2015. február 15., vasárnap

A Jobb Szektor tovább viszi a háború gépezetét - nincs tűzszünet

Alig néhány nap telt el a minszki béketárgyalások óta, de a harcok intenzitása nem csökkent a volt Ukrajna délkeleti régióiban. Ma éjjel hajnali egy órakor az ukrán média oldalára felkerült a címoldalra: "elhallgattak a fegyverek. Csendbe borult Luganszk és Donyeck". A harcok állítólag éjfélkor megálltak. Reggeli 5 óráig nem jelentettek tűzszünet megsértést egyik oldalról sem. Pár órával később azonban már mindkét fél arról számolt be, hogy a másik oldal megsértette a tűzszünetet.
Dimitrij Jaros a Jobb Szektor, majd Szemencsenko a Donbassz zsoldoscsapat vezetője is kijelentette; nem hajlandóak semmiféle béketárgyalást figyelembe venni, ők nem állapodtak meg semmiben, harcolnak, míg "egész Ukrajnát vissza nem foglalják". Ennek megfelelően a harcok folytatódnak tovább. Ugyan Petro Porosenko ukrán elnök elrendelte a tűzszünetet, de ezt sem Luganszkban, sem Donyeckben nem érzékelték. Luganszkban folyamatos a város ágyúzása, valamint egy hatalmas robbanás is volt, valószínűleg nagyobb hatótávolságú rakéta csapódott be.
Hídfő.net.ru | Dmitrij JarosDimitrij Jaros (archív fotó)
A legádázabb harc, és ezzel együtt médiaharc Debalcevo körül zajlik. Az ukránok több forrásban is bejelentették, hogy hatalmas harcok árán, de elfoglalták a Debalcevoból kivezető autópályát, és most nyitva a debalcevói katlan. A milícia mindezt cáfolta, és állítják, az autópályára a DNK hadserege nem is telepített ellenőrzőpontokat, ennek nem lenne értelme, mert 30 kilométer hosszan tüzérségi tűz alatt tartják az autópályát, így azon semmi nem tud se ki- se bejutni. A milícia szavait alátámasztja az a tény, hogy valamennyi település az autópályaszakasz két oldalán a milícia kezén van. Ennél azonban sokkal lényegesebb, hogy a milícia rengeteg vér és áldozat árán, de észak felől áttörte a város védelmi vonalát. A kemény akciót a "Szellem" és a "Motorola" csapat vezényelte le, akik sikerrel törtek be a városba, és megkezdődött a házról házra helységharc. A csapatok tájékoztatása szerint nagyon komoly veszteségeket szenvedtek a védelem áttörése alatt, de az akciót sikerrel végrehajtották. Most északi irányból özönlik be a DNK hadsereg a városba.
Eközben Alexander Zaharcsenko az egész DNK területére elrendelte a tűzszünetet. Azonban azt is kijelentette, hogy a tűzszünet nem vonatkozik a DNK belső területeire, így Debalcevóra sem, valamint egyetlen olyan esetre sem, amikor az ukránok hajtanak végre támadást. A bejelentés után pár órával érkezett jelentés róla, hogy Mariupoltól keletre, ahol a tűzszünet meghirdetése miatt két településről visszavonult a milícia, azonnal az AZOV zsoldosok vonultak be. A DNK hadsereg nem nézte tétlenül az esetet, és rögtönzött rakétacsapásokat hajtottak végre, majd csapatösszevonással azonnali ellentámadást indítottak, és visszaverték a zsoldosokat.
Eközben folyamatosan kerülnek elő a városok ágyúzását rögzítő, valamint a Debalcevó környéki harcokban elhagyott ukrán állásokról készült videofelvételek. Elhagyott tankok, bunkerek, lőszerkészletek. Több videó került fel NATO országokból származó fegyverekről és lőszerekről, például román páncéltörő lövedékekről, ahol a ládákon még olvasható a Bukarest felirat.
Február 12-én a Donyecki Népi Köztársaság védelmi minisztere, Vlagyimir Kononov bejelentette, hogy a térségben harcoló ukrán csapatok közül 17 zászlóalj kicsúszott az ukrán hadsereg irányítása alól, és a Jobb Szektor vezetőjének utasításait követik. Ezek az alakulatok Dimitrij Jaros parancsainak megfelelően járnak el, aki a fegyverszüneti egyezményt nem veszi figyelembe, így aigha valószínű, hogy bárhol is néhány óránál tartósabb tűzszünetet lehet megvalósítani.

http://www.hidfo.net.ru/2015/02/15/jobb-szektor-tovabb-viszi-haboru-gepezetet-nincs-tuzszunet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése