Tula, 2024. február 3. szombat (MB)

Az orosz hadviselés Achilles-sarkának nevezte az ellenséges drónok felderítését és leküzdését Putyin orosz elnök.

Értékelését a Volgográd ellen pénteken intézett ukrán dróntámadás is alátámasztotta: találat érte a Lukoil olajfinomítóját, mely kigyulladt. Az egykori Sztálingrád elleni légi csapás nem csak történelmi okokból érinti különösen érzékenyen az orosz vezetést, hanem azért is, mert Volgográd 400 kilométernyire fekszik az ukrán határtól.

Putyin a tulai „Mindent a győzelemért” c. fórumon elmondta, a drón hadviselésről külön megbeszélést folytatott a vezérkarral.

A találkozó egyik résztvevője elmondta az elnöknek, hogy a különleges katonai művelet kezdetével a mikroelektronika és a programozás iránt érdeklődő lelkes csapat kifejlesztette és elkezdte gyártani a drónok észlelésére és elhárítására szolgáló eszközöket. Lehetőséget kért arra, hogy tevékenységüket beépítsék egy orosz elektronikai fejlesztési programba, és hozzá juthassanak a szükséges komponensekhez. Putyin segítséget ígért, és utasította Denisz Manturov miniszterelnök-helyettest, ipari és kereskedelmi minisztert, hogy azonnal vizsgálja meg az ügyet.

Mint már jelentettük, mindennapossá váltak az orosz területen lévő katonai és civil célpontok ellen intézett ukrán drón- és légi támadások. Az orosz légelhárítás nem győzi megsemmisíteni az orosz területekre kilőtt rakétákat és drónokat. Van amikor sikerül, de van amikor nem. (https://bekekor.wordpress.com/2024/01/20/ukrajna-sorozatosan-tamad-orosz-teruletet-brjanszk-tambov/)

Január 21-én a Novatek Szentpétervár melletti gáztartályát találták el, 25-én a Roznyeft ukrán ellenőrzés alatt álló területétől ezer km-re, a Fekete-tenger partján fekvő tuapszei olajtartályát lőtték ki. December 30-án pedig a belgorodi piacot vették célba, és öltek meg 27 civilt.

Orosz részről terrortámadásnak minősítették ezeket, és azzal vádolták az ukránokat, hogy állami szintre emelték a terrorizmust.+++

Kiadta: Magyar Békekör