2014. november 4., kedd

Az iráni ajatollah szólott az atlantista vezetéshez...

Irán legfőbb vezetője, Ali Khamenei ajatollah kijelentette, hogy országa "elutasítja az Egyesült Államok együttműködési ajánlatát az Iszlám Állam ellen."

Hozzátette: "büszkék vagyunk arra, hogy az Egyesült Államok elvesztette utolsó reményét is arra vonatkozóan,
hogy Irán részt vegyen ebben a hibás és illegális akcióban."
Az USA Iszlám Állam elleni stratégiáját, illetve a körvonalazódó koalicíót abszurdnak és üresnek, képmutatónak nevezte.
Amiért saját kreációját állítja ellenségképnek a világ elé.

A legfőbb vezető elmondta, hogy az iraki amerikai nagykövetségtől érkezett Irak iráni nagykövetéhez a meghívás egy közös találkozóra, amelyen lehetőség nyílik megvitatni az Iszlám Állam legyőzéséhez szükséges lépéseket. Khamenei elutasító válaszát azzal indokolta, hogy az USA szándékai nem világosak, olvasható a Middle East Monitor portálján. Az ajatollah hozzátette továbbá, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter megkereste Javad Zarif iráni külügyminisztert is egy lehetséges együttműködés kialakításának céljából, azonban ő szintén elutasította az ajánlatot. John Kerry, illetve a külügyminisztérium szóvivője egyébként többször is kijelentették, hogy Amerika nem kívánja meghívni az Iszlám Állam elleni koalícióba Iránt - annak ellenére, hogy nemrég a CNN kormányzati forrásokra hivatkozva ennek épp az ellenkezőjéről számolt be. Khamenei erre azt válaszolta, hogy annak ellenére, hogy Irán kijelentette távolmaradását egy olyan koalíciótól, amelyben az Egyesült Államok is szerepel, az amerikai vezető tisztségviselők "hazugságokat ismételnek, amikor azt állítják, hogy nem hívták meg Iránt a koalicióba".



Hírfigyelő Szolgálat

Már a liberális lapok is ezt kérdezik: Obamának mindent szabad?

Obama szerint azért nincs szüksége külön kongresszusi felhatalmazásra, mert az a 2001-es felhatalmazás, amely lehetővé tette a katonai erő alkalmazását a szeptember 11-i terroreltámadások elkövetőivel szemben, valamint a Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntésére vonatkozó 2002-es engedély érvényes az önmagát Iszlám Államnak (IÁ) tituláló terrorszervezet elleni támadásra is.


"De a kormányzat szinte semmit sem mondott arról, hogy miért nem sértené meg a Szíriára mért légicsapásokkal a fegyveres konfliktusokra vonatkozó nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát, ahogyan azt Szíria és Oroszország egyaránt állítja" - írta a The Daily Beast.
Az elnöki érvelést az alapvetően Obama-párti The New York Times című napilap is zavarba ejtőnek és elégtelennek nevezte.
A magazin emlékeztetett arra, hogy Washington 2011-ben komoly munkát fektetett abba, hogy megszerezze az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazását a Kadhafi-rendszer elleni légicsapásokhoz Líbiában. 2013-ban, amikor az Obama-kormány le akart sújtani a szíriai Aszad-rezsimre, megpróbálta elérni, hogy legalább külföldi parlamentek támogató határozatai révén valamifajta nemzetközi támogatással a háta mögött lépjen fel. (Mint emlékezetes, a brit törvényhozás elutasította a tervezett légicsapásokat, még mielőtt Obama elállt volna az elképzeléstől.) Az IÁ olyan nem állami szereplő, amely legalább két szuverén állam területén fejti ki tevékenységét. Az ellene való háborút jogi szempontból az Egyesült Államok eddig az iraki kormány meghívásával indokolta, amely azonban aligha terjeszthető ki Szíria területére. A The Daily Beast szerint az amerikai kormány többfajta jogi stratégián is dolgozik a szíriai beavatkozással kapcsolatban, amelyek azonban kivétel nélkül problémásak és ellentmondásosak. Ráadásul több szakértőt is aggaszt, hogy az Egyesült Államok olyan időszakban próbálja meg "kreatívan" alkalmazni a nemzetközi jogot, amikor Oroszország és Szíria magatartása miatt a korábbinál is nagyobb szükség lenne annak következetes betartására. Véleményük szerint Washingtonnak a tulajdon törvénytiszteletét nem attól kellene függővé tennie, hogy Moszkva és Damaszkusz milyen mértékben sérti meg a nemzetközi jogot.
Marie Harf amerikai külügyi szóvivő a szeptember 11-én megtartott sajtóértekezletén elutasította azt az orosz és a szíriai álláspontot, miszerint egy Szíria területén végrehajtott amerikai támadás a nemzetközi jog és a világszervezet Alapokmányának megsértését jelentené. Ez utóbbi kizárja egy ENSZ-tagállam területi épségének megsértését, amennyiben az érintett ország maga vagy a Biztonsági Tanács egy határozata erre nem ad felhatalmazást. A lehetséges amerikai fellépés indoklásának egyik módja az lehetne, ha Washington az egyéni önvédelemre hivatkozna, mert ebben az esetben nem lenne szüksége az ENSZ BT felhatalmazására. Az Egyesült Államoknak azt kellene állítania, hogy amerikai alkalmazottakat közvetlen és azonnali veszély fenyeget egy államban, amit azonban az nem akar, vagy nem tud elhárítni. A The Daily Beast szerint azonban az egyéni önvédelemre történő hivatkozás ellentmondana az amerikai hivatalos személyek által az elmúlt héten adott nyilatkozatoknak, miszerint az IÁ közvetlenül nem fenyegeti az Egyesült Államok területét. (Ráadásul Szíriában jelenleg amerikai diplomáciai képviselet sincsen, amelynek védelmére hivatkozva katonai akciót lehetne indítani.) Egy másik lehetséges megoldás az lenne, ha Washington együttműködne Bassár el-Aszad rendszerével az IÁ terroristáival szemben. Erre Szíria az elmúlt napokban mutatott is hajlandóságot, ám azt ugyanakkor határozottan leszögezte, hogy az olyan amerikai csapást, amelyet a határai között a beleegyezése nélkül hajtanak végre, agressziónak fogja tekinteni. John Kerry amerikai külügyminiszter a CBS-nek adott interjújában azonban kategorikusan elzárkózott a Damaszkusszal való koordináció gondolatától. Egy harmadik lehetőség lehetne a kollektív önvédelem jogának alkalmazása, amelynek alapján az Egyesült Államok és szövetségesei azt állíthatnák, hogy Irak védelmében van szükség légicsapásokat végrehajtani abban a Szíriában, amely még a saját területe fölött sem gyakorol ellenőrzést. Egy ilyen magyarázat viszont az irakiak megvédésén felül nem indokolná Obama azon célkitűzésének megvalósítását, amelynek értelmében az Iszlám Államot nemcsak meggyengíteni, hanem elpusztítani is szükséges.
Nem lenne problémamentes az a variáció sem, amely szerint az amerikai kormány arra a - belföldön használt - érvelésre hivatkozna, hogy az IÁ elleni katonai műveletek voltaképpen csak az al-Kaida elleni háború folytatását jelentik. Ezt az érvelést ugyanis "össze kellene békíteni" azzal a ténnyel, hogy az IÁ és az al-Kaida egységei nap mint nap összecsapnak egymással szíriai területek birtoklásáért. Az Egyesült Államok emellett a jövő héten, amikor Barack Obama elnököl majd a Biztonsági Tanács ülésén, megpróbálhatná elérni, hogy a világszervezet legfontosabb testülete engedélyezze a katonai erő alkalmazását az IÁ ellen, amit a múlt hónapban elfogadott, 2170-es számú határozatában még nem tett meg. Ezt azonban Oroszország nyilvánvalóan megvétózná.

