2015. február 15., vasárnap

25 éves és 1 napos a halványkék pötty

A napsugárban függő porszem az emberiség történetének egyik legfontosabb fényképe, Carl Sagan fizikus kérésére készítette a Voyager-1 űrszonda 1990. február 14-én.

Miután a szonda befejezte az elsődleges küldetését, Sagan meggyőzte a NASA munkatársait, hogy fordítsák a Föld felé a Voyagert, és készítsenek egy fotót a bolygóról. Ez a kép, érvelt, meg fogja mutatni a helyünket az univerzumban. Sokan ellenezték az ötletet, mert féltek, hogy a szonda kameráját tönkreteszi a Nap fénye. Végül mégis elkészült a fénykép, így néz ki a bolygónk hatmilliárd kilométer távolságból.

Sagan Halványkék pötty címmel könyvet is írt:
Nézzenek ismét arra a pontra. Az itt van. Az otthonunk. Azok mi vagyunk. Ott van mindenki, akit szeretnek, mindenki, akit ismernek, mindenki, akiről valaha hallottak, az összes emberi lény, aki létezett. Az összes örömünk és szenvedésünk, vallások, ideológiák és gazdasági dogmák ezreinek magabiztossága, minden vadász és növényevő, minden hős és gyáva, minden civilizáció alkotója és lerombolója, minden király és paraszt, minden szerelmes fiatal, minden apa és anya, reménnyel teli gyermek, feltaláló és felfedező, minden erkölcs oktatója, minden korrupt politikus, minden "szupersztár", minden "legfőbb vezér", fajunk történelmének összes szentje és bűnös személye ott élt - azon a porszemcsén a napsugárban függve.
A Föld csak egy nagyon apró színpad a hatalmas kozmikus arénában. Gondoljanak a folyókat megtöltő vérre, melyet a tábornokok és császárok ontottak ki dicsőségben és diadalban, hogy ők lehessenek a pillanatnyi urai eme pont töredékének. Gondoljanak a végtelen kegyetlenségekre, amit a pont egyik oldalának lakosai okoztak a másik sarok tőlük alig különböző lakosainak, hogy milyen gyakoriak a félreértések, hogy mennyire erős a gyilkolási vágy, hogy mennyire heves a gyűlölet.

Az alakoskodás, az elképzelt önnön fontosságunk, a lázálom, hogy valamiféle kiemelt helyünk van a Világegyetemben, mindez kérdőre vonható ennek a fakó fénynek tükrében. Bolygónk egy magányos pötty a mindent körülölelő kozmikus sötétségben. Az ismeretlen homályában, mindezen hatalmas térben, semmi utalás nincsen arra, hogy valahonnan segítség érkezhet, ami megmentene minket önmagunktól.

Jelenleg a Föld az egyetlen, mely képes szállást adni az életnek. Semmi más nincsen, legalábbis a közeljövőben, ahova fajunk áttelepülhet. Látogatni, igen. Letelepedni, még nem. Szeretik vagy sem, ebben a pillanatban a Föld az a tér, ahol helyt kell állnunk.

Úgy tartják, hogy a csillagászat alázatosságra nevelő és jellemfejlesztő tapasztalat. Talán nincsen jobb mód bemutatni az emberi beképzeltség ostoba mivoltát, mint ez a távoli kép az apró világunkról. Számomra ez kiemeli annak felelősségét, hogy kedvesebben bánjunk a másikkal, hogy megtartsuk és ápoljuk eme halványkék pöttyöt, az egyedüli otthonunkat, melyet valaha ismertünk.
A Voyager-1-et 1977. szeptember 5-én küldték az űrbe, azóta több mint 19 milliárd kilométerre jár, mostanában a Naprendszer határán halad át. Ő jutott eddig a legmesszebre a bolygónktól.

