Szerdán a Közép-európai Egyetem rektorával közölt egy beszélgetést a BBC brit médiatársaság, melyből kiderült, hogy amennyiben nem történik változás CEU-ügyben, már idén októberben visszavonhatóvá válik az egyetem működési engedélye.
Michael Ignatieff szerint a CEU már hat országtól ajánlatot kapott arra vonatkozóan, hogy amennyiben Magyarországon nem sikerül megoldani a továbbműködést, oda költöztethetik az egyetemet.
Nem zárunk be, de lehet, hogy el kell hagynunk az országot” – mondta.
A rektor szerint a magyar kormány „komoly hibát követett el” azzal, hogy azt gondolta, a Trump-adminisztráció támogatni fogja a CEU felszámolását. „Az amerikai kormány azonban már az első pillanattól rendkívül egyenes módon viselkedett” – tette hozzá.
Az amerikai fél azonban úgy tűnik, nem akarja bármi áron megmenteni a Soros-egyetemet, mert az egyenlő félként tárgyalás helyett eddig csak követeléseket és ultimátumokat tudott felmutatni, miszerint a kormány vissza kell vonja a felsőoktatási törvény módosítását. Ez a hozzáállás azonban nem a CEU helyzetének rendezését szolgálja, hiszen a magyar törvények szerint az egyetem működését hat hónapon belül államközi szerződés kell garantálja, ellenkező esetben a működése törvénytelenné válik.
Az amerikai külügyminisztérium ráadásul a napokban közölte, hogy jelentős leépítésekbe kezd. Trump megválasztása után egyelőre még nem került sor arra a tisztogatásra, ami jelentős külpolitikai változások idején rendszerint lezajlik egy ország külügyminisztériumában, így az amerikai külügy hozzáállásának alakítását továbbra is az egypólusú világrend fenntartását szolgáló szakértői gárda folytatja. Ameddig a nagy tisztogatási hullámok le nem zajlanak az amerikai minisztériumokban, addig aligha előre jelezhető, hogyan fog viszonyulni az Egyesült Államok ahhoz, ha a Soros-egyetem működése törvénytelenné válik Magyarországon.

http://www.hidfo.ru/2017/05/oktoberben-visszavonhato-lesz-a-ceu-mukodesi-engedelye/



Senki nem hisz már a Soros-egyetemnek

A Soros-egyetem felszólította a kormányt (!), hogy azonnal kezdjen vele tárgyalásokat a továbbműködés lehetőségeiről. Egyelőre azonban az sem tudható, kivel lehetne tárgyalni, mert a CEU központjában csak az Open Society Foundation található.
Furcsa közlemény jelent meg a CEU weboldalán, melyben az egyelőre törvénysértő módon működő egyetem felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul kezdjen vele tárgyalásokat a továbbműködés legálissá tételéről.
A magyar kormányzat azt állítja a nyilvánosság előtt, hogy nem akarnak bezárni semmilyen egyetemet. Azonban ennek az állításnak ellentmond a felsőoktatási törvény módosításának, a lex CEU-nak a szövege. Amennyiben a törvényt nem vonják vissza, vagy nem módosítják újra, az Oktatási Hivatal már 2017. október 12-től visszavonja a Central European University működési engedélyét. 2018. január 1-je után a CEU nem vehet fel új diákokat – áll a Soros-egyetem weboldalán megjelent szövegben.
„A CEU arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt három hétben, amióta Áder János köztársasági elnök tárgyalásra szólította fel az érintett feleket, a CEU-val a kormány részéről nem tárgyalt senki.” – írták, hozzátéve, hogy a magyar kormány befolyásos külföldi személyek és intézmények véleményét kellene mérvadónak tartsa a magyarországi felsőoktatás kapcsán.
”A CEU szorgalmazza, hogy a magyar kormány hallgasson az Európai Bizottság, az Európai Néppárt, több mint 650 egyetem, 24 Nobel-díjas, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország kormányainak, több tízezer magyar polgár és a magyar értelmiség különböző politikai meggyőződésű tagjainak kérésére.”
Ugyanakkor, a Magyar Idők egy publicisztikája szerint a kormány álláspontja egyértelmű – ellentétben a Soros-egyetemmel, melynek működése teljesen átláthatatlan. Az egyetem alapítója és rektora is titkos éjjeli találkozókon, egy üveg Whisky mellett Brüsszelben próbálja egyengetni az egyetem sorsát, miközben a magyar kormány továbbra sem tudja, hogy egy vagy két egyetemről van szó, így az sem egyértelmű, kivel kellene tárgyalni.
Ellentmondásos a CEU kommunikációja, hiszen közleményükben azt írták magukról, egyetlen, integrált egyetem a magyar és az amerikai CEU, így viszont nem lehetséges, hogy az amerikai CEU-val nem osztják meg az Európai Unióban elnyert kutatási pénzeket.” – áll a Magyar Idők beszámolójában.
Bár a tömegdemonstrációk résztvevői és a liberális sajtóorgánumok a CEU továbbműködését követelik, a CEU weboldalán megjelent közleményből kiderült, hogy egyik oktató sincs velük szerződéses viszonyban. „Az ezen oktatási programokban tanító oktatóknak a KEE-vel van magyarországi munkaszerződése.” – írták, miközben a közlemény a CEU nevében, a CEU weboldalán jelent meg, a CEU megvédésének szándékával. Okkal merül fel a kérdés sokakban:
hogyan akar diákokat felvenni a CEU, ha oktatói sincsenek?
Korábban egy kormánypárti bulvárlap rámutatott, hogy a CEU bejegyzett címén valójában Soros György egy másik állatkája, az Open Society Foundation található. Lehet, hogy végső soron az Open Society Foundation megvédéséről szól ez a médiahisztéria? Ha a CEU-nak oktatói sincsenek, bejegyzett New York-i központjában pedig csak Soros György alapítványa működik, miért jelentene problémát a működési engedélyük visszavonása?
Azonban a legnagyobb kérdés mégis az: ki és milyen célra képzi ki azokat a diákokat, akiket a CEU vesz fel, miközben a CEU-val saját bevallása szerint egyetlen oktató sem áll szerződéses viszonyban, bejegyzett címükön viszont az Open Society Foundation működik?

http://www.hidfo.ru/2017/05/senki-nem-hisz-mar-a-soros-egyetemnek/