Gölöncsér Miklós összeállítása

A világ helyzete és jövője

El kell ismerni - mostmár szinte mindenhol így írnak Oroszországról a szakértői körök -, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő képes volt önálló világpolitikai tényezővé tenni Oroszországot annak ellenére, hogy ehhez nem minden feltétel áll rendelkezésre - véli az "új világrendet" vizionáló cikkében egy külpolitikai szakportál szakértő szerzője, aki Kínát tekinti inkább húzóerőnek, illetve Oroszország potenciáljainak, a kölcsönös kiegészítőjének.
Oroszország a világ legnagyobb területű országa, jelentős energia- és nyersanyagforrásokkal, továbbá méretes nukleáris fegyverzettel rendelkezik. Mindez sokat ér a mai világban. Ami hiányzik az elemző szerint, az a gazdasági erő. Kérdés hogy ezt pótolhatja-e valamivel a moszkvai vezetés - kezdi a nationalinterest.org külügyi szakportálon megjelent elemzését Dmitrij Trenin, a Carnegie Moscow Center társadalomkutató intézet igazgatója. Vlagyimir Putyin a múlt hét végén Szocsiban rendezett konferencián ismét csalódást okozott a nyugati szakértőkből álló hallgatóságának. Egy hadban álló ország elnökeként lépett fel, aki meglehetős önbizalommal elutasítja az USA dominanciája alatt álló világrendet. Arról értekezett, hogy a világ legerősebb fejlett és feltörekvő országainak közösen elfogadott szabályokra alapuló rendszerrel kellene ezt felváltaniuk. Putyin szikár és egyszerű intelme a nyugati-atlantista világ felé: Tessék jól viselkedni! Beszéde összességében meglehetősen úgy hangzott, mint egy vasárnapi prédikáció, amelyben feddő hangon azt ajánlja az USA-nak, hogy nézzen magába, vegye tudomásul befolyása határait, hagyjon helyet másoknak is a világ ügyeinek intézésében és sepregessen többet a saját háza táján. Érzelmileg az ismert üzenetet küldte hallgatóinak: Oroszország rosszul viseli, hogy a Nyugat nem tiszteli, nem veszi figyelembe érdekeit. Amikor Oroszország még Szovjetuniónak hívta magát, brutális nukleáris arzenált halmozott fel, olyan vezetői voltak, mint Nyikita Hruscsov, aki a cipőjével verte az asztalt az ENSZ plénumán és rakétákat telepített Kubába, szinte látótávolságra az USA-tól, akkor - ha félelemből is, de - tisztelték Moszkvát és figyelembe vették az érdekeit. Most, amikor az oroszok levetették magukról a (zsidó)kommunizmust, átvették az egyéni hangvételű "kapitalizmust és az ellenségeik által oly sokat hangoztatott demokráciát", hagyták leválni a volt béketábor tucatnyi szatellitállamát és csupán a néhai szovjet állam keretein belül létező országokkal tartanak fenn különleges kapcsolatokat a Független Államok Közösségében, a Nyugat nincs tekintettel a mai oroszok érdekeire. Ez a diagnózis Trenin szerint alapvetően pontos, ám mélyebb elemzést igényel. Putyin nyilván tisztában van a nemzetközi kapcsolatok azon alaptételével, amely szerint az érdekek kölcsönös figyelembevételének feltétele az erőegyensúly. Pekingben jól értik ezt, legalábbis erre utal, amit a cikk szerzője a kínai fővárosban hallott nemrégiben. Egy helyi szakértő a többpólusú világról beszélt. Szerinte belátható időben nem igazán valószínű egy ilyen világrendszer kialakulása, ugyanis hiányoznak ehhez a pólusok. Valójában újjáéled a kétpólusú világrend, amelynek két ura az USA és Kína. Az összes többi államnak el kell döntenie, melyik oldalra áll. Európa és Japán az USA-t választhatja, Oroszország Kínát. Peking nem tekinti Moszkvát minden szempontból felvértezett, nagyhatalomnak. Ahogy a cikk elején kiderült: ehhez nincs meg a gazdasági ereje. Amíg ezt nem tudja pótolni, nincs más választása, mint Kína mellé állni: a Lisszabontól Vlagyivosztokig terjedő nagy Európa helyére a Sanghajtól Szentpétervárig terjedő nagy Ázsiát állítani. Putyin - képletesen értve - éveken át az a dzsúdóst alakította, aki igyekszik helytállni a sajátjánál magasabb súlycsoportban. Lehet, hogy állami vezetőként a világ talán legtapasztaltabb és legerősebb politikusa, ám az Orosz Föderációról már nem mondhatunk ilyen szépeket. Oroszország ma független játékos a világpolitikában, ami az orosz államfő kétségtelen teljesítménye, de nem egyenrangú partnere a legmasszívabb játékosoknak, következésképpen legfeljebb betársulhat valamelyikük mellé. Mennyiségi értelemben, például a GDP nagyságát illetően nincs esélye felzárkózni az USA, Kína vagy Európa mellé - véli a szakértő. Így olyan területek minőségi javításával próbálkozhat, mint amilyen a munkaerő termelékenysége, a kutatás és fejlesztés vagy népességének életszínvonala. Ezen a terepen próbálkozhat Putyin felemelni országát vagy hagyhatja tovább süllyedni. Az előbbihez azonban jogállamra, a korrupció kiirtására, a monopóliumok leépítésére, modern állami adminisztrációra és oktatásra, összességében a teljesítmény alapján rekrutálódó elitre lenne szükség.


A kérdés az, hogy az ország legelső nacionalistája, ahogy Putyin nemrégiben nevezte magát, mire használja óriási tekintélyét. A modernizációt választja-e vagy megelégszik azzal, hogy a Kremlben ülve ellenőrzése alatt tartja a társadalmat. Vjacseszlav Volodin, az államfő vezető politikai tanácsadója azt mondta a Szocsiban tartott tanácskozás szünetében, hogy amíg Putyin az államfő, addig létezik Oroszország. Kemény szavak. Trenin reméli, hogy az orosz elnök tudja, mi következik ebből...

Hírfigyelő Szolgálat

ROHADÓ EU A SZEMÜNK ELŐTT












_____________________________________
ROHADÓ EU A SZEMÜNK ELŐTT
Mi csak arra leszünk kíváncsiak, hogy az Orbán-kormány meddig bírja cérnával azt, hogy az EU packázzon velünk? Persze annál gyávább férgek ezek, hogy kilépjenek, ami egy tiszta ügy lenne. Most ugyanis megéri nekik ez a gennyezés, mert az EU legalább fizet, de ehhez megfelelő viselkedést is elvár. Egyetlen lap, egyetlen netes oldal sincs ami megírná, hogy ilyen mocsok mint ami az EU-t jellemzi, a szovjet KGST-ben nem volt. Ott minden zokszó nélkül és gördülékenyen ment. Tovább megyünk! A KGST rablása ellenünk az kismiska volt ahhoz képest amit az EU pofátlanul megcsinál velünk. De ezt csak a kormányoknak köszönhetjük és azok  bérsajtójának, akik a népet meghülyítették ezzel az EU-maszlaggal. Most már világosan látszik, hogy az EU és Amerika felváltva rugdos belénk. Ki az a hülye, aki ezt szó nélkül hagyja? Most Orbánékat csírájában akarják eltaposni, nehogy az Orbán-példa ragadós legyen, persze csak némely vonatkozásban. Persze nálunk mindenki tudja, hogy ezeket a „keleti nyitás” lépéseket Orbánék nem a jókedvük miatt tették, hanem kényszer miatt, de annál gyávábbak, hogy határozott külpolitikai lépéseket tegyenek, erről a hazai fékező és romboló jehudák gondoskodnak. Ennyit mocsokráciáról és az EU összefüggésekről.
1-es DW kép a csókos Juncker-Merkel. 2 ATV kép-3-as Anglia nem fog viccelni az EU-val, az biztos. Egyelőre zsarolja Merkelt és Junckert. Anglia megteheti, hogy bedobja a törölközőt, most az árát akarja megkérni. 4-es képen az ENSZ főtitkár az ügyeletes EU buzival. 5-ös képen az Apple cég főnöke is bevallotta, hogy homokos. 6-os képen a hamis proféta is ebbe a brancsba tartozik, mert a sajtófőnöke egy amerikai, aki elintézte azt, hogy a Vatikán és a pápa első legyen a világhülyítésben. Pár napja a hamis proféta kijelentette, hogy a fizikusok tételét is elfogadja a Vatikán a világ teremtéséről. Ez persze egy csalás, hiszen a Egyetlen Út, Egyetlen Igazság, Egyetlen ÉLet mást vall a teremtésről teljesen, mint a fizika tudománya. A mai világban semmi sem számít. Csak a hatékony propaganda. Ha sokszor ismétlik a hazugságot, akkor egy idő után igazságnak hiszik. A 7-es Origó képen a terrorállam elnöke a pápánál. 8-as képen egy new yorki rendőr éppen terroristákra vadászik. 9-es képen viszont az USA által pénzelt Iszlám Állam terrorbandája, a Huffpost címlapján. Végül valami üdítő jelenség is.


http://amagyaroldal.hu/hirek/content/k%C3%BClf%C3%B6ldi-h%C3%ADrek-k%C3%A9pekben-165

Több mint száz izraeli zsidó főtiszt, katona, kém, ügynök követelte a békekötést a palesztinokkal

Több mint 100 egykori magas rangú izraeli katonai és biztonsági tisztviselő, kém és titkosszolgálati vezető szólította fel Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy kössön tartós békét a palesztinokkal és más arab országokkal. A nyílt levél aláírói, köztük a kezdeményező Amnon Reshef korábbi páncélos hadtest parancsnok, vezérőrnagy figyelmeztették a cionführert, hogy izraeli családok gyerekeit küldi a csatatérre.

