Hajléktalan-törvény 13 fagyhalálesettel

Magyarországon tizenhárman fagytak meg szeptember óta, hatan közülük a törvény október 15-i életbelépése óta. Nyolcan fűtetlen otthonukban hunytak el, öten pedig a szabad ég alatt – hangzott el a hajléktalanok hétfői sajtótájékoztatóján, a budapesti Bakáts téren.
„A törvény nem váltotta valóra a hozzá fűzött reményeket. A hajléktalanságot nem lehet tiltással megoldani, a szegénységet pedig nem lehet rendőri módszerekkel felszámolni. A Magyar Szociális Fórum a hajléktalan-törvény visszavonását követeli, függetlenül attól, hogy az Alkotmánybíróság hogyan foglal állást a bírók törvénnyel kapcsolatos normakontroll-kérelme ügyében, mert sérti az emberi jogokat és az Alaptörvényt is” – jelentette ki Simó Endre, az MSZF alapító-szervezője.
Udvardy Gábor, hajléktalan nyugdíjas a szerény keresetű emberek fedélhez juttatásában jelölte meg a megoldást. „Luxuslakások helyett olcsón bérelhető szociális lakásokra volna szükség. Az én nyugdíjamból másra nem futja” – vallotta.
Paragh Ádám, hajléktalan író, költő, műfordító elmondta: a hajléktalan-ellátásban legújabban olyan internetes figyelőrendszert vezettek be, amely kiszűri azokat, akik egy adott napon részesültek már valamilyen szolgáltatásban, és megakadályozza, hogy még egyszer részesülhessenek benne. Példaként hozta fel, hogy ha reggel kap egy almát, az ebédre már nem jogosult. De almát sem kaphat, ha papír-ügyeit intézte az irodában, mert az is olyan szolgáltatásnak számít, amilyenből egy nap csak egy jár.
Balogh Judit Anikó, hajléktalanokat befogadó személyes tapasztalatán keresztül hívta fel a figyelmet a segítségnyújtás és a szolidaritás fontosságára, különös tekintettel az egyedülálló és öreg hajléktalanok körében. A hajléktalanok között sok magasan képzett, hozzáértő személy van. Tudásukra és szakértelmükre szükség volna ugyan a mai munkaerőhiány közepette, de senki sem méri fel, milyen tartalékok rejlenek bennük, pedig hasznos munkát végezhetnének a társadalom javára – mondta.
Szepesi Tibor, hajléktalan nyugdíjas felhívta a figyelmet a „potenciális hajléktalanok tömegére”, nevezetesen azokra, akiket kilakoltatás, és egzisztencia-vesztés fenyeget. Nehéz bejutni a hajléktalan szállásra, s bár elvileg ingyenes, díjat kell fizetni.
Nem szívesen alkalmaznak hajléktalant, a munkáltatók megbízhatatlannak tartják, még ha nem is az. A valóság elfedése nem változtat a helyzeten, nem oldja meg a társadalmi problémát – mondta, a kormány eltussoló politikájára célozva.
A hajléktalanságot csak politikai akarattal, a kilakoltatások leállításával, lakásépítéssel és lakáshoz juttatással, a lakhatási jog törvénybe iktatásával lehet megoldani – hangzott el a „Hajléktalanok szólnak” c. sajtótájékoztatón.+++
Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371
http://www.mszfszk.hu