2017. szeptember 18., hétfő

Az ukránok nincsenek megelégedve az uniós társulási egyezménnyel

Az ukrán hatóságok nincsenek megelégedve az Európai Unióval megkötött társulási egyezménnyel, és annak felülvizsgálását szorgalmazzák. Kiderült: az ukrán exportőrök nem profitálnak az egyezményből, az európai termékek viszont elárasztották Ukrajnát.
Natalija Mikolska kereskedelmi biztos szerint Kijev újra akarja tárgyalni az Európai Unióval kötött társulási egyezmény feltételeit, mert az egyezménnyel bevezetett kvóták előnytelennek bizonyultak Ukrajna számára. Elmondása szerint tovább kell erősíteni az európai-ukrán kereskedelmi kapcsolatokat, a jelenleg érvényben lévő szabályozással pedig az a probléma, hogy Ukrajna nem exportálhat eleget Európába.
Az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezmény részlegesen 2016 január 1-jén lépett működésbe, majd 2017 szeptember 1-jén teljes körűvé vált. Az EU 36 féle ukrán termékre vetett ki kvótákat, melyek azt szabályozzák, mekkora értékben exportálhatnak ukrán vállalkozások az EU területére.
Miközben az Európai Unió Ukrajna fő kereskedelmi partnere, és az ország import termékeinek több mint 40%-a az EU-ból érkezik, az Ukrán Mezőgazdasági Klub (UKAB) adatai szerint Ukrajna már az első negyedévben elhasználta az exportkvótákat. Ez azt jelenti, hogy az európai termékek akadálytalanul áramlanak Ukrajnába, az ukrán cégek azonban nem exportálhatnak eleget Európába.
Viktor Janukovics idején az ukrán kormány amiatt nem írta alá a társulási egyezményt, mert tisztában voltak azzal, hogy az előnytelen lenne Ukrajna számára. Az ukrán kormány 2014-es elmozdítása után azonban az új kormány aláírta az egyezményt, majd most, annak életbe léptetése után akarják módosítani ugyanazon indokok mentén, ami miatt Janukovics az aláírását megtagadta.

http://www.hidfo.ru/2017/09/az-ukranok-nincsenek-megelegedve-az-unios-tarsulasi-egyezmennyel/

Több száz német vállalat ellenzi az oroszellenes szankciókat

Több száz német vállalat fejezte ki tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok a múlt hónap folyamán újabb szankciókat hozott Oroszország ellen.
Több száz német vállalat egyöntetűen ellenzi az USA által elfogadott újabb Oroszország elleni szankciókat, egy a Német-Orosz Kereskedelmi Kamara (AHK) által végzett felmérés szerint. A kutatásban 193, Oroszországban is üzleti tevékenységet folytató német cég vett részt, és 97%-uk arról számolt be, hogy a szankciók kifejezetten negatív hatást gyakorolnak az üzletre.
Rainer Seele, az AHK elnöke és az OMV osztrák energetikai cég vezérigazgatója azt mondta, az újabb amerikai szankciók kifejezetten az Északi Áramlat 2 ellehetetlenítését célozzák, ami a Gazprom és számos európai energetikai cég közös projektje.
“A szankciók kifejezetten az Északi Áramlat 2-t célozzák. […] Az a benyomásunk támadhat, hogy a projektet félúton megakadályozzák, hogy ezáltal az amerikai cégek Európába exportálhassák az orosz gáznál jóval drágább cseppfolyósított földgázt – ezzel az Egyesült Államokban teremtve munkahelyeket” – mondta.
Seele elmondása szerint a Gazprommal üzletelő európai cégek újra kell értékeljék az Északi Áramlat 2 finanszírozásának mechanizmusát;
a szankciók eredményeként ázsiai bankok felé kell forduljanak, emellett az európai bankok helyett orosz bankok finanszírozhatják a projekt megvalósítását.
Az AHK kutatása során a megkérdezett vállalatok 52%-a adta azt a választ, hogy kifejezetten aggódik az újabb amerikai szankciók rájuk gyakorolt közvetlen hatása miatt. Kétharmaduk pedig támogatja a kamara arra vonatkozó követeléseit, hogy a német kormánynak cselekednie kell, ha az amerikai szankciók európai vállalatok érdekeit sértik.
Seele egy szerdán tartott konferencián felszólította a német kormányt, hogy adjon határozott választ az amerikai szankciókra.
“Az Oroszországban működő német vállalatok nevében felszólítjuk a német kormányt és az Európai Bizottságot, hogy hozzanak ellenintézkedéseket az amerikai szankciókkal szemben. Konstruktív lépésekre van szükség, hogy a vállalatok számára biztonságos környezetet teremtsünk; a közös gazdasági térségek jövőjének szavatolása és az Európai Unió energetikai biztonságának garantálása érdekében.”
Seele egyúttal Moszkvát is arra kérte, hogy tartózkodjon az esetleges újabb ellenszankciók életbe léptetésétől.
A Német-Orosz Kereskedelmi Kamara több mint 800, a két ország közti kereskedelem akadálytalanságában érdekelt vállalkozás képviseletében jár el.

