Svájcban egy új képzés indul a közel-keleti és afrikai migránsoknak, ahol többek közt megtanítják őket arra, hogyan találjanak munkát, és hogyan illik viselkedni nők jelenlétében, hogy az ne számítson erőszakosnak.
Svájc újabb etikett tanfolyamokat indít az országba érkező közel-keleti és afrikai migránsoknak, hogy felkészítse őket a munkaerőpiacra belépésre, és megtanítsa őket azokra az alapvető viselkedési normákra, ami ahhoz szükséges, hogy befogadja őket a társadalom. A Deutsche Welle beszámolója szerint a felkészítés során többek közt arra tanítják őket, hogy az európai kultúrában kiemelkedően fontos a pontosság, aminek betartása nélkül nem fognak tudni munkát találni. A kurzus elvégzése után a migránsok oklevelet kapnak, emellett segítenek nekik az elhelyezkedésben.
A beszámolóból kiderül továbbá, hogy a tanfolyamon résztvevők az idegen kulturális közegből érkezés miatt a legalapvetőbb dolgokat kell megtanulják. E szerint elmondják a migránsoknak, hogy az európai kultúrában az emberek óra segítségével egyeztetik össze, hogy mikor találkoznak, és a késés udvariatlanságnak, vagy a hanyagság jelének számít.
A kormány által finanszírozott képzésen egészen eltérő hátterű személyek vesznek részt; akad köztük felsőfokú képzettséggel rendelkező bevándorló, de vannak sokan, akik írni-olvasni sem tudnak. A cél, hogy megadják nekik azt a segítséget, aminek a gyakorlatban alkalmazásával utána boldogulni tudnak az európai munkaerőpiacon.
Mint a beszámolóból kiderült, a migránsok számára azt is külön el kell magyarázni, hogy a nyugati világban az emberek egészen más viselkedést várnak el tőlük, különösen a nőkkel szemben. A kurzus során többek közt elmagyarázzák nekik, hogy ha egy nő miniszoknyát hord, nem illik az utcán csoportosan köré gyűlni, és mutogatni rá.
A kurzusról készült felvétel bemutatja, amint az előadó elmagyarázza a csoport tagjainak, hogy “Európában mindenki úgy öltözik, ahogyan akar. Ha valaki egyáltalán nem akar felvenni ruhát, akkor nem vesz – de ennek nincs semmilyen többletjelentése a férfi irányába.”
A beszámoló szerint, a tanfolyamon részt vevő migránsok közül csak nagyon kevesen tudnak majd munkát találni, de ez is megéri az erőfeszítést.

http://www.hidfo.ru/2018/02/alapveto-viselkedesi-normakra-tanitjak-meg-a-migransokat/