2017. május 3., szerda

Nyílt társadalom Svédországban: alkalmazkodik a McDonalds

A McDonalds Svédországban egy főként bevándorlók által lakott községben elkezdett arab nyelven forgalmazni. A nyílt társadalomban a népek jönnek-mennek, a fogyasztók nagy része már nem érti a svéd feliratokat.
A Stockholm megyében található Södertälje községben már arab nyelvű szórólapokat terjeszt a McDonalds, mert a migránsok által lakott területen a lakosság több mint harmada nem érti a svéd beszédet. A község lakossága mintegy 73 ezer fő, ennek több mint harmada arab országból érkezett migráns, akik nem tanultak meg svédül, és elég nagy számban érkeztek ahhoz, hogy a helyi szolgáltatóknak kelljen hozzájuk alkalmazkodni.
A McDonalds a múlt hétvége folyamán kezdte meg a községben az arab nyelvű szórólapok terjesztését. A szórólap hátsó felén állítólag svéd felirat is látható, de az arab nyelvű szöveg jól mutatja, hogy a bevándorlók nem integrálódtak, ehelyett a helyi közösség kell igazodjon hozzájuk.
Az arab nyelv használatának elterjedése az étteremláncban nem az egyetlen példája annak, hogy a tömeges bevándorlással a svédek kellett alkalmazkodjanak a bevándorlók tömegeihez. A Länstidningen napilapnak nyilatkozva egy 51 éves svéd asszony arról beszélt, hogy a környéken már elég nehéz munkát találni, ha valaki nem tud arabul.
A svéd hatóságok már 2016-ban előrevetítették, hogy Svédországban második legnagyobb nyelvvé válik az arab. Korábban a finn volt a második legelterjedtebb nyelv Svédországban, de ezt a második helyet a tömeges bevándorlás miatt egy nem-európai nyelv veszi át.
http://www.hidfo.ru/2017/05/nyilt-tarsadalom-svedorszagban-alkalmazkodik-a-mcdonalds/

A Brexit-miniszter szerint nem fognak fizetni a kilépésért

David Davis, az Európai Unióból kilépésért felelős brit miniszter egyértelműen kijelentette, hogy nem fognak 100 milliárd eurót fizetni az EU-nak a kilépés lehetőségéért cserébe.
Az Egyesült Királyság nem fogja kifizetni azt a „válási számlát”, amit az Európai Unió vár tőle a Brexit lefolytatása után – mondta David Davis, az Európai Unióból kilépésért felelős brit miniszter.
A nap folyamán a Financial Times arról számolt be, hogy az Európai Unió a korábban jelzettnél magasabb összeg megfizetését várja el az Egyesült Királyságtól; az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker által márciusban követelt 60 milliárd euró mostanra 100 milliárdra növekedett, és a kilépési tárgyalások során ez egy olyan tényező lenne, amiből az Európai Unió nem hajlandó engedni; eleve bármilyen megállapodás csak akkor lehetséges a Brexittel kapcsolatban, ha a britek elfogadják ennek az összegnek a megfizetését.
A kilépésért felelős miniszter azonban az ITV-nek nyilatkozva egyértelműen kijelentette; „nem fogunk 100 milliárdot fizetni.”
Az a célunk, hogy megkössünk valamiféle megállapodást, de eközben szem előtt tartjuk az alternatív lehetőséget is. Nem véletlen mondta Theresa May, hogy a megállapodás hiánya jobb mint egy számunkra előnytelen megállapodás megkötése.” – mondta. Davis szerint amiatt sem fognak fizetni az EU-nak, mert Brüsszel mindig egyre többet követel: korábban 50 milliárd eurót kértek, később ez 60 milliárdra nőtt, mostanra pedig már 100 milliárdos megfizetendő összegről beszélnek a Brexit kapcsán.
2016 június 23-án a britek népszavazással döntöttek arról, hogy kilépjenek-e az Európai Unióból. A szavazás során a választók 51,9%-a, több mint 17,4 millió ember döntött az Európai Unióból kilépés mellett.


http://www.hidfo.ru/2017/05/a-brexit-miniszter-szerint-nem-fognak-fizetni-a-kilepesert/



Az új brit kormány mégse lépne ki az Európai Unióból

Az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani úgy gondolja, hogy a Brexitet még vissza lehet fordítani, és az új brit kormány meggondolhatja magát az Európai Unióból kilépéssel kapcsolatban.
Tajani a The Guardian brit lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy nem számít, ha a másik 27 tagállam már elfogadta a britek kilépését, és ez a folyamat bármikor visszafordítható, ha a kormány meggondolja magát a választások után.
A brit parlament alsóháza szerdán támogatásáról biztosította Theresa May előrehozott választások kiírására vonatkozó tervét. A kormányfő szerint az előrehozott választás célja, hogy túllépjenek a parlament megosztottságán, és sikeresen lebonyolítsák az Európai Unióból kilépést megelőző tárgyalásokat.
2017. április 20-án a Munkáspárt Brexit-felelős bizottsági tagja, Stephen Timms azonban a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, az előrehozott választás inkább az EU-ból kilépés elhalasztását szolgálja, nem a tárgyalások sikeres lebonyolítását.

