2015. május 1., péntek

Washington teljes háborút koreografál Oroszországgal?

A meggondolatlan amerikai vezetők gyúlékony elemeket helyeznek el, amelyek növelik az Oroszország elleni teljes háború kockázatát.
A szakadár keleti Donbasz régióban az ukrán önvédelmi milícia már hetek óta figyelmeztet arra, hogy az USA által támogatott kijevi rezsim készül felborítani a törékeny fegyverszünetet és folytatni a támadását. Utalnak a bizonyítékokra: a nehéz tüzérség megállapodás szerinti visszavonásának a megtagadására és a konfliktus zónájának közelében folytatott tűzgyakorlatokra.
300 amerikai ejtőernyős érkezett Ukrajnába, akik Kijev neonáci Nemzeti Gárdájának a brigádjaival, a múlt évi keletukrajnai harcok legrosszabb gonosztevőivel működnek együtt. Ez a fejlemény a közelgő konfliktus riasztó hírnöke.
Az Oroszország, Németország és Franciaország által közvetített minszki tűzszünet eddig, több mint két hónapon át kitartott. Tekintve a korábbi tűzszünetek felrúgását a kijevi rezsim által, sokan meglepődtek a febr. 12.-én aláírt béke tartósságán. De most úgy látszik, hogy szétrobbanóban van, további erőszakot hozva a régióba.
Nagyon aggasztó, hogy jelentések szerint USA katonai erők léptek a donyecki régióba, a konfliktuszóna közelében.
Az amerikai katonák érkezését Moszkva már a minszki tűzszünet megsértéseként írta le. Elég rossz volt az is, hogy az amerikaiak katonai gyakorlatokra készültek az ország nyugati részén, Lviv (Lvov, Lemberg) közelében. Az orosz védelmi minisztérium szerint a 173. légideszant brigádhoz tartozó amerikai katonák indokolhatatlan módon, „kiképzési” állásokat foglaltak Donyeckben, csak 20-30 km-re a konfliktus zónájától. Ezek az állások kiterjedtek Artemivszk, Szeverodonyeck és Volnovakha városokra.
Ezen kívül, az amerikaiak adta katonai kiképzés USA gyártmányú fegyverek használatával folyik, nem az ukrán fegyveres erőkben hagyományosan használt, szovjet stílusúakkal. Az orosz külügyi szóvivő, Alekszandr Lukasevics megjegyzi, hogy a kiképzés módja jelzi; Washington készül teljesíteni arra vonatkozó ígéretét, hogy letális fegyvereket szállít a kijevi rezsimnek.
A tűzszünet keletukrajnai megsértésének nyugtalanító következménye az, hogy ezúttal az USA mellett bármely felújított háborúban nyílt részvevő lesz a NATO két szoros szövetséges tagja, Kanada és Britannia is. E három országból közel 600 katona van a helyszínen „katonai tanácsadóként” és fegyveres kiképzést nyújt Kijev erőinek.
Ha az ingatag minszki fegyverszünet összeomlik, mint sokan félnek tőle, úgy amerikai, kanadai és brit „katonacsizmák vannak a talajon”, a kijevi rezsim oldalán. Ez teljesen egyértelmű. Ezek a NATO-tagok aztán nyíltan háborúban lesznek Ukrajnában, egy neonáci rezsim oldalán harcolva, amely felelős a Donyeck és Luhanszk oroszul beszélő népe elleni kegyetlen offenzívája során tavaly elpusztult 6000 áldozatért.
Ennek az új helyzetnek el kell oszlatnia Washington és szövetségesei egykori tettetését, hogy „csak” közvetett támogatást nyújtanak Kijevnek, mivel ezek a nyugati hatalmak háborúban lesznek – hivatalosan.
A helyszíni fenyegető katonai felvonuláson kívül, Washington dezinformációs és háborús propaganda felfrissített koreografálásába is kezdett.
A napokban az USA kijevi követe, Geoffrey Pyatt a médiához fordult újabb harsány állításokkal az orosz katonai jelenlétről Kelet-Ukrajnában. Pyatt azt állította, hogy ez volt „az orosz légvédelmi erők legnagyobb koncentrációja Kelet-Ukrajnában [tavaly] augusztus óta.” Csatolt egy fényképet egy Buk rakétarendszerről, amelyről kiderült, hogy ténylegesen két évvel korábban készült egy Oroszországban tartott fegyverkereskedelmi kiállításon.
Pyatt, Victoria Nuland külügyi tisztviselő mellett, mint arra emlékezhetünk, tavaly februárban a kijevi puccs építője volt, amikor az amerikai CIA támogatta Viktor Janukovics elnök választott kormányának az erőszakos megdöntését.
Eközben, Washingtonban az USA Külügyminisztériuma pontosan ugyanazokkal a szavakkal állította, hogy Oroszország fejlett légvédelmi rendszereket állított fel Kelet-Ukrajnában. „Nincs kétség Oroszország részvétele felől”, mondta Marie Harf szóvivő, minden bizonyíték bemutatása nélkül, mint rendesen. Amikor a keletukrajnai állítólagos orosz erők pontos méreteiről kérdezték, Harf kozmetikai magatartása elbizonytalanodni látszott. „Igazán nehéz pontos információhoz jutni specifikusan az orosz katonák számáról, de tudjuk, hogy ott jelentős az orosz jelenlét,” mondta az újságíróknak.
Ironikus, hogy Washington ezekre az állítólagos kihágásokra hivatkozik, hogy Oroszországot „a minszki fegyverszünet megsértésével” vádolja. Ez úgy magyarázható, mint háborús aktus, amely a kijevi erők „válaszát követeli”. Az irónia émelyítően dús, mivel az USA az, amely ejtőernyősöket küldött Kelet-Ukrajnába kiképezni a neonáci brigádokat arra, hogyan öljenek meg több etnikai oroszt.
Az orosz erők ukrajnai jelenlétének a nyílt hamisítása mellett, bőséges lehetőség van a kijevi rezsim és amerikai gazdái által végrehajtható, úgy nevezett hamis zászlós terrortámadásokra. Egy ilyen atrocitásra, amelyet hivatásszerűen felerősít a nyugati média, aztán hivatkozni lehet az ellenségeskedések újra indításának indokaként.
Idén, korábban, például január 13.-án, Volnovakha város közelében egy civileket szállító autóbusz felrobbant, a jelentések szerint egy útszéli aknán, megölve 12 utast. Kijevben Petro Poroshenko, az USA támogatta elnök azonnal „orosz terroristákat” vádolt ezzel. Az utolsó évben ez ismerős rutin, amelynek a koreográfiája céltudatos tervezésre utal. A volnovakhai autóbuszos mészárlás kapcsán csak később merült fel, hogy a robbanó készülék a kijevi erőké volt, amelyek uralták azt a területet, és lehet, hogy szándékosan hozták működésbe, az oroszbarát lázadók megvádolása céljából. Volnovakha az egyik város Kelet-Ukrajnában, ahol most beszámolók szerint amerikai katonák tartanak gyakorlatokat a rossz hírű Nemzeti Gárdával, amelynek a keletukrajnai civilek elleni bűncselekményeit bőségesen dokumentálták még nyugati emberjogi csoportok is.
Ebben az egyenletben a kombinált tényezők nem sok jót jósolnak. Az USA és NATO katonák a helyszínen, Kelet-Ukrajnában, együttműködve a neonáci félkatonaiakkal plusz a felújított elszánt médiakísérletek Oroszország kriminalizálására. A tényezőknek ez az együttese egyenlő a visszatéréssel a teljes háborúhoz, ezúttal a NATO nyílt részvételével. Oroszország provokálását az amerikai vezetésű NATO keleteurópai csapat, katonai repülő, hadihajó és rakéta felvonulásának még aggasztóbb összefüggésében kell látni – és mindez Oroszországra irányul.
Ez csak ahhoz a következtetéshez vezethet, hogy Washington az eseményeket egy Oroszország elleni teljes háborúra tervezi.
Tekintve Amerika globális birodalmának és csődbe jutott kapitalista gazdaságának az omladozó állapotát, egy ilyen háború végzetes motívuma kényszerítőnek látszik.
Ha csak, persze, az amerikai nép és a világ többi része nem tud valahogyan összefogni, hogy véget vessen a washingtoni, ellenőrizhetetlenné vált rezsimnek.
(transform)

