2015. január 1., csütörtök

Visszautasította a Becsületrendet a francia sztárközgazdász

Elutasította a francia Becsületrendet Thomas Piketty közgazdász. A tavaly megjelent Tőke a XXI. században című könyvével nagy sikert arató Piketty szerint a kormánynak a gazdasági növekedéssel kellene foglakoznia, nem díjakkal.

Nem fogadja el a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet Thomas Piketty közgazdász, akinek a gazdagságról és egyenlőtlenségekről írt, Tőke a XXI. században című könyve tavaly vezette a nemzetközi eladási listákat. A 44 éves közgazdász azért utasítja el a jelölést, mert szerinte nem a kormányoknak kellene megmondaniuk, ki méltó a kitüntetésekre és ki nem, hanem helyette a gazdasági növekedéssel kellene foglalkozniuk - mondta az AFP francia hírügynökségnek.

Pikettyt friss Nobel-díjasokkal, így a közgazdasági Nobel-díjat tavaly elnyerő Jean Tirole-lal és az irodalmi kategóriában kitüntetett Patrick Modianóval együtt jelölték a Becsületrendre, amelyet Francois Hollande köztársasági elnök ad majd át.
Forrás: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

A közgazdászt korábban Francois Hollande szocialista pártjához közelállónak tartották. Időközben azonban többször bírálta az államfőt; tavaly júniusban például azt mondta ijesztően sok a rögtönzés Hollande gazdaságpolitikájában.

Sikerkönyvét, amelyben azt helyteleníti, hogy a nagy vagyonok egyre inkább egy szűkülő réteg körében koncentrálódnak, eddig másfél millió példányban adták el.

MTI

Megkövetelte áldozatait az erős fagy – Boldogabb Új Évet Magyarország!

Megkövetelte áldozatait az erős fagy

Huszonötről negyvenötre emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma

- December végéig 45-en szenvedtek fagyhalált -

December végéig huszonötről negyvenötre emelkedett a fagyhalál áldozatainak száma Magyarországon – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum az újév első napján közzétett összesítésében.
December közepéig huszonöten fagytak meg a szabad ég alatt és saját fűtetlen otthonukban, – az év utolsó két hetében pedig tizenegyen. További kilenc személy kórházba szállítása közben, illetve kórházba érkezése után hunyt el, mert már nem tudtak rajta segíteni.
A korábbi évektől eltérően, az áldozatok túlnyomó többsége nem saját fűtetlen otthonában fagyott meg, hanem a szabad ég alatt. Huszonnégy hajléktalan hűlt ki közterületen, saját otthonában pedig 12 személy. Az eddigi legfiatalabb áldozat 36, a legidősebb pedig 90 éves volt. Az elhunytak közül hatan nők.
A Magyar Szociális Fórum az életvesztés méreteit értékelve megállapította, hogy a fagyhalál – az előző évekhez hasonlóan – ezen a télen is tömeges.
Kiadta: MSZF SZK – +36 30 5927371 – www.mszfszk.hu
Boldogabb Új Évet Magyarország

Boldogabb Új Évet Magyarország!

Szabad Riport

“Beindult” az új év Donbasszban is!

hóember
Donbasszban felébredt évvégi révületéből a valcmanista farkasfalka, és rázendített. (A jelekből arra lehet következtetni, hogy a tegnap délutáni luhanszki megbeszélés csak megbeszélés volt.)
(Горловка)Gorlovka-(Дзержинск)Dzserzsinszk-(Артемовск)Artyemovszk-térségben kora délelőtt óta heves tüzérségi attakba kezdett a latortüzérség. A fő célpontjuk Gorlovka. Nem is minden “eredmény” nélkül. Három gorlovkai civil belehalt a terrorbombázásba. A város “öreg negyedének” komszomolista lakótelepén iszonyatos pusztítást végeztek Nyalókakirály pribékjei.
(Водяное)Vodnoje faluból tanktüzérséggel lőtték a valcmanisták (Октябрьский)Oktyrjabszkij települést.
A donyecki repülőtérre ma is hullottak szépen latorgránátok.
(Az óévbúcsúztató tűzijátékot azért a milicisták a repülőtéren megtartották.)
Peszkinél ma is heves összecsapás zajlott le. Úgy tűnik, a népköztársaságiak eltökélték a peszki zsiványbanda rendszeres zaklatását. Ma ennek köszönhetően két latortank legénységére már nem vár több megpróbáltatás Donbasszban!
pesz
(Старобешевo)Sztarobesevo (Белокаменки)Bjelokamenyki és (Hовой Ласпы)Novoj Laszpi-térségében szinte mindenféle “hangszer” szóhoz jutott a mai “újévi koncerten”!
cos

MOCSOKRÁCIA ELNÖKE SEMMI BÍZTATÓT NEM MONDOTT

Áder elnök erőltetett nevetése elárulja azt a mocskos, képmutató színjátékot, amit az állami vezetők művelnek, úgy általában. Az előző években Áder ünnepi beszédét sok lap bírálta, hogy nem képes mosolyogni a nézőkre. El tudjuk képzelni, hogy most a tévéfölvétel előtt hányszor elpróbáltatták vele ezt az erőltetett bazsajgást. Kép:origo
AZ ORBÁN-KORMÁNYT NEM LEHET 2018-IG MEGBUKTATNI
Azért arra kíváncsi lennék ha valami csoda folytán megbukna a kormány, utána mi történne az országban? Gyakorlatilag ez egyetlen közös nevezője az ellenzéknek a kormányváltás követelése. Mondanak diktatúrát, nyomort, éhezést, lopást stb., csak arról nem tudni, mi lenne a mostani helyett? Azért ez nem mindegy! Pártoktól független szakértői kormány alakításához nincs esély. Hiányzik az elsöprő tömegmozgalom, amely a kormány és a pártok ellen ezt kikövetelné. Bármit állítanak egyesek nem is lesz ilyen mozgalom. Az ország helyzete nem olyan, hogy ez bekövetkezne. Van egy aktív kisebbség, amely nagyot csalódott a választásokban és most különböző belső, külső okok miatt nagyon aktív lett. A Fidesz kitölti a ciklust és a következő választás eldönti a folytatást. A demokrácia alappillére a választás. Ha ezt nem fogadjuk el az káoszhoz, polgárháborúkhoz vezetne. Ez a véleményem és nekem tetszett a köztársasági elnök köszöntője. (origo fórumból)
VÉLEMÉNYÜNK A HELYZETRŐL
Ez az „aktív kisebbség” valóban az: a pesti gettócsőcselékről van szó, de ha beíró így írta volna meg, nem kerül volna föl az oldalra. Választani „demokráciában” pedig a hülyéknek, a szellemi fogyatékosoknak, a hivatásos bűnözőknek, a börtöntöltelékeknek és az agyalágyultak is joguk van, akik kettőig sem tudnak számolni és a nevüket sem képesek leírni hibátlanul – ezt is kifejthette volna a beíró. A Szent Korona államában meg fog szünni a „szavazósdi” nevű népámítás, főleg politikai döntéshozatalnál, országos ügyekben. Persze szavazhatnak mondjuk egy társasház lakói – demokratikusan – abban a kérdésben, hogy akarják-e tatarozni a házat vagy sem. Persze, ha jól belegondolunk ez sem szavazási kérdés, hanem egy ház műszaki állapota dönti el a kérdést. Mert egy összedölőfélben lévő házról nem dönthetnek úgy, hogy nem akarjuk tatarozni. A parlamenti bábcirkuszt és a parlamenti zsinagógát már most föl kéne számolni. Ez a parlamenti gettósöpredék züllesztette le az országházi munkát is, az Antall-kormánytól kezdve, mostanáig. Mellesleg a gettólakók nem is lehetnének magyar állampolgárok, hiszen Izrael már törvényt hozott arról, hogy a zsidók egyetlen hazája csak Izrael lehet. Eddig is zsidójelvényekkel tüntetgettek az országházban és mindenütt, még az 1944-es mintájú sárgacsillagjukat is elővették rövid időre. Ahelyett, hogy állandóan viselnék. Ez persze a Házban nehezen menne, mert sok fityeszes képviselő is kitűzte a csillagot, az előző években. A beíró különben jól írta, hogy a demokráciának a választás az alappillére, de mi, a Magyar Nemzet többségi tagjai soha az életben nem szavaztuk meg, sem a zsidódemokráciát, sem a kommunista demokráciát, sem a polgárinak mondott, de valójában cionista-globalista demokráciát, ahol a magyarokat mindig is lehetett üldözni, kiszorítani és gyilkolni, a felsorolt demokráciák nevében. A III. patkány-köztársaság elnöke pedig azzal a mutogatós nővel együtt ennek a mocsokráciának a látványos megjelenítői voltak szilveszterkor, azzal megtoldva, hogy Áder elnök mint valami kisdedós hülyéknek olyan kioktató és nevetséges előadást tartott, ahelyett, hogy az ország jővőjére mondott volna valami bíztatót...

http://amagyaroldal.hu/hirek/content/mocsokr%C3%A1cia-eln%C3%B6ke-semmi-b%C3%ADztat%C3%B3t-nem-mondott

Bábok legyünk, vagy szabadok?





