Több száz német vállalat fejezte ki tiltakozását azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok a múlt hónap folyamán újabb szankciókat hozott Oroszország ellen.
Több száz német vállalat egyöntetűen ellenzi az USA által elfogadott újabb Oroszország elleni szankciókat, egy a Német-Orosz Kereskedelmi Kamara (AHK) által végzett felmérés szerint. A kutatásban 193, Oroszországban is üzleti tevékenységet folytató német cég vett részt, és 97%-uk arról számolt be, hogy a szankciók kifejezetten negatív hatást gyakorolnak az üzletre.
Rainer Seele, az AHK elnöke és az OMV osztrák energetikai cég vezérigazgatója azt mondta, az újabb amerikai szankciók kifejezetten az Északi Áramlat 2 ellehetetlenítését célozzák, ami a Gazprom és számos európai energetikai cég közös projektje.
“A szankciók kifejezetten az Északi Áramlat 2-t célozzák. […] Az a benyomásunk támadhat, hogy a projektet félúton megakadályozzák, hogy ezáltal az amerikai cégek Európába exportálhassák az orosz gáznál jóval drágább cseppfolyósított földgázt – ezzel az Egyesült Államokban teremtve munkahelyeket” – mondta.
Seele elmondása szerint a Gazprommal üzletelő európai cégek újra kell értékeljék az Északi Áramlat 2 finanszírozásának mechanizmusát;
a szankciók eredményeként ázsiai bankok felé kell forduljanak, emellett az európai bankok helyett orosz bankok finanszírozhatják a projekt megvalósítását.
Az AHK kutatása során a megkérdezett vállalatok 52%-a adta azt a választ, hogy kifejezetten aggódik az újabb amerikai szankciók rájuk gyakorolt közvetlen hatása miatt. Kétharmaduk pedig támogatja a kamara arra vonatkozó követeléseit, hogy a német kormánynak cselekednie kell, ha az amerikai szankciók európai vállalatok érdekeit sértik.
Seele egy szerdán tartott konferencián felszólította a német kormányt, hogy adjon határozott választ az amerikai szankciókra.
“Az Oroszországban működő német vállalatok nevében felszólítjuk a német kormányt és az Európai Bizottságot, hogy hozzanak ellenintézkedéseket az amerikai szankciókkal szemben. Konstruktív lépésekre van szükség, hogy a vállalatok számára biztonságos környezetet teremtsünk; a közös gazdasági térségek jövőjének szavatolása és az Európai Unió energetikai biztonságának garantálása érdekében.”
Seele egyúttal Moszkvát is arra kérte, hogy tartózkodjon az esetleges újabb ellenszankciók életbe léptetésétől.
A Német-Orosz Kereskedelmi Kamara több mint 800, a két ország közti kereskedelem akadálytalanságában érdekelt vállalkozás képviseletében jár el.

http://www.hidfo.ru/2017/09/tobb-szaz-nemet-vallalat-ellenzi-az-oroszellenes-szankciokat/