A McDonalds Svédországban egy főként bevándorlók által lakott községben elkezdett arab nyelven forgalmazni. A nyílt társadalomban a népek jönnek-mennek, a fogyasztók nagy része már nem érti a svéd feliratokat.
A Stockholm megyében található Södertälje községben már arab nyelvű szórólapokat terjeszt a McDonalds, mert a migránsok által lakott területen a lakosság több mint harmada nem érti a svéd beszédet. A község lakossága mintegy 73 ezer fő, ennek több mint harmada arab országból érkezett migráns, akik nem tanultak meg svédül, és elég nagy számban érkeztek ahhoz, hogy a helyi szolgáltatóknak kelljen hozzájuk alkalmazkodni.
A McDonalds a múlt hétvége folyamán kezdte meg a községben az arab nyelvű szórólapok terjesztését. A szórólap hátsó felén állítólag svéd felirat is látható, de az arab nyelvű szöveg jól mutatja, hogy a bevándorlók nem integrálódtak, ehelyett a helyi közösség kell igazodjon hozzájuk.
Az arab nyelv használatának elterjedése az étteremláncban nem az egyetlen példája annak, hogy a tömeges bevándorlással a svédek kellett alkalmazkodjanak a bevándorlók tömegeihez. A Länstidningen napilapnak nyilatkozva egy 51 éves svéd asszony arról beszélt, hogy a környéken már elég nehéz munkát találni, ha valaki nem tud arabul.
A svéd hatóságok már 2016-ban előrevetítették, hogy Svédországban második legnagyobb nyelvvé válik az arab. Korábban a finn volt a második legelterjedtebb nyelv Svédországban, de ezt a második helyet a tömeges bevándorlás miatt egy nem-európai nyelv veszi át.
http://www.hidfo.ru/2017/05/nyilt-tarsadalom-svedorszagban-alkalmazkodik-a-mcdonalds/