"Mi, alulírottak, ... akik harcoltak Izrael hadjáratokban, első kézből tudjuk, hogy milyen fájdalmas árat fizetünk az izraeli vezetés által megkívánt háborúk" miatt - olvasható az izraeli média által is közzétett nyílt levélben.

Kapcsolódó:
Egy zsidó tinilány meggyalázta az izraeli zászlót

Ukrán politikusok revizionizmusról álmodoznak, és a nyugat tapsol hozzá

Miközben Kijev elkezdte felállítani a határellenőrzést és átkelőhelyeket létesít a donyecki határon, Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a nyugati médiának arról hoz nyilatkozatokat, hogy nem adják fel és visszafoglalják "Kelet-Ukrajnát". Kedden a Bild német újságban jelent meg egy interjú a külügyminiszterrel, amiben többek közt Ukrajna szétesésének veszélyéről beszélt, és annak lehetőségéről, hogy Kijev újra ellenőrzése alá vonja azokat a területeket, melyek vasárnap független országgyűlési és elnökválasztásokat tartottak.
Hídfő.net | Pavlo Klimkin
Klimkin ugyanakkor azzal is borzolta a kedélyeket, hogy az Oroszország elleni szankciók szigorítására szólította fel a nyugati országokat. „Ha a nyugati világ azt akarja, hogy Oroszország figyelembe vegye a véleményét, és betartsa az általánosan elfogadott nemzetközi szabályokat, logikus további lépés lenne minden lehetséges eszközzel fokozni a nyomást a Kremlre. Idetartoznak a szankciószigorítások is” - mondta.
Petro Porosenko elnök hétfő este már a tűzszünet felmondásával fenyegette meg a szakadárokat, valamint bejelentette, hogy "fontolóra veszi annak a törvénynek a visszavonását, amely három évre részleges autonómiát és amnesztiát biztosítana a szeparatistáknak".
A kijevi atlantista kormány láthatóan a múltban él, késve reagál a világ eseményeire és miközben a térségben rendeződnek a dolgok, a nyugati titkosszolgálatok által kormányra juttatott ukrán politikusok továbbra is olyan elvárásoknak akarnak kényszeredetten megfelelni, melyek a nyugat részéről talán már nem is léteznek.
Kijev már megkezdte a határellenőrzés felállítását a Donyecki Népi Köztársasággal közös határon. Ugyanakkor nyilvánvaló kommunikációs zavar lehet még a kijevi juntán belül is, ha eközben a külügyminiszter területi revízióról beszél. Ugyanis azt egyértelművé kell tenni: minden olyan nyilatkozat és olyan törekvés, ami azt célozza, hogy Ukrajna katonai megszállás alá vonja a Donyecki Népi Köztársaságot, revíziós törekvés. A DNK ugyanis nem Ukrajna része, hanem független ország, melynek lakosai a nemzetközi szabályozásnak megfelelő országgyűlési választással saját országgyűlést választottak, elszakadási szándékukról korábban szintén népszavazással döntöttek. Donyeck független ország, Kijev háborús retorikája pedig revíziós törekvés, amely a kormány nacionalista-soviniszta alapállására vezethető vissza.
Ukrajnában egy olyan kormány van hatalmon, ami katonai erővel akar visszafoglalni olyan területeket, melyek csak a múltban tartoztak az országhoz, de már nem oda tartoznak, hanem független országként működnek. Ezen a ponton ismét megjelenik a nyugat kettős mércéje: ha Magyarország akarja katonai erővel visszavenni Kárpátalját, azt revizionizmusnak nevezik, de ha Ukrajna akarja visszafoglalni a múltban birtokolt területeit, az az "ország területi egységének megőrzése".
Mikor hallhattunk olyat a nyugati országok részéről, hogy "támogatjuk Magyarország területi egységének megőrzését"? Soha nem hallottunk olyat, épp ellenkezőleg, a nyugat mindig is a magyar érdek ellen cselekedett.
Miközben a kijevi kormány tevékenysége sovinizmus és revizionizmus, Porosenko tevékenysége egyszerűen csak anakronizmusnak nevezhető. Mi másnak lehet nevezni azt, amikor egy államfő rendelkezik arról, hogy visszavonja egy olyan terület autonómiáját, ami már nem is az adott országhoz tartozik? Porosenko nyilatkozata annak feleltethető meg, mintha Áder János kijelentené, hogy Magyarország mégse támogatja Erdély autonómiáját Magyarországon belül. Nem több, mint anakronizmus, amit a román politika revizionizmusnak és fenyegetésnek nevezne, a nyugati média pedig kongatná a vészharangot a "kiújuló magyar revizionista törekvések" miatt.
Porosenko kijelentését azonban nem nevezik revizionizmusnak. A nyugat továbbra is úgy tesz, mintha az Ukrajnából kiszakadó országok nem független országok lennének, nem lenne saját parlamentjük és hadseregük. Pedig ez nem több egyszerű revizionizmusnál. Éppen ezért juttatták a nyugati országok a Jobb Szektort a hatalom közelébe: ukrán revizionizmust akarnak, ami a szomszédos országoknak katonai fenyegetést jelent. Ugyan nem egyértelmű, hogy a nyugat-európai kormányok akarnak-e még Ukrajnával bajlódni, mindenesetre az ukrajnai atlantisták teszik a dolgukat, görcsösen igyekeznek a vélt elvárásoknak megfelelni, az újabb nyugati hitelek reményében.


http://www.hidfo.net/2014/11/04/ukran-politikusok-revizionizmusrol-almodoznak-es-nyugat-tapsol-hozza