Magyar kereskedőház nyílt Namíbiában és Zambiában.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) kommunikációs igazgatója péntek hajnalban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a kormány Déli nyitás stratégiájával összhangban nyitották meg csütörtökön egy időben a két kereskedőházat Afrika “két kiemelkedő fejlődést mutató országában”, így e célpiacokon is elérhetővé válhatnak a “kiváló minőségű magyar termékek és kapcsolt szolgáltatások”.
Az MNKH szerint a külgazdasági együttműködés elindítása mérföldkő Magyarország és a két afrikai állam között, hiszen korábban csupán érintőlegesek voltak a gazdasági kapcsolatok.
Zambia az elmúlt évtizedben elsősorban a rézbányászatnak, a mezőgazdaság térnyerésének és a világ legnagyobb felszín alatti ivóvízkészletének, Namíbia pedig különleges természeti adottságainak köszönhetően erőteljes gazdasági növekedésbe kezdett – jelezték.
A tájékoztatás szerint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a zambiai fővárosban, Lusakában tartott megnyitó beszédében szükségesnek nevezte a jelenlétet a fejlődő afrikai országokban. Mára Zambia és Namíbia is jelentős felvevő piacot jelenthet az agrártechnológiához, a mezőgazdasághoz, az infrastrukturális fejlesztésekhez, a vadgazdasághoz, valamint a könnyűiparhoz kapcsolódó termékeket és kapcsolt szolgáltatásokat nyújtó hazai kis- és középvállalkozásoknak – mondta.
“Az együttműködés első lépéseként a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében az elkövetkezendő három évben a két országból összesen 60 ösztöndíjas diák érkezhet Magyarországra, az általuk meghatározott felsőoktatási szakokra” – idézte a közlemény a miniszterelnök-helyettest.
Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese a tájékoztatás szerint úgy nyilatkozott, hogy “Zambia és Namíbia e térségben gazdasági vezető szerepet fog betölteni, így az elkövetkezendő időszakban a magyar termékek és szolgáltatások piaci jelenléte külgazdasági szempontból stratégiai kérdés”.
A közlemény szerint a két kereskedőház megnyitásával egy időben magas szintű tárgyalások kezdődtek többek közt a zambiai vadgazdálkodási struktúra magyar módszer szerinti megújításáról, egy ötezer állat befogadására képes sertéstelep és a hozzá kapcsolódó tangazdaság, vágóhíd, húsfeldolgozó- és csomagolóüzem létrehozásáról, illetve egy helyi kommunális szintű fejlesztési program megvalósításáról is. A tervek közt szerepel továbbá gabonatárolók, silók és műtrágyagyárak felépítése, mezőgazdasági berendezések kivitele, a zambiai Nakondéban egy kereskedelmi és ipari park kialakítása, illetve magyar élelmiszeripari termékek és egészségügyi eszközök, gyógyszerek exportja is.
(MTI)