http://www.hidfo.ru/2017/04/az-uj-brit-kormany-megse-lepne-ki-az-europai-uniobol/

Még több amerikai katonát küldenek térségünkbe

Az amerikai hadsereg európai parancsnokságának (EUCOM) képviselője kedden bejelentette, hogy a Németországban állomásozó 4. gyalogoshadosztály parancsnoki egységét áttelepítik Lengyelországba. Ennek deklarált célja, hogy az amerikai fegyveresek gyorsan a helyszínre érkezhessenek, ha egy térségi országban válsághelyzet formálódik.
A Defence24 lengyel hírportál a divízió műveleti parancsnokságának vezetőjét, Brent Williams-t idézve azt írja, hogy a jelenleg a Rajna-vidék-Pfalz tartományban (Baumholder) állomásozó 4. gyalogoshadosztályt áttelepítik Lengyelországba, Poznan területére. Az intézkedés célja, hogy az amerikai fegyveresek gyorsabban odaérhessenek, ha egy térségi országban „válsághelyzet” kezdődik.
A műveleti parancsnoki egység Németországból Lengyelországba költöztetése fokozza az amerikai fegyveres erők eredményességét, hatékonyságát, és a gyors haderőmozgatásra való képességét. A műveleti parancsnoki egység Lengyelországban tovább erősíti az amerikai fegyveres erők és európai szövetségeseink, az európai vezetők és civilek közti kapcsolatot, általánosságban fokozva ezáltal a szövetség arra való képességét, hogy bármilyen fenyegetésre vagy válságra reagálni tudjon Európában.” – mondta.

A lépés részét képezi az Atlanti Megoldás Hadműveletnek, amivel az amerikai hadsereg az úgynevezett orosz veszélyt próbálja ellensúlyozni Ukrajnában.
A NATO 2014 óta nagymértékben fokozta katonai jelenlétét Kelet-Európában. A nyugati országok azzal vádolják Oroszországot, hogy beavatkozott az ukrán válságba, de Moszkva mindeddig tagadott minden ezzel kapcsolatos vádat. A NATO a 2016-os varsói csúcstalálkozón hozott döntést arról, hogy további fegyveres erőt küld Oroszország határaira, a balti országokba.


http://www.hidfo.ru/2017/05/meg-tobb-amerikai-katonat-kuldenek-tersegunkbe/

Egy villámháborúhoz elegendő amerikai katona állomásozik Kelet-Európában

Curtis Scaparrotti, az amerikai fegyveres erők európai parancsnokságának vezetője azt mondta, már elegendő amerikai katona állomásozik Kelet-Európában ahhoz, hogy a NATO villámháborút vívjon Oroszország ellen.
Scaparotti kedden az amerikai törvényhozók előtt felszólalva arról beszélt, hogy még ez sem elég, több amerikai katonát kellene küldeni Kelet-Európába, amit szerinte az „orosz agresszió” tesz szükségessé. A szenátus egy albizottsága előtt elmondott beszédében azonban az európai NATO-erők vezetője kijelentette, hogy már elegendő amerikai haderő tartózkodik Kelet-Európában egy Oroszország elleni villámháborúhoz.
A tábornok szerint az USA „a világ legmodernebb fegyvereit” állomásoztatja állandó jelleggel Kelet-Európában, emellett elegendő szárazföldi haderőt egy villámháború megvívásához.
A beszámoló szerint a Pentagon 65000 fős haderőt állomásoztat Európában, ebből tízezer fő Németországban és Olaszországban teljesít szolgálatot. A kelet-európai országokba küldött több száz harckocsi és az ott állomásozó amerikai légierő azonban „a szükségesnél is nagyobb támogatást” jelent a NATO-nak. A Scaparotti által mondottakon felül az USA 150-200 atomfegyvert is tárol Európában, ennek egy részét Romániában.
A tábornok úgy összegezte ezt a fokú háborús készülődést, hogy az USA „mindig is kezdeményező szerepre törekedett a diplomáciában”.

http://www.hidfo.ru/2017/05/egy-villamhaboruhoz-elegendo-amerikai-katona-allomasozik-kelet-europaban/

Robbanószerkezetet találtak a macedón parlamentben

Robbanószerkezetet találtak Macedóniában az országgyűlés épületében. A gázvezetékekhez rögzített robbanóeszközt sikeresen hatástalanították.
Az incidens kedden történt – a parlament biztonsági szolgálatának vezetője értesítette a rendőrséget arról, hogy egy gázvezetékhez rögzítve robbanószerkezetet találtak az országgyűlés épületének földszintjén. A kiérkező rendőrök hatástalanították az eszközt. Az MKD hírügynökség számolt be az esetről, a belügyminisztérium még nem kommentálta a történteket.
A múlt hét folyamán a macedón parlament épületét tüntetők rohamozták meg, miután az országgyűlés egy albán képviselőt választott meg házelnöknek. Az összetűzés során több ellenzéki képviselő megsérült, másokat bezártak az épületbe, majd a rendőrök közbeavatkozásával sikerült őket kiszabadítani. A macedóniai sajtó szerint több mint 109 személy sérült meg az összecsapásban.

http://www.hidfo.ru/2017/05/robbanoszerkezetet-talaltak-a-macedon-parlamentben/