2014. december 22., hétfő

Putyin: Hatékonyabb titkosszolgálatot!

Vlagyimir Putyin december 20-án, szombaton felszólította az orosz titkosszolgálatokat, hogy javítsák munkájukat, hogy meg tudjanak birkózni a modern kor kihívásaival és veszélyeivel az ukrán válság miatt a Nyugattal fennálló szembenállás fényében.
Az orosz államfő - aki egykor a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt - elvárásait abban a levelében fogalmazta meg, amelyet a titkosszolgálatok veteránjaihoz és aktív ügynökeihez címzett a biztonsági szolgálatok napja alkalmából. „Hangsúlyozom, hogy a modern kihívások, veszélyek és az új destabilizáló tényezők megjelenése megköveteli a belső szakszolgálatok egész rendszere hatékonyságának növelését” - fogalmazott Putyin a Kreml által közzétett levelében. Az orosz elnök a titkosszolgálatok kulcsfontosságú feladatainak nevezte a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelmet és „a harcot a külföldi szakszolgálatok minden olyan kísérlete ellen, amelyek Oroszországra, politikai és gazdasági érdekeire akar csapást mérni”.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió széles körű gazdasági szankciókat rendelt el és beutazási tilalmat vezetett be orosz állampolgárok és vállalatok ellen Moszkvának a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepe és a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt. A büntetőintézkedések és az ország egyik fő exportcikkének számító kőolaj csökkenő ára hatására az orosz gazdaság jövőre várhatóan a kalkulált természetes recessziós folyamatok zónájába esik.
Hírfigyelő Szolgálat

Amerikai nyomásgyakorlás a Krímre - Szünjön meg az orosz fennhatóság

A tárca honlapjára feltett kommentárjában Lukasevics úgy fogalmaz: „A donyecki és luhanszki köztársaság vezetői és más tisztségviselői ellen hozott újabb szankciókkal kapcsolatban sajnálatunkat fejezzük ki, amiért azokban ismét a Nyugatnak a délkelet-ukrajnai konfliktus rendezése iránti teljes érdektelensége nyilvánul meg." A Kuba elleni embargó kudarcára hivatkozva, a külügyi szóvivő értelmetlennek nevezi a héten bejelentett újabb amerikai és kanadai büntető intézkedéseket. Egyúttal azt ígéri, hogy Oroszország hozzálát a megfelelő válaszlépések kidolgozásához. „Azt tanácsoljuk Washingtonnak és Ottawának, gondolkodjanak el rajta, milyen következményekkel járnak az ilyen lépések” - teszi hozzá Lukasevics.

Az idén eddig több szakaszban bejelentett korábbi szankciók után Barack Obama amerikai elnök áruk, technológiák és szolgáltatások exportjának tilalmát jelentette be most az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetre vonatkozóan, egyúttal felszólította Moszkvát, hogy szüntesse meg a terület feletti fennhatóságát. Előzőleg Kanada is újabb szankciókat vezetett be, kibővítve az olaj- és gáziparban használt egyes technológiák oroszországi exportjának tilalmát. Az orosz külügyminisztérium szóvivője kommentárjában azt hangsúlyozza, hogy Moszkvát az újabb szankciók sem fogják a Krím feladására kényszeríteni, mivel az „történelmi és elszakíthatatlan része Oroszországnak”. Lukasevics Kuba példáját hozza fel, amellyel kapcsolatban az Egyesült Államoknak fél évszázadba tellett, hogy elszánja magát a diplomáciai kapcsolatok helyreállítására, és kijelenti, hogy Moszkva kész kivárni - bármennyi időbe is teljen - Washington visszatáncolását.

A szóvivő fogalmazása szerint a Krími Köztársaság és Szevasztopol városa ellen hozott újabb, egyoldalú szankciók közvetlen bizonyítékai annak, hogy a Nyugat elismeri, a krímiek egyhangúlag és önként döntöttek az Oroszországhoz való csatlakozásról. „Éppen ezért büntetésnek is kollektívet választottak” - hangoztatja Lukasevics, szomorúnak nevezve, „hogy magukat demokratikusnak nevező országok hasonló módszerekhez folyamodnak a 21. században”.