A NATO támadó fegyvereket adna Ukrajnának

Philip Breedlove hidfo.ru
A NATO európai főparancsnoka szerint a nyugati országok el kell lássák támadó fegyverzettel Ukrajnát, és ez kell legyen az Egyesült Államok ukrán válsággal kapcsolatos “béketervének” alapvetése. Philip Breedlove szerint modern csapásmérő erővel kell ellátni Ukrajnát, hogy az “ellenség” visszakényszerüljön a tárgyalóasztalhoz és a katonai ellenállást ne tartsák alternatívának. Breedlove az amerikai szenátusban elmondott beszédében is kijelentette mindezt, ahol az újabb jövedelmező fegyverüzletek ötlete hatalmas támogatásra lelt.
Az EUCOM főparancsnoka azzal kezdte beszédét, hogy a békére hivatkozva az elrettentés fontosságáról és fegyverszállításokról beszélt. Emellett újból megvádolta Oroszországot azzal, hogy “minden eszközt bevet annak érdekében, hogy előnyhöz jusson, beleértve katonai eszközöket is”.
A NATO legutóbb az Atlanti Megoldás nevű hadgyakorlatra hivatkozva fokozta katonai jelenlétét Kelet-Európában, melynek részeként amerikai páncélos haderő haladt végig Európán, és több tízezer amerikai katona vonult be az Oroszországgal szomszédos országokba. Az “elrettentést” azonban főként az Egyesült Államok részesíti előnyben, mostanra ugyanis a főbb európai vezetők sorra bejelentették, hogy nincs semmilyen bizonyíték arra, Oroszország tényleg beavatkozott volna Ukrajna területén, vagy akár csak számolni kellene ilyesmivel. Februárban Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő egy közös sajtótájékoztató alkalmából kijelentette, hogy se a német, se a francia hírszerzés nem látja megalapozottnak azokat az állításokat, miszerint orosz haditechnika és orosz katonák jelentek volna meg Ukrajna területén. Tegnap Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Kijevben tartott EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően kijelentette, hogy nem tartja megalapozottnak az ukrán politikusok félelmeit. Viszont felszólította az ukrán vezetőket, hogy tartózkodjanak a provokációktól és lehetőleg ne beszéljenek többet Ukrajna NATO-csatlakozásáról.
Mostanra a vezető politikusok nyilatkozatai is rámutattak, egyedül az Amerikai Egyesült Államok érdeke, hogy Ukrajnában tovább folytatódjon a háború. Az amerikai politikusok körében szintén éles vita övezi a fegyverszállítást. Ron Paul szerint az amerikai elit pénzeli a nyugati sajtóban erőltetett oroszellenes propagandát, abból a célból, hogy fenntartsák a fenyegetettség érzetét. Az “orosz veszélyre” hivatkozva ugyanis az európai országok fegyverkezni kezdenek, ami a nyugati fegyvergyártó cégeknek kolosszális profitot jelent.