Cigányúton az ózdi Fidesz

Cigányokkal érvényteleníttetné az ózdiak akaratát a város bukott polgármestere. Mint ismert, az ózdi választás eredményét (miszerint a korábbi fideszes polgármester alulmaradt a Jobbik jelöltjével, Janiczak Dáviddal szemben) megsemmisítette a választási iroda, és új választást írt ki.
A saját szabályaikat is felrúgó kormánypárti brancs törtetése, hogy a városlakók akaratát - és az alapvető demokratikus rendet - áthúzva, magát újra a városra erőltesse, mélységes ellenszenvet váltott ki, Ózdon és az országban egyaránt. Olyannyira, hogy az újra kiírt választásra erőteljesen mozgósítóan hatott, és egységbe szólította a jóérzésű ózdiakat. Mondani sem kell, hogy ez a mozgósítás nem a bukott városvezetésnek kedvez!
Az újra kiírt választáson már nem politikai erőkre fognak szavazni az emberek. Hanem a becsület és jó ízlés fog szemben állni az erkölcstelenséggel, az ízléstelenséggel, a hatalommal való visszaéléssel. Ezúttal Janiczak Dávidra (vagy inkább Fürjes ellen) fog szavazni mindenki, akinek csak kis erkölcsi érzeke is van. Rá fognak szavazni nemcsak korábbi szavazói, de az egyébként bal oldali szavazók (balra szavazni belátható, hogy értelme nincs most) is. Most az is el fog menni szavazni, aki az előző "fordulót" kihagyta, de még az is, aki életében nem volt szavazni. Sőt! Sokan, akik Fürjesre szavaztak, most máshová fogják húzni az ikszet.
Kétségtelen, hogy az újabb választás látványosan meg kellene, hogy erősítse az előző eredményt. Ha! Ha a választás tisztességes módon zajlana. Ahogy nem fog!
A bukott vezetés nagyon jól tudja, hogy minden kétségbeesett (és a pártállam által támogatott - lásd: a választás elfogadható és bizonyított indok nélküli újra kiírása) igyekezete ellenére, természetszerűen újabb bukásra van ítélve. Legalábbis a az írott törvényi (pláne íratlan erkölcsi) szabályok maradéktalan betartása mellett. Ne várjunk hát tőlük csodát, ne higgyük, hogy majd pont most lesznek tisztességesek!
Azonban mire, kire tud építeni egy mindenki által megvetett, erkölcsi halott politikai csapat? (A "magától értetődő", jól bevált helyszíni "technikák mellett"...) Bizony, hogy az állandó politikai eszközként használt cigányságra! Az értékes szavazóbázis puhítása már nagyban folyik. Az általuk felbérelt cigány agitátorok főállásban járják a cigánytelepeket, és duruzsolják a hülyére vett ózdi cigányok fülébe a suttogó propagandát: ha a Jobbik győz, elveszik a közmunkát, jön a gárda, meg a többi könnyen emészthető szellemi moslék.
Nyilván lesz majd csomagosztás, ahogy ilyenkor szokás. Meg némi azonnal folyósított, egyszeri juttatás. És lesz tömeges szállítás, erre a sofőrök már most ki vannak jelölve. Az új választási törvény szerint ráadásul ez teljesen legális. Azért nem lennék a lelküket eladó sofőrök helyében sem, akik áldásos tevékenységük jutalmaként még aznap az internet sztárjai lesznek! Másnap meg csak tudni kellene majd az emberek szemébe nézni...
A bukott ózdi városvezetés gőzerővel dolgozik a számára egyetlen számottevő szavazóbázist jelentő cigányság csatasorba állításán. Az ózdiak ellen, Ózd ellen!
Raspotnik Viktor

A mesterséges intelligencia jobban teljesített, mint egy átlagos középiskolás

artificial_intelligence
A mesterséges intelligencia Japánban közel jár ahhoz, hogy felvegyék az egyetemre. Idén az AI szoftver több pontot ért el az állami szabvány szerinti főiskolai felvételi angol vizsgafeladatsorban, mint egy átlagos végzős japán gimnazista, nyilatkozták a fejlesztők.
A To-Robo néven ismert szoftver csaknem megduplázta előző évi teljesítményét a feleletválasztásos kérdéssornál, azt jelezve a fejlesztőknek, hogy hamarosan elérik kitűzött céljukat, a Tokiói Egyetemre, japán legrangosabb felsőfokú intézményébe való bejutást.
„A maximális 200 pontból a diákok átlag 93,1 pontot értek el az angol felvételin, a mesterséges intelligencia pedig 95 pontot teljesített,” nyilatkozta az NTT Science and Core Technology Laboratory csoport szóvivője. Tavaly még csak 52 pont jött össze.
Az NTT laboratórium a japán Országos Informatikai Intézettel együttműködve fejleszti a szoftver angoltudását. A 10 évre tervezett projekt 2011-ben indult.
A felvételi kérdéseket a szoftver által értelmezhető adatokká alakították a fejlesztők, majd To-Robo feldolgozta az így kapott információkat. A szoftver képes volt értelmezni a feladatokat és kiválasztani a helyes választ.
Például képes volt jól megoldani a következő feladatot:
A: I hear your father is in the hospital. (Hallom az édesapád kórházban van.)
B: Yes, and he has to have an operation next week. (Igen, és a jövő héten megoperálják.)
A: 【  】. Let me know if I can do anything. (Szólj, ha tehetek valamit.)
B: Thanks a lot. (Nagyon köszönöm.)
- Exactly, yes. (Pontosan, igen.)
- No problem. (Semmi gond.)
- That’s a relief. (Ezt jó hallani.)
- That’s too bad. (Sajnálom.)
Bár To-Robo egyre ügyesebben képes befejezni egy párbeszédet, helyesen megalkotni egy mondatot vagy megérteni a párbeszédek tartalmát, még jócskán van hová fejlődnie az összetettebb társalgás vagy a beszélő érzelmeinek értelmezése terén.
A fejlesztők több lehetőséget is látnak a technológia emberi felhasználásában, például a fordításban.

