Donald Trump győzelme miatt az amerikai katonai jelenlétet szorgalmazó nyugati vezetők rémálma vált valóra. A Der Spiegel német lap szerint hatalmas a pánik, a NATO vezetői a “legrosszabb forgatókönyvre” is készülnek; arra, hogy az amerikai hadsereg kivonulhat Európából.
A Der Spiegel német lap szerint a brüsszeli vezetők annak lehetőségével számolnak, hogy az új amerikai elnöki adminisztráció döntést hoz az amerikai fegyveres erők Európából kivonásáról. A cikk azt írja, a NATO-vezetők elsősorban Trump elnökként beiktatásának “negatív következményeivel” számolnak; például tartanak attól, hogy az USA új elnöke nem fog megjelenni a NATO következő csúcstalálkozóján – amit emiatt el is halasztottak.
A német lap állítása szerint birtokukba jutott Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalának egy állítólagos titkos jelentése, ami részletesen foglalkozik Trump elnöksége ideje alatt az amerikai kormány várható intézkedéseivel, különösen a republikánus politikus azon ígéreteivel, miszerint megválasztása esetén kivonja az amerikai fegyveres erőket Európából.
A jelentés szerint az új amerikai elnök elutasíthatja a kelet-európai országok azon kérelmeit, melyek további amerikai fegyveres erő bevonulását és rotációs alapon való jelenlétét kérték.
A német lap által hivatkozott titkos NATO-jelentés szerint Trump elnöksége idején a “legjobb” alternatíva az lenne, hogy az amerikai elnök megköveteli minden NATO-tagállamtól, hogy többet fizessenek be a “közös kasszába”. A Spiegel információi szerint azonban egy különálló forgatókönyv azzal számol, hogy Trump minden amerikai fegyveres erőt kivonhat Európából.


http://www.hidfo.ru/2016/11/nemet-sajto-kivonulhatnak-az-amerikai-nato-erok-europabol/