artificial_intelligence
A mesterséges intelligencia Japánban közel jár ahhoz, hogy felvegyék az egyetemre. Idén az AI szoftver több pontot ért el az állami szabvány szerinti főiskolai felvételi angol vizsgafeladatsorban, mint egy átlagos végzős japán gimnazista, nyilatkozták a fejlesztők.
A To-Robo néven ismert szoftver csaknem megduplázta előző évi teljesítményét a feleletválasztásos kérdéssornál, azt jelezve a fejlesztőknek, hogy hamarosan elérik kitűzött céljukat, a Tokiói Egyetemre, japán legrangosabb felsőfokú intézményébe való bejutást.
„A maximális 200 pontból a diákok átlag 93,1 pontot értek el az angol felvételin, a mesterséges intelligencia pedig 95 pontot teljesített,” nyilatkozta az NTT Science and Core Technology Laboratory csoport szóvivője. Tavaly még csak 52 pont jött össze.
Az NTT laboratórium a japán Országos Informatikai Intézettel együttműködve fejleszti a szoftver angoltudását. A 10 évre tervezett projekt 2011-ben indult.
A felvételi kérdéseket a szoftver által értelmezhető adatokká alakították a fejlesztők, majd To-Robo feldolgozta az így kapott információkat. A szoftver képes volt értelmezni a feladatokat és kiválasztani a helyes választ.
Például képes volt jól megoldani a következő feladatot:
A: I hear your father is in the hospital. (Hallom az édesapád kórházban van.)
B: Yes, and he has to have an operation next week. (Igen, és a jövő héten megoperálják.)
A: 【  】. Let me know if I can do anything. (Szólj, ha tehetek valamit.)
B: Thanks a lot. (Nagyon köszönöm.)
- Exactly, yes. (Pontosan, igen.)
- No problem. (Semmi gond.)
- That’s a relief. (Ezt jó hallani.)
- That’s too bad. (Sajnálom.)
Bár To-Robo egyre ügyesebben képes befejezni egy párbeszédet, helyesen megalkotni egy mondatot vagy megérteni a párbeszédek tartalmát, még jócskán van hová fejlődnie az összetettebb társalgás vagy a beszélő érzelmeinek értelmezése terén.
A fejlesztők több lehetőséget is látnak a technológia emberi felhasználásában, például a fordításban.

Forrás: blogs.wsj.com
Időkjelei: Mit gondoltok, vajon ezek a törekvések sikerrel járnak majd, és a mesterséges intelligencia egy napon valóban képes lesz sok területen, nemcsak egy-egy kérdésben, felülmúlni az embert vagy erre történelmünk következő nagy eseménysorozta előtt már nem lesz idő? Illetve a rendelkezésre álló időtől függetlenül egyáltalán lehetséges-e?