2016. június 25., szombat

Európa leggazdagabb országai nem tagjai az Európai Uniónak

A brit kilépési referendumot követően Európa-szerte felerősödtek a demokráciát követelő hangok, és sokan népszavazásra vinnék hazájuk uniós tagságát. Bár az atlantista pártok szerint gazdasági katasztrófához vezet az EU-ból kilépés, nem árt emlékeznünk: Európa leggazdagabb országai nem tagjai az Európai Uniónak.
A Spiegel Online német magazin azt írja, a brit kilépési referendum Európa-szerte megerősítette az “euroszkepticizmust”, és ellenzéki politikusok az EU közel minden tagállamában népszavazást követelnek az uniós tagságról. Hollandiában Geert Wilders követeli a népszavazás jogát, és egyértelművé tette, hogy az integráció-párti politikusok antidemokratikus módon akarnák megvonni a tagállami jogköröket, emiatt az emberek még most kell szavazzanak az Európai Unióból kilépésről. Franciaországban Marine Le Pen követeli a népszavazást, de a Cseh Köztársaságban is egy a britekéhez hasonló referendum lehetőségéről beszélnek a politikusok.
Yves Nidegger svájci politikus a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva úgy összegezte a történteket, mint egy teljes mértékben anti-demokratikus képződmény széthullását. “Az EU ma működő rendszerei lényegüknél fogva antidemokratikusak, és kizárják a népek részvételét. A kérdés az, hogyan lehetséges a népek újbóli egyesítése. Ha az EU ezt nem tudja megtenni, megkezdődik a dominóeffektus.”
A Spiegel Online szerint a “Brexit” negatív hatással lesz az Egyesült Királyságra, de ezt a britek csak hetek, hónapok, évek múlva fogják érezni. A lap azt írja, más országok részéről hiba lenne ünnepelni a brit kilépést és azonnal referendumok sorozatát tartani, hiszen előbb végig kellene nézni, mik lesznek a brit kilépés következményei, hogy az alapján felelős döntéseket hozhassanak. “Például, 1,2 millió brit telepedett le más EU-országokban: a Dél-Franciaországban élő briteknek nemsokára tartózkodási engedélyre lehet szüksége, amit egyáltalán nem biztos, hogy megkapnak.”
Harold Amann, a német Die Bayernpartei tagja azonban nem látja ennyire tragikusnak a helyzetet – se a britekre, se más, az Európai Unióból kilépő országokra vonatkozóan. “Véleményem szerint az EU hivatalai mesterségesen keltenek egyfajta pánikhangulatot, hogy ezáltal meggyőzzék az embereket arról; nincs élet az Európai Unión kívül. De eközben vegyük például Svájcot: nem EU-tagállam, mégis fenntartotta kiváló gazdasági kapcsolatait az EU-val, és a csokoládé még mindig elérhető a boltokban.”
Amann szerint az EU mesterségesen kelt pánikhangulatot, mert el akarja hitetni az emberekkel, hogy az az ország, ami kilép az Európai Unióból, kőkorszaki szintre süllyed vissza. Pedig ez alapvetően egy hazugság: történetesen,
Európa legmagasabb életszínvonalú országa nem tagja az Európai Uniónak, de még csak nem is tervezte a csatlakozást.
A világ országainak megélhetési viszonyait összegző legnagyobb adatbázis, a Numbeo értékelése szerint az összes európai ország közül Svájcban a legmagasabb az életminőség; az Európai Unió legfejlettebb országai le vannak maradva egy nem-EU tagállam mögött életminőség szempontjából.
Norvégia egy másik ilyen példa: az északi ország hatodik helyezett az európai országok életminőségét jegyző listán, mégsem tagja az Európai Uniónak. Görögország eközben 1981 óta, 35 éve tagja az EU-nak, de három és fél évtized nem volt elegendő idő ahhoz, hogy felzárkózzon a “fejlett nyugati országokhoz”. Ehelyett gazdasága többször az összeomlás szélére jutott, amit máig nemzetközi hitelinfúziókkal tartanak életben. Tehát az uniós tagság és az életminőség közt nem feltétlen van összefüggés: kizárólag az adott ország adottságaitól és politikájától függ, hogy magas-e az életminőség, jók-e a megélhetési viszonyok.

http://www.hidfo.ru/2016/06/europa-leggazdagabb-orszagai-nem-tagjai-az-europai-unionak/

