2016. november 12., szombat

Német sajtó: kivonulhatnak az amerikai NATO-erők Európából

Donald Trump győzelme miatt az amerikai katonai jelenlétet szorgalmazó nyugati vezetők rémálma vált valóra. A Der Spiegel német lap szerint hatalmas a pánik, a NATO vezetői a “legrosszabb forgatókönyvre” is készülnek; arra, hogy az amerikai hadsereg kivonulhat Európából.
A Der Spiegel német lap szerint a brüsszeli vezetők annak lehetőségével számolnak, hogy az új amerikai elnöki adminisztráció döntést hoz az amerikai fegyveres erők Európából kivonásáról. A cikk azt írja, a NATO-vezetők elsősorban Trump elnökként beiktatásának “negatív következményeivel” számolnak; például tartanak attól, hogy az USA új elnöke nem fog megjelenni a NATO következő csúcstalálkozóján – amit emiatt el is halasztottak.
A német lap állítása szerint birtokukba jutott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalának egy állítólagos titkos jelentése, ami részletesen foglalkozik Trump elnöksége ideje alatt az amerikai kormány várható intézkedéseivel, különösen a republikánus politikus azon ígéreteivel, miszerint megválasztása esetén kivonja az amerikai fegyveres erőket Európából.
A jelentés szerint az új amerikai elnök elutasíthatja a kelet-európai országok azon kérelmeit, melyek további amerikai fegyveres erő bevonulását és rotációs alapon való jelenlétét kérték.
A német lap által hivatkozott titkos NATO-jelentés szerint Trump elnöksége idején a “legjobb” alternatíva az lenne, hogy az amerikai elnök megköveteli minden NATO-tagállamtól, hogy többet fizessenek be a “közös kasszába”. A Spiegel információi szerint azonban egy különálló forgatókönyv azzal számol, hogy Trump minden amerikai fegyveres erőt kivonhat Európából.


http://www.hidfo.ru/2016/11/nemet-sajto-kivonulhatnak-az-amerikai-nato-erok-europabol/

Dánia újra meghosszabbította a határellenőrzést

Dánia bevándorlásügyi minisztere, Inger Stojberg bejelentette, hogy ismét meghosszabbítják a határellenőrzést, ezúttal 2017 február 12-ig. Az “átmeneti intézkedés” így mindinkább állandó gyakorlattá válik.
Dánia kormánya ismét döntött a határellenőrzés meghosszabbításáról, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlók beözönlését. A bevándorlás- és integrációügyi minisztérium közleménye szerint ezúttal 2017. február 12-ig hosszabbították meg a határzár fenntartását.
A közlemény szerint “fennáll annak kockázata, hogy a személyazonosító okmányok nélkül érkező migránsok tömegei bent rekednek az országban, ha nem tudnak továbbhaladni Svédországba” (a svéd határzár miatt).
Annak ellenére, hogy a skandináv országokban az ősz vége felé csökkenni kezdett a beadott menedékkérelmek száma, a dán rendőrség továbbra is kolosszális erőforrásokat kell megmozgasson a német és svéd határ őrizetére. Az erős határvédelem okozta leterhelés pedig összeadódik azzal, hogy az országban tartózkodó migránsok is egyre több bűncselekményt követnek el. 2016 első negyedévében 27%-kal nőtt az erőszakos bűncselekmények száma, 12%-kal pedig a rablások száma emelkedett.

http://www.hidfo.ru/2016/11/dania-ujra-meghosszabbitotta-a-hatarellenorzest/