Az iráni központi bank elnöke, Golamali Kamjab ma bejelentette, hogy a dollárnak többé nem veszik hasznát a más országokkal folytatott pénzügyi tranzakciókban, így Irán a továbbiakban dollár helyett más pénznemeket, főként jüant, rubelt és török lírát fog használni. Kamjab elmondása szerint a nemzeti valuták használatára áttéréssel párhuzamosan tárgyalásokat kezdtek a nyugati szankciók megkerüléséről is.
Hídfő.net.ru | Dollár
A dollár monopolhelyzete ma már csak egy illúzió, mostanra az eurázsiai régióból és a Közel-Keletről is folyamatban van a dollár kiszorítása.
Oroszország többek között Kínával, Indiával és Törökországgal is megállapodott a dollár használatának beszüntetéséről. A korábban dollárban folytatott tranzakciók helyett ezek az országok a kétoldalú kapcsolatokban áttérnek saját nemzeti valutáik használatára. Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai szintén a nemzeti valuták használatára térnek át az egymás közötti kifizetésekben, a dollár és euró használatát pedig beszüntetik. A szaúdi király halálát megelőzően a szaúdi médiában is teret nyert az amerikai monopólium megtörésének elgondolása, egyes publicisták az amerikai monopolhelyzet helyett a többpólusú világrend ideáját mutatták fel alternatívaként.

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/24/iran-dollarnak-nem-vesszuk-hasznat