Néppártosodás: kilépnének a szlovákok az EU-ból

A “Mi Szlovákiánk – Néppárt” aláírásgyűjtést kezdett egy petícióhoz, ami felszólítja a kormányt, hogy írjon ki népszavazást az Európai Unióból való kilépésről.
A “Mi Szlovákiánk – Néppárt” ma egy közleményt adott ki, miszerint útjára indította az uniós tagságról népszavazás kiírását követelő petíciót, a britek sikeres szavazása miatt.
“A brit állampolgárok úgy döntöttek, hogy elutasítják Brüsszel diktátumait. Itt az ideje, hogy Szlovákia is elhagyja a süllyedő európai Titanicot. Hétfőn megkezdjük egy korábbi választási ígéretünk végrehajtását, és aláírásgyűjtést kezdünk annak érdekében, hogy referendummal dönthessünk az Európai Unióból való kilépésről.” – áll a közleményben.
Novák Előd EU zászló hidfo.ru
Választási ígéretek
A szlovák törvények szerint 350000 aláírás szükséges az ügydöntő népszavazás kiírásához.
Csütörtökön a britek 51,9%-kal megszavazták az Európai Unióból kilépést. Ezzel több mint 17,4 millió brit választópolgár hozott döntést az EU elhagyásáról. A sikeres népszavazás óta Európa-szerte számos vezető jobboldali erő adott ki közleményeket, miszerint az uniós tagságról meg kell kérdezni az emberek véleményét, és erre a legjobb eszköz a referendum.

http://www.hidfo.ru/2016/06/neppartosodas-kilepnenek-a-szlovakok-az-eu-bol/

Boris Johnson lehet a következő brit miniszterelnök

Boris Johnson hidfo.ru
David Cameron azonnal bejelentette lemondását, miután a lakosság többsége megszavazta az Európai Unióból kilépést. Boris Johnson, London volt polgármestere lehet az a politikus, aki átvezeti a briteket ezen a nehéz időszakon.
Korábban Cameron írta ki az EU-tagságról a referendumot, mert biztos volt abban, hogy a kilépési kampány nem tud győzelmet aratni; ez a hazárdjáték péntek reggel bukott el, amikor kiderült, hogy a britek többsége még egy EU-párti politikus meggyilkolását követően is inkább az Európai Unióból kilépésre szavazott. Cameron kudarca után azonnal bejelentette lemondását, majd a sajtóban megkezdődött a találgatás, ki lehet az utódja; a brit miniszterelnök egyértelműen kijelentette, hogy mivel ő nem támogatta az Európai Unióból kilépést, nem lenne szerencsés, ha ő vezetné a kilépés lebonyolítása során a tárgyalásokat.
Cameron októberben hagyja el a miniszterelnöki posztot, de a fogadóirodák már most aktívan foglalkoznak a következő kormányfő személyével. A Ladbrokes fogadóiroda szerint Boris Johnson, London volt polgármestere lesz az, aki átvezeti a briteket ezen a nehéz időszakon.
Tekintve, hogy Johnson vezető szerepet töltött be a kilépési kampányban, és országszerte népszerű politikus – péntek reggel óta pedig győztes is -, az ő miniszterelnöki megbízását valószínűnek tekintik a spekulánsok. Egy másik ilyen valószínűsített fejlemény, hogy Theresa May veszi át Cameron helyét a Konzervatív Párt élén – bár az ő megítélését némileg lerontja, hogy aktívan támogatta az EU-tagság fenntartását, így egy vesztes kampányt követően kerülne pártvezetői posztra.
A Ladbrokes szerint a legvalószínűbb, hogy Johnson lesz a következő miniszterelnök. Utána következő esélyesnek Theresa May belügyminisztert, illetve Michael Grove igazságügyi miniszter tartja. A fogadóiroda azonban tévedhet: épp tegnap reggel ismerte el, hogy nem tudta előre jelezni a referendum kimenetelét; 90%-os valószínűséget adott annak, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad.