2015 január 1-jén megkezdte működését az Eurázsiai Gazdasági Unió, az Oroszország, Belorusszia, Kazahsztán és több újonnan csatlakozó ország által épített szövetségi rendszer. "Áruk, szolgáltatások, tőke és munkaerő szabad áramlását biztosító közös piac", valamint fokozott együttműködés az energetika, ipar, mezőgazdaság és szállítmányozás terén. A nyugati országok eddig a szó szoros értelmében elhallgatták az új szövetségi rendszer építését - legfeljebb érintőlegesen említette a média, mint Putyin álmát a Szovjetunió feltámasztásáról -, és miközben nem engedték a tömeg figyelmét keletre fordulni, mindent elkövettek, hogy ez a szövetség ne jöhessen létre. Be akarták dönteni az orosz gazdaságot, korrumpálni akarták a belorusz kormányt, szembe akarták fordítani Kazahsztánt Oroszországgal, és az elképzelhető legvadabb módszerekkel próbálkozott a nyugat, hogy ne legyen számunkra alternatíva.
A kritikusok minden bizonnyal új frontot nyitnak most, az új szövetségi rend ugyanis a mai nappal megkezdte működését, nem tehetik meg, hogy nem beszélnek róla. Tehát fel lehet tenni a kérdést, mielőtt ők teszik fel; miért van szüksége Magyarországnak, és Kelet-Európa más országainak egy újabb, "áruk, szolgáltatások, tőke és munkaerő szabad áramlását biztosító közös piac"-ra, amikor az Európai Unió mindezt biztosítja nekünk?
A válasz nagyon egyszerű: nincsen rá szükségünk. Pontosabban: nem erre van szükségünk. Magyarországnak nem a piac kell. Nekünk újjá kell építeni a magyar nép hátországát, amit a nyugat 15 év alatt nyugati kézre elprivatizált, majd az Európai Unió 10 év alatt lebontotta azt, ami megmaradt belőle. Tehát a kritikusok kérdésfelvetésének nincs értelme: Magyarországnak nem a közös piac kell. Magyarországnak egy olyan politikai közeg kell, ami az államot - mint eszközt - a nép szolgálatába állítja. Magyarországnak egy olyan politikai közeg kell, amiben a politikusok nem tehetik meg, hogy a kisebbségek oltárán feláldozzák az országot, hogy homoszexualitásra és társadalomellenes létszemléletre tanítsák a magyar fiatalokat. Tehát elég könnyen megválaszolható a kérdés: egy olyan országnak, ahol a szakképzett munkaerő hiánycikk, ipara gyakorlatilag nincs, civilek kezében számottevő tőke szintén nincs, nem a munkaerő, áru és tőke szabad áramlására van szüksége.
Mire van szüksége Magyarországnak?
Nekünk nem csak az Eurázsiai Gazdasági Unióra van szükségünk. Az Eurázsiai Gazdasági Unió nem elég. Nekünk arra a politikai unióra van szükségünk, ami az Eurázsiai Gazdasági Unióra épülni fog. Magyarországnak egy olyan politikai közegre van szüksége, amiben az elnyugatosodott, elkényelmesedett, velejéig elkurvult politikai elit nem teheti meg többé, hogy a közmédiát és oktatást a degeneráltság és dekadencia szolgálatába állítja, ha valaki eleget fizet érte. Magyarországnak arra van szüksége, hogy felnőjön egy új generáció, akik számára a homoszexualitás, a vallásellenesség nem alternatíva, a haza elárulása pedig fel sem merülhet. Magyarországnak egy hazafias szellemben nevelkedő ifjúságra van szüksége, akinek az anyaföld és tradíció szolgálata mindennél többet jelent. Magyarországnak arra van szüksége, hogy a nyugat mocskát levetve magáról újjászülessen.
Hídfő.net.ru | Újjászületés
Mit jelent nekünk az Eurázsiai Gazdasági Unió? Áruk szabad áramlását? Jó befektetési lehetőséget? Nem. Nincs árunk, nincs tőkénk, és a hazánkat sem hagyjuk el. Minket ez mind nem érdekel. Nekünk arra az Eurázsiai Unióra van szükségünk, ami az életigenlés kizárólagosságát követeli meg a politikai elittől. Arra a politikai közegre van szükségünk, ami rákényszeríti a politikusokat arra, hogy a haza szolgálatába álljanak, mert nem lesz számukra más lehetőség, ha politikusok akarnak maradni. Az Eurázsiai Gazdasági Unió születése azt jelenti, hogy a politikai elit háromszor is meg fogja bánni, amiért minden, hazafias szellemben szerveződő mozgalmat és pártot már a születése pillanatában szétvertek. Most a tradíció új formája van felemelkedőben. Amit kisebb, elszórt formában el tudott fojtani a nyugati elit, most feltámad és egyetlen, hatalmas erőként rájuk kényszeríti akaratát.
Az Eurázsiai Gazdasági Unió gazdasági alapját jelenti annak a politikai környezetnek, amiben nem tud hatalmi pozícióba jutni olyan politikus, aki élet- és társadalomellenes eszméket képvisel.
Miért kell nekünk az Eurázsiai Gazdasági Unió, és miért nem kell az Európai Unió?
A különbség a két politikai közeg kiválasztási rendszrében van. Az Európai Unióban nem juthat a hatalom közelébe olyan politikus, aki hazafias szellemiséget, a tradicionális értékeket, az életigenlő létszemléletet képviseli. Ellenben hatalomra juthatnak homoszexuálisok, drogosok. Gyakorlatilag elég nyilvánosan bejelenteni, hogy valaki az egész lényével egy főbenjáró bűnt képvisel, máris garantált számára a politikai karrier, vagy elismert művész lehet. A nyugati elitnek politikai prostituáltakra van szüksége minden országban. Minél inkább prostituált valaki, annál jobb nekik, mert annál könnyebb irányítás alatt tartani azzal a fenyegetéssel, hogy a piszkos ügyei nyilvánosságra juthatnak. Ez az Európai Unió - nekünk ez nem kell.
Nekünk az a politikai közeg kell, ahol nem juthat a hatalom közelébe az az ember, aki a nyugat összes mocskát egy személyben képviseli. Ez a politikai közeg ma öltött hivatalos formát. Magyarországnak minél hamarabb át kell jutnia ebbe az új közegbe, mert ez az új szövetség az újjászületés ígéretét jelenti. Elég egy pillantást vetni arra, milyen büntetés jár Oroszországban a homoszexuális propagandáért, vagy vallásellenes extrémizmusért. Ez egy olyan politikai közeg, aminek más elvárásai vannak, és ezek az elvárások a magyar nép érdekével, értékítéletével egybeesnek.
Az Európai Unióban híres lehet lenni, ha valaki szakállas nőnek öltözik, állatokkal közösül, vagy egyszerűen csak homoszexuális.
A nyugat tomboló főnixe - a magyarságot is felemésztené
Nekünk ehhez a "civilizációhoz" semmi közünk. Soha nem is volt, és soha nem is lesz. Mindig is idegenek leszünk az Európai Unióban, mert ez egy másik civilizáció, ami a magyarság létszemléletével összeegyeztethetetlen értékrendet képvisel. A magyar nép az eurázsiai civilizáció szerves része. Értékeink, értékítéleteink, politikai véleményeink, a fiataljaink körében továbbra is kimutatható konzervatív attitűd mind ezt mutatja. Nem az individuális nyugathoz tartozunk, de a kelet kollektivizmusa is távol áll tőlünk. Híd vagyunk, átmenet vagyunk, - egy a kelet és nyugat közti önálló civilizáció, az eurázsiai civilizáció része vagyunk.
Egy olyan nép vagyunk, amit idegen hatalmak arra kényszerítenek, hogy felszámolja önmagát. Pedig van alternatíva. Kiléphetünk az Európai Unióból, lerázhatjuk az amerikai befolyást, és Magyarország nem lesz elszigeteltségben. Mostanra több mint 40 ország jelezte Moszkva felé, hogy érdekelt lehet az eurázsiai átmenetben és megkezdené az integrációt. Ez elszigeteltség? Vaszilij Nebenzija orosz külügyminiszter-helyettes ezt az Eurázsiai Gazdasági Unió indulásának előestéjén jelentette be, a Ria Novosztyinak adott interjúban. Egy több mint 40 ország által választott szövetségi rendszerbe kerülhetünk, ahol a szövetségesek a miénkkel megegyező értékeket vallanak, és gyermekeinket, unokáinkat nem akarják homoszexuálisnak, drogosnak vagy bantu négernek nevelni.
Tehát a kérdés kézenfekvő: meddig leszünk még szövetségi viszonyban az ellenséggel?
A nyugat hangadói szerint mi egy demokráciában élünk. Csakhogy egy demokráciában, ha kormányt választanak, négyévente megkérdezik a választókat arról, hogy meg vannak-e elégedve, vagy inkább megválasztanak valami mást. Mi több mint 10 éve vagyunk az Európai Unió tagjai. Azóta senki nem kérdezte meg a választókat arról, hogy meg vannak-e elégedve, vagy valami mást akarnak. Tehát, elég volt a képmutatásból. Ez nem demokrácia. A demokrácia akkor esedékes, amikor vasárnap reggel kinyitnak a szavazókörletek, és választani lehet, hogy akarjuk-e Magyarország újjászületését és az Európai Unióból kilépést, vagy megmaradunk az elmúlt 25 év egyetlen látható eredményénél, Conchita Wurstnál.
Elég volt abból, hogy Washington bábja Magyarország, és végignézzük népünk pusztulását, miközben az ország reménységei Londonban mosogatnak. A mai naptól van valós alternatíva. A liberálisok amióta csak léteznek, mindig gondoskodtak róla, hogy Magyarország az éppen aktuális süllyedő hajón maradjon. Ez alkalommal ne hagyjuk nekik!