Gölöncsér Miklós

2014 első tíz hónapjának előzetes adatai szerint több gyermek született, a halálozások száma pedig mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A születésszám az év nyolc hónapjában emelkedett, februárban és októberben valamivel kevesebb gyermek jött világra az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés áprilisban (9,5%) és júniusban (5,5%) volt a legnagyobb mértékű. Összességében az év első tíz hónapjában született gyermekek száma 1 979-cel, 2,7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A romló tendencia a házasságkötések számában is megjelenik. A házasságkötések száma az év első hat hónapjában folyamatosan felülmúlta az egy évvel korábbit, azonban a (csúcsidőszaknak számító) július-szeptemberi hónapokban kismértékben, majd októberben jelentősen, 9,8%-kal elmaradt attól. Természetesen a hullámzó demográfiai számokból nem kell még messzemenő következtetéseket levonni. Az idei év kétarcú lesz abból a szempontból, hogy az év egészében jobb átlagos számokat láthatunk majd, mint 2013-ben. Ugyanakkor az év második felében megfigyelhető romlás miatt bizonytalanok lehetünk a tekintetben, hogy mennyire tartós ez a folyamat. A kormányzat gyerekvállalást ösztönző intézkedései egyelőre nem válltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a második fél év demográfiai adatai azt sugallják, hogy nem nagyon indult el ez a folyamat. Az év első 10 hónapjában több mint 27 ezer fővel lettünk kevesebben, ez alapján sajnos biztosra vehető, hogy idén is 30 ezer fő felett lesz a népességfogyás Magyarországon. Igaz, a fogyás mértéke elmarad majd az előző évi 38 ezer főtől, ami elsősorban a 2014 első felében megindult javuló demográfiai folyamatok eredménye. Sajnos a biztató folyamat az év második felében tehát megtört.

A hungarista nemzet- és létszemlélet szerint

"Legszebb magyar ellenállás a bőséges gyermekáldás!"



Bíró Dalma

Megszólalt Szaud-Arábia az olajválságban


A világ egyik legnagyobb olajkitermelőkének számító Szaúd-Arábia olajminisztere a hétvégén közölte, biztos abban, hogy az olajárak visszakorrigálnak majd. Megjegyezte, az árak esése ellenére a szaúdiak nem fogják vissza a kitermelést. Ali al-Naimi szerint a nem OPEC-országok közti együttműködés hiánya, az információk hiánya, illetve a félreinformálás, valamint a piaci spekulációk - főleg amerikai részről, mert palaolajforradalmat csináltak, az USA kitermelése már napi 9 millió hordó felett van, legutóbb erre havi alapon 1986-ban volt csak példa - vezettek oda, hogy az olajár 5 éves mélypontra zuhant és fő célja az orosz gazdaság - ami nagyban épül az olajra és gázra - megroppantása.


Gölöncsér Miklós

Stop TTIP - több mint 1,2 millió aláírás

Az Európai Unió tagállamaiban eddig több mint 1,2 millióan írták alá a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet (hivatalos nevén Transatlantic Trade Investment Partnership - TTIP) megalapítása ellen tiltakozó petíciót. A Stop TTIP civil szervezet pénteki nyilatkozata szerint Németországban, az Egyesült Királyságban, Spanyolországban, Franciaországban és Finnországban már összegyűlt a kezdeményezés támogatásához szükséges szavazatok 100%-a. A Stop TTIP által megszervezett aláírásgyűjtés tovább folytatódik egészen 2015 szeptemberéig, mikor is továbbítják az összegyűlt aláírásokat az Európai Bizottságnak.
A transzatlanti szabadkereskedelmi övezetről jelenleg is tárgyal az Európai Unió és az Egyesült Államok. Ha aláírják, azzal eltörlik a határokat az EU és az USA közt, aminek köszönhetően az európai vállalatoknál jelentősen tőkeerősebb amerikai vállalatok megszereznék az európai piacot, és a génmódosított termékek ellepnék Európát. A szerződést az Európai Unió vezetése azzal népszerűsíti, hogy az a munkahelyek számának növekedéséhez vezet. Igaz, magát az Európai Uniót is azzal népszerűsítették, hogy az elérhető uniós források miatt javulni fog a foglalkoztatottság, majd a gyakorlatban csak a kvótarendszer miatt le kellett építeni a magyar ipar nagy részét. A TTIP aláírásának ehhez hasonló hatása lenne európai viszonylatban - Európa lenne a felvásárló piac, ahol az USA vállalatai eladják az olcsó munkaerővel gyártott termékeket.
Hídfő.net.ru | Stop TTIP

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/stop-ttip-tobb-mint-12-millio-alairas

“Meghangosodott” Donbassz!

Donbasszban véget vetettek a szembenálló felek a hétvégi henyélésnek. A civilek nem különösebben lelkesednek a dolgok miatt, de hát nekik ebben az egész őrületben a csendes szemlélődés és szenvedés lett kiosztva.
báz
A donyecki repülőteret és a város “Október”-kerülete az egész nap folyamán aknavető és géppuskatűz alatt állt.
Tonyenkojéból és Avgyejevkából a martalócok egy része közelebb settenkedett a repülőtérhez. A két településen kb. háromezer pribék ottlétét tartotta számon a milícia. Most ezeknek a hordáknak közel fele tervel valamit.
trk
A “Veszjelaja Gora”-hegyről a népköztársaságiak tábori tüzérsége küldött gazdag ajándékot Nyalókakirály latorcsoportosításának. A nagy füst arról tanúskodik, hogy a küldemények célba értek.
Majorszk vidékéről a valcmanisták tankokból lőtték délután Gorlovkát
Granyitnojéból Novaja Marjevka falut aknavetőzték a megszálló kijevi latrok.
Mariupol táján viszonylagos tűzcsend van. Errefelé csak a konvojok zaja hallik, de az folyamatosan.
A martalócok Gyebalcsevo mellől Gorodiscsét lőtték. Viszont itt a milicistáknak volt egy “kósza “Grad”-ütegük. A délután kettő órai válaszcsapás alaposan megritkította ennek a különítménynek a tankállományát. Éppen fél tucat harkocsi olvadt le. Az pedig legalább 18 latorlélek elröppenését jelenti.
Délután négy órakor Frunze és a “Krutoj Gora”-hegy milicista állásait kezdte lőni a latortüzérség.
Szevernoje Zsoltojét és Zselobkát szintén elkezdték ma délután ágyúzni a pribékek.
Haroseje mellett egy milicista súlyosan megsebesült a valcmanisták ágyútüzétől.
A Majorszk melletti “Izotov” bányaüzem területét géppuskázni kezdte egy martalóc BTR. Néhány sorozat után kivonta forgalomból a milicia. Csak egy RPG kellett hozzá.
Nyikisinonál ma szinte egész nap próbálkoztak a valcmanisták, ám mindig felsültek as kisérleteikkel. Délután négy órára öttel kevesebben maradtak.
A Bahmutka-Szlavjanoszerbszk útvonalat ma egész nap ágyúzta Valcman latortüzérsége.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/22/meghangosodott-donbassz/

Közös légierőt hoz létre a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete

A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (CSTO) külügyminisztereinek és védelmi minisztereinek közös ülésén - a 2015-ös évben történő újabb közös műveletekről és kiképzésekről hozott döntéseken felül - várhatóan döntést hoznak egy közös, kollektív légierő felállításáról is.
Az ülés előkészítésén a tagállamok védelmi miniszterei lefektették a kollektív csapásmérő erő alapkoncepcióját, emellett jelenleg is folyamatban vannak a tárgyalások a Kollektív Gyorsreagálású Erők létrehozásáról, ami a NATO jelentette fenyegetést hivatott ellensúlyozni. Emellett egy külön kihelyezett készenléti erő létrehozásáról is döntés születhet, ami a közép-ázsiai régióban mesterségesen létrehozott válsággócok felszámolására készül. Az orosz védelmi minisztérium közleményben is említette, hogy a közös légierő kialakításáról zajlanak a tárgyalások, valamint a 2015-ös ütemtervet pontosítják.
2015-ben Tádzsikisztán veszi át a CSTO elnökségét. A katonai szövetség jelenlegi tagjai Örményország, Belorusszia, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán. 2013 óta Afganisztán és Szerbia megfigyelői státusszal rendelkezik. A közeljövőben Szerbia elnyerheti a teljes jogú tag státuszát, és hazánk egy lépcsőfokkal közelebb kerül a katonai szövetséghez, ami alternatívát jelent a NATO-tagsággal szemben.
Hídfő.net.ru | Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/kozos-legierot-hoz-letre-kollektiv-biztonsagi-szerzodes-szervezete

Megszületett a RENDELET

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció kormányának miniszterelnöke ma aláírta azt a kormányrendeletet, amelyben Oroszország kötelezően vállalja Donbassz lakosságának humanitárius támogatását.
bassz
Az orosz kormány honlapján közzétett rendelet szerint a legrövidebb időn belül létrehozzák az oroszországi Rosztov-régióban azt a bizottságot, amely a tennivalókért felel, és lebonyolítja a szükséges feladatokat. A bizottság vezetőjét az Orosz Föderáció Gazdaságfejlesztési Minisztériuma jelöli ki.
Ez a döntés minden USA és EU-szankció ellenére nyílt és közvetlen gazdasági segítség Donbassz számára.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/22/megszuletett-a-rendelet/

Gyurcsány készen áll a majdani kormányzásra

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke évzáró sajtótájékoztatóján újból bejelentette, hogy készen áll a kormányzásra, és a 2015-ös év a kormány megbuktatásának előkészítésével fog telni. A radikális atlantista párt vezetője szerint március 15-én újabb nagy kormányellenes tüntetést szerveznek, és ezt a demonstrációt a legnagyobb ellenzéki megmozdulássá akarják tenni (vélhetően a jobboldal bevonásával, mert a liberális ellenzéknek nincs tömegbázisa). Emellett azt is elmondta, hogy támogatják a parlamenten kívüli ellenzéket és minden, a kormány elleni demonstrációt.
Gyurcsány úgy tűnik, télen sem adja fel a mozgósítást; január 2-án egy újabb kormányellenes tüntetés lesz, ahova a Demokratikus Koalíció emberei már nem csak az Európai Unió zászlaját, de a DK zászlaját is vinni fogják. A Demokratikus Koalíció emellett felszólítja szimpatizánsait, hogy támogassák a parlamenten kívüli ellenzéket - vagyis vegyenek részt a látszólag civil tüntetéseken.
A radikális atlantista párt vezetője a sajtótájékoztatón azt is kijelentette, hogy még aktívabban fog politizálni, Magyarországon és külföldön is.
Hídfő.net.ru | Gyurcsány Ferenc
A DK vezetője valami olyasmit is mondott, hogy a kormány megbuktatásában a hazai és külföldi ellenzéknek is egyet kell értenie. Ugyan Gyurcsányt már megtanították folyékonyan magyarul beszélni (kormányfői kinevezését követően szakember foglalkozott a "beszédhibájával"), az nem teljesen érthető, hogy a külföldi ellenzék alatt mit ért. Gyurcsány vélhetően nyugati egyetemeken végzett, a nyugat számára megbízható fiatal politikusokat akar hazahívni és bevonni a közéletbe, mert a párt hazai támogatottsága továbbra is minimális.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/gyurcsany-keszen-all-majdani-kormanyzasra

Jezsuita háború Oroszország, Ukrajna és a világ ellen

Győzelmi érmék a hidegháború résztvevőinek.

A XX század második felében a Szovjetunió és az Egyesült Államok között háború dúlt, mely a "hideg" elnevezést kapta.

