2015. január 24., szombat

Ukrán szakértő szerint az IMF valójában nem adott pénzt Ukrajnának

Alexander Okrimenko ukrán politikai elemző szerint Ukrajna nem kapott pénzt a Nemzetközi Valutaalaptól, és éppen itt az ideje, hogy ezt a kormányfő is elismerje. Okrimenko blogjában felsorolta azokat az intézkedéseket, melyeket az IMF szabott a kölcsönök feltételéül a kijevi kormánynak, és az intézkedések anyagi vonzatai alapján levezette, hogy a Jacenjuk-kormány valójában semmilyen kölcsönt nem kapott.
Hídfő.net.ru | Arszenij JacenjukArszenij Jacenjuk, miniszterelnök
Okrimenko szerint az IMF-hitel feltételeinek teljesítése olyan mértékű romboló hatást gyakorolt a gazdaságra, hogy az szándékos károkozás jegyeit mutatja, miközben az IMF által adott össszeg éppenhogy csak a korábbi hitel törlesztésére elegendő. "Az Ukrajna és IMF által 2014 áprilisában kötött szerződés a hrivnya rohamos elértéktelenedéséhez vezetett, a lakhatási költségek és szolgáltatások árai 40-60%-al emelkedtek, a tanárok és orvosok bérei csökkentek, befagyasztották a nyugdíjakat, adót vetettek ki a banki betétekből származó keresetre. Ennek eredményeként a hrivnya közel 50%-ot veszített értékéből, az infláció meghaladja a 25%-ot, a GDP drasztikusan csökken, és bár csökkent a költségvetési hiány, a Naftogaz adóssága egyre növekszik, Ukrajna aranytartalékai pedig kritikus szintre, 7,5 milliárd dollár alá csökkentek."
A fentiek eredményeként - a feltételek teljesítése után - Ukrajna csak 4,6 milliárd dollárt kapott, bár az IMF korábban 7,4 milliárdot ígért. Ha azt is számításba vesszük, hogy Kijev 3,7 milliárd dollárt fizetett ki a korábbi kölcsön törlesztésére, egyértelművé válik, hogy a bankárok gyakorlatilag borravalót adtak a Jacenjuk-kormánynak. "Mindez újból rámutatott, hogy az IMF nem teljesíti a szerződésben tett vállalásokat, miközben a Jacenjuk-kormány az alkotmányt és az összes törvényt megsérti az IMF feltételeinek teljesítésekor. Vállrándítással elintézték az adótörvényt átírását és arra kényszerítették a képviselőket, hogy egy tarthatatlan költségvetést fogadjanak el 2015-re, kizárólag azért, hogy az IMF kedvben járjanak. Talán flörtölünk a Valutaalappal?"
Okrimenko elmondása szerint bármilyen eszközöket igénybe véve nyilvánosságra kell hozni az IMF-szerződés részleteit, hogy az emberek megtudják, hogyan és mennyiért adják el Ukrajnát az amerikaiaknak.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/24/ukran-szakerto-szerint-az-imf-valojaban-nem-adott-penzt-ukrajnanak

Itt a friss jóslat: felfordulást hoz 2015

Gyökeres változásokat hoz Európa politikai életében 2015 - állítják egy neves tanácsadó intézet szakértői. A hagyományos pártok és elitek olyan kihívás előtt állnak, amelynek nem biztos, hogy meg tudnak felelni.

Politikai földrengések rengethetik meg Európát idén - derül ki abból a kutatásból, amelyet a BBC rendelt meg a londoni Economist Intelligence Unittól (EIU). A populista politikai erők több országban megnyerhetik a parlamenti választásokat, a hagyományos pártok olyan szövetségek kötésére kényszerülhetnek, amelyek korábban elképzelhetetlenek lettek volna.

Az európai demokrácia válságban van, ami azt jelenti, hogy szakadék alakult ki a politikai elitek és a választók között - értékeli a helyzetet az EIU, amely a BBC Democracy Day megemlékezésére készítette le jelentését. Óriási lyuk tátong az európai demokrácia szívében, ott ahol a kontinens jövőjével kapcsolatos nagy, vonzó elképzelésnek kellene lenniük. A gondok legjobban számszerűsíthető mutatója a hagyományos pártok létszámának csökkenése, illetve a választási részvételi arányok zuhanása.
Nagy-Britannia, Görögország
Nagy-Britannia olyasmi előtt áll a májusban esedékes parlamenti választások előtt, ami évszázadokon át elképzelhetetlen volt. Lehetséges, hogy a szavazás után tartós politikai instabilitás alakul ki az országban. A győztes mindent visz elvén alapuló választási rendszer miatt eddig kizárható volt, hogy billegő kormány álljon fel, ám nagyon valószínű, hogy most egyik nagy párt sem szerez stabil parlamenti többséget, s így nem alakulhat egyszínű kormány. A populista, függetlenség párti Ukip elviheti mind a konzervatív, mind a munkáspárti szavazók egy részét.
A legnagyobb változást azonban a január 25-ei görögországi előrehozott választások hozhatják. Kiderülhet, hogy egy európai uniós tagországban milyen messze képes eljutni egy néhány éve alakult, populista párt. Szemben a brit helyzettel ez esetben nem egy radikális jobboldali, hanem egy radikális baloldali politikai erő, a Sziriza lehet a befutó, amely a szavazás napja előtt a közvélemény-kutatások szerint 4-5 százalékkal stabilan vezetett a pártok versenyében.
Ha a Sziriza nyer, és képes lesz összehozni egy stabil kormányt, az sokkhullámot indíthat el az Európai Unióban, katalizátora lehet a politikai felfordulásnak más országban is - állítják az EIU szakértői. A párt győzelme szinte biztosan válságot robbant ki az új athéni vezetés és a Görögországot finanszírozó donorok, az EU és az IMF viszonyában, miután a Sziriza fő választási üzenete, hogy leíratja a hitelezőkkel a görög államadósság felét. Akár ez a követelés is tovagyűrűzhet európai többi országára.
Bevándorlás, megszorítások
Az elitellenes érzések gyorsan erősödtek a közös európai valutát használó országokban és az EU egészében is az elmúlt években - folytatja elemzését az EIU. Ebből fakadónak nagy a veszélye a politikai felfordulásoknak és válságoknak. A populista mozgalmak lehetnek bal-, vagy jobboldaliak, vagy oldalaktól függetlenek is. Közös jellemzőjük, hogy elszívták a tradicionális pártok szavazóbázisának kisebb-nagyobb részét. Témáik: az EU-ellenesség - a brüsszeli bürokrácia ostorozása -, a bevándorlók elleni fellépés és a költségvetési megszorítások elutasítása.
Az új európai politikai erők megjelenése egy világjelenség része. Az EIU becslése szerint az elmúlt öt évben a világ több mint 90 országában bontakoztak ki jelentős tiltakozó mozgalmak. Ezek élén fiatal, jól képzett középosztálybeliek vannak, akik szemben állnak országuk politikai vezetőivel. Szerveződésükhöz szívesebben használják az új kommunikációs fórumokat, a twittert vagy más internetes közösségi site-okat, mint a hagyományos lehetőségeket.
Érdekessége az új megmozdulásoknak, hogy céljaik igen eltérőek. Van, ahol egyszerűen a gazdasági lesújtó teljesítménye ellen tiltakoznak, van, ahol diktatúrák ellen lázadnak, van, ahol csak azt akarják elérni, hogy az elit végre figyeljen oda a nép hangjára, van, ahol az új középosztály próbálgatja erejét a politikai küzdőtéren.
Mi van a demokráciával?
A legnagyobb nyitott kérdés az új mozgalmakkal kapcsolatban az, hogy vajon veszélyeztetik-e a demokráciát vagy éppen ellenkezőleg: azt bizonyítják, hogy a él és virul a demokrácia. A legellentmondásosabb példa ezzel kapcsolatban az arab tavasz. A 2011 elején indult észak-afrikai és közel-keleti tömegtüntetések fő célkitűzése a hiányzó demokrácia megteremtése volt, ám eredményük a legjobb esetben is csupán néhány, korlátozott demokratikus változás és elhúzódó, nagy zűrzavar lett.
A hongkongi mozgalmak, amelyek azért indultak, hogy ne a pekingi hatalom döntse el, kik indulhatnak a helyi kormányzóválasztáson, egyelőre nem értek célt, igaz, nem csendesültek el teljesen. A világ legnépesebb országában, Kínában még a láthatáron sincs valamiféle nyugati típusú demokráciához vezető politikai változás. A környező ázsiai folyamatok és a helyi középosztály bővülésének tükrében azonban kérdés, hogy meddig tartható fenn a merev egypártrendszer.
Európa öreg demokráciáinak sorsa bizonytalan. Nem kétséges, hogy a világ politizáló közvéleménye, politikai aktivistái, politikusai és kormányai nagyon kíváncsian fogják figyelni, milyen változásokat hoz az új év ezek működésében.
Napi

A görög tavasz bedönti Európát? avagy Görögország netán az Eurázsiai Unió tagjává válik

Az elmúlt hetekben megint Görögországról szólt az egyik legfontosabb vita az Európai Unión belül. Sokan az eurózóna jövőjét féltik a holnapi, előre hozott parlamenti választásoktól. Jelen pillanatban a baloldali Sziriza a legesélyesebb Athén elfoglalására - aminek beláthatatlanok lehetnek a következményei.

A 2008-as globális válság legnagyobb vesztese kétség kívül a technikai államcsődöt is megjárt Görögország. Egyetlen, beszédes adat: a válság kirobbanásától 2013-ig összesen 25 százaléknyit zuhant vissza a GDP, mára pedig éppen hogy elérték a gazdaság kibocsátásának 2001-es színvonalát. A 2012-es euróválság során Athén hitelezői jelentős mennyiségű görög államadósságot voltak kénytelenek veszteségként leírni - a lépés leginkább Németországot érintette érzékenyen, miként az EU eurómilliárdokat jelentő mentőövét is legnagyobb részt Berlin dobta össze.
Az akkori segítség egyik feltétele az extrém szigorú monetáris politika volt. Ennek hatására hihetetlen szintre ugrott a munkanélküliség, csökkentek a fizetések - a brutális megszorítások hatására az egész országban radikális elégedetlenségi hullám söpört végig. Az állandó kormányválsággal terhelt időszak a mai napig nem zárult le, ennek "köszönhető" a holnapi, előrehozott választás.