http://www.hidfo.net.ru/2015/01/01/babok-legyunk-vagy-szabadok

Putyin a hazaszeretetről, Merkel a nemzetköziségről beszélt

Történelmi mérföldkőnek nevezte a Krím visszatértét az anyaországhoz az orosz elnök újévi beszédében.
"A hazaszeretet az egyik legerősebb és legfelemelőbb érzés. Megmutatkozott már a krímiek és Szevasztopol testvéri szeretetében, amikor úgy döntöttek, hogy hazatérnek." Hozzátéve, hogy "ez az esemény rendkívül fontos mérföldköve történelmünknek" – mondotta Vlagyimir Putyin.
Angela Merkel német kancellár eközben tovább szolgálta a nemzetköziség lealacsonyító uralmát a többségi nemzetek felett, mellyel a Németországba érkező illegális menekülteknek ígért segítséget, ami tovább rontja Európa már amúgy sem patyolat tisztaságát. Az általuk is gerjesztett ukrán válsággal kapcsolatban pedig Európa egységére hívta fel a figyelmet. Vajon itt milyen egységre gondolhatott, az nem derül ki beszédéből. Bár a hamis nagy szavakban az oroszokkal együtt képzeli el Európát(?), mégis szinte mindig agitál ellene. Mint mondja; "Nem kérdés, hogy egy biztonságos Európát szeretnénk magunk körül látni, Oroszországgal együtt, nem pedig ellene. Azonban sajnos az a helyzet, hogy Európa nem nézheti el, és nem is nézi el, ha valaki megsérti a nemzetközi jogot." Hát igen a nemzetközi jog... és itt nem is a jogon van a hangsúly, hanema NEMZETKÖZISÉGEN! A nemzetköziség, mint tudjuk csak a (zsidó) nagytőkének nyer teret és nem szolgált még egyetlen nemzetállamot sem. Tehát láthatjuk, hogy Merkel célja sohasem lehet egy erős Nemzetek Európájának zászlóshajója. A kancellár egyúttal arra intette Moszkvát, hogy vesse latba befolyását - vagyis ne támogassa - a kelet-ukrajnaiakat, hogy tartsák be a Minszkben szeptemberben tető alá hozott tűzszünetet. Tudomásunk szerint - kelet-ukrajnai források - egyáltalán nem lépnek fel támadólag az oroszbarátok sem Donyeckben, sem Luhanszk közigazgatási területén, tehát ha szólnak is a fegyverek, akkor is csak védelmi célzattal. Azt hiszem, hogy ezt senki nem vitathatja el tőlük. És hogy akkor ki támad, hát...?
Egyébként Merkelen kívül nem nagyon tértek ki az európai vezető hatalmak közül Oroszországgal való alapállásukra, legfeljebb átvitt értelemben utaltak rájuk, de inkább mindenki a saját háza táján kakaskodott.

Gölöncsér Miklós


Vlagyimir Putyin Üzenete

Tisztelt Föderációs Tanácstagok, az Állami Duma képviselői, Oroszország állampolgárai!
A mai Üzenet, természetesen megfelel annak a kornak és azoknak a körülményeknek, amelyekben élünk, és azoknak a feladatoknak, amelyek előttünk állnak. De mindenekelőtt köszönetet szeretnék mondani mindenkinek a támogatásért, az összefogásért és a szolidaritásért a sorsdöntő pillanatokban, amikor döntéseket hozunk az országunk jövője érdekében.
Ebben az évben együtt vészeltünk át olyan megpróbáltatásokat, amelyekkel csak egy érett, egységes nemzet, egy valóban önálló és erős állam tud megbirkózni. Oroszország a gyakorlatban is bebizonyította, hogy képes megvédeni az állampolgárait, képes becsülettel kiállni az igazság és az igazságosság mellett.
Országunk ezt önöknek, az állampolgárainak köszönhetően tudta megtenni. Az önök munkájának és az együtt elért eredményeknek köszönhetően. Annak köszönhetően, hogy önök tisztában vannak össznemzeti érdekeinkkel és azok jelentőségével. Megértettük hazánk ezeréves útjának folytonosságát és egységét. És hiszünk magunkban. Hiszünk abban, hogy sok dolgot el tudunk érni és mindent el is érünk.
Természetesen, ma nem tehetjük meg, hogy nem beszélünk azokról a történelmi eseményekről, amelyek ebben az évben történtek. Köztudott, hogy márciusban a Krímben népszavazást tartottak, amelyen a félsziget lakói egyértelműen kinyilvánították, hogy Oroszországhoz kívánnak csatlakozni. Ez után következett a még 2010-ben megválasztott, teljesen legitim – és ezt szeretném kihangsúlyozni, mert erről nem szabad megfeledkezni –, krími parlament döntése a függetlenségükről. És végül, megtörtént a Krím és Szevasztopol történelmi jelentőségű újraegyesítése Oroszországgal.
Az országunk és a népünk számára ez az esemény különös jelentőséggel bír. Azért, mert a Krímben a mi népünk él, és maga a terület is stratégiailag nagyon fontos, azért, mert pontosan a Krímben található a sokszínű, ugyanakkor egységes orosz nemzet és a központosított orosz állam szellemi eredete. Hiszen éppen itt, a Krímben, a középkori Herszónban (ókori Kherszonészosz) vette fel a keresztény hitet Vlagyimir fejedelem, aki azután megkereszteltette az egész országot.
A kereszténység volt az a hatalmas szellemi egyesítő erő, amelyik lehetőséget teremtett arra, hogy a nagy területen elhelyezkedő keleti szlávok különböző néptörzsei és törzsszövetségei bekapcsolódjanak egy egységes orosz nemzet kialakításába és egy közös állam létrehozásába. És őseink pontosan ezen a szellemi alapon érezték magukat egységes népnek először és mindörökre. Mindezek alapján jogunk van kijelenteni, hogy Oroszország számára a Krím civilizációs és szakrális jelentőséggel bír. Ugyanúgy, ahogy a Templom-hegy Jeruzsálemben az iszlám és a zsidó vallást követők számára. Mi mostantól és mindörökre pontosan így is fogunk viszonyulni a Krímhez.
Tisztelt barátaim! Ma, természetesen, beszélni kell arról is, hogyan értékeljük az Ukrajnában történt eseményeket, nem tehetjük meg, hogy nem térünk vissza ehhez a témához, beszélnünk kell arról, hogyan akarjuk alakítani a kapcsolatainkat a partnereinkkel az egész világot illetően.
Közismert az a tény, hogy Oroszország nemcsak támogatta Ukrajnát és a volt Szovjetunió több más köztársaságát a függetlenségük elérésére irányuló törekvésükben, hanem jelentős mértékben hozzá is járult ehhez a folyamathoz az 1990-es évek elején. Azóta semmit sem változott ez az álláspontunk.
Minden egyes népnek elvihatatlan szuverén joga van arra, hogy saját fejlődési útja legyen, hogy megválassza a szövetségeseit, a társadalma politikai szervezeti formáját, gazdasági felépítését és biztonsága biztosítását. Oroszország ezt mindig tiszteletben tartja, és a jövőben is tiszteletben fogja tartani. Ez teljes mértékben vonatkozik Ukrajnára és a testvéri ukrán népre is.
Igen, mi elítéltük az államcsínyt, az ez év februárjában bekövetkezett erőszakos hatalomátvételt Kijevben. És az, amit most Ukrajnában látunk, az ország dél-keleti részének tragédiája teljes mértékben igazolja az álláspontunk helyességét.
Mivel is kezdődött mindez? Emlékeztetnem kell önöket erre. Még elhinni is nehéz, mivel kezdődött mindez – úgy tűnhet azzal, hogy Janukovics elnök elhalasztotta az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződés aláírását. Ugyanakkor hangsúlyozom, nem a dokumentum aláírásának a megtagadásáról, hanem a határidők elhalasztásáról volt szó azért, hogy a dokumentumot véglegesítsék. Mindenkit emlékeztetek arra, hogy ez a tett teljesen összhangban volt az abszolút legitim, nemzetközi szinten elismert államfő alkotmányos jogaival.
Hogyan lehet ezzel az eseménnyel összefüggésben támogatni az erőszakos hatalomátvételt, az erőszakot, a gyilkosságokat? Mivel érnek fel az Odesszában történt véres események, amikor élő embereket égettek meg? Hogyan lehet támogatni az utána következő kísérleteket arra, hogy dél-keleten a fegyveres erők segítségével nyomják el a túlkapásokkal egyet nem értő embereket. Megismétlem, hogyan lehet ezt támogatni? Méghozzá a nemzetközi és az emberi jogok védelméről szóló képmutató beszédekkel. Ez tiszta cinizmus. Meggyőződésem, hogy Ukrajna népe majd egyszer a valóságnak megfelelően értékeli ezeket az eseményeket.
Hogyan alakult elejétől fogva a párbeszéd köztünk és az amerikai, illetve az európai partnereink között erről a témáról? Nem véletlenül említettem az amerikai barátainkat, mert ők vagy nyíltan, vagy a háttérből, de mindig hatnak a szomszédos országainkkal ápolt kapcsolatainkra. Az ember néha nem tudja, kivel jobb beszélnie, az egyes államok kormányaival, vagy egyenesen azok amerikai mecénásaival és szponzoraival. Arról már beszéltem, hogy egyáltalán nem folytattunk dialógust az Ukrajna és az EU közötti társulási szándékról szóló megállapodásról. Azt mondták nekünk: ez nem a ti dolgotok. Ha a nép nyelvén szeretném kifejezni magam, egyszerűen elküldtek minket jó messzire. Az érveinket, hogy Oroszország és Ukrajna a FÁK szabadkereskedelmi zóna tagja, hogy az iparban és a mezőgazdaságban nekünk történelmileg kialakult mélyen gyökerező együttműködésünk van, hogy gyakorlatilag egy infrastruktúránk van, senki sem akarta megvizsgálni, sőt meghallgatni sem.
Akkor azt mondtuk: rendben van, ha nem akartok párbeszédet folytatni velünk, akkor kénytelenek leszünk egyoldalú módon megvédeni jogos érdekeinket, és nem fogjuk a véleményünk szerint hibás politika árát megfizetni.
Az eredmény a következő: az Ukrajna és az Európai Unió közötti szerződést aláírták, ratifikálták, de a kereskedelemről és a gazdaságról szóló fejezet alkalmazását elhalasztották a következő év végéig. Tehát, egészében véve igazunk volt?
És felmerül a kérdés: Mi célból történt mindez Ukrajnában? Mi célból hajtottak végre államcsínyt? Mi célból öltek meg és ölnek meg most is embereket? Lényegét tekintve, tönkre tették a gazdaságot, a pénzügyet, a szociális területet, az országot.
Most nem ügyeskedő politikusként kell fellépni, nem hangzatos üres ígéreteket kell tenni, hanem segítséget kell nyújtani Ukrajna gazdaságának, természetesen, a reformok szerint. Viszont valahogy nem látom, hogy a nyugati kollégáink égnének a vágytól, hogy ezt tegyék, vagy, hogy a jelenlegi kijevi vezetők égnének a vágytól, hogy megoldják az emberek problémáit.
Mellesleg Oroszország már jelentős mértékben támogatta Ukrajnát. Most ismét elmondom, hogy a bankjaink 25 milliárd dollár körüli összeget fektettek be Ukrajnában. Az Orosz Pénzügyminisztérium a múlt évben további 3 milliárd dolláros kölcsönt adott. A Gazprom Ukrajna gazdaságára még 5,5, a kedvezményekkel együtt is, amelyeket senki sem ígért meg, 4,5 milliárd dolláros kölcsönt nyújtott. Számolják össze, mennyi lesz ez összesen. Ez összesen 32,5–33,5 milliárd dollár csak az utóbbi időben.
Természetesen jogunk van feltenni a kérdést: mi célból történt Ukrajnában ez a tragédia? Vajon nem lehetett volna megoldani a problémákat, még a vitás kérdéseket is párbeszéd útján jogi keretek és legitim folyamatok keretei között?
Most viszont minden erővel próbálnak meggyőzni bennünket arról, hogy ez a helyes, a jól kiegyensúlyozott politika, amelynek nekünk gondolkodás nélkül és vakon alá kell vetnünk magunkat.
Ez nem fog bekövetkezni.
Ha több európai ország számára a nemzeti büszkeség régen elfeledett fogalom, a szuverenitás pedig túl nagy luxus, akkor Oroszország számára az állam valódi szuverenitása az állam létezésének feltétlenül szükséges feltétele.
Elsősorban a magunk számára kell, hogy ez világos legyen. Szeretném kihangsúlyozni: vagy szuverén állam leszünk, vagy szétesünk, elveszünk a világban. És ezt a többi nagyhatalomnak is meg kell értenie. A nemzetközi élet minden részvevőjének meg kell értenie. És ezt megértve, meg kell erősíteni a nemzetközi jog szerepét és jelentőségét, amelyről olyan sokat beszélünk az utóbbi időben, és nem kell a jogi alapelvek és a józan értelem ellenére a jogi normákat valaki konjunkturális érdekeinek megfelelően módosítani, mindenkit magunk körül olyan alulképzett embernek tartva, aki nem tud írni és olvasni.
Tiszteletben kell tartani a nemzetközi kommunikáció minden tagjának törvényes érdekeit. Csak ebben az esetben nem az ágyuk, a rakéták vagy a harci repülőgépek, hanem a jogi normák fogják biztonsággal megvédeni a világot a véres konfliktusoktól. És akkor senkit sem kell, becsapva önmagunkat, képzeletbeli elszigeteléssel vagy szankciókkal fenyegetni, amelyek természetesen ártanak, de ártanak mindenkinek, többek között azoknak is, akik ezeket a szankciókat kezdeményezik.
Apropó, a szankciók. Ez nem egyszerűen az USA vagy a szövetségesei ideges reakciója az Ukrajnában történt eseményekről és a puccsról, és még csak nem is az úgynevezett „krími tavaszról” kialakított álláspontunkra. Meggyőződésem, hogy ha mindez nem lett volna – és ezt ki szeretném hangsúlyozni, tisztelt kollégák, különösen az önök, mint politikusok számára, akik itt ülnek a teremben – ha mindez nem lett volna, akkor kitaláltak volna valamilyen más ürügyet arra, hogy visszafogják Oroszország fejlődési lehetőségeit, hogy hatást gyakoroljanak rá, vagy még inkább, hogy felhasználják a saját érdekeiknek megfelelően.
A visszafogás politikáját már régen kitalálták. Ezt a politikát folytatják országunkkal kapcsolatosan már hosszú évek, lehet mondani, évtizedek, ha nem évszázadok óta. Egyszóval, minden alkalommal, amikor valaki úgy gondolja, hogy Oroszország túl erős, túl független, akkor azonnal működésbe lépnek ezek az eszközök.
Viszont Oroszországgal nincs értelme erőpozicióból beszélni. Még akkor sem, amikor az országunk belső nehézségekkel küzd, mint ahogy ez az 1990-es években és a 2000-es évek elején volt.
Nagyon jól emlékszünk arra, kik és milyen módon támogatták nálunk nyíltan a szeparatizmust, sőt mi több a teljes terrort, és kik azok, akik a könyökükig véres kezű gyilkosokat felkelőknek hívták és a legmagasabb szinten fogadták őket. Most ezek a „felkelők” megint megmutatták magukat Csecsenföldön. Meggyőződésem, hogy a helyi bűnüldöző szervek méltó módon megbirkóznak ezzel a feladattal.
De még egyszer megismétlem, emlékszünk arra, hogy a terroristákat a legmagasabb szinten úgy fogadták, mint a szabadságért és a demokráciáért küzdő harcosokat. Már akkor világossá vált, hogy minél jobban hátrálunk és bizonygatjuk az igazunkat, az ellenfeleink annál szemtelenebbek lesznek és annál cinikusabban és agresszívabban viselkednek.
Az akkori addig soha nem látott nyitottságunk és a legkényesebb kérdésekben való együttműködési készségünk figyelmen kívüli hagyása mellett, és annak ellenére, hogy azokat, akik nemrég még ellenfeleink voltak, a közeli barátainknak és csaknem a szövetségeseinknek tartottuk, az Oroszországon belüli szeparatizmus külföldről jövő támogatása mind az informatika, mind a politika, mind a pénzügy, mind a titkosszolgálatok terén teljesen nyilvánvaló volt, és ez nem hagyott semmi kétséget afelől, hogy minket is nagyon szívesen Jugoszlávia sorsára juttatnának, amelynek eredménye az ország szétesése és feldarabolása lenne. Az ebből eredő tragikus következményekkel együtt, amelyek az Oroszország területén élő népeket érintenék.
De mindez nem sikerült. Nem engedtük, hogy sikerüljön.
Ugyanúgy nem sikerült, ahogy Hitlernek sem sikerült, aki az embergyűlölő eszméivel próbálta Oroszországot elpusztítani és az Urálon túlra űzni. Mindenkinek emlékeznie kellene arra, mi lett a vége.
A következő évben ünnepeljük a Nagy Honvédő Háborúban aratott győzelem 70. évfordulóját. A hadseregünk akkor legyőzte az ellenséget, felszabadította Európát. De nem szabad megfeledkeznünk az 1941-1942-es évek súlyos vereségeiről, hogy a jövőben ne ismételjük meg a hibákat.
Ezzel összefüggésben érintek egy nemzetközi biztonsági kérdést. Sok ilyen kérdés van. Itt van például terrorizmus elleni harc – mindmáig találkozunk terrorcselekményekkel –, és mi, természetesen, részt fogunk venni a terrorizmus ellen nemzetközi szinten folytatott közös harcban.  Természetesen, más problémák elleni közös harcban is részt veszünk, például a fertőző betegségek elleni harcban.
Azonban most a nemzetközi biztonságot érintő legérzékenyebb és legkomolyabb kérdésről szeretnék beszélni. A 2002-es évtől kezdve, amikor az USA egyoldalúan kilépett a Rakétaelhárítói Szerződésből (ABM), – amely a nemzetközi biztonság, a stratégiai erőegyensúly és a stabilitás alapköve –, folytatódik a megfeszített munka egy globális rakétaelhárító rendszer létrehozása céljából az USA és többek között Európa területén. Ez nemcsak Oroszország, hanem az egész világ biztonságát fenyegeti pontosan azért, mert lehetővé válik a stratégiai erőegyensúly megsértése.
Úgy vélem, ez árt az Amerikai Egyesült Államoknak is, mert a sérthetetlenség veszélyes illúzióját kelti, és erősíti az egyoldalú, szerintünk, gyakran nem átgondolt megoldásokra és felesleges rizikók vállalására irányuló törekvést.
Már sokat beszültünk erről. Most nem bocsátkozom részletekbe. Csak egy dolgot szeretnék mondani: mi nem akarunk költséges fegyverkezési versenybe bocsátkozni, ugyanakkor megbízható módon és garantáltan megteremtjük országunk védelmi készültségét az új körülmények között. Semmi kétség, meg fogjuk csinálni. Oroszországnak megvan erre a lehetősége, és megvannak az innovációs megoldásai.
Senki sem fog Oroszország fölött katonai fölényt elérni. A hadseregünk modern, harcképes. Ahogy mostanában mondják, udvarias, de félelmetes. A szabadságunk megvédéséhez van elég erőnk, akaratunk és bátorságunk is.
Meg fogjuk védeni a világ sokszínűségét. Eljuttatjuk az igazságot a határon túl élő emberekhez is. Azért, hogy mindenki Oroszország valódi, eredeti, és nem az eltorzított, hamis képét lássa. Fejleszteni fogjuk az üzleti, a humanitárius, a tudományos, az oktatási és a kulturális kapcsolatainkat. És mindezt akkor is folytatni fogjuk, amikor egyes országok arra törekszenek, hogy Oroszország köré csaknem egy új vasfüggönyt építsenek fel.
Mi magunk soha nem indulunk el az elszigetelődés, az idegengyűlölet, a gyanakvás, az ellenségkeresés útján.
Ezek a gyengeség megnyilvánulásai, de mi erősek és magabiztosak vagyunk.
A célunk, hogy minél több egyenrangú partnert szerezzünk mind Nyugaton, mind Keleten. Bővíteni fogjuk jelenlétünket azokban a régiókban, amelyekben erősödnek az integrációs folyamatok, ahol nem keverik össze a politikát és a gazdaságot, hanem éppen ellenkezőleg elhárítják az akadályokat a kereskedelem, a technológiák és a befektetések cseréje, az emberek szabad mozgása elől.
Semmilyen körülmények között sem szeretnénk felszámolni a kapcsolatainkat Európával és Amerikával. Mindeközben helyre fogjuk állítani és ki fogjuk bővíteni hagyományos kapcsolatainkat az amerikai kontinens déli részével. Folytatjuk az együttműködést Afrikával és a távol keleti országokkal.
Látjuk, milyen gyorsan halad előre az utóbbi évtizedekben az ázsiai–csendes-óceáni régió. Oroszország csendes-óceáni nagyhatalomként sokoldalúan ki fogja használni ezt a hatalmas lehetőséget.
Közismertek a globális gazdasági fejlődés mozgatórugói, vezetői. Közöttük sok őszinte barátunk és stratégiai partnerünk van.
2015. január elsejétől megkezdi munkáját az Eurázsiai Gazdasági Unió. Melyek a szövetség alapelvei? Elmondom. Esősorban ez az egyenjogúság, a pragmatizmus és a kölcsönös tisztelet. Ez a tagországok nemzeti identitásának és a nemzeti szuverenitásának a megőrzése. Meggyőződésem, hogy a szoros együttműködés az Eurázsiai Unió minden tagállama számára a fejlődésének fontos forrása lesz.
És végezetül még egyszer szeretném megjegyezni: az egészséges család és az egészséges nemzet, az ősöktől kapott hagyományos értékek és azoknak a jövővel való összekapcsolása, a stabilitás, mint a fejlődés és a haladás feltétele, a másféle népek és más államok iránti tisztelet Oroszország biztonságának garantált biztosítása mellett és országunk érdekeinek a megvédése – ezek a mi prioritásaink.


