2016. december 5., hétfő

Átmenetileg fellélegezhetnek a bevándorláspártiak

Az Európai Unió vezető politikusai átmenetileg fellélegezhetnek, miután Alexander Van der Bellen, a zöldpárti jelölt nyerte az osztrák elnökválasztást. Annak ellenére, hogy a lakosság többsége nem Norbert Hoferre szavazott, a szélsőjobboldal továbbra is erős, Ausztria pedig politikailag megosztott maradt.
A brit kilépési referendum sikere és Donald Trump megválasztása után Van der Bellen 53,3%-kal nyerte meg az osztrák elnökválasztást, és az eredmények láttán kijelentette; a vörös-fehér-vörös zászló ma nem csak Ausztriát jelenti, hanem a remény és változás szimbóluma, ami üzenetet közvetít minden európai fővárosba és az Európai Unió vezetőinek.
Az euroszkeptikus, bevándorlásellenes szélsőjobboldal megerősödésétől való félelem Európában ahhoz vezetett, hogy nem csak a jobboldal, de a balliberálisok is mérföldkőnek tekintik az osztrák elnökválasztást; ők úgy értelmezik a történteket, hogy a különböző politikai erők sikerrel összefogtak az egyre csak erősödő szélsőjobboldal ellen. Ugyanezt a sémát akarják megismételni Hollandiában, Franciaországban és Németországban; minden párt fogjon össze, hogy együttes erővel megállítsák azokat, akik ellenzik a bevándorlást és az Európai Egyesült Államok létrehozását.
Sigmar Gabriel német alkancellár szintén győzelemnek nevezte az osztrák elnökválasztás eredményét; azt mondta, a józan ész győzelmet aratott a jobboldali populizmus felett. Alexis Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta, a szélsőjobboldal egyre veszélyesebbé válik, de az osztrák elnökválasztással Európa végre friss levegőhöz juthatott. Francois Hollande szerint az osztrák nép „Európát és a nyíltságot” választotta. Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője pedig azt mondta, a jobboldali populizmus győzelmi ünnepsége átmenetileg szünetel.
Miközben a bevándorláspárti erők többségében győzelemnek tekintették az elnökválasztás eredményét, Európa-szerte politológusok arra hívták fel a figyelmet, hogy a szélsőjobboldali jelöltnek így is reális esélye volt a győzelemre, ami azt mutatja, hogy Ausztria politikailag megosztottá vált, a lakosság két fele ma már két, teljesen ellentétes nézetet képvisel, ami közt nem alakítható ki konszenzus. A választók 46%-a támogatta Hofert, ami a lakosság közel fele, és azt mutatja, hogy Ausztriában az éles ideológiai különbségek felszínre jutottak, a politikai megosztottság elmélyült.
Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában az elnök szerepe szimbolikus jellegű, viszont a Szabadságpárt olyannyira megerősödött, hogy 2018-ban, a következő országgyűlési választásokon esélye van a kormányalakításra.


http://www.hidfo.ru/2016/12/atmenetileg-fellelegezhetnek-a-bevandorlaspartiak/

Kiterjedt pedofil-hálózatot találtak Skóciában

A nemzeti gyermekvédelmi hatóságok elmondása szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy egy kiterjedt, szervezett pedofil-hálózat működött az 1970-es évek Skóciájában. Több mint 350 ember számolt be arról, hogy gyermekkorában zaklatás érte.
Skóciában több mint 350 férfi és nő számolt be arról, hogy gyermekkorában szexuális zaklatás áldozatává vált. A feljelentések alapján különböző személyekről van szó, és a hatóságok arra utaló jeleket találtak, hogy a pedofilok szervezetten, csoportosan vadásztak a fiatal gyermekekre. Mivel a bűncselekmények felderítésére máig nem került sor, ez a pedofil-hálózat még ma is működhet.
A skót rendőrség azt követően jelentette be, hogy kivizsgálja az ügyet, miután egy az áldozatokat támogató civil szervezet közreműködésére Falkirk területéről számos bejelentés érkezett korábban elkövetett bűncselekményekről. Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy többször váltak szexuális zaklatás áldozatává, és az elkövetők különböző személyek voltak.
A beszámolók szerint a pedofilok intézményesült keretek közt, gyakran 2-4 fős csoportokban vadásztak a gyermekekre.
A bejelentések szerint az esetek többsége sport klubokban, elsősorban futballklubokban és uszodákban történt, ahol gyakorlatilag intézményesült a gyermekek zaklatása, hiszen az ügyben egyidejűleg több alkalmazott is érintett volt.
Az ehhez hasonló bűncselekmények felderítését nagyban megnehezíti, hogy a pedofil-lobbi immár teljesen nyíltan a ferde hajlam legalizálására törekszik. A liberális pártok gyakran képviselnek olyan nézeteket, miszerint a pedofília csak egy a sok lehetséges szexuális irányultság közül – erre hivatkozva ugyanúgy legalizálni akarják, ahogy számos országban az azonos neműek házasságkötését is társadalmi nyomás ellenében legálissá tették.
Az Egyesült Királyságban azonban az emberek megértették, hogy a pedofilok ellen csak önszerveződéssel lehet felvenni a harcot, éppen amiatt, mert lobbitevékenységük könnyedén utat tör a hivatalos szervekben. Egy ilyen jellegű kezdeményezés a Dark Justice (Sötét Igazság) nevű szervezet, ami elsődleges céljának tekinti, hogy megvédje a pedofilok által veszélyeztetett gyermekeket, és nyomásgyakorlással rávegye a hatóságokat, hogy nagyobb erővel dolgozzanak a pedofilok kártékony tevékenységének ellehetetlenítésén.


