dolgát nehezítsék a helyzet stabilizálásában.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/24/torok-beavatkozas-sulyosbitja-sziriai-haborut