Decemberben írhatja alá magyarországi és kínai kollégáival a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút kiépítéséről szóló dokumentumot Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő – jelentette be ma Zorana Mihajlović kormányalelnök, építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

„A Belgrád és Budapest közötti vasútnak a sokkal jobb utasforgalomhoz kell hozzájárulnia. Ez egy meglehetősen komoly jövendőbeli korridor, ez lesz a leggyorsabb vasútvonal Európában, és segítségével Európa déli részéről Közép-Európa felé utazhatnak majd az emberek. Úgy gondolom, hogy a kormányfőnk a magyarországi és kínai miniszterelnökökkel decemberben biztosan aláírja a vasútról szóló dokumentumot” – szögezte le Mihajlović a Pink TV vendégeként.

Elmondása szerint a projektumról, amelyben a kínaiak is érdekeltek, szó lesz még november folyamán. Mihajlović egyébként korábban a nap folyamán a Kínai Fejlesztési Bank delegációjával tárgyalt az új szerbiai projektumokról, különös tekintettel a gyorsvasút kiépítésének ügyére.

Belgrád Zimony (Zemun) és Borča negyedét összekötő Mihajlo Pupin hídról szólva azt mondta, a tervek szerint folynak a munkálatok, s a hidat várhatóan decemberben átadja a szerb és a kínai kormányfő.

Mihajlović hangoztatta, a szerbiai kormány prioritásának számít egy befektetőket vonzó környezet kialakítása, éppen ezért készítették el a tervezésről és építésről szóló törvény tervezetét.

„Fel kell gyorsítanunk a befektetők beáramlásának ütemét, hogy ne kelljen éveket, három vagy akár öt évet is várniuk építési engedélyre. Novemberben a parlament elé kerül a törvény tervezete, elfogadása után pedig egyetlen tolóablaknál 28 nap alatt meg lehet majd kapni az építési engedélyeket” – magyarázta a miniszter.

Az IMF-misszió holnapi szerbiai látogatását kommentálva kifejtette, arra számít, hogy sikerül megállapodni a nemzetközi pénzügyi szervezettel. „Racionalizálnunk kell a kiadásainkat, tennünk kell azért, hogy az ország magasabb szintre kerüljön a globális hitelminősítésekben, s ez mindenképp lehetséges, ha sikerül megállapodni az IMF-fel” – összegezte Mihajlović.
Vajma.info



Kínaiak építik a mexikói szuperexpressz pályáját

Egy 210 kilométer hosszú, nagysebességű vonatközlekedést szolgáló vasúti pálya megépítésére kapott megbízást a China Railway Construction Corp Ltd (CRCC) kínai vállalat által irányított konzorcium Mexikóban. A 3,74 milliárd dolláros üzletről az állami média számolt be vezető helyen, kedden.
Napi Gazdaság