Az emberekben felvetődik a kérdés:
Ha háború volt, ez azt jelenti, valaki nyert?
Porosenko a "BÉKE" embere???
Ezért van háború Ukrajnában.

Ezért kell Amerikának délkelet Ukrajna!
Miért van háború Donbaszban?

A jezsuiták Oroszország ellen
img0.etsystatic.com/007/0/6224631/il_570xN.389959568_mo9h.jpg
Black Robe - Jesuit Priest - Rasputin Double - Cross To Bear - Vestments - VTG RPPC ca 1920's
https://www.etsy....tin-double


The Jesuits entered Russia from the very beginning seeking to overthrow the Orthodox church and annex that GREAT country to the Spanish empire.

The Orthodox church came from Constantinople which was founded by Emperor Constantine - the first Pope.

Információk:
http://www.reform...ussia.html

http://www.remnan...jeswar.htm

http://1phil4ever...nism-1of3/

http://www.dailym...wince.html

http://vaticanass...evolution/


The United States Provinces
Doing what they do best? Ruling
Who Rules? click here



Obama surrounded by Roman Catholic
Jesuit Trained Intelligence
Leaders
Jezsuita századot semmisítettek meg Ukrajnában, akik részt vettek az odesszai vérengzésben.
http://topwar.ru/...desse.html

USA támogatásával gyilkolják az oroszokat Ukrajnábanhttp://www.dailymail.co.uk/news/article-2576490/Are-Blackwater-active-Ukraine-Videos-spark-talk-U-S-mercenary-outfit-deployed-Donetsk.html
Méterről-méterre, pajzsok mögé bújva araszolnak a tüntetők egy ismeretlen cél felé, miközben a mesterlövészek egyesével meglövik őket. A római hadviselésre emlékeztető alakzat széthullik, a tüntetők a fájdalomtól a földön fetrengenek.
http://index.hu/k...untetoket/
"Bronisław Komorowski államfő "teljesen megalapozatlannak" minősítette Putyin vádjait. Putyin kijelentései olyan gondolkodásmódot tükröznek, amely a világot csak úgy tudja elképzelni, hogy összeesküvések, ügynökök mozgatják az eseményeket"
http://hvg.hu/vil...lek_szerin
http://magyarnemz...t=0#c68433

www.whale.to/b/jesuit15.jpg
http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=7305&c_start=10
Swiss Jesuit Church with CIA NATO Symbol in Solothurn Switzerland Namen Jesu & Kreiskommando
www.kerozingozos.hu/wp-content/uploads/2014/05/nato-russia-war.jpg
Oroszország háborút akar - nézd, hogy milyen közel rakta a határait a katonai bázisainkhoz!

hirportal.sikerado.hu/images/kep/201309/nato.jpg

kepfeltoltes.hu/150118/EU_LOGO_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.orderofmalta.int/wp-content/uploads/archive/notizie/g_foto541_1.jpg

www.theunhivedmind.com/wordpress/Documents/BarrosoKNIGHTOFMALTA.jpg

i0.wp.com/presscore.ca/2011/wp-content/uploads/2011/08/Jesuit-Knights-of-Malta.jpg

www.bibliotecapleyades.net/imagenes_vaticano/vatican37_79.jpg

www.bibliotecapleyades.net/imagenes_vaticano/vatican21_04.jpg

4.bp.blogspot.com/-xy_LBD5gzzM/U4tIs295tqI/AAAAAAAANjM/xDt8HxhG0fE/s1600/Jesuit-Black-Pope.jpg

4.bp.blogspot.com/-2QfdmqYfFQg/VDqibbLxHTI/AAAAAAAAJT8/jt7LdGT3_Dw/s1600/Pope%2Band%2BSJ%2BGeneral.jpg

http://magyarnemzetikormany.com/pi-klub/news.php?readmore=8630

Készül Kijevben a trónfosztás?