http://hidfo.ru/2015/05/a-nato-tamado-fegyvereket-adna-ukrajnanak/

Donbassz ma reggelre

blokk
A tegnapi “nyugalmas” nappalt erőszakos, zajos éjszaka vátotta Donbasszban.
Különösen Gorlovka szenvedte meg a mára virradó éjszaka történéseit. Amit a valcmanista latortüzérség okozott.
gáztűz
Donyeck “Oktyrjabszk” kerületében két helyi civil halt bele a kijeviek terrorjába, amikor családi házukat érte egy latortüzérségi gránát becsapódása. “Kujbisev” kerület is célterület volt mára virradóan. A repülőtér szintés tüzérségi ostrom alatt állt.
A Donyeckhez közeli “Vasztocsnaja.Keleti” bányaüzem területén éjfél után valamivel hatalmas-eddig ismeretlen eredetű-robbanás történt.
De igencsak zajos volt többnyire ugyanazen okokból Jaszinovataja, Szpartak, Zsabicsevo, Sirokino, Lozovoje, Szahanka, Logvinovo és Vjeszeloje is.
Peszkiben tovább dúlnak a harcok.
Donbassz északi fertályán Bjelovodszk és Sztarobelszk környékén nagyon komolynak nevezhető latorerők jelentek meg ma hajnalban.

Eduard Baszurin a DNR katonai szóvivője tegnap este Donyeckben a sajtó képviselőinek bemutatta a fogságba esett kijevi latorparancsnoknál talált titkos térképeket.
https://balrad.wordpress.com/2015/05/01/donbassz-ma-reggelre-6/

E-kártya váltja jövőre a személyit

Ujjlenyomattal történő azonosítást tesz lehetővé és elektronikus aláírásra is alkalmas lesz az új e-személyi, amelyet jövő januártól vezetne be a kormány.
Jövő januárban Magyarországon is megjelenhet az elektronikus személyazonosító igazolvány – derül ki a kormány honlapján társadalmi vitára bocsátott törvénytervezetből. A jogszabály indoklása szerint a személyazonosításra és elektronikus aláírásra alkalmas okmány (e-kártya) biztosítja majd az állampolgároknak, hogy egyetlen igazolvány használatával intézhessék hivatalos ügyeiket, kiemelten az adóigazgatási eljárásokat és a társadalombiztosítási ellátások igénybevételét. Az új kártya tehát kiváltja a taj-kártyát és az adóigazolványt is, és alkalmas lesz egyes közlekedési szolgáltatások igénybevételére is.
Az elektronikus tároló elemet, chipet tartalmazó új okmány bevezetésének két fő célja van: az okmány biztonságának növelése, valamint az elektronikus kormányzás és az elektronikus ügyintézés egy újabb, széles körű, unió-szerte kompatibilis alapeszközének megteremtése. A biometrikus – ez esetben ujjlenyomattal történő – azonosítás lehetővé teszi az okmány és birtokosa egyértelmű összerendelését. Az e-kártya támogatja az e-aláírás használatát, ezáltal biztosítja az elektronikus szolgáltatások szélesebb körű igénybevételének lehetőségét.
Az új igazolványhoz bevezetése első szakaszában három közvetlen szolgáltatás kapcsolódik: az ePass (úti okmány), az eID (elektronikus azonosító) és az eSign (e-aláírás) kártyafunkciók. A jelenlegi tervezet szerint valamennyi e-kártya tartalmazza az elektronikus aláírás szolgáltatást is, az ehhez tartozó költségek számítása folyamatban van. Ezzel a funkcióval lehetővé válik teljes, bizonyító erejű magánokiratok elektronikus elkészítése. Az ePass nem váltja ki az útlevelet, hanem annak biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt. Az eID lehetőséget teremt arra, hogy az állampolgárok különböző csatornákon keresztül vehessék igénybe az elektronikus kormányzati és e-közigazgatási szolgáltatásokat. A jogszabályalkotók szerint az e-kártya alkalmas lesz az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszer szolgáltatásainak igénybevételére is. Ez megteremti az alapjait annak, hogy az állampolgárok egyetlen okmány használatával intézhessék hivatalos ügyeiket, továbbá egyetlen kártya segítségével vegyenek igénybe online elektronikus szolgáltatásokat.
A tervezett törvénymódosítás hatálybalépése előtt kiadott személyazonosító igazolványok érvényességét nem érintik a változtatások. A jogszabály elfogadása és hatálybalépése között kiadott igazolványok cseréjét adatváltozás hiányában is igényelhetik az érintettek.

Dénes Zoltán