Jakutföldre nappali éjszaka borult július 20-án, egy héttel az évszázad holdfogyatkozása előtt

dark4.png
Egy héttel azelőtt, hogy július 27-én a Föld lakóinak nagy része szemtanúja lehet majd az évszázad leglátványosabb és leghosszabb holdfogyatkozásának, Szibéria egy hatalmas, 200 ezer négyzetkilométernél nagyobb régiójában élők három és félórás nappali sötétséget éltek át.

Az északi sarkkörhöz közeli, és rendkívül hideg Jakutföldön július 20-án déli fél tizenkettő körül hirtelen elsötétedett a nap. A Siberian Times című lapban megjelent leírások szerint nem felhők takarták el a napot, hanem a levegő telt meg valamilyen sűrű, megfoghatatlan homállyal, ami egyre fokozódott, egészen addig, hogy szinte éjszakai sötétség borult a földre. A jelenség mintegy három és fél órán át tartott. A magas szélességi körön élők az évnek ebben a szakaszában egyébként még éjszaka sem tapasztalnak sötétséget, szinte 24 órán át világos az ég.


A különös jelenségnek sok ezer ember szemtanúja volt, de hivatalos magyarázat azóta sem született a történtekre. Csak azt lehet tudni, hogy mi nem okozhatta: nem volt regisztrálatlan napfogyatkozás és meteorbecsapódás sem történt. A térségben nem pusztítottak erdőtüzek és vulkánkitörést sem észleltek.


Az orosz lap által megszólaltatott helybeliek is csak találgatni tudnak: egyesek titkos fegyverkisérletre gyanakodnak, mások idegenek, vagy valamilyen természetfeletti erő működésének tulajdonítják a nappali sötétséget. Az elmondás szerint az utcák kiürültek, nem csak amiatt, mert zseblámpa nélkül nem lehetett közlekedni, hanem azért is, mert “olyan érzés volt a levegőben, mintha hirtelen megnövekedett volna a légnyomás.”
A jelenség érdekessége az is, hogy egy héttel az évszázad (vér)holdfogyatkozásának nevezett égi látványosság előtt történt. Július 27-én Európában, Afrikában és Ázsia nagy részén 103 percen át elsötétedik a hold. A legjobb látvány a Közel-Keleten és Kelet-Afrikában figyelhető majd meg. Ilyen hosszú holfogyatkozás legközelebb 2123-ban lesz, vagyis tényleg életre szóló eseményről van szó. Csillagászok szerint a Hold elméletileg maximum 107 percig lehet a föld árnyékában, így a mostani esemény szinte eléri ezt a maximális hosszúságot, mert a Hold a Föld árnyékának a közepén halad át.