A legutolsó felmérések szerint a 300 fős görög törvényhozás legtöbb - de a többséghez egyedül kevés - helyét a radikális baloldali gyűjtőpárt, a Sziriza szerezeti meg, szemben a regnáló, konzervatív, Antonisz Szamarasz vezette Új Demokrácia kormánnyal. E két tömbön kívül még akár hat másik párti is képviselőt delegálhat a parlamentbe, köztük a Görög Kommunista Párt is.

A győzelemre esélyes Sziriza kampányában azt ígérte, hogy újabb adósság-csökkentést harcol ki a Görögországot pénzügyi lélegeztető gépen tartó EU/IMF tandemtől, valamint a fennmaradó adósság törlesztési időpontját is kijjebb tolnák - így pumpálva plusz forrásokat a vergődő gazdaságba. A bankszektorhoz is hozzányúlnának, ami az eurozóna tagjaként nem egyszerű kérdés. A baloldaliak azt szeretnék elérni, hogy a görög polgárok betéteit az Európai Központi Bank védje meg a válság bármely hatása ellen. Kifejezetten populista ígéretek számít egy új adórendszer bevezetése, melyben az adott évben megkeresett első 12 ezer eurót adómentessé tennék, míg a minimálbért 580 euróról 751 euróra növelnék minden dolgozó számára. Helyreállítanák a kollektív munkaszerződéseket, szabályoznák a tömeges elbocsátásokat és 300 ezer álláshelyet hoznának létre a magán és az állami szektorban. A szegények és alacsony nyugdíjjal rendelkezőket számára pedig azonnal bevezetnének egy segélyprogramot, amely ingyen áramellátást, ételutalványokat, egészségügyi ellátást, utazási- és fűtésre vonatkozó adókedvezményeket biztosítana.

Velük szemben az uralkodó Új Demokrácia jelentősen visszafogottabb ígéretekkel kecsegteti a szavazókat. Bár a hitelállományhoz ők is hozzányúlnának, de csak a visszafizetési határidőt módosítanák és kamatcsökkentést kérnének.
Természetesen a hitelezők és nemzetközi befektetők és a pénzpiacok számára a Sziriza-program radikalizmusa taszító, míg a kormánypárti ígéreteket jóval megfontoltabbnak és támogathatónak gondolják. Azonban holnap a görög polgárok járulnak az urnákhoz, akik az elmúlt évek válságkezelésének legnagyobb vesztesei - így minden jel arra mutat, hogy az őj, baloldali irányt támogatják majd.

Wolfgang Schaeuble német pénzügyminiszter szerint "szóba sem jöhet" a görög adósság leírásának lehetősége. Schaeuble azt üzente a görög politikusaknak, ne nagyon ígérjenek többet annál a választóiknak, mint amennyit valójában véghez tudnak vinni. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megjegyezte, hogy Görögország se nem fog kilépni az eurózónából, se nem fogják kirúgni onnan.

Ugyanakkor hozzátette, bárki is alakít új kormányt, be kell tartaniuk a korábbi kormányok által tett ígéreteket. Ezzel Angela Merkel német kancellár is egyetért, aki egyébként a Ciprasz-kormány együttműködésére számít. Pierre Moscovici uniós pénzügyi biztos szerint bárhogy is választanak a görög állampolgárok, az EU-nak mindenre van válasza. Úgy látja, Görögország eurózónából való kilépéséről szó sincs, nincs ilyen veszély. Ugyanakkor hozzátette: a megállapodásokat teljesíteni kell.

Stop

Működik a donbasszi daráló!

Ma délután helyi idő szerint délután két órára kritikussá vét az összeszűkített gyjebalcsevoi katlanban Valcman pribékjeinek helyzete. Gyjebalcsevo alatt a népköztársaságiak minden különösebb erőfeszítés nélkül áttörték a martalócok második védelmi vonalát is, és a harmadik-utolsó-van már csak hátra. Ennek a bántalmazása is kezdetét vette dél tájban. És hát amire ebben a térségben még eddig nem volt példa, megszólaltatták a népköztársaságiak a “Sztálin-orgonákat” is! A “Szmercs” fajtát.
Az alábbi két videohoz talán nem kell szöveg! A képek magukért beszélnek!
(Троицкое)Troickojet és (Миус)Miuszt birtokba vette a milicia. A harcok már (Красном Пахар)Krasznom Pahareban zajlanak, és (Лозово)Lozovo bebukása is csak órák kérdése a pribékek számára, akik elképesztően sok latoregyedet veszítettek a mai napon Donbasszban.
krp
(Каютино)Kajutinoból is kisöpörte a valcmanistákat a milicisták nagy takarító kedve. (Санжаровкa)Szanzsarovkában is már utcai harcokban aprítja a bérgyilkoshordát a milicia.
(Попаснaя)Popasznajanál viszont kissé lelassult ma délra a népfelkelők offenzívája, viszont már ezzel is elérték azt, hogy (Артеомовск)Artyemovszk, (Первомайск)Pervomajsz és (Кировск)Kirovszk fellélegezhet a latortüzérség miatt.
A Mariupolból érkező hírekre felfigyelt az EBESZ-is! Irina Gudüma a megfigyelőcsoport képviselője azt jelentette, hogy minden körülményt alaposan kivizsgálnak, és azt követően fogják elkészíteni a jelentést. A város keleti peremén lévő piacra AKNAVETŐGRÁNÁTOK csapódtak be, amiket a város (Старый Крым)Sztarij Krim nevű északi “elővárosából” lőttek ki az “Azov” latorzászlóalj bérgyilkosai.
A Mariupolban fészkelő latrok pedig-nem tudván honnan jön az “áldás”?-elkezdtek kifelé lövöldözni. A népköztársasági erők harckocsijai ekkor indítottak támadó akciókat a külvárosi pribékerődítmények ellen.
Több mariupoli lakos viszont elmondta, hogy a becsapódások környékéről ma reggel ELTŰNT MINDEN MEGSZÁLLÓ LATOR! Ugyanezen információt megerősítik hírügynökségi jelentések is.
A DNR vezérkarát meglepte Mariupol “megtámadásának” híre, hiszen csak a város körüli latorerődítmények “zaklatása” volt a kiadott feladatuk a népköztársasági erőknek, ráadásul az egyik kijelölt parancsnok-Motorola-Donyeckben van.
A főhadiszálláson egyértelműen a kijevi junta provokációjának nevezték a Mariupolban történteket.
Sajnos a Bal-Rad kénytelen most még Mariupol környékéről közvetett információkból tájékozódni, merthogy a kikötővárosban senki informátorunk nem volt. Talán holnapra kapunk közvetlen információforrást.
A tudósítás végére két érdekesség:
Ma délelelőtt Christine Lagarde IMF “vezéranya” telefonon fölhívta Putyin elnököt, és arról győzködte, hogy Oroszország nyújtson gazdasági-pénzügyi segítséget a kijevi juntának!
Kijevben viszont Jacenyjuk Hiéna külföldi fegyveres erők behívását helyezte kilátásba, az orosz fenyegetés miatt.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/24/mukodik-a-donbasszi-daralo/

Irán: a dollárnak nem vesszük hasznát

Az iráni központi bank elnöke, Golamali Kamjab ma bejelentette, hogy a dollárnak többé nem veszik hasznát a más országokkal folytatott pénzügyi tranzakciókban, így Irán a továbbiakban dollár helyett más pénznemeket, főként jüant, rubelt és török lírát fog használni. Kamjab elmondása szerint a nemzeti valuták használatára áttéréssel párhuzamosan tárgyalásokat kezdtek a nyugati szankciók megkerüléséről is.
Hídfő.net.ru | Dollár
A dollár monopolhelyzete ma már csak egy illúzió, mostanra az eurázsiai régióból és a Közel-Keletről is folyamatban van a dollár kiszorítása.
Oroszország többek között Kínával, Indiával és Törökországgal is megállapodott a dollár használatának beszüntetéséről. A korábban dollárban folytatott tranzakciók helyett ezek az országok a kétoldalú kapcsolatokban áttérnek saját nemzeti valutáik használatára. Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai szintén a nemzeti valuták használatára térnek át az egymás közötti kifizetésekben, a dollár és euró használatát pedig beszüntetik. A szaúdi király halálát megelőzően a szaúdi médiában is teret nyert az amerikai monopólium megtörésének elgondolása, egyes publicisták az amerikai monopolhelyzet helyett a többpólusú világrend ideáját mutatták fel alternatívaként.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/24/iran-dollarnak-nem-vesszuk-hasznat

Áldás vagy halál – A robotika



robotika_by_dorianoart-d4mvhwgKijönnek a moziból, leteszik a könyvet megrázzák a fejüket, és nem ismerik fel, hogy már most beterelték őket a nagy rendszerekbe, és saját szabadságukat, apránként, lépésről-lépésre hogyan számolják fel e rendszerek kézben tartói, miközben az ő érdekükre hivatkoznak.
Akik sci-fi-t, pl. Asimovot, Lem-et stb, olvasták azok számára az automatizált és robotizált világ nem ismeretlen fogalom. Viszont idővel eléggé idegenkedhetnek tőle, legalábbis amikor a robotok nem a maguk helyén vannak, meg a külsejük, vagy működésük sem a megfelelő, illetve amikor a nagy információs rendszereket ellenünk használják fel.
Az alábbi előrejelezés nekünk is ezt juttatta eszünkbe, meg az ipari forradalom géprombolásait is, amikor az emberekre már szükség nem lévén óriásira nőtt a munkanélküliség, ezzel együtt a nyomor és a társadalmi különbség, a durva elszegényedés miatti elkeseredés.
A családok ezrével mentek tönkre és hullottak szét emiatt, fizikai betegségek és neurózis pusztította testüket lelküket.
E folyamatnak is része volt abban a tervezett világrombolásban, mely mely segített létrehozni ezt az elembertelenedett, erkölcstelenné vált mostani világunkat. Olyan óriási és kirívó a pénzügyi helyzeten alapuló társadalmi különbségeket tett lehetővé melyre tán egész történelmünk során nem volt példa.
A legrosszabb, hogy az emberek jó része hagyta lebutítani magát, nem olvas könyveket, ezért nem is gondolkodik önállóan, így azt sem vette/veszi észre, amikor csőbe húzzák, sőt amikor túl későn mégis gyanakodni kezd, hogy valami nagyon nem jól van, akkor sem ismeri fel, hogy mi is a baj, sem azt, hogy hogyan és kiknek köszönhetően került bajba, így aztán a megoldást és kiutat sem találja meg. Birka módjára, ahogy addig, is megy a megmondó emberek után, akik elmondják neki, hogy amit mégis csak lát a saját szemével, az nem is úgy van, és megmondják neki hogy mi is az ő véleménye.
A mi szép új világunk itt alakul, hol nyíltan, hol titokban előttünk, és csak nagyon kevesen látják, hogy a grandiózus változások milyen kivédhetetlen aknákat rejtenek, a kivédhetőket pedig nem ismerik fel.
Holott ha csak azt megnézik, hogy kinek hoz nagy hasznot egy-egy technikai “forradalom” már lehetne is fogalma arról, hogy tétlenül nézze, vagy védekezzen, illetve mi módon védekezzen. Könyvek, filmek hosszú sora szól arról, hogy kik és hogyan élnek vissza az automatizált rendszerek illegális felhasználásával. Hogyan tüntetnek el élő embereket a nagy rendszerből, vagy teszik földönfutóvá, kiszolgáltatott, tehetetlen áldozattá őket. Kijönnek a moziból, leteszik a könyvet megrázzák a fejüket, és nem ismerik fel, hogy már most beterelték őket a nagy rendszerekbe, és saját szabadságukat, apránként, lépésről-lépésre hogyan számolják fel e rendszerek kézben tartói, miközben az ő érdekükre hivatkoznak.
Lehet, hogy pesszimistának tűnik a fenti eszmefuttatás, azonban nem minden alap nélkül való. Az alábbi előrejelzést ilyen figyelmeztetésként sem árt kezelni, az ismeretek és a lehetőségek latolgatása mellett. Nem árt arra gondolni, hogy a magfúzió felismerése az atommáglya felhasználása attól függően hoz áldást vagy halált, hogy kiknek a kezébe kerül.

Fehér Farkas – Audie – Szabad Riport

Kaspersky: teljesen robotizált világ lesz harminc év múlva
kaspersky_batman_blog
Teljesen robotizált világban, digitális identitásuk virtuális környezetében élnek majd az emberek három évtized múlva a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat prognózisa szerint, amelyet a személyi számítógép három évtizedes múltja apropóján készítettek az informatika harminc éves jövőjéről.
Az MTI-hez eljuttatott előrejelzés szerint harminc év múlva már valószínűleg az élet minden területét elárasztják a robotok. A világ többmilliárdos lakosságát több milliárd megerőltető rutinmunkát végző robot egészíti majd ki. Az informatikai ágazat pedig – ahhoz hasonlóan, ahogy manapság a felhasználók számítástechnikai eszközei számára fejleszti a letölthető alkalmazásokat – harminc év múlva már a robotok szoftvereinek fejlesztésével foglalkozik majd.
A határok is elmosódnak majd az emberek és a robotok között a Kaspersky Lab szerint. Az emberi testbe szükség szerint elektronikusan vezérelt mesterséges szervek és protézisek kerülhetnek. A szervezetben közlekedő nanorobotok pedig közvetlenül a beteg sejtekhez juttatják majd el a gyógyszereket, és képesek lesznek mikrosebészeti beavatkozások végrehajtására is. Az emberek egészségi állapotát a testbe telepített speciális érzékelők fogják figyelni, az adatokat pedig felhő alapú tárolóba továbbítják a háziorvosok számára. Mindez a lakosság várható élettartamának jelentős növekedéséhez vezethet. A Kaspersky Lab előrejelzése szerint az emberek olyan okos otthonokban laknak majd, ahol a legtöbb kényelmi szolgáltatás már automatizáltan működik. A házat irányító szoftver gondoskodik majd az energia, a víz, az élelmiszer és az egyéb kellékek fogyasztásának méréséről és pótlásáról. A lakóknak csak arra kell ügyelniük, hogy legyen elég pénz a bankszámlájukon a kiadások fedezésére. Mindez összességében oda vezet majd, hogy az emberek “digitális alteregói” együttesen önszabályozásra és az egész bolygó életének a irányítására képes különálló, globális virtuális infrastruktúrát alakítanak ki. A rendszer valamelyest a mai TOR hálózathoz hasonlóan fog működni, amelyben a legaktívabb és leghatékonyabb felhasználók kapnak moderátori jogokat – írták. A 3D nyomtatási technológia olyan fejlettségi szintet ér el, hogy már bizonyos termékek gyártására sem lesz szükség többé. Az emberek megtervezhetik és megalkothatják a tárgyakat, amelyeket szeretnének, a háztartási eszközöktől és a ruháiktól kezdve egészen az otthonukat alkotó téglákig. Végső soron pedig a harminc évvel ezelőtt ezt a folyamatot megindító személyi számítógép is megszűnik a ma ismert formájában. Minden feladatot célgépek, a legkülönfélébb okos eszközök látnak majd el. Például a pénzügyi elemzéseket is olyan szerver végzi majd, amelyet egy, az elektronikus dokumentumokkal foglalkozó szervezet irányít, nem pedig egy könyvelő a személyi számítógépén. Egy dolog azonban nem fog változni: a jó öreg technofóbia megmarad. Az okos otthonokat, automatizált életmódot és robotokat elutasító új luddita nemzedék jelenik majd meg. Ők lesznek azok, akik nem rendelkeznek majd digitális identitással, és kerülni fogják az okos rendszerek, berendezések és robotok használatát – vetíti előre a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat előrejelzése az informatika fejlődésének elkövetkező harminc évéről.
“Abban is biztosak lehetünk azonban, hogy a kiberbűnözők továbbra is megtesznek majd mindent annak érdekében, hogy a saját rosszindulatú céljaik megvalósítására használják fel az új informatikai fejlesztéseket” – tette hozzá Alekszander Gosztev, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője.
MTI

A bankcsődök folytatódnak

recession02Mint az alábbi hír mutatja, hiába hivatkoznak arra, hogy kilábaltunk a pénzügyi csődből, ez természetesen most sem igaz. A recesszió nem ért véget. De nem is érhet, hiszen amíg tonnaszámra nyomtatják a fedezetlen dollárokat, eurókat, és minden papíralapú ígérvényt, addig mitől jönne bármi is rendbe.
Amikor előfordulhat, hogy a bankok minden további nélkül elvegyék az emberek pénzét, szintén nem érhet véget. Ehhez a tömeges a pénzelvételhez amúgy még csak csőd sem szükséges, elegendő pusztán a politikai akarat. Amikor azt mondják, hogy zárolják a bankszámlákat ilyen-olyan mondva csinált okok miatt. Ezek célja rendszerint a bankok által kivitelezett politika nyomásgyakorlás.
A bankcsődökben sem a tulajdonosokat, sem a felső-vezetőket nem szokta különösebb kár érni, ellentétben a kisebb-nagyobb befektetőkkel, főként a maradék állami felelősség alatt működő befektetőkre gondolunk, melyekért az állam tartozik helytállni.
Mivel a banki csalás továbbra is virul, és az úgynevezett bankcsődök sem érnek véget, bátran állíthatjuk, semmivel sem kisebb kockázat a cihában tartani a megtakarításainkat, mint valami bankban.

Szász Gerda – Szabad Riport

recession01Újabb bank ment csődbe az Egyesült Államokban
Még nincs vége a januárnak, de már a második idei bankcsődről érkezett hír az Egyesült Államokból. Tavaly tizennyolc bank zárt be Amerikában, egy évvel korábban huszonnégynek kellett lehúznia a rolót.
Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapjára felkerült adatok szerint idén másodikként az illinoisi Highland Community Bank ajtajára került lakat. Abban a szövetségi államban tavaly öt bank ment csődbe.
Január elején egy floridai bank, a First National Bank of Crestview zárt be.
A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig (mintegy 69 millió forint) biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap.
A csődhullám öt éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. Négy éve 92 bank ment csődbe, három éve 51. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz.

forrás MTI

Donbassz: tapor a derékszijba tűzve

rom
Komoly dilemma előtt állnak Donbasszban a népfelkelők csapatai. Megoldást kell kitalálniuk egy csomó település latormentesítésére. Donbassz északi területein a kibontakozott népköztársasági offenzíva ugyanis háborús bűncselekményekbe ütközik. A valcmanista latortüzérség semmire tekintettel nem lévő taktikájába-a városok lakótelepei közé telepített latorütegek jelentette problémába. Amelyek ráadásul nem is akármilyen fegyverekkel rakták tele Észak-Donbassz városait. “Grad” és “Uragan” rakéta-sorozatvetők meredeznek (Дзержинск)Dzserzsinszkben, (Голубовское)Golubovszkojéban, (Желобок)Zsjelobokban, (Золотое)Zolotojéban és (Новотошковка)Novotoskovkában. Körbevéve lakótelepekkel.
Az ilyen latortüzérségi állásokból aztán viszonylag nyugalomból lőhették többek között ma reggelre virradóan pl. (Стаханов)Sztahonovot és (Зоринск)Zorinszkot. Sztahanovot ráadásul kazettás bombákkal megtümött “Uragan”-rakétákkal bombázták ismét.
kaze
(Дебальцево)Djebalcsevo és (Попаснaя)Popasznaja viszik most a prímet a harctéri cselekmények között. Popasznajából a jelentések szerint ma reggelre kivonultak valcman martalócai. A gyebalcsevoi katlan már nagyon-nagyon szűk a sok hiénának.


(Светлодарсk)Szvetlodarszkban már óriási volt ma reggelre a pánik a valcmanista martalócok között. Jelentések szerint az éjszaka összefogdostak mintegy száz helyi lakost és a polgármestert, és túszként-mintegy élő pajzsként-akarja őket felhasználni a latorhorda.
Gyjebalcsevoban pedig ma reggelre telerakták sebesült martalócokkal a “fegyverszünetet” ellenőrző orosz katonai megfigyelők szálláshelyét-és ott hagyták őket.
Avgyejevkában kegyetlen közelharc tombol.
(Селидово)Szelidovo nyugati határaiban veszett iramban ásta a lövészárkokat egész éjjel a latorhorda.
(Майорск)Majorszkból mára virradóan ismét rakétázta Gorlovkát a latortüzérség. Ma éjjel Gorlovka 57. számú “kolóniájának” egyik tömbházát érte találat. Nyolc helyi lakos halt bele.

“Túlélési gyakorlat” Gorlovkában-élesben!
(Красный Партизан)Krasznyij Partizanban “berendezkedett” a milicia, és teljesen ellnőrzése alá vonta a Gorlovka-Donyeck autópályát.


Donyeck és a repülőtér éjszakája “nyugodt” volt!
Mariupolról és környékéről ugyanez már nem mondható el. Egész éjjel lőtt a milicia tüzérsége, de ez a pribékek számára még az elviselhetőség határain belül volt.
Pervomajszk határában tegnap késő délután egy latorkommandó elfogta és kivégezte a város polgármesterét Jevgenyij Iscsenkot, és a társaságában lévő három orosz állampolgárságú segélyosztó személyt. A népköztársasági erők óriási akciót indítottak a banda kézrekerítésére.

https://balrad.wordpress.com/2015/01/24/donbassz-tapor-a-derekszijba-tuzve/

557 évvel ezelőtt választották Hunyadi Mátyást királlyá

"Isten adta nekünk Mennyországból oltalmunkra"
557 évvel ezelőtt, 1458. január 24-én a Duna jegén választották Magyarország királyává a 15 esztendős Hunyadi Mátyást. A magyar köznemesség hatalmas tömegének részvételével, az egész nemzet akaratával egyetértésben közfelkiáltással választották meg az ifjú királyt. A reménytelen helyzetben lévő nemzet Megváltójaként tekintett az alig 15 esztendős Mátyásra.

Az idegen királyok által lezüllesztett országot három oldalról is támadás fenyegette, Mátyás a cseh király fogságában sinylődött, elrabolt Szent Koronánkat pedig az orgazda német császár bitorolta. Ilyen körülmények között került sor a királyválasztásra, melyről a kortárs Thuróczi János, korának kiváló jogtudósa és történetírója hitelesen tudósít.
Amikor László király meghalt, erősen megijedtek azok az urak, akik Hunyadi László halálát okozták. Hogyne ijedtek volna meg, amikor Szilágyi Mihály nagy sereggel közeledett Buda felé.

Pedig Szilágyi Mihályt nem a bosszúállás szándéka vezette, ő ennél többre vágyott: a trónt akarta megszerezni unokaöccsének, Hunyadi Mátyásnak. Amikor Szilágyi Mihály a fegyveres sokasággal Pest városába érkezett, az isteni akarat csodálatos jeleket mutatott. Az első éjszakán, abban a hideg télben minden csillag fényesen ragyogott az égen, a Duna vize pedig olyan erősen befagyott, hogy a jég hátán úgy járhattak, mint a sík mezőn. Reszkettek is az urak a budai várban, mert Pest felől minden baj nélkül fel lehetett vonulni a várba. Ha most Szilágyi Mihály bosszút forral, vége az életüknek...

De Szilágyi Mihály megüzente az uraknak, hogy nem áll bosszút Hunyadi László haláláért. Ekkor az urak felbátorodtak, levonultak Pest városába, hogy a király megválasztásáról tárgyaljanak. Ott sokat tárgyalni nem kellett, mert a köznemesség sokasága, negyvenezer ember állott a Duna jegén, és mind Hunyadi Mátyást éltette. A gyerekek pedig ezt a dalt énekelték a pesti utcákon:
"Mátyást mostan választotta
Mind ez ország királyságra,
Mert ezt Isten adta nekünk
Mennyországból oltalmunkra."

Ezen a napon is csoda történt: a választás híre még ki sem szivárgott, de a pesti nagytemplomban már felhangzott a hálaadó ének. Amikor aztán az egész nép megtudta, hogy Mátyás lett a király, mindenki nagy örömmel ujjongott.
A templomokban meghúzták a harangokat, harsogtak a kürtök, szóltak a sípok, és olyan nagy hangon énekelt mindenki, hogy megtelt azzal a levegőég. A választás éjszakáját annyi máglyarakás világította meg, hogy az emberek azt hitték, a csillagok szálltak le az égboltról.

Soha még királyválasztás ennyi örömmel, ennyi dicsőséggel nem történt.

De nemcsak Magyarországon örültek ennek a választásnak! Erdélyben még sokkal nagyobb volt az öröm, mert a Hunyadiak onnan származtak, s maga Mátyás Kolozsvár városában született. Ezért aztán Szilágyi Mihály, aki az egész választást rendezte, a választás után levelet küldött az erdélyi rendeknek.

