2017. július 4., kedd

A kínai államfő újra naggyá tenné Németországot

Kína és Németország, mint a világ legnagyobb gazdaságai, együtt kell felelősséget vállaljanak a világ békéjének és stabilitásának fenntartásáért – mondta Hszi Csin-ping kínai államfő.
Kína és Németország mint a világ legnagyobb gazdaságai együtt kell felelősséget vállaljanak a világ békéjének és stabilitásának fenntartásában – mondta Hszi Csin-ping kínai államfő kedden, a két ország közti együttműködés fejlesztésének fontosságát hangsúlyozva.
A kínai vezető pénteken rész vesz Hamburgban az ott kezdődő tizenkettedik G20 konferencián. A Die Welt német lap számára írt publicisztikában azt írta:
„Kína és Németország mint a világ második és negyedik legnagyobb gazdasága, valamint nagy befolyással bíró kereskedelmi vezető országok egyrészt függetlenül fejlődnek, másrészt viszont felelősséget kell vállaljanak a világban és saját régióikban a béke, stabilitás és jólét fenntartásáért.”
A kínai vezető emellett kifejezte támogatását a két ország közti kapcsolatok bővítését illetően.
Németországba látogatásom egy fontos célja, hogy véleménycserét folytassak vezető német tisztviselőkkel, mint Frank-Walter Steinmeier elnök és Angela Merkel német kancellár, arról, hogyan fordíthatjuk előnyükre az új helyzetet, és hogyan járulhatunk hozzá a Kínai Népköztársaság és Németország közti kapcsolatok bővítéséhez.” – írta.


http://www.hidfo.ru/2017/07/a-kinai-allamfo-ujra-naggya-tenne-nemetorszagot/

Politikai pályára lép Hosszú Katinka

Hosszú Katinka nemzetközi érdekvédelmi szervezetet alapított, hogy “hatékonyabban tudják képviselni az úszók érdekeit a Nemzetközi Úszó Szövetséggel szemben”.
„Hatalmas bejelentést tett kedd reggel Hosszú Katinka, aki Facebook-posztjában közölte, hogy 29 úszótársával, Hosszúval együtt 15 olimpiai bajnokkal nemzetközi érdekvédelmi szervezetet alapított, hogy egységesen, erősen tudják képviselni az úszók érdekeit a FINA, vagyis a Nemzetközi Úszó Szövetséggel szemben.” – írja az Index.hu.
A közleményben azt írták, “Joggal várjuk el, hogy a FINA vezetői mostantól egyenrangú félként tekintenek majd ránk, tárgyalóasztalhoz ülnek velünk, és minden fontos szakmai döntés előtt lehetőséget kapunk, hogy elmondjuk, mi a profi úszók véleménye, mi a MI véleményünk.”
A Global Association of Professional Swimmers több mint 30 úszó, köztük 15 olimpiai bajnok részvételével alakul meg, a közlemény szerint a szervezetben „minden egyes kontinens képviselteti magát”.

http://www.hidfo.ru/2017/07/politikai-palyara-lep-hosszu-katinka/

A német kormánynak már nem „barát” az Egyesült Államok

A német Kereszténydemokrata Unió hétfőn közzétett új választási programjában már csak „partnernek” nevezi az Egyesült Államokat, ellentétben a 2013-as programmal, amiben még a „barát és partner” megnevezés szerepelt.
A hétfőn közölt dokumentum szerint Németország sokat köszönhet az Egyesült Államoknak, beleértve az ország újraegyesítését is, valamint, hogy „visszatérítette Németországot a demokratikus országok családjába”.
A CDU/CSU weboldalán megtalálható 2017-2021-es program szövege szerint „az Egyesült Államok legfontosabb Európán túli partnerünk”, emellett azt írja, „alapvető biztonságpolitikai érdekünk, hogy az Egyesült Államok stabil és megbízható partner maradjon”. A „barát” megnevezést azonban már nem használják az Egyesült Államokra.
A CDU 2013-2017-es programjában még „legfontosabb Európán kívüli barátnak és szövetségesnek” nevezte az Egyesült Államokat, valamint a programban az állt, hogy az Egyesült Államokkal ápolt baráti viszony mérföldkő a párt nemzetközi politikájában. Ez a meghatározás változott meg egy olyan szövegre, ami már csak partnernek nevezi az Egyesült Államokat, és az együttműködés mérföldkőnek tekintése helyett is inkább az amerikai partner stabilitásában érdekeltséget hangsúlyozza.
A két NATO-tagállam közti viszony az amerikai elnökválasztás után kezdett megromlani, miután a német külpolitika nem tudta kezelni azt a helyzetet, hogy nem Hillary Clinton nyerte a választást. Az új amerikai elnök, Donald Trump élesen kritizálta a német kancellárt felelőtlen bevándorláspolitikája miatt, emellett kritikával illette Németországot annak kapcsán, hogy az amerikai exportból szerzett nyereségei ellenére nem fizet eleget a NATO költségvetésébe.
Németország szeptember 24-én tartja a szövetségi választásokat, ahol új kormányt és új kancellárt választanak meg, utóbbi rendszerint a győztes párt vezetője.

http://www.hidfo.ru/2017/07/a-nemet-kormanynak-mar-nem-barat-az-egyesult-allamok/

Újabb vámszabályozást fogadnak el Ukrajna kapcsán

Az Európai Parlament kedden újabb átmeneti kereskedelmi preferenciákat fog elfogadni Ukrajnával kapcsolatban: eltörlik bizonyos ukrán mezőgazdasági termékekre, többek közt a mézre, feldolgozott paradicsomra és búzára vonatkozó importvámot.
A Szputnyik hírügynökség európai parlamenti forrásokra hivatkozva azt írja, a július 4-i plenáris ülésen elfogadják az új kereskedelmi intézkedést. A szavazást kedd délutánra időzítették. Utána az Európai Unió Tanács kell elfogadja a dokumentumot, hogy az érvénybe léphessen. Az új kereskedelmi preferenciák alapján vámmentessé válik bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek, többek közt a méz, a feldolgozott paradicsom és a búza behozatala.
Az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményt 2014-ben írták alá. Később az EU valamennyi tagállama ratifikálta, legutóbb Hollandia. (Bár 2016 áprilisában a hollandok egy népszavazással döntöttek ebben a kérdésben, és 61%-os többséggel elutasították a társulást, mert attól tartottak, hogy ezáltal az EU arra kötelezheti Hollandiát, hogy pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajnának.) A társulási egyezmény alapján Ukrajna fel kell számolja a korrupciót és decentralizálnia kell az energiaszektort.

http://www.hidfo.ru/2017/07/ujabb-vamszabalyozast-fogadnak-el-ukrajna-kapcsan/