Több mint 700 fekete anya jutott be Németországba, azáltal, hogy kerülőúton legálissá tették a németországi tartózkodást. Fizetségért cserébe egy német férfi elismeri az apaságot, így a gyermek automatikusan német állampolgár lesz – ezáltal az anya is Németországban maradhat.
A német hatóságok szerint egyre több várandós bevándorló keres magának német férfit, abból a célból, hogy az hivatalosan elismerje az apaságot, és ezáltal a migráns anya és a gyermeke is Németországban maradhasson. A német férfinak ilyen esetekben azonban többnyire semmi köze az anyához és a gyermekhez. Egyszerű üzleti tranzakcióról van szó; a férfi mintegy ötezer eurót kap az illegális bevándorlótól azért, hogy a hivatalban elismerje, hogy ő a gyermek apja. Innentől az afrikai gyermek születésekor automatikusan megkapja a német állampolgárságot, és ezáltal az anyja is Németországban maradhat.
A RBB német hírügynökség szerint csak Berlinben több mint 700 ilyen esetet találtak. A migránsok, akik ezzel a gyakorlattal élnek, főként Afrikából érkeznek, de akadnak köztük vietnamiak és kelet-európaiak is.
Az Európai Bíróság május közepén hozott döntést arról, hogy nem-európai szülőnek joga van tartózkodási jogot szerezni az Európai Unióban, ha a gyermeke uniós tagállam állampolgára. A német törvények szerint pedig a gyermek megkapja a német állampolgárságot, ha az egyik szülő német állampolgár.
Az ARD televízió szerint voltak kirívóan gyanús esetek, például amikor egy férfi egyszerre tíz gyermek apjának vallotta magát, vagy egy szélsőjobboldali szimbólumokat viselő aktivista azt állította, hogy ő az apja egy vietnami nő gyermekének – de kevésbé figyelemfelkeltő esetekben a hatóságok számára közel megoldhatatlan feladat a visszaélések kiszűrése.


http://www.hidfo.ru/2017/07/azonnal-szulnek-es-nemet-apat-keresnek-az-afrikai-migransok/