Boros András

Putyin és Orbán ellen szervezkednek a fővárosban

A Humán Platform szervezi az orosz elnök budapesti látogatásának előestéjére.
Tüntetést szervez az orosz elnök látogatásának előestéjére a Humán Platform mozgalom. Putyin: nyet! Európa: igen! – a szervezők ezzel a címmel hirdették meg az eseményt, a demonstráció résztvevői a program szerint a Keleti pályaudvartól a Nyugati pályaudvarig vonulnak át.
Facebook-oldalukon az alábbi felhívás áll:
„Az elmúlt években az Orbán-kormány politikája egyre inkább közeledik Putyinéhoz, és így az egész ország egyre távolabb kerül Európától. Orbán Viktor – a putyinizmus éltanulója – egy keletre tartó kényszerpályát akar ránk erőltetni, többek között a mindannyiunkat, sőt, gyermekeinket is feleslegesen eladósító paksi beruházással. Mondjuk ki együtt: nem kérünk a putyinista illiberális demokráciából! Gyere el február 16-án hétfőn 18 órakor a Keleti pályaudvarhoz, és hozd el az ismerőseidet is!
Február 17-én pár órára hazánkba látogat az orosz diktátor, Vlagyimir Putyin. Előző este (hogy azok is velünk lehessenek, akik munkából, iskolából érkeznek) tüntessünk egy jobban működő Európa mellett, és álljunk ki az újságírókat és aktivistákat gyilkoló, a szólás-, gyülekezés- és véleményszabadságot korlátozó, a másként gondolkodókat és LMBTQ embereket üldöző, az Ukrajna ellen háborút kezdő, a saját állampolgárainak jólétét EU elleni szankciókkal veszélyeztető Putyin és Orbán Viktor szövetsége ellen!
Ne hagyjuk, hogy Orbánék Európa helyett Putyint válasszák!
Nyilvánvalóan az Unióval is vannak problémák, erősebb és demokratikusabb Európára lenne szükség, amely a déli és keleti államokat és polgáraikat nem perifériaként, hanem valóban egyenrangú társként kezeli. De a jelenlegi EU százszor jobb szövetségese Magyarországnak, mint Putyin diktatúrája. Magyarország útja a demokrácia, nem a diktatúra. Ne hagyjuk, hogy Magyarország elszigetelődjön, ne hagyjuk, hogy Magyarország egy diktatúra szövetségrendszerébe sodródjon! Gyere el a tüntetésre, vegyél részt a Putyin látogatására időzített kampányban!”
Útlezárások lesznek
Hétfő délután fél 6-tól este 11 óráig lezárják az V. kerületi Bajcsy-Zsilinszky utat a Nyugati tér és az Andrássy út között. Délután 5 órától este fél 7-ig pedig szakaszosan és időszakosan lezárják még a több kerületet érintő a Thököly út (Dózsa György úttól), Baross tér, Rákóczi út, Erzsébet körút, Teréz körút, Nyugati tér útvonalat. A rendőrség forgalomirányítással segíti a közlekedést – olvasható a police.hu-n.
(Válasz)

A devizásokat érinti

A Kúria az alábbit mondta ki 2014. június 16-ai jogegységi határozatában:
A folyósításkor a pénzügyi intézmény által meghatározott vételi, a törlesztésekkor pedig az eladási árfolyamok (különnemű árfolyamok) alkalmazása tisztességtelen, mert ezekkel szemben nem áll a fogyasztónak közvetlenül nyújtott szolgáltatás, így az számára indokolatlan költséget jelent. E rendelkezések azért is tisztességtelenek, mert alkalmazásuk gazdasági indoka a fogyasztó számára nem világos, nem érthető, nem átlátható. A deviza alapú fogyasztói kölcsönszerződésekben szereplő vételi és eladási árfolyamok, mint átszámítási árfolyamok helyett a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyama válik a szerződés részévéa Ptk. 231. § (2) bekezdésében meghatározott diszpozitív törvényi rendelkezésre tekintettel, mindaddig, amíg kógens törvényi rendelkezés nem lépett azok helyébe.

Hiába tiltakoztak ez ellen a bankok, és hiába mondanak ellen bankszakmai és közgazdasági érvek a Kúria érvelésének, ezt az álláspontot a kormány azonnal a magáévá tette, és az Országgyűlés az első elszámolási törvénnyel júliusban a bírósági perekben nem érintett devizahitelekre kötelező érvénnyel kiterjesztette.

A 2014. évi XXXVIII. törvény, vagyis az első elszámolási törvény így fogalmaz:
3. § (1) A fogyasztói kölcsönszerződésben - az egyedileg megtárgyalt szerződési feltétel kivételével - semmis az a kikötés, amely szerint a pénzügyi intézmény a kölcsön-, illetve a lízingtárgy megvásárlásához nyújtott finanszírozási összeg folyósítására a vételi, a tartozás törlesztésére pedig az eladási vagy egyébként a folyósításkor meghatározott árfolyamtól eltérő típusú árfolyam alkalmazását rendeli.
(2) Az (1) bekezdés szerinti semmis kikötés helyébe - a (3) bekezdésben meghatározott kivétellel - mind a folyósítás, mind pedig a törlesztés (ide értve a törlesztőrészlet és a devizában megállapított bármilyen költség, díj vagy jutalék fizetését) tekintetében a Magyar Nemzeti Bank hivatalos deviza árfolyamának alkalmazására irányuló rendelkezés lép.
(3) Ha a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi CXII. törvény 200/A. §-ában vagy a Hpt. 267. §-ában meghatározott szerződések esetében és rendelkezések alapján az azokban megjelölt devizaárfolyam alkalmazására vonatkozó rendelkezés a szerződés részévé vált, vagy a törlesztés során a felek ennek megfelelően jártak el, a (2) bekezdés devizaárfolyamra vonatkozó előírását e szerződések esetében és a törlesztés e rendelkezések által érintett időszakára csak a folyósítás tekintetében kell alkalmazni.
2010 óta egyébként nem létezett már törlesztési árfolyamrés a lakáshiteleknél, ezt ugyanis jogszabály megtiltotta. Ugyanezt 2014 júliusában kiterjesztették a szabad felhasználású jelzáloghitelekre is. Most viszont a korábban felszámított árfolyamrés miatti
kisebb hitelfolyósítás, valamint nagyobb hiteltörlesztés mint különbözet visszajár az ügyfeleknek.
Az elszámolásról március-áprilisban küldenek hivatalos levelet a bankok volt és jelenlegi ügyfeleiknek.


Hírfigyelő Szolgálat

Okos - A fejlődő országok aranyba fektetnek

Tavaly a legjelentősebb vásárló az orosz jegybank volt, 173 tonna aranyat vett (utolsó három hónapban 58 tonnát), ezzel már 1208,2 tonna aranyon ült 2014 végén az orosz központi bank, mely 5 százalékkal több mint 1 évvel korábban. Ellenben az ukrán jegybank "értékesített!" - tavaly egyedül a világon. Kiprivatizálták, divatosan kifejezve a kincstárvagyon jelentős részét. Aranykészlete 44 százalékkal 24 tonnára esett, miután az ország geopolitikai helyzete miatt a gazdaság is nehéz helyzetbe került és még fog is. Hiszen nincsennek tartalékaik a gazdaságuk talpraállítására - hozzátennénk, nem Oroszország és a keleti konfliktus miatt, sokkal inkább a kormányra került kiszolgáló belső kifosztás miatt - , lásd a nyugati politikai beavatkozást vezérlő és kihasználó, az újra porondra lépett IMF-brigád gyorssegélye...

Képtalálat a következőre: „arany kép”
Ukrajna kimérte készletét...

Bár a negyedik negyedévben 1 százalékkal 575 tonnára emelkedett a globális ékszerkereslet az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, 2014 egészében 10 százalékkal 2153 tonnára esett a rendkívül erős bázis miatt. 2013. második negyedében az indiai és a kínai fogyasztók - ez azért fontos egy országnak, mert válság esetén kölcsönösen tudnak mihez nyúlni az állam és a nép részéről is - is rendkívüli mennyiségben vásárolták az aranyékszereket, 2014-ben az indiai vásárlók ékszerkereslete a kormány által bevezetett importkorlátozások ellenére rekord magasságba, 662 tonnára emelkedett, míg az utolsó negyedévben 19 százalékkal vásárolt többet a lakosság. Az ékszerpiac másik nagy szereplője, Kína ugyanakkor 623,5 tonna ékszeraranyat vett tavaly,

Bakta Lóránt

Minszki megállapodás: Éjféltől ketyeg a 72 óra..

Értesüléseink szerint tüzérségi tűz nem hallatszott sem Donyeck, sem Mariupol, sem Debalceve - a legfőbb fegyveres konfliktusövezetek - térségében. Kézifegyverekből mindazonáltal egy-egy lövést lehetett hallani Donyeckben a tűzszünet kezdetét követően. Luhanszk körzete egybehangzó jelentések szerint nyugodt volt. A két fél egyes illetékesei éjfél után azzal vádolták a velük szemben állókat, hogy egyes helyeken megsértik a tűzszünetet, de független forrásokból ezt egyelőre nem erősítették meg. Orosz hírforrások által közölt oroszbarát nyilatkozatok szerint a nyugat-ukrán katonák nehézfegyvereket mozgattak Debalcevénél, Gorlovkánál és a donyecki repülőtérnél. Ukrán közlés szerint a szeparatisták legalább egy ízben tüzérséggel sértették meg a tűzszünetet. Szóval megy a csikicsuki... Itt jegyeznénk meg, hogy a nyugat-ukrán EU-barát hadügy és kormány (hiszen ők sorozták be és integrálták a Jobb Szektort és támogatják munícióval őket - egyébként ez az Iszlám Állam modellje is, mivel csak a szélsőségesek foghatóak harcra a mai pacifista világban és ha megszervezik őket és utána szabadjára engedik, akkor ez lesz belőle - tanulság!) most is provokatív céllal pajzsként használja a helyzet befolyásolása érdekében az ukrán szélsőségeseket - Jobb Szektor - , akik időközben már több mint egy tucat (források 15-19 egységről beszélnek) kelet-ukrán területre vezényelt katonai egység felett vette át az irányítást és ők nem ismerik el álláspontjuk szerint a tűzszünet tényét. Mára már több, a civil lakosságon elkövetett bosszúéhes, erőszakos cselekedet írható a számlájukra, ami nem a keresztényi erkölcsökön nyugvó hazafias honvédő magatartás jellemzi őket, mint az elvárható egy hazafiasnak valló politikai-katonai szervezettól. Vagyis ezzel lejáratják a lovagi renden alapuló igazságos honvéd jellemet.
Képtalálat a következőre: „ukrán orosz barátság kép”
Itt még felvetnék egy kérdést miránk vonatkoztatva, hogy vajon a magyarhoni hazafias szervezeteknek tagjait egy esetleges hazai mozgósítás alkalmával besoroznák-e a hívatalos sorállományba? Fegyvert adva a kezünkbe és ott térnyerés esetén nem kísérelnénk-e meg a rendszerdöntést? Az eddigi rendszerellenes tüntetések nem titkolt szándéka volt a Majdantéri állapotok előidézése itthon, de a hazai hazafias erők ebből jól vizsgáztak, nem ültek fel. Vagyis a hatalom szempontjából a legbiztonságosabb a behívás utáni letartóztatás lenne, mint kockázati tényező, ami érthető is lenne A magyar veszélyes! Történelmi példák bizonyítják. A Jobb Szektor egyelőre nem fordult - eddig paktált - nyíltan a kezébe lehetőséget adóik ellen, eddig...
A közép-európai idő szerint szombaton 23 órakor kezdődött fegyvernyugvás része annak a megállapodásnak - miről már korábban beszámoltunk, amelyet a héten dolgozott ki Petro Porosenko ukrán elnök, Vlagyimir Putyin orosz államfő, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia köztársasági elnök, és aláírták az érintett felek. A 13 pontos intézkedéscsomag - a továbbiakat a tűzszünet betartásához kötve - rendelkezik a nehézfegyverek visszavonásáról és a fogolycseréről is. Az említett négy vezető (a "normandiai négyek") szombaton is konzultáltak egymással, és mind Porosenko, mind Putyin megerősítette elkötelezettségét a tűzszünet tiszteletben tartása mellett. Bejelentették azt is, hogy vasárnap ismét megbeszélik a tűzszünet első tapasztalatait. A fegyvernyugvás kezdetét követően a fő irányító, John Kerry amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, akitől a minszki megállapodás teljes tiszteletben tartását kérte.


