2015. január 1., csütörtök

Visszautasította a Becsületrendet a francia sztárközgazdász

Elutasította a francia Becsületrendet Thomas Piketty közgazdász. A tavaly megjelent Tőke a XXI. században című könyvével nagy sikert arató Piketty szerint a kormánynak a gazdasági növekedéssel kellene foglakoznia, nem díjakkal.

Nem fogadja el a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Becsületrendet Thomas Piketty közgazdász, akinek a gazdagságról és egyenlőtlenségekről írt, Tőke a XXI. században című könyve tavaly vezette a nemzetközi eladási listákat. A 44 éves közgazdász azért utasítja el a jelölést, mert szerinte nem a kormányoknak kellene megmondaniuk, ki méltó a kitüntetésekre és ki nem, hanem helyette a gazdasági növekedéssel kellene foglalkozniuk - mondta az AFP francia hírügynökségnek.

Pikettyt friss Nobel-díjasokkal, így a közgazdasági Nobel-díjat tavaly elnyerő Jean Tirole-lal és az irodalmi kategóriában kitüntetett Patrick Modianóval együtt jelölték a Becsületrendre, amelyet Francois Hollande köztársasági elnök ad majd át.
Forrás: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

A közgazdászt korábban Francois Hollande szocialista pártjához közelállónak tartották. Időközben azonban többször bírálta az államfőt; tavaly júniusban például azt mondta ijesztően sok a rögtönzés Hollande gazdaságpolitikájában.

Sikerkönyvét, amelyben azt helyteleníti, hogy a nagy vagyonok egyre inkább egy szűkülő réteg körében koncentrálódnak, eddig másfél millió példányban adták el.

MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése