Jean-Pierre Raffarin volt francia kormányfő szerint az eurázsiai kontinens biztonságát és stabilitását négy ország kell garantálja: Franciaország, Németország, Oroszország és Kína együttműködése válthatja fel az Egyesült Államok és Európa törékeny “szövetségét”.
Az Európai Unióban megindult a felbomlás folyamata a britek kilépési népszavazását követően, eközben Európa a környező országok fokozódó instabilitásával kell szembesüljön – mondta a volt kormányfő a Le Journal du Dimanche francia lapnak adott interjú során.
“Az euro-atlanti kapocs fokozatosan leépül. Ez arra ösztönöz minket, hogy újraértékeljük geostratégiai szövetségeinket, különösen a saját biztonságunk terén” – mondta, hozzátéve, hogy Donald Trump amerikai elnök alapjaiban megkérdőjelezte a transzatlanti együttműködést.
Jean-Pierre Raffarin
“A dollár részéről egyfajta agressziónak lehetünk szemtanúi az eurozónában, gyáraink bezárásra kényszerülnek Iránban az amerikai nyomásgyakorlás miatt” – összegezte.
Raffarin szerint Európa a továbbiakban arra kell törekedjen, hogy egy stabil pólust hozzon létre az eurázsiai együttműködésben, ez az új együttműködés pedig Franciaország, Németország, Oroszország és Kína szoros szövetségét jelenti.
Jean-Pierre Raffarin 2002 és 2005 közt volt Franciaország miniszterelnöke. Lemondása előtt hevesen ellenezte Irak amerikai megszállását.

http://www.hidfo.ru/2018/06/az-euro-atlanti-integracio-vegerol-beszelt-a-volt-francia-kormanyfo/