Gölöncsér Miklós összegzése

A Jobb Szektor tovább viszi a háború gépezetét - nincs tűzszünet

Alig néhány nap telt el a minszki béketárgyalások óta, de a harcok intenzitása nem csökkent a volt Ukrajna délkeleti régióiban. Ma éjjel hajnali egy órakor az ukrán média oldalára felkerült a címoldalra: "elhallgattak a fegyverek. Csendbe borult Luganszk és Donyeck". A harcok állítólag éjfélkor megálltak. Reggeli 5 óráig nem jelentettek tűzszünet megsértést egyik oldalról sem. Pár órával később azonban már mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal megsértette a tűzszünetet.
Dimitrij Jaros a Jobb Szektor, majd Szemencsenko a Donbassz zsoldoscsapat vezetője is kijelentette; nem hajlandóak semmiféle béketárgyalást figyelembe venni, ők nem állapodtak meg semmiben, harcolnak, míg "egész Ukrajnát vissza nem foglalják". Ennek megfelelően a harcok folytatódnak tovább. Ugyan Petro Porosenko ukrán elnök elrendelte a tűzszünetet, de ezt sem Luganszkban, sem Donyeckben nem érzékelték. Luganszkban folyamatos a város ágyúzása, valamint egy hatalmas robbanás is volt, valószínűleg nagyobb hatótávolságú rakéta csapódott be.
Hídfő.net.ru | Dmitrij JarosDimitrij Jaros (archív fotó)
A legádázabb harc, és ezzel együtt médiaharc Debalcevo körül zajlik. Az ukránok több forrásban is bejelentették, hogy hatalmas harcok árán, de elfoglalták a Debalcevoból kivezető autópályát, és most nyitva a debalcevói katlan. A milícia mindezt cáfolta, és állítják, az autópályára a DNK hadserege nem is telepített ellenőrzőpontokat, ennek nem lenne értelme, mert 30 kilométer hosszan tüzérségi tűz alatt tartják az autópályát, így azon semmi nem tud se ki- se bejutni. A milícia szavait alátámasztja az a tény, hogy valamennyi település az autópályaszakasz két oldalán a milícia kezén van. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy a milícia rengeteg vér és áldozat árán, de észak felől áttörte a város védelmi vonalát. A kemény akciót a "Szellem" és a "Motorola" csapat vezényelte le, akik sikerrel törtek be a városba, és megkezdődött a házról házra helységharc. A csapatok tájékoztatása szerint nagyon komoly veszteségeket szenvedtek a védelem áttörése alatt, de az akciót sikerrel végrehajtották. Most északi irányból özönlik be a DNK hadsereg a városba.
Eközben Alexander Zaharcsenko az egész DNK területére elrendelte a tűzszünetet. Azonban azt is kijelentette, hogy a tűzszünet nem vonatkozik a DNK belső területeire, így Debalcevóra sem, valamint egyetlen olyan esetre sem, amikor az ukránok hajtanak végre támadást. A bejelentés után pár órával érkezett jelentés róla, hogy Mariupoltól keletre, ahol a tűzszünet meghirdetése miatt két településről visszavonult a milícia, azonnal az AZOV zsoldosok vonultak be. A DNK hadsereg nem nézte tétlenül az esetet, és rögtönzött rakétacsapásokat hajtottak végre, majd csapatösszevonással azonnali ellentámadást indítottak, és visszaverték a zsoldosokat.
Eközben folyamatosan kerülnek elő a városok ágyúzását rögzítő, valamint a Debalcevó környéki harcokban elhagyott ukrán állásokról készült videofelvételek. Elhagyott tankok, bunkerek, lőszerkészletek. Több videó került fel NATO országokból származó fegyverekről és lőszerekről, például román páncéltörő lövedékekről, ahol a ládákon még olvasható a Bukarest felirat.
Február 12-én a Donyecki Népi Köztársaság védelmi minisztere, Vlagyimir Kononov bejelentette, hogy a térségben harcoló ukrán csapatok közül 17 zászlóalj kicsúszott az ukrán hadsereg irányítása alól, és a Jobb Szektor vezetőjének utasításait követik. Ezek az alakulatok Dimitrij Jaros parancsainak megfelelően járnak el, aki a fegyverszüneti egyezményt nem veszi figyelembe, így aigha valószínű, hogy bárhol is néhány óránál tartósabb tűzszünetet lehet megvalósítani.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/15/jobb-szektor-tovabb-viszi-haboru-gepezetet-nincs-tuzszunet

2,5 milliárd állami támogatást kapott cége, miközben végig ott ült a parlamentben

