Az Európai Parlament kedden újabb átmeneti kereskedelmi preferenciákat fog elfogadni Ukrajnával kapcsolatban: eltörlik bizonyos ukrán mezőgazdasági termékekre, többek közt a mézre, feldolgozott paradicsomra és búzára vonatkozó importvámot.
A Szputnyik hírügynökség európai parlamenti forrásokra hivatkozva azt írja, a július 4-i plenáris ülésen elfogadják az új kereskedelmi intézkedést. A szavazást kedd délutánra időzítették. Utána az Európai Unió Tanács kell elfogadja a dokumentumot, hogy az érvénybe léphessen. Az új kereskedelmi preferenciák alapján vámmentessé válik bizonyos ukrán mezőgazdasági termékek, többek közt a méz, a feldolgozott paradicsom és a búza behozatala.
Az Európai Unió és Ukrajna közti társulási egyezményt 2014-ben írták alá. Később az EU valamennyi tagállama ratifikálta, legutóbb Hollandia. (Bár 2016 áprilisában a hollandok egy népszavazással döntöttek ebben a kérdésben, és 61%-os többséggel elutasították a társulást, mert attól tartottak, hogy ezáltal az EU arra kötelezheti Hollandiát, hogy pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajnának.) A társulási egyezmény alapján Ukrajna fel kell számolja a korrupciót és decentralizálnia kell az energiaszektort.

http://www.hidfo.ru/2017/07/ujabb-vamszabalyozast-fogadnak-el-ukrajna-kapcsan/