Forrás: blogs.wsj.com
Időkjelei: Mit gondoltok, vajon ezek a törekvések sikerrel járnak majd, és a mesterséges intelligencia egy napon valóban képes lesz sok területen, nemcsak egy-egy kérdésben, felülmúlni az embert vagy erre történelmünk következő nagy eseménysorozta előtt már nem lesz idő? Illetve a rendelkezésre álló időtől függetlenül egyáltalán lehetséges-e?

Magyarországon az amerikai ügynökök zavartalanul építik a közéletet

Öngerjesztő, egymásra épülő elemekből építi fel Washington a Magyarországra gyakorolt diplomáciai nyomást. Korábban Mellár Tamás, a Századvég volt kutatási igazgatója egy interjúban megvádolta a Fidesz holdudvarához tartozó intézetet azzal, hogy az valós munkát nem végez és az intézményesített korrupció egy pénzmosodájaként működik.
Mindez beleillett az amerikai külügy magyar kormányra gyakorolt diplomáciai nyomásának nyomvonalába. Mellár kritikájának célpontja ugyanis - a látszattal ellentétben - nem a Századvég, hanem a kormányt vádolja korrupcióval indirekt módon. "A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, s a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát," mondta Mellár. Tehát a volt kutatási igazgató nem a Századvég hiteltelenítését állította a középpontba, hanem a kormányt vádolja korrupcióval, ami az amerikai diplomáciai nyomást erősíti.
Hídfő.net | Mellár Tamás
Úgy tűnik, azonban, Mellár nyilatkozata csak egyetlen eleme volt egy jóval nagyobb kirakós játéknak, amivel Washington a hazai kormányellenes tevékenységet akarja felépíteni. Korábban a baloldalnak semmiféle mozgósítható tömegbázisa nem volt, három választáson szenvedtek vereséget, miközben láthatóan nem is törekedtek a jobb eredmény elérésére. Mint azt a választások előtt is kifejtettük, a baloldali pártok stratégiája nem választások megnyerése, hanem éppen ellenkezőleg: el akarták veszíteni a választásokat. A radikális atlantista baloldal ugyanis sokkal rosszabb pozícióban lenne egy néhány százalékkal jobb eredmény elérésével, amit újabb 4 év semmittevés követne, - és ami egyben a baloldal végleges eltűnését is jelentené Magyarországon. A baloldali pártok ehelyett látványos tehetetlenséggel a választások elvesztésére törekedtek, hogy utána a kormány diktatórikus voltát hangoztathassák, és utcai megmozdulásokkal maradhassanak jelen a magyarországi közéletben.
A radikális atlantista baloldal szinten tartása pedig egyértelműen Washington érdeke, Mellár nyilatkozata csak egy újabb építőkocka volt. A századvég volt igazgatójának nyilatkozatára alapozva ugyanis a Gyurcsány féle Demokratikus Koalíció bejelentést tett a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál adócsalás gyanúja miatt, hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a teljesítéseket igazoló minisztériumok ellen, a Századvég ellen pedig orgazdaság gyanúja miatt tett feljelentést. Máris egyszerre három újabb fronton támadnak Gyurcsányék, amit Mellár bejelentése nélkül nem tudtak volna megtenni. Ezért megállapíthatjuk, hogy Mellár amiatt most nyilatkozott, mert az amerikai külügy magyarországi érdekképviseletében az épp szükséges volt.
A dolgot bonyolítja, hogy a radikális atlantisták teljes frontos letámadása ellenére a magyarországi jobboldal nem ad ennek megfelelő, adekvát választ: Mellárt mindezidáig senki nem jelentette fel, pedig nyilvánvalóan az amerikaiak ügynöke, és ezügyben a nemzetbiztonsági szolgálatoknak kellene eljárnia. Mivel a nemzetbiztonsági szolgálatok sem lépnek ezügyben, ez felveti annak gyanúját, hogy a szolgálatokban is oly mértékű az amerikai beépülés, amit csak az amerikai érdekkel ütköző tevékenységet folytató hatalmak - pl. Oroszország - nemzetbiztonsági szolgálatainak bevonásával lehetne átvilágítani. Magyarországon gyakorlatilag - a jobboldal egy részének ellenállását leszámítva - az amerikai titkosszolgálat építi a közéletet, mint valami bábszínházat. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy erre se a jobboldal, se a szélsőbal nem ad megfelelő válaszokat.


http://www.hidfo.net/2014/11/04/magyarorszagon-az-amerikai-ugynokok-zavartalanul-epitik-kozeletet

Jön a kínai gyorsvasút Belgrád és Budapest között

Decemberben írhatja alá magyarországi és kínai kollégáival a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút kiépítéséről szóló dokumentumot Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő – jelentette be ma Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

„A Belgrád és Budapest közötti vasútnak a sokkal jobb utasforgalomhoz kell hozzájárulnia. Ez egy meglehetősen komoly jövendőbeli korridor, ez lesz a leggyorsabb vasútvonal Európában, és segítségével Európa déli részéről Közép-Európa felé utazhatnak majd az emberek. Úgy gondolom, hogy a kormányfőnk a magyarországi és kínai miniszterelnökökkel decemberben biztosan aláírja a vasútról szóló dokumentumot” – szögezte le Mihajlović a Pink TV vendégeként.

Elmondása szerint a projektumról, amelyben a kínaiak is érdekeltek, szó lesz még november folyamán. Mihajlović egyébként korábban a nap folyamán a Kínai Fejlesztési Bank delegációjával tárgyalt az új szerbiai projektumokról, különös tekintettel a gyorsvasút kiépítésének ügyére.

Belgrád Zimony (Zemun) és Borča negyedét összekötő Mihajlo Pupin hídról szólva azt mondta, a tervek szerint folynak a munkálatok, s a hidat várhatóan decemberben átadja a szerb és a kínai kormányfő.