http://www.hidfo.ru/2016/12/kiterjedt-pedofil-halozatot-talaltak-skociaban/

Lemond az olasz kormányfő

Bejelentette lemondását Matteo Renzi olasz kormányfő, miután elbukott az általa kezdeményezett népszavazás.
Vasárnap az olaszok arról döntöttek népszavazással, hogy módosítsák-e az alkotmányt a szenátus jogköreinek korlátozása és a törvényhozási folyamat felgyorsítása érdekében.
A referendum próbatétel volt Matteo Renzi kormánya számára; számos ellenzéki vezető szólította fel lemondásra a kormányfőt arra az esetre, ha elbukik a központosítási törekvés, emellett maga is bejelentette, hogy le fog mondani, ha elbukik a referendum.
A kormányfő a vereséget jelző ’exit pollokat’ követően bejelentette, hogy a mai nap folyamán benyújtja lemondását. A népszavazás eredményei szerint a választók közel 60%-a ellenezte az alkotmánymódosítást, valamivel több mint 40%-uk pedig támogatta.
Renzi a „demokrácia nagy ünnepének” nevezte a népszavazást, és biztosította követőit arról, hogy tartja magát korábbi ígéretéhez, és vállalja a felelősséget a vereségért.


http://www.hidfo.ru/2016/12/lemond-az-olasz-kormanyfo/


Politikai bizonytalanságot hoz Matteo Renzi lemondása

A Fitch Ratings szerint Olaszország miniszterelnökének lemondása egy politikailag bizonytalan időszak kezdetét jelenti. A pártok hosszas tárgyalásokat kezdenek, és egyelőre nem látható, hogy új kormány jön létre, vagy előrehozott választásokat írnak ki.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet hétfőn kiadott egy jelentést, mely szerint az alkotmánymódosítás kapcsán tartott népszavazás kudarca, és Matteo Renzi lemondása fokozza a politikai bizonytalanságot az országban.
Renzi vasárnap bejelentette, hogy benyújtja lemondását, ha az olasz nép a népszavazáson elutasítja az általa kezdeményezett alkotmánymódosítást. A Fitch jelentése szerint ebben az átmeneti időszakban a törvényhozók nem tudják majd keresztülvinni az esetleg szükséges változtatásokat, és teljes politikai bizonytalanság várható, ameddig az államfő tárgyalásokat folytat a pártokkal új kormány alakításáról.
A jelentés szerint a törvényhozás átmenetileg nem tud majd alkalmazkodni a nemzetközi környezet változásához, emiatt a politikai bizonytalanság rontja Olaszország versenyképességét és újabb kockázatot jelent a bankszektor számára.

http://www.hidfo.ru/2016/12/politikai-bizonytalansagot-hoz-matteo-renzi-lemondasa/


Stoltenberg:
a népszavazás nem befolyásolja a NATO-tagságot

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, az olasz alkotmánymódosítással kapcsolatos referendum semmilyen módon nem gyakorol hatást Olaszország NATO-tagságára.
Olaszország továbbra is a NATO kulcsfontosságú tagja marad, és a népszavazás semmilyen módon nem gyakorol hatást az észak-atlanti szövetségben betöltött szerepére – mondta Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.
Vasárnap az olasz lakosság leszavazta a kormányfő kezdeményezését, ami korlátozta volna a szenátus jogköreit a törvényhozási folyamat felgyorsítása érdekében. A politikai szakértők szerint ez egy protest-szavazás volt, ahol az emberek Matteo Renzi politikája ellen szavaztak, mert a népszavazás egy kézenfekvő lehetőség volt arra, hogy kimutassák a kormányfő elleni tiltakozást.
Jens Stoltenberg a referendumot követően külön sajtótájékoztatót tartott, ahol kijelentette, hogy Olaszország továbbra is a NATO kulcsfontosságú tagja marad.

http://www.hidfo.ru/2016/12/stoltenberg-a-nepszavazas-nem-befolyasolja-a-nato-tagsagot/