Boris Johnson hidfo.ru
David Cameron azonnal bejelentette lemondását, miután a lakosság többsége megszavazta az Európai Unióból kilépést. Boris Johnson, London volt polgármestere lehet az a politikus, aki átvezeti a briteket ezen a nehéz időszakon.
Korábban Cameron írta ki az EU-tagságról a referendumot, mert biztos volt abban, hogy a kilépési kampány nem tud győzelmet aratni; ez a hazárdjáték péntek reggel bukott el, amikor kiderült, hogy a britek többsége még egy EU-párti politikus meggyilkolását követően is inkább az Európai Unióból kilépésre szavazott. Cameron kudarca után azonnal bejelentette lemondását, majd a sajtóban megkezdődött a találgatás, ki lehet az utódja; a brit miniszterelnök egyértelműen kijelentette, hogy mivel ő nem támogatta az Európai Unióból kilépést, nem lenne szerencsés, ha ő vezetné a kilépés lebonyolítása során a tárgyalásokat.
Cameron októberben hagyja el a miniszterelnöki posztot, de a fogadóirodák már most aktívan foglalkoznak a következő kormányfő személyével. A Ladbrokes fogadóiroda szerint Boris Johnson, London volt polgármestere lesz az, aki átvezeti a briteket ezen a nehéz időszakon.
Tekintve, hogy Johnson vezető szerepet töltött be a kilépési kampányban, és országszerte népszerű politikus – péntek reggel óta pedig győztes is -, az ő miniszterelnöki megbízását valószínűnek tekintik a spekulánsok. Egy másik ilyen valószínűsített fejlemény, hogy Theresa May veszi át Cameron helyét a Konzervatív Párt élén – bár az ő megítélését némileg lerontja, hogy aktívan támogatta az EU-tagság fenntartását, így egy vesztes kampányt követően kerülne pártvezetői posztra.
A Ladbrokes szerint a legvalószínűbb, hogy Johnson lesz a következő miniszterelnök. Utána következő esélyesnek Theresa May belügyminisztert, illetve Michael Grove igazságügyi miniszter tartja. A fogadóiroda azonban tévedhet: épp tegnap reggel ismerte el, hogy nem tudta előre jelezni a referendum kimenetelét; 90%-os valószínűséget adott annak, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja marad.

http://www.hidfo.ru/2016/06/boris-johnson-lehet-a-kovetkezo-brit-miniszterelnok/