Mozgósításra szólította fel a nemzetközi közösségét szerda este Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter annak megakadályozása érdekében, hogy a líbiai dzsihadista „menedékből” az egész térséget destabilizáló és Európát fenyegető tényező váljék.
jean
„Ami Líbiában történik, sem több, sem kevesebb, mint egy dzsihadista „menedék” újjáéledése politikai és biztonsági káosz közepette az európai kontinens közvetlen közelében” – jelentette ki a miniszter, aki a csádi N’Djamenában állomásozó francia egységeknél töltötte a szilvesztert.
ara
Európában is működik a líbiai forgatókönyv! Európa is a vadak fogságáBA kerül hamarosan!
„Súlyos hiba lenne, ha a nemzetközi közösség tétlenül szemlélné egy ilyen terrorista fészek kialakulását a Földközi-tenger szívében. Ezt nem fogadhatjuk el” – tette hozzá Jean-Yves Le Drian. Félő, hogy három évvel Mohammer Kadhafi líbiai vezető rendszerének megdöntése után a hatalomért küzdő iszlamista milíciák és a kormányerők martalékául esett ország totális háborúba süllyed.
A káoszt kihasználva a Maliból elűzött iszlamista maffia csoportok bevették magukat Líbia déli részébe, ahol háborítatlanul tevékenykednek. Ezenkívül az Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet is kapcsolatba lépett észak-líbiai dzsihadistákkal.
Az ENSZ líbiai támogató missziója (UNSMIL) január 5-re igyekszik tárgyalóasztal mellé ültetni a líbiai válságban érintett feleket. Franciaországnak 3000 katonája állomásozik a Szahel-övezetben, feladatuk egyebek mellett a Líbiából érkező dzsihadisták áradatának és a fegyvercsempészésnek, valamint tartós terrorista menedékek kialakulásának a megakadályozása a térségben.
(MTI)