Mihajlović hangoztatta, a szerbiai kormány prioritásának számít egy befektetőket vonzó környezet kialakítása, éppen ezért készítették el a tervezésről és építésről szóló törvény tervezetét.

„Fel kell gyorsítanunk a befektetők beáramlásának ütemét, hogy ne kelljen éveket, három vagy akár öt évet is várniuk építési engedélyre. Novemberben a parlament elé kerül a törvény tervezete, elfogadása után pedig egyetlen tolóablaknál 28 nap alatt meg lehet majd kapni az építési engedélyeket” – magyarázta a miniszter.

Az IMF-misszió holnapi szerbiai látogatását kommentálva kifejtette, arra számít, hogy sikerül megállapodni a nemzetközi pénzügyi szervezettel. „Racionalizálnunk kell a kiadásainkat, tennünk kell azért, hogy az ország magasabb szintre kerüljön a globális hitelminősítésekben, s ez mindenképp lehetséges, ha sikerül megállapodni az IMF-fel” – összegezte Mihajlović.
Vajma.info



Kínaiak építik a mexikói szuperexpressz pályáját

Egy 210 kilométer hosszú, nagysebességű vonatközlekedést szolgáló vasúti pálya megépítésére kapott megbízást a China Railway Construction Corp Ltd (CRCC) kínai vállalat által irányított konzorcium Mexikóban. A 3,74 milliárd dolláros üzletről az állami média számolt be vezető helyen, kedden.
Napi Gazdaság

Az első határátkelőhely Ukrajna és a Donyecki Népi Köztársaság közt

Egy kijevi újságíró, Jekatyerina Szergackova beszámolója szerint megkezdődött a határellenőrzés felállítása Ukrajna és a Donyecki Népi Köztársaság közt. Az újságíró ugyanakkor arról számol be, hogy ez nem a népfelkelők egyoldalú intézkedése, Kijev is átmeneti ellenőrzőpontokat alakít ki, melyeken ellenőrzik a személyazonosságot és útlevelet kérnek minden áthaladótól.
Az ukrán határvédelmi szolgálat emberei ilyen átmeneti helységekbe lettek kirendelve:
Hídfő.net | Új ukrán határátkelőhely
A kép a korábbi Donyeck régió határánál némileg beljebb, Kurakove városnál található határátkelőhely ellenőrző állomásánál készült.
A helyszínen nem egyszerű igazoltatás zajlik, hanem a határrendészet emberei határátkelésről rögzítenek adatokat. Úgy tűnik, Kijev valamiért rekord gyorsasággal le akarja zárni a konfliktust és felállítani a határokat a Donyecki Népi Köztársasággal. A fenti eset viszont épphogy nem a népfelkelők, hanem a kijevi kormány egyoldalú intézkedése, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a határ ott lesz, ahol Kijev azt akarja. Az ellenőrzőpontnál nem állomásoznak a népfelkelők fegyveresei, tehát elképzelhető, hogy a Kijev által egyoldalúan felállított határátkelőhelyet a közeljövőben felszámolják.


http://www.hidfo.net/2014/11/04/az-elso-hataratkelohely-ukrajna-es-donyecki-nepi-koztarsasag-kozt

Kijev készen áll szenet venni a DNK területéről

Kijev készen áll arra, hogy szenet vásároljon a Donyecki Népi Köztársaságból - Jurij Zjukov, ukrán energiaügyi miniszter helyettese közölte ezt. Ugyan a köztársaság függetlenségét jogilag nem ismerik el, a gyakorlatban azonban igen: az a tény, hogy a korábban ukrán állami tulajdonban lévő szénbányákat Kijev nem saját tulajdonként kezeli, hanem fizet a kitermelt fűtőanyagért, egyet jelent annak beismerésével, hogy elfogadják az orosz népfelkelők fennhatóságát ezekben a régiókban.
Korábbi hírek szerint Kijev és a DNK tárgyal a szénszállításról, mivel Kijevnek alig több mint egy havi széntartaléka maradt, amely felvetette annak lehetőségét, hogy a széntüzelésű erőművek leállítása miatt télre az ország áramellátása is megoldatlan marad. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint Ukrajnában jelenleg mindössze 5-7 napra elég széntartalék maradt.
Hídfő.net | Donyeck szén
Jurij Zjukov szerint a Donbassz régióban volt Ukrajna szénbányáink 80%-a, és az ország több mint 12 millió tonna szenet veszített a katonai offenzíva miatt. Elmondása szerint 2014 októberében a széntermelés 17%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest, 68,6 millió tonnáról 57 millióra. Korábban Zjukov kijelentette, hogy Kijev készen áll katonai úton visszaszerezni a donbasszi szénbányákat. Azonban Moszkva elismerte a Donyecki Népi Köztársaság által tartott országgyűlési és elnökválasztások eredményeit, így Kijev egy ilyen katonai offenzívával egy nagyhatalom által elismert független ország életébe avatkozna be, ami felveti annak lehetőségét, hogy Moszkva nyílt katonai segítségnyújtással biztosítsa annak függetlenségét.
Zjukov elmondása szerint viszont a régió szénbányáinak elvesztése energetikai katasztrófát okoz Ukrajnának. Így inkább lemondtak a katonai megoldás forgatókönyvéről, és fizetnének a szénszállítmányokért. A miniszterhelyettes azt nem említette, hogy ezt is az EU-tagállamok pénzéből akarják-e megtenni.