Azt írta a levelében:
"Ti láttátok a fenséges Mátyás urat, amikor megszületett, szemetek előtt
nevelkedett, ezért magatokénak nevezhetitek. Nyissátok hát meg a vigasság
forrásait, örvendjetek, vigadjatok, ujjongjatok, és adjatok hálát a jóságos Istennek
azért a boldogságért, amelyben a magyar nemzet részesült."

Örült egész Magyarország, vele örvendezett szép Erdélyország, amiért a törökverő Hunyadi János fiát, az ifjú Mátyást királlyá választották.

http://magyarno.com/557-evvel-ezelott-valasztottak-hunyadi-matyast-kirallya

Hatmillió németet gyilkoltak meg 1945-48 között, emiatt mégsem őrjöngenek

szogesdrot250.jpgKonrad Adenauer német kancellár 1948-as memoárjaiban olvasható, hogy az 1945-48 közötti brutális üldöztetések során a 18 millió német menekültből 6 millióan vesztették életüket. (Olvasható a Crimes and Mercies c. könyvben is.) Legalább tízszer annyi német halt meg francia és amerikai táborokban a háború után, mint 1941 júniusa és 1945 áprilisa között É-Európában a nyugati front összes csatájában.
A háború után a német hivatalok kutatásokat kezdtek folytatni az eltűnt katonák és civilek megmaradt családtagjainál, valamint a postai bejegyzések között. Eszerint 1,4/1,7 millió németről mai napig sincs hivatalos adat. Adenauer kancellár a hivatalos névsort átadta 1951-ben az ENSZ-nek.
... A hadsereg adatai nagyon „pontatlanok, az élelmezendő emberek száma valójában 1.550.000-rel nagyobb. A hivatalos 3.700.000-es kérelmi alappal szemben összesen 5.250.000-en vannak.” (Littlejohn a CG-nek,
TSFET Főhadiszállás, 1945.aug.27. In: QM Jelentések, NARS, Washington.) Németországban több, mint 200 amerikai tábor volt, Németország francia zónájában, valamint Franciaországban együttesen több, mint 1.600 francia tábor működött. Legalább tízszer annyi német halt meg francia és amerikai táborokban a háború után, mint 1941 júniusa és 1945 áprilisa között É-Európában a nyugati front összes csatájában.
A Szövetségesek által a II. Világháborúban foglyul ejtett németek összlétszáma az összes hadszíntérről: 9.040.839 fő volt. Ebből az amerikaiak összesen 5.886.310 főt ejtettek, Északnyugat-Európában 5.224.310 főt. (Források: NW Europe: SHAEF G1, jún. 2.
Italy-South Austria: Alexander hadseregtábornok a SHAEF-nek; Bejövő
Napló, máj. 8 és 17., 1945, Abbilene. Germans int he US: Daniel
Costelle: Les Prisonniers (Párizs: Flammarion, 1975), 208.o.)

A dokumentumokból világosan kitűnik, hogy a SHAEF-USFET nyilvántartásokat szándékosan meghamisították, hogy kb. 1 millió foglyot elrejthessenek. 1945. június 2. volt az az időpont, amikor a hadszíntér tábori
csendőrsége felügyelőjének (TPM) napi jelentését heti jelentésre változtatták és az átállás során egyszerűen töröltek 1.042.537 foglyot a nyilvántartásokból!!! Az USA által É-Európában foglyul ejtettek száma: 5.224.310 fő
______________________________________________________
Hivatalos elhalálozások (heti 0,6 %-al számolva!)
POW-táborokban (45.jún.9.-szept.8.):
145.208 fő
DEF-táborokban (45.máj.8.-szept.8.):
310.992 fő
TPM jelentésekből törölve 1945.jún.2.-án:
1.042.537 fő
Elhalálozások a franciáktól történő fogolyvisszaadáskor:
26.000 fő
Elhalálozások (45.szept.-46.jan.1.):
124.023 fő
Elhalálozások az elbocsátott foglyok között:
67.200 fő
Összes elhalálozás: 1.715.960 fő
Ez a cikk csak a SHAEF területén (Északnyugat-Európa) az amerikai hadsereg által foglyul ejtett német foglyok halálának vizsgálatára terjed ki (összesen: 5.224.310 fő). Nem vizsgáljuk az olaszországi, ausztriai és
az észak-afrikai hadjáratok során az amerikaiak által foglyul ejtett 660.000 fogoly, az Észak-Európában a franciák, britek és kanadaiak által ejtett 2.020.529 fogoly, valamint az Olaszországban és Ausztriában
foglyul ejtett 1.134.000 német fogoly sorsát, mivel ezekről nincsenek fennmaradt dokumentumok (összesen: 3.816.529).
Tehát a 9.040.839 összes szövetséges fogolylétszámból csak 5.224.310 fogolyra jutó elhalálozást vizsgáljuk. Tudjuk, hogy még 1947-ben is működtek az amerikai, francia és brit táborok. Fontos lenne annak vizsgálata is,
hogy hány fogoly volt még ezekben a táborokban 1946. január 1-után, valamint azt, hogy mi lett a fent említett 3.816.529 fogoly sorsa.
Vándorffy Hunor