A fideszes Farkas Sándor érdekeltsége, a Kinizsi 2000 négy év alatt kétmilliárdot meghaladó agrártámogatáshoz jutott. És a pályázat nélküli földekről még nem is beszéltünk!
Farkas Sándor
Többmilliárdos állami agrártámogatáshoz jutott egy ma is aktív kormánypárti országgyűlési politikus érdekeltsége az elmúlt négy évben, miközben az említett csongrádi képviselő, Farkas Sándor úgy jutott bevételhez megtámogatott cégéből, hogy közben a mezőgazdasági bizottság tagja is volt – ez derült ki a magyarnarancs.hu kutatásaiból. Azaz képviselői fizetésén túl közpénz járult hozzá Farkas gyarapodásához.
Közelíti a 2,5 milliárdot
Az Opten adatai szerint ma is vezető tagja Farkas Sándor a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt.-nek. A cégnek a 2000-es évek közepétől volt vezérigazgatója, ezt a posztot egészen 2012 májusáig töltötte be. Farkas vagyonnyilatkozata szerint a cégben ma is 37 százalékos tulajdona van, és az igazgatóság elnöke. (Farkas Sándor felesége a cég igazgatósági tagja.) A szegedma.hu egy évvel ezelőtt ezt írta: „A Kinizsi 2000 Mg. Zrt. elnök-vezérigazgatójaként havi bruttó 600 ezer forintot keres, míg családi gazdaság tagjaként évi 2 milliót.”
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról pedig kiderül: cég területalapú támogatás címén 237 millió forintot igényelt és kapott a 2014-es évre, a második részlet folyósítása éppen a hetekben történik. Igazán jelentős összeget, 437 millió forintot uniós forrásból állattartótelep-korszerűsítésre kapott a Kinizsi 2000 Zrt., továbbá szintén állattartótelep-korszerűsítés céljából az állami kasszából 150 millió forintos összegből is támogatták a céget. Ezenkívül a Kinizsi kapott egyebek mellett cukortámogatást, juhtámogatást, tejtámogatást is, összesen még 130 millió forint értékben. A 2014-re vonatkozó támogatások számításaink szerint meghaladják a 950 millió forintot.
Ez kiemelkedő a korábbi évek támogatásához képest is. Míg 2013-ban a Kinizsihez befolyt állami és uniós támogatás 505 millió volt, addig ez a szám 2012-ben 384 millió, 2011-ben 290 millió, 2010-ben pedig 343 millió volt. Azaz 2010 és 2014 között a Kinizsi számításaink szerint 2,47 milliárd forint agrártámogatás kapott, miközben a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja volt 2010 és 2014 között, tavasz óta pedig – mivel Farkas újra képviselő lett – a testület alelnöke. Emellett Farkas pályázat nélkül jutott hozzá földekhez, illetve szintén állami pályázaton kapott több tízmillió forintot érdekeltségének fejlesztésére.
Pályázat nélküli földek
A Blikk karácsony előtt azt írta: „Nemcsak oligarchák, hanem országgyűlési képviselők is kaptak bérbe pályázat nélkül állami földeket” – derül ki abból a dokumentumból, amelyet a Blikk per útján kapott a Nemzeti Földalaptól.
A cikk így folytatódik: „a több mint 22 ezer földdarabból álló listából 56 helyen szerepel a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt., amelyet a mezőgazdasági bizottság fideszes alelnöke, Farkas Sándor irányít. Neki több mint 38 százalékos tulajdonrésze van a cégben.” Farkas minderre így reagált: „Sok olyan apró területről van szó, amelyeket korábban mi béreltünk, csak azokat a tulajdonosok a Földért életjáradék program keretében felajánlották az államnak. Van köztük árokpart, legelő, kisebb szántók szétszórva a földjeink közé ékelődve, sok helyütt még a traktor sem tud megfordulni, olyan kicsi.” A politikus cége a Csongrád megyei Fá­bián­sebestyénben és Eperjesen összesen 151,5 hektárnyi terület kapott az idén pályázat nélkül az államtól a Blikk listája szerint. Ekkora terület után pedig több mint tízmillió forint területalapú támogatás jár az EU-tól.
De az utóbbi években jutott Farkasnak a fogathajtó- és lovasközpont fejlesztésére és vágópont kialakítására is, igaz, ezekre nem 2014-ben, hanem korábban nyert a szintén a képviselő érdekeltségébe tartozó Fábiáni Lovas Kft. majd’ 50 millió forintot, valamint LEADER-pályázaton az önkormányzattal közösen alapított Fábiánsebestyéni Húsüzem Kft. 25 millió forintot. Ez utóbbiból az önkormányzat a 2014. év végén kiszállt, így az egyedüli tulajdonos jelenleg a Kinizsi 2000 Zrt. (Farkas a Fábiáni Lovas Kft.-ben feleségével osztozik a tulajdonban.)
Sok-sok cég
Külön érdekesség, hogy a Kinizsi 2000 Zrt. székhelyéül bejegyzett Külső dűlő 111.-ben szép számmal vannak kft.-k bejegyezve.
A Külső dűlő 111. alatt találhatjuk a Fábiáni Lovas Kft.-t, az említett Húsüzem Kft.-t, amely ma már a Koticzki Major Kft. tulajdonában van. Ez utóbbi kft.-t tavaly októberben hozták létre, majd decemberben megalakult a Mucsihát Kft., tavaly májusban pedig a Dömsödi Kft., amelynek székhelye viszont a Koticzki-majorban van bejegyezve. Ez utóbbi háromban is a képviselő felesége, Farkasné Márton Katalin az ügyvezető a cégkivonatok szerint. Azt persze bizonyítani nem lehet, hogy az utóbbi cégek azért alakultak, hogy a területalapú támogatástól ne essenek el (ti. az új szabályozás lényege, hogy az 1200 hektár feletti birtokoktól az 1200 hektár alattiakhoz csoportosítja a támogatást. Ezt úgy lehet kijátszani elvileg, hogy a nagybirtokot több kicsire darabolják fel – a szerk.) , ez akkor derül ki, amikor május 15-éig benyújtják az igényléseket. Addig maradunk jóhiszeműek, annyi bizonyos, hogy a cégek a kivonatokban főtevékenységként a gabonatermesztést jelölték meg.
Farkast Sándort napokig kerestük az esettel kapcsolatban, de nem sikerült elérnünk, telefonhívásunkra, üzenetünkre nem reagált.
Kicsoda Farkas Sándor?
Farkas ipari szakközépiskolában érettségizett, majd a debreceni egyetem szarvasi mezőgazdasági karán diplomázott. 1975-ben gyakornokként került a fábiánsebestyéni Kossuth Mgtsz-hez, itt a rendszerváltás után, 1992-ben lett elnök. 1999-ben alakult részvénytársasággá az egykori tsz, Farkas lett az elnök-vezérigazgató, miközben vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy kárpótlásban 40 hektárnyi földhöz jutott. A Kinizsi Zrt. ma 3600 hektár saját földön működik. Farkas Sándor 1993 és 1998 között a megyei agrárkamara elnökségi tagja volt, 1993-ban a Fideszbe is belépett, 1994-ben már az országos választmánynak is tagja volt, de inkább a megyei közéletben dolgozott, majd 1998-ban lett országgyűlési képviselő. A parlamentben szinte végig a mezőgazdasági bizottságban dolgozott (2006–2010 között a környezetvédelmi bizottság elnöke volt), jelenleg a bizottság elnöke, a kertészeti albizottság elnöke. 1998 és 2002 között az agrárpiaci és szabályozási albizottság elnöke, 2002 és 2006 között a nemzeti lovasprogramot előkészítő eseti bizottság alelnöke volt. 2009–ben alapította a Fábiáni Lovas Kft.-t, amelynek tavaly májusig az ügyvezetője is volt. Farkas volt tőr- és párbajtőr-vívóbajnok, de 1987-től a Magyar Lovassport Szövetség megyei elnöke, 1998-tól országos elnöke lett. Falujában, Fábiánsebestyénen a helyi sportklub elnöke.
(magyarnarancs)