http://www.hungary.mid.ru/hu/news14_05_hu.html

Számadás

Számot adni kellene az elmúlóban levő esztendővel. Felsorolni jókat, rosszakat. Ilyen sorrendben. Mert azért mégiscsak a kellemesre emlékeznék szívesebben az ember. Persze, volt az is. Néhány. Apróságok. Röpke pillanatok. Pár dédelgetett álom. Régóta görgetett tervek. Elvetett magok is. Hogy majd, hogyha majd szárba szökkennek. Mert élniük kell, mert élnünk kell. Úgy, ahogy. Ahogy adatott, ahogy magunknak akarjuk.

Akarjuk?
Csak tétova lépésekkel araszolgatunk. Hisszük, előre. Koccintsunk erre. Legalább innunk legyen, amit. Háromszavas jókívánságok visszhangoznak fejemben, egy-egy kor vezényszavai. A felforgató Szabadság, Egyenlőség, Testvériség. Aztán a nemzetmentő Isten, Haza, Család és a három vörös Bé-betű; Bort, Búzát, Békességet. Ezeket éltük meg közvetlen vagy közvetve. Tűnődöm, az elműlt 25 évnek nincs jelszava. Vagy mégis, de csak egyetlen szó ami minden vágyat megtestesít a mai neveltetés szerint; Pénz, Pénz, Pénz! A régebbiek szebben csengtek - mindenkinek, mégha némely közülük a hamisság szolgálatába is szegődött, de a három Pé-betűs úgy tűnik, végleg leszámolt a nagy embervágyakkal, kiüresítette mindet mára, és jól kitömte hasztalan kacatokkal.
Az ismeretlenség izgalmával állunk meg most is az új év kezdetén. Szükségünk van belső nyugalomra, bizalomra. Hinni abban, hogy rendelkezünk azzal a belső erővel, szellemi, lelki felkészüléssel, mellyel az előttünk álló feladatoknak eleget tudunk tenni. Hinni abban, hogy a létfenntartásért folytatott küzdelem során olyan szellemi kincseket tudunk felmutatni, melyektől emberi életünk nemcsak számunkra, hanem embertársaink számára is értéket jelent.
Újév reggelén meg kell hallanunk a szívünkben visszhangzó isteni biztatást:

Ne félj, mert én veled vagyok...
Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.” (Ézs 41,10.)

Az emigráció utáni, hazai hungarista mozgalom is 25 éves. A rosszat, ami az elmúlóban ért bennünket, hosszasan lehetne sorolni. Elborult az ég, egyre sűrűsödtek a felhők. A fagy friss rügyet szorongatott, körbevette a jégburok, nem hagyta lélegezni, csírájában próbálta megfojtani. Huszonöt esztendő alatt mindig felszántottunk kicsit a visszavett földből, konokul kitartóan, szárazon kérges tenyérrel, mára deresedő fejjel, de a lépést mindig újabbnak kellett követnie. Mert az eke csak előre húz barázdát, és a hamuban sült pogácsának mindig ott kell lennie az átalvetőben. Legalább a betevőnk, a mindennapi meglegyen. De mi nem feledünk. Azon a szakadozott szélű, hetven évvel ezelőtt nyomtatott falinaptáron nem valami ellen: valamiért kiált a három szó.
Az életért!
Amit ez a három szó összekovácsol. A visszapörgetett filmen csupa rossz jelenet. Családi vitákkal, szomszédok közti csetepatékkal. Testvér a testvért lenézi, kisemmizi, ha olykor, némely ünnepen összeülnek még, a családi fotó kedvéért úgy tesznek, akárha mosolyognának. De művi az arc, kényszeredett a mimika. És lesütött a szem, hogy ne tükrözzön álságot. A szomszéddal már közös felvétel sem készül. Fal választja el a két telket, egyre magasodó. Csak a szó száll át felette, az átkot szóró. Holott egyetértésre vágyik Istenben éppúgy a nemzet, akár a család is, és jó viszonyra, legalább e kis házban, legalább a kerítés mindkét oldalán. Amikor nem az alapvető emberi jogoktól fosztott meg néhány leg-legembertelenebb rendszer, de a természettől, az élethez való jogtól! Ma ismét visszakívánkozik a tisztaszoba falára az élet! Nem idővel megsárguló, törékeny fogadalomszerű újévi szavakba, hanem tanításként az új generációknak, fehér gyolcsra míves hímzéssel: a nemzetet Megtartó Isten, Haza, Család...

...és  ma a mi  megtartó szavainkat én Hiszem! Akarom, hogy  (úgy) Legyen!


Várhegyi Kálmán

A Magyar Honvédség folytatja afganisztáni szerepvállalását a NATO január elsejével indult új, Eltökélt Támogatás (Resolute Support Mission) elnevezésű műveletében.

A Honvédelmi Minisztérium közlése szerint a 2014-es év végével lezárult NATO-missziót, az ISAF-et (International Security Assistance Force – Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) váltja fel az Eltökélt Támogatás nevű küldetés, amely az afgán biztonsági erők kiképzésére és mentorálására, illetve a kormányzati szervek tanácsadására fókuszál.
A kormány december 12-i határozata szerint Magyarország Különleges Műveleti Kontingenssel, Mi-17 szállító helikopter légi kiképzés-támogató csoporttal, Nemzeti Támogató Elemmel, egy Biztosító Szakasszal, valamint a különböző szintű parancsnokságokra delegált tisztekkel, összesen mintegy száz katonával vesz részt a programban.
A Magyar Honvédség részvétele – mint fogalmaztak – Magyarország szövetségesi, valamint a térség stabilitása iránti szilárd elkötelezettségét tanúsítja.
Az ISAF november 11-én honlapján elismerését fejezte ki Magyarországnak azért a szerepéért, amellyel a több mint ötven ország egyikeként hozzájárult a 2003 és 2014 között teljesített küldetés sikeréhez.
A NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodott a biztonságról Afganisztánban, egy mintegy 100 ezres nemzetközi haderővel. A biztonsági felelősség átadásának folyamata az afgán fél számára 2011 közepén kezdődött meg.
A művelet év végi lezárásával, kezdetét vette a Resolute Support elnevezésű, nagyságrendekkel kisebb – 12 ezres – létszámú nemzetközi misszió. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett, 350 ezer tagú afgán biztonsági erők.
(hir24)
Bal-Rad komm: A világ vezető latorszövetségének legerősebb hiénái kivonulnak Afganisztánból, átadva a csendőrszerepet a kicsiknek. Így Magyarországnak! A talibán pedig mit lát?
Magyarokat Afganisztánban!
Az amerikaiak meg egyéb latrok eltűnnek onnan, a magyarokra(is) zúdítva az iszlám szélsőségesek dühét.
Eddig megúsztuk a ránk erőltetett kalandorpolitikát komolyabb zűr nélkül. Bár politikai maffiacsaládjaink lelkesen ajánlgatták mindig a magyar vért, és pénzt az USA érdekeinek távoli országokban való védelmére! Várható viszont, hogy majd nálunk is akciózgatni kezdenek az iszlamisták. Mint megszállók ellen! ITT-MAGYARORSZÁGON!
“…A Magyar Honvédség részvétele – mint fogalmaztak – Magyarország szövetségesi, valamint a térség stabilitása iránti szilárd elkötelezettségét tanúsítja…”
No persze! “… A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért…”

Megvolt 2015 első földrengése is Magyarországon

Szécsény “koránkelői” ma reggel háromnegyed nyolckor talán úgy gondolhatták, hogy kevesebbet kellett volna inni Szilveszter éjszakán.
Pedig nem a kótyagosság miatt érezhették bizonytalannak a járást! Nógrádban ugyanis földrengéssel köszöntött be a 2015-ös esztendő! A Richter-skála szerint 3,8 magnitúdóval. Leginkább Szécsény lakói érezhették, úgy, hogy “mégis mozog a föld.” Ami nem lehetett megnyugtató érzés.
Azóta folyamatosan érkeznek a telefonhívások a Bakondy-cég nógrádi központi ügyeletére. Sérülésről vagy kárról nincs értesülésünk.


Újabb, a Richter-skála szerint 4.0-ás erősségű földrengés volt 11 óra 45 perckor Nógrád megyében – tájékoztatta a Nógrád megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.
Angyal Eszter elmondta, hogy Cserhátsurány és Iliny között volt az újabb földmozgás epicentruma. A rengésről folyamatosan érkeznek a lakossági bejelentések.
Hozzátette, hogy a reggeli, 3,9-es erősségű földrengés miatt eddig négy esetben jeleztek károkat. Szécsényben egy épületben a padlóburkolat repedt meg, egy nagylóci és két bátonyterenyei házról pedig vakolat hullott le.

Újraéled az eurózóna-dráma? Ezzel fenyeget a görög politikai káosz

A görög koalíciós kormány bukása növeli a pénzügyi, szociális és politika bizonytalanságot Európában. Az újabb kihívás egy olyan időszakban érkezik, amikor az eurózóna övezet gazdasága stagnál, a populista EU-ellenes pártok erősödőben vannak és számos országban fogytán a türelem a Berlin által vezényelt megszorítás politikájával szemben.

Az Északiak nem hátrálhatnak meg, mert a görög adósság újratárgyalása politikai földcsuszamlást okozna Dél Európában, amely elsöpörné a megszorítások politikáját és újraindítaná az euró válságát. A december 29-én lezajlott harmadik sikertelen elnökválasztás eredményeképpen várhatóan 2015 január 25-én előrehozott országgyűlési választásokra kerül sor Görögországban.

Ezt kívánja a görög nemzet

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint ezt a szélsőbaloldali Sziriza párt nyerheti meg, amely újra akarja tárgyalni az Európai Unió, az EKB és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által Görögországnak nyújtott pénzügyi segély feltételeit. Alekszisz Ciprasz, a párt karizmatikus fiatal vezetője követeli, hogy hosszabbítsák meg a mentőprogramban felvett hitelek futamidejét, vigyék lejjebb azok kamatait, és így a kormány enyhíthessen a szociális megszorításokon. Ezen kívül Ciprasz vissza kívánja emelni a súlyosan megvágott minimálbért és a közkiadásokat, valamint föl kívánja függeszteni az állami vagyon további kiárusítását.

Megint egekben a görög kötvényhozamok

De még ha Ciprasz meg is nyeri a választásokat, partnereket kell találni a koalíciós kormányzáshoz, hiszen a választók 27,5 százalékos támogatottságával egyedül nem tud kormányt alakítani. 2012-ben egy ilyen politikai lóvásár már egyszer kudarcba fulladt, ami újabb választást is hozhat.

A koalíciós kormány bukása növeli a pénzügyi, szociális és politika bizonytalanságot Európában. Első lépésben a piaci bizonytalanság a mediterrán periféria-országok piacait érinti, mivel egy EU-ellenes párt előretörése katalizálhatja más euroszkeptikus pártok megerősödését is, itt elsősorban Spanyolország, Olaszország és Franciaország érintett. Athénban már forró a piaci hangulat, a tízéves kötvényhozamok 100 bázisponttal 9,7 százalékra szöktek a politikai bizonytalanságra, a háromévesek 12,5 százalékon forogtak tegnap.

Nesze neked, biztonságos államkötvény

Bár Görögország gazdasága már stabilizálódott, de ezt az elmúlt hat év depressziója következtében ezt egy 25,7 százalékos zsugorodás után érte el. A befektetések ezen idő alatt 63,5 százalékkal zuhantak, a munkanélküliség még mindig 25,9 százalékon áll. Az államadósság 177 százalékos szinten van a GDP arányában, holott már két „haircut” is volt a magánhitelezők rovására. (Azaz a kötvényköveteléseik egy részéről le kellett mondaniuk.)

Az athéni kormány összeomlása újraélesztett már látszólag nyugvópontra jutott kérdőjeleket Görögország eurozóna-tagságáról is. Mindezt alig két évvel azután, hogy az ország adósságválsága majdnem szétrobbantotta a valutauniót és alapjaiban rázta meg az európai projektet.

Észak és Dél harca

Az újabb kihívás egy olyan időszakban érkezik, amikor az eurózóna gazdasága stagnál, a populista EU-ellenes pártok erősödőben vannak és számos országban fogytán a türelem a megszorítások Berlin által vezényelt politikájával szemben. A Sziriza választási sikere kétségtelenül tovább mélyíti az Észak-Dél ellentéteket az EU-ban.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter éppen ezért már hétfőn kijelentette: Athénnak folytatnia kell a megkezdett reformokat. Továbbá leszögezte, hogy az előre hozott választások semmilyen hatással nem lesznek a görög kormány korábban aláírt szerződéses kötelezettségeire.

Mit lép erre az EKB?

Gerry Rice, a Nemzetközi Valutaalap szóvivője közölte, hogy az új görög kormány megválasztása után folytatják a dél-európai ország pénzügyi helyzetéről szóló egyeztetéseket. A tárgyalások hónapokkal korábban akadtak meg a felek között, mivel Athén nem értett egyet a Valutaalap újabb költségcsökkentési javaslataival.

A görögországi fejlemények nyomán a piac feszülten figyelni fogja azt is, hogy a frankfurti székhelyű EKB január 22-i ülésén belekezd-e az eddig széles körben és rövid időn belül várt, a szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklusba, amit viszont a német pénzügyminiszter ellenez. Jens Weidmann Bundesbank kormányzó is szükségesnek látta, hogy újonnan megszólaljon a témában. Egy vasárnapi interjúban kifejtette, hogy Németország nem fog garanciát biztosítani más európai államok hiteleire, mint például az EKB által vásárolt adósság ügyében.

!No pasarán!

Az Északiak nem hátrálhatnak meg, mert a görög adósság újratárgyalása politikai földcsuszamlást okozna Dél Európában, amely elsöpörné a megszorítások politikáját és újraindítaná az euró válságát. Az európai integráció számára komoly kihívást jelent, hogy az athéni fejlemények újabb lökést adhatnak a populista politikai dinamikának Madridban, Rómában és Párizsban. A spanyol populista Podemos párt – amely vezeti a közvélemény kutatásokat – már üdvözölte Ciprasz sikerét az előrehozott választások kikényszerítésében.
Kácz Csaba

Függetlenedési mozgalmak Európában

A skót függetlenség ügyének átmeneti bukásával, valamint a katalán akarat kvázi sárba tiprásával 2014 akár a nemzetközi szabadságmozgalmak teljes kudarcát is jelenthetné.
A valódi helyzet azonban ennek épp az ellenkezője: a függetlenségi törekvések sikere az idei év egyik elvitathatatlan eredménye.


Az idén két kiemelt jelentőséggel bíró népszavazást is tartottak volna Nyugat-Európában, ám a politikai "többség" akaratából csak az egyik valósulhatott meg. A skótok októberben urnák elé vonulhattak, hogy döntsenek esetleges elszakadásukról a brit koronától. Az eredmény jól ismert: Skócia az Egyesült Királyság része maradt. Ennek a történetnek azóta két olvasata van. Az egyik, hogy a skótok alsó hangon egy évszázadra elbukták a lehetőséget, hogy önállósodjanak, ezért az ügyük kudarcot vallott. A másik, hogy a kudarc csak átmeneti, hiszen világosan látszik, hogy a skótok közel fele függetlenségpárti, tehát egy kicsivel jobban felépített kampánnyal (értsd: kevesebb populizmus – több realizmus), és feltételezve London nemtörődömségét, Skócia akár már néhány parlamenti ciklus múlva újra próbálkozhat céljainak elérésével.
Az egésznek a jelentősége abban áll, hogy tettükkel a skótok világos példát mutattak mindenki másnak Európában (pl. székelyeknek) és a világon, hogy alkotmányos keretek között is függetlenedhet egy nemzet, ha akar. Nem kell tehát fegyverhez nyúlni, meg forradalmat szítani, elég értelmesen kampányolni az igazunk mellett.