http://www.hidfo.net/2014/11/04/kijev-keszen-all-szenet-venni-dnk-teruleterol

Donbassz frontjai kezdenek visszazökkenni a megszokott napi programba

Donbassz harctereinek hangulatát Nyalókakirály dühe kezdi jellemezni. A térség elvesztésébe belenyugodni nem akaró kijevi latorhatalom bérgyilkos hordái tegnap délután néhány helyen aktivizálták magukat.
Sztarognatovkai fészkükből kirontva önjáró lövegekkel vettékj tűz alá Novolaszpa falucskát. Tucatnyi lakóházat tettek a földdel egyenlővé, és megöltek négy helyi lakost. Kilenc civil megsebesült.
A Kusmatszkoje melletti tüzérségük pedig lőni kezdte a Mogila Obsztraja dombon lévő népköztársasági állásokat. (Csak a gránátokat pocsékolták szerencsére)
Délután négy óra körüli időben aztán Donyeck lakótelepei is “terítékre kerültek”. Avgyejevkából és Peszkiből kezdték lőni a város északi és északnyugati kerleteit. “Kijev” és “Kujbisev” kerületekben féltucatnyi lakos esett áldozatul a terrorbombázásnak.
Frunzéban tizenkét helyi lakost ölt meg a valcmanista bérgyilkosok tüzérségi támadása
Makszimovkát reaktív tüzérséggel lőtte a latortüzérség. Nagyon sok makszimovkai lakos sebesült meg, nyolcan súlyosan.
Jenakijevonál az este kemény összecsapások robbantak ki, ami egész éjjel tartott.
Panfilovszkajánál harckocsik bevetésével hajnali háromkor tört ki összecsapás.
Jaszinovataja – Avgyejevka között a népköztársasági erők elpusztítottak egy latorposztot a mára virradó éjjel.
Ozerjanovka mellett pedig a latrok lerohantak egy SAJÁT blokkposztot. Az ukránok győztek.
A gyjebalcsevoi katlant pedig tegnap délutántól ismét melegíti a népköztársasági tüzérség.
http://balrad.wordpress.com/2014/11/04/donbassz-frontjai-kezdenek-visszazokkenni-a-megszokott-napi-programba/


A jelek szerint mindenki túltette már magát a donbasszi választásokon, és ma reggeltől teljes hévvel ugrottak egymás torkának a küzdő felek. Többnyire a valcmanisták torka bánja a buzgalmat.
Avgyejevka külső részeiben saját fészkében támadja már a milicia reggel óta Nyalókakirály zsoldosait. Az éjszaka leple alatt a város peremébe belopakodott népköztársaságiak nagyon meglepték hajnalban a banditákat. Utcai harcok kezdődtek, amelyek el is tartottak tíz óráig. Az északi városperem pillanatnyilag a milicisták kezén van.
Gorlovka nyugati részéről menesztettek volna segítséget a valcmanisták nagy hamarjában a szorult helyzetbe került avgyejevkai latorkollégák helyzetén javítandó – ám négy tankjuk leolvadása után hagyták hogy oldják meg az avgyejevkaiak maguk a problémáikat. Döntésükben még az is közrejátszhatott, hogy a népköztársaságiak “Sztálin – orgonáinak” zenéje ébresztette tüzérségüket. Akikre inkább altatódalként hatott az előadás, mert féltucat szétlőtt lövegjük környékén néhány latoregyed örök álomba szenderült.
Pantyelejmonovkánál a reggelijük elfogyasztásában zavarta meg a betolakodókat a milicia. A beszámoló szerint igencsak szerény reggelijüket hátrahagyva – az életben maradottak bemenekültek a faluba. Úgyhogy ezidőszerint most a faluban van nagy lövöldözés kézifegyverekkel.
Kirovszkoje határában kohászati alapanyag – gyártásba fogtak a népköztársaságiak. Tucatnyi latortankról meg egyéb páncélos ketyeréről égetik lefelé most is a festéket.
Konsztantyinovkánál hidrobbantással bíbelődött kilenc órakor a milicia. Mondják, hogy nagyot szólt! Két “Kamaz” zuhant a patakmederbe. A platójukon utazott vagy negyven lator.
Granyitnojénál sem panaszkodik unalomra a valcmanista latortüzérség. Mire összekaparják a roncsok közül elpatkolt cimboráikat, letelik a mai nap. Őket “Grad” rakétákkal üdvözölte a milicia.
Nyikisinonál a népköztársaságiak két óránként váltják egymást. Minden váltásra jut egy latorkísérlet. A valcmanisták nem hajlandóak elviselni a bezártságot, a milicia meg nem akarja átadni nekik Nyikisino romjait.
Сводки от ополчения Новороссии 04.11.2014 (пост обновляется)
A Polevoje határában magasodó “Osztraja Mogilja” dombra nagyon fáj a latrok foga. Olyannyira, hogy reggel óta tucatnyi harapott a fűbe a szerzési vágytól hajtva. (A domb ugynis a népköztársaságiak kezén van. Azok meg nem adják!)
Peszki latorjai kezdhetnek aggódni. Reggel óta lövi őket a népköztársaságiak tüzérsége, és már sejtik, hogy nem véletlenül jelent meg tőlük alig húsz kilométerre vagy kéttucatnyi népköztársasági tank. Kedélyállapotukat igen rosszul alakíthatja, ha az oldalukra pingált felirat szerint (Kijevbe!) valóban elindulnak. Éppen útjukba esik Peszki. Kényelmes tempóban is fél óra alatt odaérnek.
Mariupolban robbanások sorozata hallatszik. A várost megszállva tartó kijevi horda azzal “nyugtatgatja” a lakosságot, hogy ők gyakorlatozgatnak. Pavlopolból ugyanakkor a falu fölött elsüvítő tüzérségi gránátokról számolnak be a helyi lakosok, akik Mariupol felől semmiféle lövéseket nem hallanak.
Mariupol külvárosában tegnap késő délután kitűzték a DNR zászlaját! Azóta is ott lobog.

Lutugino iskoláját tegnap önfeledt boldogsággal lőtték Valcman latorjai.
http://balrad.wordpress.com/2014/11/04/folporogtek-az-esemenyek-donbassz-frontjain/

Nagy László: Adjon az Isten

Adjon az Isten
Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpába lángot,
ne kelljen
korán az ágyra
hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne düljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet –
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha
nem kérem.