Donbasszra lecsapott a béke!


kettő
Donyeck “fényei” éjjel kettőkor!
Ma 0-órakor rátört Donbasszra a béke és a nyugalom. Mind a DNR, mind az LNR-erői “tüzet szüntess” parancsot kaptak a frontokon, és elhallgattak tüzérségi fegyvereik.
Persze nekik könnyű volt, hiszen általában a front közelében tartózkodnak a főnökök, és elég csak egy intés. Nem ilyen egyszerű Nyalókakirály martalóchordáinak helyzete, mert hát ugye a távolság…! Kijev azért mégiscsak messzebb van a fronthoz mint Donyeck vagy Luhanszk.
Csakis a nagy távolságnak tudható be, hogy a Kijevben kiadott “tüzet szüntess” parancs még éjfél után két órával nem jutott el a pribékbandához. Ugyanis éjjel két órakor (ottani idő szerint) Donbassz olyan stratégiai katonai célpontjai, mint Donyeck, Gorlovka Jelenovka, Makejevka, Telmanovo, Volja, Grekovo és Jenakijevo még javában Nyalókakirály latortüzérségének intenzív munkálkodását nyögte. (Igaz persze az is, hogy Kijevben másabb az időszámítás. Ott egy óra mínuszban vannak a donbasszi időszámításhoz képest)
A donyecki repülőtér is az eddig megszokott ostromot élte át jóval éjfél-azaz a bejelentett tűzszünet “kezdete óta.
Moszkvai idő szerint hajnali négyre ért a hang a latorütegekhez. Azóta azok is csendben vannak.

A gyjebalcevoi katlanban csak a tüzérségek nem dolgoznak, (a pribékeknek elfogyott a munició, a milicisták meg tartják a csendrendeletet.) minden más hangszer viszont szól. Egész éjszaka erőlködtek a martalócok a kitöréssel, de végülis maradtak a helyükön. Kissé megritkulva. Éjjel kettőkor kezdődött a mulatság. Hajnali négyre be is fejeződött.
Gyjebalcevoban azért egész éjjel dúltak az utcai harcok. A katlan továbbra is zártkörű rendezvény helyszíne! Belépés csak milicistáknak.
A déli végeken Mariupol környékén is helyreállt az “eredeti állapot éjfélre. A városból kikóborló “Azov” latrok minden addig megszerzett Mariupolon kívüli pozícióikat kénytelenek voltak feladni, és a városba visszasántikálva hozzáfogni a veszteségleltár elkészítéséhez. Szép hosszú listát kell írniuk.
https://balrad.wordpress.com/2015/02/15/donbasszra-lecsapott-a-beke/