Elszakadáspárti fron­ton azonban idén akadt rendkívül negatív folya­mat is, méghozzá Spa­­nyolország­ban, amely­nek a végkimenetele máig nem ismert. Ha tehát Skócia pozitív példát tud mutatni minden, saját szemében egy másik nemzetállam által elnyomott nemzet számára, akkor a katalánok ennek az éremnek a másik oldalát hozzák. A spanyoloknál ugyanis nem más, mint a konzervatív politikai többség az, amely – zéróösszegű játszmaként felfogva a katalán függetlenségi mozgalom törekvéseit – minden létező fronton akadályozza a helyiek önrendelkezését. Miért baj ez? Egyfelől, mert ezzel radikalizálják a csendes többséget. Más­felől – bár ezt akarnák elkerülni – a szélsőségeseket kormányzati tényezővé teszik. Ennek a kettőnek az elegye pedig olyan időzített bombát kreálhat, amely bármikor széttépheti az országot és Európát.




Izsák Balázs SZNT-elnök elmondta, az SZNT kezdeményezésére 44 székelyföldi önkormányzat fogadott el olyan autonómiapárti határozatot, amelyben kinyilvánította, hogy a Székelyföld nevű egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akar tartozni, amelynek sarkalatos törvény szavatolja az autonómiát, és területén az állam nyelve mellett a magyar is hivatalos nyelv.
A nagy menetelés kifejezéssel arra a 2013 októberében szervezett megmozdulásra utalt, amelyben a szervezők becslése szerint 120 ezren alakítottak ki 53 kilométeres összefüggő menetoszlopot a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán, a Székelyföld területi autonómiáját követelve. Az Európai Unió (EU), és az Európa Tanács (ET) különböző hivatalaiba is eljuttatott autonómiapárti önkormányzati határozatok – mint Izsák Balázs fogalmazott – “elérték az Európa Tanács ingerküszöbét”, az ET keretében működő Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusában napirenden marad a székelyföldi önkormányzatok által jelzett kérés. Az SZNT 2015-ös tevékenységét egyfelől a helyi közösség akaratára, hagyományaira és érdekeire, másodrészt a többségi közösséggel folytatott párbeszédre, harmadrészt pedig a nemzetközi jogra és a nemzetközi fórumok keretében történő együttműködésre kívánják alapozni. Az SZNT elnöke úgy vélte, hogy 2015-ben be kell nyújtani a román parlamentben a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. Hozzátette, hogy a többségi közösséggel folytatott párbeszéd helyszíne is a román parlament kell legyen. Kinyilvánította, hogy az SZNT tovább kívánja építeni a baszkokkal és katalánokkal kialakított kapcsolatait. Újabb kísérletet tesznek annak érdekében, hogy az erdélyi magyar szervezetek közös nevezőre jussanak a Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetéről.
Elsősorban a magyar közösségen belül keressük a kompromisszumot, hogy egy összehangolt tervezetünk legyen. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy amikor a román közösséggel akarunk párbeszédet folytatni, azt vágják a fejünkhöz, hogy ti sem tudjátok, mit akartok” – jelentette ki. Nem lehet a megegyezés kiindulópontja a Dél-Tirol autonómiáját biztosító 1972-es statútum Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által elkészített magyar fordítása, hiszen ezt már Dél-Tirolban is túlhaladottnak tekintik. “Meg fogjuk nézni, hogy az RMDSZ tervezetéből mit lehetne beépíteni az általunk készített tervezetbe, hogy egy kompromisszumos szöveg alakulhasson ki” – nyilatkozott Izsák Balázs.

Hírfigyelő Szolgálat

Mozgósításra készül Franciaország

Mozgósításra szólította fel a nemzetközi közösségét szerda este Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter annak megakadályozása érdekében, hogy a líbiai dzsihadista „menedékből” az egész térséget destabilizáló és Európát fenyegető tényező váljék.
jean
„Ami Líbiában történik, sem több, sem kevesebb, mint egy dzsihadista „menedék” újjáéledése politikai és biztonsági káosz közepette az európai kontinens közvetlen közelében” – jelentette ki a miniszter, aki a csádi N’Djamenában állomásozó francia egységeknél töltötte a szilvesztert.
ara
Európában is működik a líbiai forgatókönyv! Európa is a vadak fogságáBA kerül hamarosan!
„Súlyos hiba lenne, ha a nemzetközi közösség tétlenül szemlélné egy ilyen terrorista fészek kialakulását a Földközi-tenger szívében. Ezt nem fogadhatjuk el” – tette hozzá Jean-Yves Le Drian. Félő, hogy három évvel Mohammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének megdöntése után a hatalomért küzdő iszlamista milíciák és a kormányerők martalékául esett ország totális háborúba süllyed.
A káoszt kihasználva a Maliból elűzött iszlamista maffia csoportok bevették magukat Líbia déli részébe, ahol háborítatlanul tevékenykednek. Ezenkívül az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet is kapcsolatba lépett észak-líbiai dzsihadistákkal.
Az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) január 5-re igyekszik tárgyalóasztal mellé ültetni a líbiai válságban érintett feleket. Franciaországnak 3000 katonája állomásozik a Szahel-övezetben, feladatuk egyebek mellett a Líbiából érkező dzsihadisták áradatának és a fegyvercsempészésnek, valamint tartós terrorista menedékek kialakulásának a megakadályozása a térségben.
(MTI)

Mit hoz 2015 a magyar autósoknak?

vig
Eddig is nyilvánvaló volt, az ingyenes utak fizetőssé tétele szimpla lehúzás. Most már az is egyértelmű, hogy kétbalkezesek tákolták össze a rendszert.