http://www.hidfo.ru/2017/09/tobb-szaz-nemet-vallalat-ellenzi-az-oroszellenes-szankciokat/

Katalóniában szavazóurnákat foglal le a rendőrség (Katalóniának szigetnek kell lennie a Fenevad területéről menekültek részére)

Spanyolországban fegyveres rendőrök vadásznak a katalán függetlenségi referendumra szánt szavazólapokra, urnákra és szavazásra buzdító szórólapokra. Katalóniában nyomdákat, újságok szerkesztőségeit kutatják át, és lefoglalnak mindent, ami a népszavazáshoz köthető.
A helyi sajtó szerint több mint hatezer szavazóurnát készítettek elő az október 1-re kiírt függetlenségi referendumra, ezekről a függetlenségi referendumot támogató katalán rendőrvezető, Toni Castejon azt állítja, a rendőrség sem tudja, hol vannak. A madridi kormány mindent elkövet a népszavazás megakadályozása érdekében; a Reuters beszámolója szerint Katalónia hivatali vezetőire börtönbüntetést róhatnak a referendum támogatása esetén.
Albert Batet, egy katalán község polgármestere a lapnak nyilatkozva azt mondta, a rendőrség a polgármestereket, a nyomdákat, helyi lapok szerkesztőségeit egyaránt zaklatja a referendumhoz köthető eszközök után kutatva, amivel “a demokrácia határait feszegetik.”
Azok a helyi hivatalok, melyek helyt adnak a népszavazásnak, szintén jogi eljárást kockáztatnak. A madridi hatóságok emellett már azzal is fenyegetőztek, hogy lekapcsolják az áramot azokban az iskolákban, melyek szavazóhelyként működnek október 1-jén. A szavazólapok elosztásában résztvevő személyeket szintén büntetőeljárás alá vonják.
A spanyol belügyminisztérium szerint pénteken a rendőrség több mint százezer, a kampányhoz használt hirdetési anyagot foglalt le, bár arról nem számoltak be, hogy hol zajlottak a rajtaütések és pontosan mit foglaltak le.
Katalónia legfelsőbb bírósága szintén figyelmeztetéseket adott ki hét napilapnak, hogy ne vegyenek részt a referendum előtti kampányban, a postai alkalmazottakat pedig felszólították, hogy ne vegyenek részt a választási anyagok elosztásában.

Szombaton az El Vallenc katalán lap szerkesztőségét kutatták át rendőrök. A több mint 5 órán át zajló kutatás során spontán tüntetés szerveződött a szerkesztőség épülete elé, ahol a résztvevők a függetlenségi referendum engedélyezését követelték.
A függetlenségi referendum weboldalát működtető irodát már szerdán lezárták a hatóságok. Carles Puigdemont katalán elnök saját Twitter-oldalán 24 órán belül egy új linket adott a weblaphoz. Az új weboldal működtetéséről a WikiLeaks alapítója, Julian Assange gondoskodott, aki maga is támogatja a katalán függetlenségi referendumot.

http://www.hidfo.ru/2017/09/kataloniaban-szavazournakat-foglal-le-a-rendorseg/