2016. augusztus 17., szerda

Az Europol a menekültek közt keresi a terroristákat

Nincs összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus közt? Az Europol terrorellenes egységei beépülnek a Görögországban működő menekülttáborokba, hogy kiszűrjék a potenciális terroristákat.
Az Europol szóvivője, Alexandru Niculae közlése szerint 30 szakértőt küldtek Görögországba azzal a céllal, hogy beépüljenek a menekülttáborokban élő migránsközösségekbe, és megtalálják azokat, akik azzal a céllal érkeznek Európába, hogy terrorcselekményt kövessenek el. A terrorellenes ügynökségnek ugyanis meggyőződése, hogy a Közel-Keletről érkező menekültekkel terroristák is érkeznek Európába.
A szóvivő elmondása szerint a szakértők kiküldetéséről május közepén született döntés. Rob Wainwright, az Europol igazgatója pedig nemrég egy interjú során azt mondta, ez a lépés egy új típusú biztonsági kihívásra adott kényszerű válasz, az Európa határain kialakuló spontán menekülttáborokban élő közösségeket ugyanis felhasználják a legkülönbözőbb bűnözői csoportok, beleértve a szervkereskedőket is.
Wainwright elmondása szerint nem a bevándorlás a terrorizmus elsődleges forrása, de a bevándorlókból álló közösségek a terroristák toborzó tevékenységének elsődleges célpontjai. Görögországban ma mintegy 60 ezer potenciális menedékkérő van elszállásolva, az országban elszórtan elhelyezkedő több mint 30 menekülttáborban.


http://www.hidfo.ru/2016/08/az-europol-a-menekultek-kozt-keresi-a-terroristakat/

Elvérzett az LMP, lassú korrekció a Jobbikban

Schiffer András hidfo.ru
Negyedéves látványos visszaesést követően továbbra sem tudja növelni szavazóbázisát a Jobbik – a ZRI Závecz Research Intézet legfrissebb felmérése szerint a párt az elveszített szavazóknak csak egy részét tudta visszaszerezni. Az LMP hanyatlásnak indult Schiffer András visszavonulásával.
Az intézet augusztus eleji mérése szerint a választókorú népesség 13%-a szavazna a Jobbikra, miközben a kormánypárt támogatottsága 27%-os. Az LMP támogatottsága – miután a párt elveszítette vezető alakját – csökkenni kezdett, jelenleg 4%-on áll. Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága jelenleg 5 százalék, a választókorú lakosság tekintélyes hányada pedig jelenleg semmilyen pártra nem szavazna. Az ellenzéki pártok gyakran alkalmazott retorikája szerint ez azt jelenti, hogy a választókorú lakosság 73%-a nem akar Fidesz-kormányt. Ugyanezek a számok azonban azt is jelentik, hogy a választókorú lakosság 87%-a Jobbik-kormányt nem akar, miközben 95%-a Gyurcsány Ferencet, 96%-a pedig LMP-s vezetőt nem akar az ország élén látni. A felmérés eredményei alapján a Fidesz ma nem a legnépszerűbb, hanem a legkevésbé elutasított párt. Az Origo beszámolója szintén ehhez hasonló következtetést vont le; a szavazók elégedetlenebbek az ellenzék munkájával, mint a kormányéval.
A Jobbik korábban látványos sikerszériát tudhatott maga mögött; korábban az elemzők – megalapozottan – a néppártosodás sikereként értelmezték Rig Lajos tapolcai győzelmét, ami a párt helyi szintű előretörését vetítette előre, és további látványos eredmények számára nyitott utat.
Az utána következő egy év azonban nem hozott áttörést a Jobbik számára, az utóbbi negyedév pedig egyenesen katasztrófa volt. Áprilisban 15, májusban 14, júniusban 12, júliusban 11 százalékon állt a párt támogatottsága. Ezt a negatív trendet követte gyenge korrekció: augusztusban a Závecz Research mérése szerint a Jobbikra szavazók aránya 13%-on áll. Az LMP viszonylatában pedig mindinkább úgy tűnik, hogy a párt vezető alakjának visszavonulása a párt lassú leépülését vonja maga után.
A Jobbik szavazóbázisának növekedését akadályozta a párt elnöksége körül lezajlott pozícióharc, valamint, hogy a Jobbik vezető alakjai mind gyakrabban láthatóak a baloldali liberális médiában, ami főként azokat a szavazókat taszította el a párttól, akik számára a Jobbik eddig egy az “establishmenttől” élesen elhatárolódó, rendszerellenes pártot jelentett. Nem véletlen, hogy hónapokkal ezelőtt a politikai szakértők a Jobbik szakadását vetítették előre: a Závecz Research kutatása most visszaigazolta, hogy nagy mértékben módosult a párt szavazóbázisának összetétele, és előálltak azok a feltételek, melyek mentén a jobboldali radikális szavazók már nem feltétlen preferálják a Jobbikot. Míg felívelő szakaszában főként a fiatalok, vidékiek, és többségében férfiak támogatták, mostanra azonban életkor és nemi hovatartozás szerint, emellett földrajzi szempontból is kiegyenlítettebbé vált a párt támogatottsága. A Jobbik tehát éppen azon szavazók sokaságát veszítette el, akik bejuttatták a parlamentbe; vidéki, fiatal radikális férfiak, akik aktivistaként is a párt motorja voltak.
Az intézet júliusi mérése szerint a Jobbik támogatottsága mélypontra jutott, szakértők szerint azonban nem feltétlen vonható párhuzam az elnökségben lezajlott történések, és a szavazóbázis lemorzsolódása közt.
Beugrott a majom a vízbe
A Jobbikban kibontakozott pozícióharc ugyan éreztette hatását, a párt támogatottságának csökkenése azonban sokkal inkább állítható párhuzamba azzal, hogy a Jobbik vezetői ma már olyan sajtóorgánumoknak nyilatkozgatnak öltönyben, amiket évekkel ezelőtt még leromboltak és sóval behintettek volna, ráadásul a választóiknak is pont ezt mondták. Az utóbbi egy év során a Jobbik és a Fidesz retorikája egyaránt látványos stílusváltáson esett át – ennek következményeként a két párt szavazóbázisa közt is oda-vissza mozgás kezdődött; a Jobbik mérsékelt szavazókat nyer, a radikális szavazók egy része azonban a kormánypárthoz vándorol – egy részük pedig semelyik mai pártra nem szavazna. A Fidesz az elmúlt két évized parlamenti ciklusaihoz képest egyedülálló módon a ciklus közepén is megőrizte népszerűségét, miközben a Jobbik a néppártosodás miatt nem tudta meglovagolni a tömeges bevándorlás adta hullámokat, ezáltal újabb politikai vákuum jött létre, amit a kormánypárt – bár törekszik rá – csak részben tud betölteni.
A Jobbik népszerűségében mutatkozó változások azonban egyértelműen mutatják; aki egyszer bekerült a parlamenti politika sűrűjébe, az nem tiszta többé. A Volner János körül kialakított botrány – egyebek mellett – valós csapás volt a Jobbik számára, hiszen a párt szavazóbázisának korábbi magja a hagyományos értékek megjelenítését várja el a párt meghatározó alakjaitól, így függetlenül attól, hogy a politikai ellenoldal vádjai megállják-e a helyüket, a Jobbik “tisztaságába” vetett hit sérült, ami meglátszik a szavazóbázis alakulásán; ma az a néhány százezres szavazói kör, amit a Jobbik az elmúlt egy év folyamán elveszített, a senkire nem szavazók táborát gazdagíthatja.