Bocsánat a hatásvadász címekért alább, tényleg csak a tényeket gereblyéztük. Két napja ismerjük a hivatalos térképet, a pontos részleteket, azóta ennyi hibát gyűjtöttünk össze.
Rossz a kormány térképe
Nagybetűs trehányság, hogy december 30-án 21 óra 55-kor hozták nyilvánosságra a térképet a fizetős szakaszokról, persze a jó munkához idő kell. Sokáig babráltak vele – így is tele van hibákkal. Az egyik első baki felfedezője Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, aki fideszes létére a minap így fogalmazott kérdésemre: közlekedésszakmai, elvi kifogásom van a fizetős elkerülő szakaszokkal.
elk
A térképet ezután böngészte át, és nem kellett neki a közlekedésmérnöki diploma (történetesen ez a végzettsége), hogy kiszúrjon egy hibát. Újpestiként nyilván azt kereste, pontosan honnan ingyenes a Megyeri híd. A kormány szerint az M0-74-es csomóponttól, csakhogy olyat Wintermantel nem talált. “De vajon melyik az M0-74-es csomópont, ameddig ingyenes a Megyeri híd? Az első pont, ahol le lehet jönni az a 75-ös!” – írta a Facebookon.
Balekot csinál a kormány az autósból?
Budapest belterületén a sztrádák nem gyorsforgalmi, hanem csak főútnak minősülnek, így itt díjfizetési kötelezettségről nincs, és nem is lehet róla szó – ígérte december 15-én a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ha valaki Budapestről a reptérre autózik a gyorsforgalmin (naponta pár ezer ember megteszi), akkor – röviden, de – valóban érint olyan utat, ami nem a főváros belterülete, de totális agyrém, hogy ezért is ki kell fizetni az 5000 forintos éves matricát.
elk1
“Bizony, az a két kis fekete pötty ott a 4-es és a 400-as út csomópontja (Vecsés-nyugat) illetve a reptéri leágazás. Igazán tanítani való példa a lehúzásra, gratulálunk a kitalálóknak” – kommentálta a döntést a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE).
Hülyét csinált magából a miniszter?
Jelenleg nem tudhatja az autós, hogy a saját szemével látható közlekedési táblának higgyen, egy kormánytag szavára adjon, vagy a tájékoztatására hivatalosan közzétett térképnek – erre is van példa. Az M86-os Vas megyei szakaszán ugyanis díjfizetésre utaló táblákat szereltek fel december 31-én.
elk2
Hende Csaba honvédelmi miniszterrel ugyanazon a napon, ugyanabban a megyében interjút közölt a Vas Népe napilap, amiben pont a tábla jelentésének ellenkezőjéről beszélt. “Több százmillió forintot költünk a közlekedés fejlesztésére – jelentette ki (Hende Csaba). Kérdésünkre válaszolva elmondta, csupán riogatás az az ellenzéki felvetés, miszerint fizetőssé tennék az út használatát. – Ma sem fizetős a 86-os út, miért lenne fizetős? Nem autópályáról, autóútról beszélünk, ezek a kamionforgalmat leszámítva nem fizetősek, semmilyen, ezzel ellentétes kormányzati előterjesztés nincsen.” (Köszönet a remek fotókért és a szövegrészletért a Nyugat.hu-nak.)
end
Csakhogy a kormánytagnak ellentmond a kormany.hu-ra feltöltött térkép, amelyen egyértelműen fizetősként jelölték az M86-os Szombathely és Szeleste közti szakaszát. Ez azonban – írja a Nyugat.hu – Hende szerint csak a kamionforgalomra vonatkozik. Akkor meg miért rakták ki az alábbi táblát, ezt is a minap szerelték fel.
szo
Csendben jelezzük, tegnaptól kötelesek az autósok fizetni a kijelölt szakaszokon. Igazán jó lenne már PONTOSAN tudni, hogy melyek azok.
Őrület, vásárolni sem tudtunk normálisan – hibaüzenetek az online-rendszerben
Kipróbáltuk és megtapasztaltuk, hogy az első napon rendkívül lassan és megbízhatatlanul működött az online matricavásárlás. Pest megyeit akartunk venni csütörtökön kora délután, de már a rendszerbe való regisztráció is akadozott. A választott matricát háromszor akarta kiszámlázni a rendszer, amikor pedig a felesleges tételeket akartuk törölni, hibaüzenettel zárult a folyamat.
Második próbálkozásra sikerült eljutni az online bankkártyás fizetésig, az 5000 forintot le is vonták, az oldalon azonban a vásárlás meghiúsulásáról szóló hibaüzenet jelent meg. A rendszer által megjelenített e-matrica azonosítóval felhívtuk az ügyfélszolgálatot, ahol megerősítették, hogy a hibaüzenet ellenére a vásárlás megtörtént, a választott rendszámra aktív lett a jogosultság. A beszélgetés időpontját azért feljegyeztük, ha esetleg később vitás helyzet adódna. Talán segít.
vig1
Információnk szerint nem volt mindenki ilyen szerencsés, sokan negyedik próbálkozásra sem jutottak ügyintézőig telefonon, miután hasonló hibaüzenetet kaptak a pénz levonása után. Akik esetleg a hibaüzenet miatt újra megvették a matricát, mielőbb próbáljanak kapcsolatba lépni a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel, illetve a bankjukkal is.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltatónak sincs információja
Erre utal az alábbi levél, amit a 444 olvasója kapott kérdésére: 3 vagy 4 megyei matrica kell ahhoz, hogy lejusson Budapestről az M7-esen a Balaton déli partjára? December 30-án délután küldte válaszát a hatóság:
vig2
Szánalmas az automata, nem ismer csomó betűt
Nem csak a Nemzeti Útdíjfizetőnek nincs információja az új és nemzeti útdíj fizetéséről, többen cikkeztek az elmúlt napokban arról, hogy a rendszer beindulása előtt a benzinkutasok sem kaptak kielégítő tájékoztatást. Pedig a legtöbb matricát ők adják el.
A pozitív kormányzati propagandát ezerrel pörgető MTI persze mutatott fotókat Mol kúton immár működő automatáról. Bárcsak ne tette volna.
mat
Jól látható a fenti fotón, itt is profi kivitelezéssel van dolga az autósoknak. Nem tud magyarul írni a büszkén mutogatott szerkezet, hibát hibára halmoz.
Mégsem teljesen ingyenes, amit ingyenesnek mondanak?
Nem mindenhol kell fizetni az M0-ért, hangsúlyozzák. Például a Megyeri híd felé az M3-as autópálya kereszteződésig, tehát a 69-es lehajtóig ingyenes a körgyűrű, vagyis ha délről csak eddig autózik valaki az M0-on, akkor megússza matrica nélkül. A 444 szúrta ki, hogy ez nem igaz. “Azért nem, mert ha az M0-M3 kereszteződésnél hajtanánk le Budapest felé, akkor az M3-as bevezetőre kerülünk, ami fizetőssé válik” – írták, egyúttal azt tanácsolták, hogy a fizetést elkerülőknek muszáj lehajtani a 69. lehajtó előtti lehetőségnél, azaz a 65-ös lehajtónál, ami a Rákospalotai határútra vezet.
fizet
Akkor most meddig nem bírságolnak?
December 16-án ezt a tájékoztatást kapta Vezess.hu az NFM-től: “Január 31-ig nem büntetik azokat, akik reflexből felhajtottak az immár fizetős útszakaszokra, és elfelejtettek megyei matricát venni. Még akkor sem kell kifizetniük a bírságot, ha közben megjött a papír, feltéve, ha utólag, január 31-ig megveszik az adott területre a matricát.” Nos, ez is változott azóta, a nemzetiutdij.hu-ra frissen feltöltött 2015-ös E-Matrica Útmutatóban már ezt olvashatjuk: “A 2015. január 1. és 2015. január 31. között észlelt jogosulatlan úthasználat esetén a pótdíj utólagos elengedésének van helye, amennyiben a pótdíj megfizetésére kötelezett 2015. március 1-jét megelőzően a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodájában szolgáltatási díj megfizetése mellett, a jogosulatlan úthasználat helye szerinti éves megyei, vagy éves (országos) jogosultságot vásárol.”
Első ránézésre azt gondolhatja az autós, végre valami normális döntés, legalább február végéig megveheti – akár a használat után – a matricát. Ne tegye, a rendszer megszívatja.
Már bocsánat, de mi másnak nevezhetnénk, hogy a kormányzati nagyvonalúság azzal egyenlő, miszerint
1, “szolgáltatási díjat” kell pluszban fizetni, ami az 5000 forint felett újabb 1470 forint
2, mindezt kizárólag az ügyfélszolgálati irodájukban lehet befizetni, amivel plusz benzinpénz és idő megy el.
Köszönjük, igazán nagylelkű!
Bónuszként a családbarát kormány betesz a nagycsaládosoknak
Meg a vendégmunkásoknak, meg mindenkinek, aki személyautós jogsival vezethető kisbusszal közlekedik, kirándul, élné az életét. Habár a személyautók és motorkerékpárok díjtételei (D1 és D1-M) 2015-ben nem változnak, a teherautókra vonatkozó E-útdíj rendszerben általános, öt százalékos az áremelés, amit kollégám megfogalmazása szerint nyilván a nagyon magas, MÍNUSZ 0,2 százalékos 2014-es infláció miatt kellett megemelni.
No de a nagycsaládos magánszemélyeknek és sokaknak nem ez fog fájni, hanem hogy a hétszemélyesnél tágasabb személyautók más díjkategóriába kerülnek, és ha már megnyerték, a 2015-ös új útdíj-rendszerben fizessenek ők is vastagon: a 10 és 30 napos matricájuk ára a duplájára emelkedik.
Figyeljünk, ne fizessen senki feleslegesen, segítsünk egymásnak!
Január első napján ennyi hibát tudtunk gyorsan összeszedni. A fenti témákkal kapcsolatban megkeressük az illetékes minisztériumokat is, amint reagálnak, folytatjuk a témát.
Addig is kérünk mindenkit, figyeljen, küldjön észrevételeket, felfedezéseket, javítandó hibákat a rendszerről, vagy éppen fotókat táblakihelyezésekről, megvett megyei matrica számlájáról, írja meg tapasztalatait a vásárlásról, akár online, akár kútnál történt – bármiről a témában ide: auto@centralmediacsoport.hu
Csak bevezető ár az 5000 forint?
Dorner Lajos VEKE-elnök szerint eleinte 39 milliárd forintos várható bevételről beszélt a politika, most már 20 milliárdról. “Sajnos láttunk már olyat, hogy nagyon mellé lőttek egy-egy döntés költségvetési hatásánál, márpedig ha nem jön be a remélt bevétel, akkor a kormány a duplájára, vagy akár a triplájára is emelheti később a matrica 5000 forintos árát. Ha viszont hozza a remélt pénzt az intézkedés, akkor pont azért emelhetik meg, mert könnyen elérhető a bevétel, a jogalap, a keret pedig januártól adott. Erős tehát a csábítás, hogy felemeljék ezt az 5000 forintos összeget, mint az összes ilyen, adó jellegű tehernél, és akkor az már tényleg komoly problémát okozhat.” – nyilatkozta a Vezess.hu-nak.
Itt megnézheti, hogy mennyi keserűséget hoz még 2015 az autósoknak.
(vezess.hu)

Monsanto nevű cég mérgei

Csak a természettel összhangban lehetséges a Földön az élet. Minden egyéb más, csak a széllel szemben való erőlködés. Hiábavaló, szenvedéssel jár, és csak a pusztulást hordozza magában. Mint ezek a vegyszerek és vetőmagok, amelyeket a Monsanto http://www.monsanto.hu/ cég állít elő természetellenes úton. Ne akarjunk Istent játszani ezzel a génmódosítgatással ész nélkül, mert bölcsesség nélkül a tudás csak teher lesz a háton.
Hazánkban is megtalálhatóak még ilyen világcégek. Például a Syngenta, amelyről jó, ha tudod, hogy ő sem a magyar gazdák megsegítéséért van. Még, ha úgy csinál akkor sem! http://www3.syngenta.com/country/hu/hu/Pages/fooldal.aspx
Saját magam is tapasztaltam egy ilyen cégnél, hogy a konténer, ahol a permetszereket tartották egy erdős területen lett felállítva. Egyszer csak azt vettük észre, hogy a közvetlen mellette álló fák, körkörösen elkezdtek kiszáradni körülötte. Pedig a legmodernebb tárolórendszerben voltak elhelyezve ezek a veszélyes anyagok. Mégis a kipárolgásaik, a nagy, vastag növényeket tönkre tették.
Ismét láthatjuk példáját, hogy a profit számít jobban bizonyos érdekköröknek, nem az, hogy egy normálisan megőrzött Földön tudjanak élni az emberek. A csőlátásukkal generációk sorsát nehezítik meg így.

http://mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/tudomany/egeszseg/mergez-etelek/344-monsanto-nev-ceg-mergei