http://www.hidfo.ru/2016/06/boris-johnson-lehet-a-kovetkezo-brit-miniszterelnok/

Az EU-pártiak szembemennek a demokráciával

Több mint félmillióan írtak alá egy petíciót az Egyesült Királyságban, ami követeli, hogy ismételjék meg a kilépési referendumot. Az EU-pártiak nem fogadják el a többség döntését; addig ismételgetnék a népszavazásokat, amíg nem az általuk várt eredményt hozza.
Az EU-pártiak azt követelik a kormánytól, hogy módosítsa az erre vonatkozó törvényeket, és csak akkor legyen érvényes a népszavazás, ha a választásra jogosultak legalább 75%-a leadja szavazatát, és az egyik válaszlehetőség legalább 60%-os támogatást kap. A csütörtöki referendumon a választásra jogosultak 72%-a vett részt, és a britek 52%-os többséggel szavazták meg az Európai Unióból kilépést.
Az EU-pártiak ezzel nyíltan elismerik, hogy számukra csak akkor irányadó a hagyományos értelemben vett demokrácia, ha az általuk várt eredményt hozza. Amikor a tagállamok rendre 50%-nál alacsonyabb részvételi aránnyal szavazták meg az Európai Unióba belépést, az uniópárti politikusok részéről nem merült fel annak lehetősége, hogy szükség lenne a lakosság 75%-ának jóváhagyására. Épp ellenkezőleg: többek között Magyarország EU-párti politikusai hetekkel a belépési referendum előtt úgy módosították a választási törvényt, hogy a referendum érvényes legyen akkor is, ha a választásra jogosultaknak csak kevesebb mint fele jelenik meg a népszavazáson.
Most, hogy az Európai Unió egy tagállama megszavazta a kilépést, már nem megfelelő nekik ugyanaz a demokrácia, ami a belépéskor még megfelelő volt.
David Cameron – lemondása előtt – azonban a kampány során számos alkalommal kijelentette, hogy az Európai Unióból kilépésről tartandó referendum egy olyan szavazás, amit egy életben egyszer lehet megtartani.
Lesz-e annyi józanság a brit vezetőkben, hogy miután az Európai Uniót felbomlasztották, a demokráciába vetett ingatag bizalmat ne rombolják le? Egyelőre úgy tűnik, az EU-párti liberálisok minden igyekezetükkel azon dolgoznak, hogy a választókat meggyőzzék arról: demokrácia csak akkor van, ha a nép az ő elvárásaiknak megfelelően szavaz.

http://www.hidfo.ru/2016/06/az-eu-partiak-szembemennek-a-demokraciaval/




Nem kér a britek döntéséből a guyanai bevándorló

David Lammy hidfo.ru
David Lammy “brit” képviselő a nyugati szabadság megtestesülése. Elődei még a britek rabszolgái voltak, de ő már brit parlamenti képviselőként megmondhatja, mit tegyen az európai ország. Szerinte a kormány egyszerűen figyelmen kívül kell hagyja a britek véleményét.
Az Independent brit napilap beszámolója szerint David Lammy munkáspárti képviselő felszólította a parlamentet, hogy “állítsa meg ezt az őrületet”, és szavazzon az Európai Unióból kilépés ellen. Lammy szerint “nem kell ezt tenni”, ehelyett a nép akarata ellenében, a parlamentben tartott szavazással kellene bent tartani az országot az Európai Unióban.
Lammy “őrületnek” azt a történést nevezi, hogy 17,4 millió brit egy népszavazáson megszavazta az Európai Unióból kilépést. Szerinte a 17,4 millió választó véleményét felül kell írja néhány száz politikus véleménye, akik közt egyébként számos sokadik generációs bevándorló is jelen van; az ő elődeik még a brit gyarmatbirodalomban éltek rabszolgaként, így a britek népszavazásának semmibe vétele kiváló lehetőséget kínál számukra a törlesztésre.
David Lammy és Barack ObamaDavid Lammy és Barack Obama
Ez a jelenség egyébként nem egyedülálló a sokszínű nyugati társadalmakban: Barack Obama amerikai elnök is eltávolította Winston Churchill mellszobrát az Ovális Irodából, mert kenyai származása miatt sértette az önérzetét, hogy Kenya 1963-ig brit fennhatóság alatt állt. Boris Johnson, London volt polgármestere korábban azt mondta, Obama lépése egy szándékos, Nagy-Britanniának szánt sértés volt. Ezek után minek minősítenék azt az esetet, amikor egy guyanai bevándorló brit parlamenti képviselőként azt mondja, hogy köszöni szépen, de ő nem kér a fehér brit lakosság népszavazásából?

http://www.hidfo.ru/2016/06/nem-ker-a-britek-dontesebol-a-guyanai-bevandorlo/