http://www.hidfo.ru/2016/08/elverzett-az-lmp-lassu-korrekcio-a-jobbikban/

Elfogták a müncheni gyilkos fegyvercsempészét

A bajor rendőrség kedden kiadott közleménye szerint nemrég letartóztatták Marburgban azt a személyt, aki fegyvert és lőszert adott el a müncheni gyilkosságok elkövetőjének.
Július 22-én egy iráni származású személy ölt meg kilenc embert Münchenben. Az elkövető, miután tüzet nyitott és kilenc civilt meggyilkolt, magával is végzett. Később olyan információk jutottak nyilvánosságra, miszerint a Dark Web segítségével, Szlovákiából vásárolt lőfegyvert. A bajor rendőrség keddi közleményében az áll, az elkövető 2016 májusában állapodott meg az értékesítővel a Dark Weben keresztül, majd utóbbi Marburgba utazott, ahol átadta a lőfegyvert.
Később a német hatóságok a fegyvertartási törvények szigorítását sürgették, valamint egy közös európai szabályozás életbe léptetését a fegyvertartásra vonatkozóan. Ezáltal azt akarnák elérni, hogy a bűnelkövetők ne tudjanak fegyverhez jutni az Európai Unió más tagállamaiban sem. Ez az intézkedés azonban teljesen értelmetlen lenne, hiszen az Európai Unióról éppen az elmúlt egy év migrációs válsága tette nyilvánvalóvá, hogy nem tudja lezárni saját határait. Idegen országokból emberek százezrei özönlenek ellenőrizetlenül az EU területére, sokan kapcsolatba sem kerülnek a hatóságokkal, hiszen gyakorlatilag nincs határvédelem. Ezek az emberek annyi fegyvert hoznak magukkal az Európai Unióba, amennyit akarnak.
Az EU külső határainak hermetikus lezárása nélkül tehát a fegyvertartás szigorúbb szabályozása sem korlátozná az illegális fegyverhez jutás lehetőségeit, az emberek önvédelemhez való jogát viszont tovább korlátozná.
Milos Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugat-európai országok hibás reakciót adnak a fokozódó terrorveszélyre, és a közrend megbomlására. Az államfő szerint egy ilyen helyzetben a fegyvertartás szabályozásának enyhítésére lenne szükség, hogy az emberek megvédhessék magukat egy terrortámadás esetén, és olyan bűnözőkkel szemben, akik illegális úton eddig is gond nélkül fegyverhez jutottak.


http://www.hidfo.ru/2016/08/elfogtak-a-muncheni-gyilkos-fegyvercsempeszet/

Miért állítják a bankárok, hogy a készpénz drága ?

 

A Deutsche Bank vezetője John Cryanazt mondta 2016 Januárjában a Világgazdasági fórumon Davos-ban, hogy a készpénz nem gazdaságos és borzasztóan drága lenne. Na de kinek és miért lesz ez annyira drága? Hogy megtaláljuk a választ, fontos először is megértenünk, honnan jön egyáltalán a Pénz, hogyan keletkezik, ki osztjafel,és milyen költségekkel jár ez? A készpénzt kizárólag a Nemzeti Központi Bank bocsájtja ki egy adott ország részére. A népesség azonban nem közvetlenül a Központi Banktól kapja meg a pénzét, hanem különböző privát bankoktól, amilyen például a Deutsche Bank. Ezek a Bankok tartják fent a mindenkori Központi Bankot. Ha a privát Bank egyenlegét, mint Készpénzt a vevőnek kifizetik az a pénz a Központi Bank pénze. Ehhez a készpénzhez a privát bank hozzá teszi az illetéki díjat vagy a látra szólóbetétet, és letétbe helyezi a Nemzeti Banknál. Pontosan itt van az állítólag drága, borzasztóan gazdaságtalan költség, ahogy azt a Deutsche Bank vezetője is állította. Minden Készpénzösszeget a polgár ,mint saját tulajdonát a saját Bankjánál kiveheti, ez esetben hozzá adódik még az illetéki díj vagy zálog ami a házbanknak megy, amit előtte a számlatulajdonos befizetett. A bankok célja a készpénz ellenikampányokkal nem az,hogy ügyfeleiket a fölösleges kiadásoktól megvédjék, hanem elsősorban saját magukat.