2017. augusztus 30., szerda

Újabb kasmíri háború? – Már India is provkálja Kínát: Fizikai összecsapás indiai és kínai határőrök között

A ‘Béke sziklája’ a kínai-indiai határon

Miközben a világ összes médiája a koreai konfliktussal van elfoglalva, szép csendben a fű alatt kibontakozóban van egy újabb és minden eddiginél súlyosabb konfliktus, melynek katasztrofális hatása lehet a világbékére nézve.

India, mely atomhatalom, már több hete ingerli a kínai sárkányt, vitatott területi igényével, s csak a kínai vezetés hidegvérének, diplomatikus tárgylókészségének, s nem utolsósorban a kínai hadsereg felvonulásának is köszönhető, hogy immáron megoldhatónak tűnik az eddig súlyosnak ígérkező konfliktus.
Míg keletről a tengeren az Egyesült Államok, nyugaton Ujgurisztánban az Iszlám Állam, dél-nyugaton a Himalájában, Tibet és Kasmír határán, pedig India hergeli és provokálja a Kínai Népköztársaságot.
Ismereteink szerint a magas hegyekben történt indiai-kínai konfliktusról eddig (a kínai médián kívül), csak nagyon kevés média tudósított.
A történések tehát a következők:
CRI, 2017. augusztus 25. – A Kínai Nemzetközi Rádió információi szerint;

Folytatódik a konfrontáció kínai-indiai határnál

Az indiai határőrség a határt illegálisan átlépve behatolt Kína területére, és immáron két hónapja dacol a kínai határőrséggel.
Indiai egység a Pangong tónál
Kína többször tudatta határozott álláspontját Indiával, és követelte, hogy az indiai hadsereg vonja vissza az országhatáron keresztül eljuttatott berendezéseket, személyi állományt, és közölték: minden lehetséges módon készek tárgyalni.
Az elmúlt két hét során súlyosbodott a feszültség a kínai-indiai határ mentén. A határ nyugati részén fekvő Bangonghu (Pangong-tó) területén találkoztak a kínai és az indiai katonák, és fizikai konfliktus is történt.
Erről Hua Chunying kínai külügyi szóvivő a héten elmondta, hogy augusztus 15-én a kínai határőrség járőrözött a kínai-indiai határ nyugati részén fekvő Bangonghu területén, a határt meghatározó tényleges vonal kínai oldalán. Őket akadályozta és zavarta meg az indiai határőrség.
Az indiai fél erőszakosan lépett fel, és ekkor került sor a fizikai tettlegességre, amelynek kínai sérültje is van.
Az indiai fél tette sérti a két fél által a határterület békéjéről és nyugalmáról kötött konszenzusokat és ez veszélybe sodorja a kínai-indiai határ nyugati részének státusát. Kína határozott felháborodásának adott hangot, és a határkérdéssel kapcsolatban komoly tárgyalásra tett javaslatot az indiai félnek.
2017. augusztus 29.

A kínai hadsereg határozottan megvédi az ország területi integritását és szuverenitását

Kínai katonák Tibet határán
Wu Qian kínai védelmi szóvivő egy hétfői sajtókonferencián elmondta, hogy hétfőn 14 óra 30 perckor India visszavonta a kínai–indiai határon átkelt embereit és berendezéseit India oldalára, amit már megerősített a kínai egységek helyszínen tartózkodó szóvivője is.
A kínai hadsereg továbbra is éber és határozottan megvédi a területe fölötti fennhatóságát.
A szóvivő szerint június 18-án az indiai határőrök illegálisan belehatoltak a határon túli oldalra és beléptek a Kínában fekvő Donglang területre, amivel feszültséget okoztak. A kínai hadsereg határozottan ellenezte ezt a cselekedetet, megerősítette a határellenőrzést, határozottan megvédte az ország területi integritását és törvényes jogait – jegyezte meg a védelmi szóvivő.
„A kínai–indiai határ békéje és csendje a térség békéjét és stabilitását érinti, megfelel a két ország és két nép érdekeinek. Indiának le kell vonnia a tanulságot az incidensből, be kell tartania a határról szóló megállapodásokat és tiszteletben kell tartania a nemzetközi norma alapelveit” – hangsúlyozta a kínai védelmi szóvivő.

A Pangong-tó

A Pangong tó látképe
Pangong Tso egy gyönyörű sós tó, mely 4350 méter magasan fekszik a Himalájában. Pangong Tso jelentése: “hosszú vékony elbűvölő tó”. Ennél pontosabb nevet nehezen adhattak volna neki. A 134 kilométer hosszú tó 60%-a Kínához, Tibethez, – 40%-a pedig Indiához tartozik. Összesen 604 négyzetkilométeren terül el. A Pangong tó legszélesebb része meghaladja az 5 kilométert. Kopár, barna hegyek ölelik körbe.
Ezt az egzotikus tavat a geopolitikai helyzete teszi olyan fontossá a környező katonai hatalmak számára. Mivel India és Kína határán, vagyis Tibet és Kasmír határán fekszik. Ám Kasmírra a muzulmán Pakisztán is igényt tart, s ezért évtizedek óta elmérgesedett konfliktusban áll Indiával, (számtalan fegyveres összecsapással és halottal). Így könnyen meglehet, hogy a Pangong-tó körül kialakult konfliktusba előbb utóbb Pakisztán is belekeveredik.
És, ha a három ázsiai atomhatalom között komoly fegyveres konfliktus alakulna ki, egy valójában kicsiny lakosságú magashegyi tartomány miatt, – az beláthatatlan következményeket vonhat maga után.
CRI – Szabad Riport / Fort András

Továbbküldték az ukrán frontra az amerikai fegyvereket

Az Egyesült Államok által Ukrajnába küldött “katonai segély” egy részét továbbküldték a konfliktus-zónába – derült ki az ukrán Nemzeti Gárda kedden kiadott közleményéből.
Szombaton az Egyesült Államok ukrán tárgyalásokért felelős különmegbízottja, Kurt Volker azt mondta, James Mattis védelmi miniszter augusztus 23-24-i kijevi útjával “védelmi felszereléseket” is vittek Ukrajnába. A látogatás során Mattis elismerte, hogy az USA az utóbbi évek során 750 millió dollár értékű “katonai segítséget” küldött Ukrajnába.
Az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata szerint ráadásul Jurij Allerov, az ukrán Nemzeti Gárda parancsnoka egyértelműen kijelentette: “Ebben az évben lényegi segítséget kaptunk az Egyesült Államoktól, ennek egy része már a Donbassz területén van, az ott zajló katonai művelet részeként.”
Ukrajna korábban számos alkalommal kért fegyvereket az Európai Uniótól és az Egyesült Államoktól. Oroszország ennek kapcsán kifejezte tiltakozását, mert a külföldi katonai jelenlét nem segíti elő a konfliktus békés rendezését, ehelyett eszkalálódáshoz vezet.

http://www.hidfo.ru/2017/08/tovabbkuldtek-az-ukran-frontra-az-amerikai-fegyvereket/