Afrikában
 élnek már most is a legszegényebb emberek a bolygón, a  legkevesebb 
gazdasági tevékenységgel, de még őket is büntetnék a  globális 
felmelegedés okozásában való részvételükért.
 
A 
tudósok szerint bogarakat, például legyeket és sáskákat kellene  enniük,
 és meg kellene szabadulniuk a sok büdös szarvasmarhától. Eközben  
Afrika gazdag erőforrásai a földben maradnak, az emberek pedig a  
szegénység körforgásában vergődnek. ⁃ TN Editor
A 
Malabo Montpellier Panel nevű tudóscsoport májusban közzétett egy  
jelentést, amely arra ösztönözte Afrikát, hogy fejlesszen ki egy  
"fenntartható biogazdaságot" olyan innovatív technikák segítségével,  
mint például a legyekből készült muffinok és fasírtok.
A 
jelentés, amelynek címe: A természet megoldásai: Policy Innovations  
& Opportunities for Africa's Bioeconomy" (Politikai innovációk és  
lehetőségek Afrika biogazdasága számára) címmel a legújabb része annak a
  bizarrul kitartó környezetvédő őrületnek, hogy az emberek bogarakat  
egyenek. A mainstream médiában minden évben megjelennek a rovarok, mint 
 "fenntartható" fehérjeforrások értékéről szóló cikkek, általában az  
állattenyésztő ipar által kibocsátott üvegházhatású gázok mennyiségére  
és maguknak az állatoknak a hátsó feléből származó panaszokkal  
fűszerezve.
A New 
York Times például 2022 februárjában a "The Joy of Cooking  (Insects)" 
(A főzés öröme (rovarok) című cikket dicsérte. A Time magazin  pontosan 
egy évvel korábban magyarázta el, hogy "Hogyan segíthet  megmenteni a 
bolygót a rovarokat evő emberek".
A 
malabói Montpellier Panel májusban úgy érvelt, hogy "az  élelmiszerek, 
az üzemanyag és a műtrágya növekvő költségei, valamint a  [kínai 
koronavírus] és az éghajlatváltozás hosszabb távú hatásai"  Afrikát 
tökéletes laboratóriummá teszik egy újfajta, az egész kontinenst  átfogó
 "biogazdaság" létrehozására, amely állítólagosan táplálná a  
robbanásszerűen növekvő népességet és munkahelyek millióit teremtené  
meg.
E 
javaslatok némelyike viszonylag szerény, mint például a népszerű  
gyümölcsök és zöldségek betakarításának jobb módszereinek kifejlesztése,
  míg mások keményebb diónak bizonyulhatnak, mint például a tólegyek  
rajainak "ehető élelmiszerek, például kekszek, muffinok, húsos kenyerek 
 és kolbászok" közé való beverése.
 
 
"Ami a bioenergiát illeti, a 
kávéhéjból és -pépből biogázt állítanak  elő, a gyümölcshulladékból 
pedig bioalkanol-gélt, amely füst és korom  nélkül ég el. Ezáltal a 
beltéri főzés egyszerre környezetbarátabbá és  kevésbé 
egészségkárosítóvá válik, különösen a nők számára, akik ennek a  
felelősségnek a nagy részét viselik" - érvelt a testület.
A 
"biogazdaság" fogalma meglehetősen tág lehet, mivel magában  foglalja 
egy jó részét annak, amit prózaibb módon mezőgazdaságnak  nevezhetnénk. A
 biogazdasági stratégiák általában az új technológiák  használatát 
ösztönzik, elítélik a fosszilis tüzelőanyagokat, és a  "fenntarthatóság"
 fogalmát hangsúlyozzák azáltal, hogy állati termékek  helyett 
növényeket és rovarokat használnak.
Afrika 
bőséges növény- és állatvilága a biogazdasági elméletek  népszerű 
kísérleti terepévé teszi, különösen a wuhani  koronavírus-járványt 
követően, amelyet széles körben a meglévő gazdasági  rendszerek 
ellenőrzésének és "átállításának" arany lehetőségének  tekintenek.
A 
világjárvány a globális hajózásban is komoly problémákat okozott,  
amelyek még mindig nem tisztultak ki teljesen. A biogazdaságok  
elméletileg önellátóbbak, mivel a szükséges növényeket és rovarokat  
helyben takarítják be.
A Reuters szerdán Dél-Afrikát és Ugandát emelte ki sikeres biogazdasági kísérleti programok példájaként:
Dél-Afrika
 például úgy értékelte, hogy biogazdasága 2007 és 2020  között a bruttó 
hazai termék 8%-át adta, és akár 16 millió munkahelyet  is teremtett - 
ennek mintegy 70%-át az élelmiszer- és italiparban és a  
mezőgazdaságban.
Az 
egyik legsikeresebb termék egy szúnyogriasztó gyertya, amelyet egy  
őshonos növény olajából készítenek, és amely már országszerte kapható a 
 nagyobb kiskereskedelmi láncokban.
 
 
Uganda 
azon kevés afrikai országok egyike, amely nemzeti biogazdasági  tervet 
dolgozott ki, amely az élelmiszerekre, a mezőgazdaságra és a  
hagyományos gyógyszerekre irányul, míg Namíbia az ENSZ Élelmezési és  
Mezőgazdasági Szervezetével együttműködve dolgozza ki első nemzeti  
biogazdasági stratégiáját.
"A fenntarthatóság és a változó 
éghajlathoz való alkalmazkodás  megköveteli a biológiai és ökológiai 
erőforrások körültekintőbb  felhasználását. Ez magában foglalja azt is, 
hogy hogyan lehet ezeket az  erőforrásokat olyan innovatív termékek 
előállítására felhasználni,  amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás 
mérsékléséhez, az erőforrások  megőrzéséhez és a biológiai sokféleség 
védelméhez, miközben új és jól  fizető munkalehetőségeket teremtenek" - 
mondta Ousmane Badiane, a Malabo  Montpellier Panel társelnöke a 
Reutersnek.
A 
Reuters azonban morogva megjegyezte, hogy még ezek a biogazdasági  
sikertörténetek is inkább "védett területeken félretett kis projektek,  
valódi befektetés nélkül", mintsem a drámaian eltérő fenntartható  
gazdasági rendszerekbe történő masszív regionális átalakulások.
Az 
afrikai biogazdasági kísérletek mögött az éghajlatváltozással  
foglalkozó közösségben még mindig meglévő aggodalom áll, hogy Afrika  
hatalmas és növekvő népessége ugyanazt az életszínvonalat fogja  
követelni, mint a nyugati világ, és eközben óriási mennyiségű fosszilis 
 tüzelőanyagot fog fogyasztani.
Egyes 
afrikai vezetők ezt már kitalálták, és kissé felháborodtak azon  a 
feltételezésen, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem azt jelenti,  
hogy örökké alacsony energiafogyasztású, bogárevő szegénységben kell élniük.
 
https://www.pokolafoldon.hu/blog/hagyd-oket-bogarakat-enni-tudosok-elmondjak-az-afrikaiaknak-hogyan-nyaljak-be-a-klimavaltozast