Kijev készen áll arra, hogy szenet vásároljon a Donyecki Népi Köztársaságból - Jurij Zjukov, ukrán energiaügyi miniszter helyettese közölte ezt. Ugyan a köztársaság függetlenségét jogilag nem ismerik el, a gyakorlatban azonban igen: az a tény, hogy a korábban ukrán állami tulajdonban lévő szénbányákat Kijev nem saját tulajdonként kezeli, hanem fizet a kitermelt fűtőanyagért, egyet jelent annak beismerésével, hogy elfogadják az orosz népfelkelők fennhatóságát ezekben a régiókban.
Korábbi hírek szerint Kijev és a DNK tárgyal a szénszállításról, mivel Kijevnek alig több mint egy havi széntartaléka maradt, amely felvetette annak lehetőségét, hogy a széntüzelésű erőművek leállítása miatt télre az ország áramellátása is megoldatlan marad. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerint Ukrajnában jelenleg mindössze 5-7 napra elég széntartalék maradt.
Hídfő.net | Donyeck szén
Jurij Zjukov szerint a Donbassz régióban volt Ukrajna szénbányáink 80%-a, és az ország több mint 12 millió tonna szenet veszített a katonai offenzíva miatt. Elmondása szerint 2014 októberében a széntermelés 17%-al csökkent az előző év azonos időszakához képest, 68,6 millió tonnáról 57 millióra. Korábban Zjukov kijelentette, hogy Kijev készen áll katonai úton visszaszerezni a donbasszi szénbányákat. Azonban Moszkva elismerte a Donyecki Népi Köztársaság által tartott országgyűlési és elnökválasztások eredményeit, így Kijev egy ilyen katonai offenzívával egy nagyhatalom által elismert független ország életébe avatkozna be, ami felveti annak lehetőségét, hogy Moszkva nyílt katonai segítségnyújtással biztosítsa annak függetlenségét.
Zjukov elmondása szerint viszont a régió szénbányáinak elvesztése energetikai katasztrófát okoz Ukrajnának. Így inkább lemondtak a katonai megoldás forgatókönyvéről, és fizetnének a szénszállítmányokért. A miniszterhelyettes azt nem említette, hogy ezt is az EU-tagállamok pénzéből akarják-e megtenni.


http://www.hidfo.net/2014/11/04/kijev-keszen-all-szenet-venni-dnk-teruleterol