Izzik Donbasszban a lőporos hordó kanóca


Bár már javában tombol a béke Donbasszban, azért a lőporos hordó kanóca már be van izzítva. Látszólag csend van, ám hallhatóan nem is olyan nagy a csend.
Logvinovot az éjszaka-kettő óra tájban-“”Grad”-rakétavetőkkel lőtte Nyalókakirály zsoldoshordája.
Popasznajánál és Csjernuhinonál reggel hat órától szórványosan működik mindkét oldal tüzérsége, míg Szanzsarovkánál és Toskovkánál géppuskázzák egymást a felek.
Eduard Baszurin tájékoztatása szerint a gyjebalcevoi katlanban rekedt pribékek hajnalban (közelebbről meg nem nevezett helyen, de Gyjebalcevo közelében) elkezdtek lövöldözni, aminek az “eredménye” négy civil halott. A pribékmurinak a milicisták vetettek véhet. A móka eredménye kilenc fűbe haraptatott latoregyed.
Hajnali négy órakor a donyecki repülőteret lőtte a valcmanista latortüzérség. Az akciójuk mintegy fél órán keresztül tartott.
uflag
Valcman Nyalókakirály Rozmaznyinu generálist kiküldte Gyjebalcevo irányába, hogy az EBESZ MEGBÍZOTTAK kíséretében nyittassa meg a katlant a népköztársaságiakkal, hogy még életben lévő pribékjei abból kikászálódhassanak. Ez egy érdekes mutatvány lesz!
tizennégy
Eközben ma reggel a “Fehér Konvoj XIV:” felsorakozott az orosz-donbasszi határon Izvarino közelében.

https://balrad.wordpress.com/2015/02/15/izzik-donbasszban-a-loporos-hordo-kanoca/




Komoly harcok a gyebalcevoi katlanban


A Gyjebalcevohoz közeli Logvinovonál béke és barátság ide vagy oda-nagyon kemény csata dúl. Valcman martalócai minden követ megmozgatnak délelőtt tizenegy óta, hogy egy valamit elfoglaljanak.
Az a valami pedig nem más, mint amerikai, angol és lengyel bérgyilkosgyülekezet lehet. Tegnap óta angol és lengyel nyelvű, kétségbeesett segélyhívásokat lokalizált a milicia a környéken, de nem igazán tudták bemérni az adások helyét. Már a mögöttünk maradó hét első felében felröppent a hír, miszerint a gyebalcevoi katlanban valami olyan titok lappang, amit nagyon nem azeretne a kijevi junta, ha napvilágra kerülne. Egyre erősebb a valószínűsége annak, hogy reguláris NATO-csapatok tanyáznak a katlanban, csak hát csapdába estek. (Pon Paul egykori amerikai elnökjelölt egyébiránt egy tegnapi washingtoni konferencián kevés híján be is ismerte.)
Meglehet ma estére kiderül a martalócok küszködésének az oka!
13-án délután ajándékot kapott a munkácsi 128. Dandár. Kijevből. El nem hiszik olvasóink hogy mit?
FOSZFORESZKÁLÓ SÁRGA SZALAGOKAT!
Azzal a paranccsal, hogy OKVETLENÜL VISELNIÜK KELL! Föl is ragasztgatták a szerencsétlenek magukra-előírás szerint.

flu
Tegnap este volt a főpróbája a látványnak. Kilométerekről a SÖTÉTBEN IS KIVÁLÓAN LÁTHATÓAK VOLTAK! Mint a szentjánosbogarak!-úgy világítottak. A milicia mesterlövészei nem hittek a szemeiknek!
flu
RÁDIÓN KÖZÖLTÉK A MUNKÁCSIAKKAL, hogy egészen kiváló célpontok a sötétben. JOBB LENNE, HA MEGSZABADULNÁNAK A VILÁGÍTÓ DÍSZEIKTŐL!
Válaszüzenetükben megköszönték a figyelmeztetést, leszedték magukról a csilli-villit-miután 46-an megadták magukat. A túloldalon maradottak is megszabadultak a rávezető díszeiktől.
Ma dél tájban tudatosult bennük a gyanú, hogy szándékosan akarta őket Kijev levadásztatni!


https://balrad.wordpress.com/2015/02/15/komoly-harcok-a-gyebalcevoi-katlanban/