A “Lifenews” jelentése-Oleg Carjovra hivatkozva-szerint Nyalókakirály Kolomojszkij által apanázsolt három leghírhedtebb latorzászlóalj-parancsnoka a napokban közös ülésen vitatták meg az ínyükre nem való Maradék-ukrajnai helyzetet.
juj
Andrej Tyetjeruk, Jurij Berjoza, és Szemjon Szemenycsenko martalócvezérek-kihasználva a “csendes üzemmód” tétlenségét-egy kis morgolódásra röffentek össze. Kolomojszkij hiéna föltétlen hívei és követői, valamint hűbéres bérgyilkosai nagyon elégedetlenek a kijevi udvar elsősorban donbasszi pipogyaságai, de úgy általában véve is Maradék-Ukrajna vonatkozásában szerintük gyengekezű politizálása miatt!
A hordavezérek egyetértettek abban, hogy a dolgok így tovább nem folyhatnak! Vérnek kell folyni!-mégpedig nagyon soknak! Orosz vérnek főként. Ha erre Nyalókakirály nem hajlandó parancsot adni-inkább fegyverszünetekben meg “csendes üzemmódokban” gondolkodik továbbra is, hát ők bizony hozzásegítik Őfelségét a mielőbbi távozáshoz Kijev és Maradék-Ukrajna trónjáról. Ezért akár egy Harmadik Majdan összekalapálásában is hajlandók részt venni, az “Ajdar” nevű kolomojszkijista pribékhorda élén. Amelynek egyedei tettrekészen már lesben is állnak.
latrok
A három banditavezér nem is oly régen volt kihallgatáson (és vélhetőleg eligazításon) Washingtonban.
Elgondolásaikat már hallgatólagosan támogatja Jacenyjuk, Gázos Julcsa gáz és bélnagykereskedő, Turcsinov vezérhiéna, és Ljasko királyaspiráns is. A hírek szerint nem fogná vissza magát a Jobb Szektor sem, élén Dmitro Jaros klánfőnökkel. A banderista Tyahnyibok kedvező fordulat esetén szintén örömmel csatlakozna a “Szvoboda” nevű hordájával együtt Nyalókakirály jobb belátásra térítéséhez!
Valcmannak pedig fel van adva a lecke! Vagy “bajtársai” kergetik el a trónról, vagy a mostmár Tél Tábornok által is szorongatott alattvalók milliói.
A Bal-Rad véleménye szerint ez utóbbi eset lenne igazán kívánatos! Az egész dicstelen rablóbanda szétkergetése, és ezáltal Ukrajna megtisztítás minden mocsoktól.

https://balrad.wordpress.com/2014/12/22/keszul-kijevben-a-tronfosztas/

Túl alacsonyra ereszkedett Ausztráliában egy drón: a kenguruk támadásnak vették és szétzúzták.

A drónok egyre terjednek: a velük készített felvételek, vagy fotókból összefűzött térképek rendkívül népszerűbbek – a minidrón pedig még karácsonyi ajándéknak sem utolsó ötlet. Bluetoothon keresztül a telefonhoz vagy tablethez csatlakoztatva könnyen irányíthatóak, ugyanakkor érdemes nyílt terepen gyakorolni vele, mielőtt pórul járunk.
Ausztráliában, Új-Dél-Wales államban, a Hunter-völgyben reptettek egy kvadrokoptert, amikor az hat kenguru felé ért. Azok egy ideig kíváncsian szemlélték a drónt, majd amikor túl közel ereszkedett hozzájuk, az egyik kicsinyét védő erszényes úgy döntött, cselekszik. Két elülső mancsával kiütötte az épp hátráló gépet.
Ugyan a drón gazdája a felvételt még ki tudta nyerni, a Daily Mail információ szerint a kvadrokopter totálkáros lett: használhatatlan. A videót a Newzulun keresztül osztották meg. A több mint 7 ezer médiapartnerrel kapcsolatban lévő közösségi app célja, hogy a látványos, vagy hírértékkel bíró felvételeket magánszemélyek is megosszák. Ha pedig a lapok, tévécsatornák vagy hírportálok publikálják azt, fizetést is kapnak érte, mint a profi fotóriporterek.
Az OzoneNetwork TV Magyarországon elsőként készített négyszer 50 perces dokumentumfilmet drónokkal. A Magyarország Madártávlatból c. sorozat karácsonykor kerül képernyőre.
(Forrás: Origo)

Európa visszavonulót fújt: máris megijedtek az orosz medvétől?

Egy orosz pénzügyi káosz reális lehetősége egy olyan országban, amely a világ nukleáris haderejének tekintélyes részét birtokolja, megremegtette a térdeket Nyugat-Európában. Egy éve a németek az amerikaikkal együtt még részt vettek a színfalak mögött a Majdan téri tüntetők pénzügyi támogatásában. Az újabb ’Drang nach Osten’ politikai és pénzügyi következményei azonban mostanra kezdenek Berlin fejére nőni.
A múlt heti rubel-dráma Oroszország 1998 óta legsúlyosabb pénzügyi pénzügyi megrázkódtatása volt, amelynek esetleges politikai következménye hirtelen félelmeket idézett elő Berlinben és Párizsban. Egy teljeskörű orosz pénzügyi káosz reális lehetősége egy olyan országban, amely a világ nukleáris haderejének tekintélyes részét birtokolja, megremegtette a térdeket Nyugat Európában. Egy esetleges politikai káosz, egy még keményebb orosz vezető, vagy akár egy katonai puccs beláthatatlan következményekkel járhat évtizedekre Európa stabilitása számára.
Ennek is köszönhető, hogy sokak meglepődésére Merkel és Hollande a múlt csütörtöki Európai Csúcson teljesen más hangot ütött meg, mint korábban. A francia elnök – aki már december 6-án váratlan villámlátogatást tett Moszkvában – kijelentette, hogy az oroszokkal meg lehet egyezni, további szankciókra semmi szükség és felszólította az EU-t, hogy csillapítsa a feszültséget. Olaszország, Görögország, Bulgária és Ciprus is kifejezésre juttatta ellenérzését esetleges újabb szankciókkal szemben.
A németek egyenesen új PR-offenzívát indítottak a sajtóban, Merkel ennek keretében elsőként beszélt a szankciók enyhítésének esélyéről. Megszólalt a német külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier is. Ő hangsúlyozta, hogy „aki térdre akarja kényszeríteni Oroszországot, az az európai biztonságot gyengíti”. Werner Faymann osztrák kancellár is a szankciókkal szemben szólalt meg nyilvánosan.
Súlyos következmények Berlin és Párizs számára
Egy éve a németek az amerikaikkal együtt részt vettek a színfalak mögött a Majdan téri tüntetők és a Vlagyimir Klicskó – volt német-ukrán bokszoló – vezette UDAR párt pénzügyi támogatásában. Az újabb ’Drang nach Osten’ (kelet felé terjeszkedés) politikai és pénzügyi következményei azonban mostanra kezdenek Berlin fejére nőni. Merkel és Putyin korábbi bizalmi viszonya példának okáért alapjaiban rendült meg, Moszkva az új stratégiai kapcsolatait már Peking, Ankara és Új Delhi irányában keresi.
A pénzügyi következmények Berlin számára nem kevésbé aggasztóak. Volker Treier, a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) vezetője a napokban jelentette ki, hogy az év végére a német export 20-25 százalékkal alacsonyabb lehet orosz viszonylatban, mint egy évvel korábban és ez 50 ezer német munkahelyet veszélyeztet.
Párizs is már érzékeli a veszély nagyságát. Franciaország 49 milliárd eurót kitévő hitel-állománya Oroszország felé a legnagyobb a nemzetek között. A francia olajóriás Total és az autógyártó Renault komoly termelési kapacitásokkal bír az országban, a Société Générale bank pedig 99,4 százalékos tulajdonnal bír a legnagyobb magánkézben lévő orosz bankban, a Roszbankban.
A nyugat-európai félelmek hatására a Fehér Ház is alacsonyabb üzemmódba kapcsolt Moszkvával szemben. Bár Obama amerikai elnök aláírta az amerikai kongresszus által a múlt héten elfogadott, Oroszországgal szembeni újabb gazdasági szankciók bevezetését lehetővé tevő törvényt, de egyelőre nincs szándékában újabb büntetőintézkedéseket foganatosítani Moszkva ellen. Az Egyesült Államok továbbra is együtt fog működni európai partnereivel és szövetségeseivel, hogy koordinálják az Oroszországgal szembeni fellépést és szankciókat – írta közleményében az amerikai elnök.
(privatbankar)
Bal-Rad komm: Szombaton a francia pénzügyminiszter kijelentette: “a szankciókkal pókerjátszáma kezdtünk Oroszországgal!-és vesztettünk!” Németország már attól vacog, hogy mi lesz akkor, ha a Medve emlékezetébe nagyon belevésődött ez a szankciósdi? Amiben Germánia igencsak komoly szerepet vállalt. És ami miatt a Medve komolyan megorrol Berlinre. És megmakacsolja magát! Ráadásul a dolgok “adminisztratív” rendezése sem megy egyik napról a másikra! Még ha a maci hajlandó is felejteni, a dolgok rendeződéséig újabb károk érik Németországot, no meg a “természetes barátokat és szövetségeseket”! És akkor még mindig hátra marad Maradék-Ukrajna kérdése! Aminek értelmét egyre több nyugati ország immáron megkérdőjelezi! Ráadásul alig több mint egy hét, és startol az Eurázsiai Vámunió! A világ legnagyobb piaca! Van ok Nyugaton az izgalomra! Több is mint kéne!
Amerika viszont óriási presztízsvereséget lesz kénytelen elkönyvelni. Nyugat-Európa ugyanis idő előtt ráébredt, hogy az Oroszországhoz fűződő jó kapcsolatai sokszorosan írják fölül az USA-hoz való mindenároni ragaszkodásukat. Obamaki ugyancsak vakarhatja mostanság az Ovális-iroda falát, és a saját fejét. Rosszul látszik elsülni a Nagy Terv!-és még a maláj utasszállító lelövése miatti fekete leves hátra van.
Nem csak a hideg miatt fázik most a Nyugat! Egyáltalán nem fűti őket az a hír sem, hogy a Kínai Népköztársaság 5,67 árfolyamon 150 milliárd jüanért vásárolt 851 milliárd rubelt a múlt hét derekán, és több egyéb rafinériát is bevetett az USA kárára. Mindez azt jelzi, hogy igencsak szoros dacszövetség jött létre a latorszövetségek móresre tanítására.
De hogy fokozódjék az USA “öröme”-a mai napon megtörtént az első kapavágás a “Nicaragua-csatornát”. A Panama-csatorna vetélytársa a “kommunista” Nicaraguában épül, “kommunista Kína” pénzén. Kína úgy látja jónak, hogy az USA finanszírozása helyett inkább ötven nap arra a célra kidobott haszontalan dollárt a csatorna építésére fordítja. A teljes bekerülési költsége a becslések szerint 50 milliárd USA dollár lesz. De ha többe fog kerülni, akkor is jobban hasznosul az a pénz, mintha Amerikát tömnék vele.

Global Times: Az interjú című film az amerikai kulturális arrogancia terméke

Kína éles kritika alá vette az Egyesült Államokat, amiért az gúnyt űz az észak-koreai vezető, Kim Dzsong Un személyéből. A kínai állami tulajdonban lévő Global Times napilap igen lényegretörő volt ennek kapcsán: "nem számít, az amerikai társadalom hogyan tekint Kim Dzsong Unra, mindez semmit nem változtat azon, hogy ő az ország vezetője. A Kim elleni lejárató kampány az érzéketlen kulturális arrogancia terméke."
Hídfő.net.ru | Kim Dzsong Un
A témában kiadott szerkesztői publicisztikában a Global Times megjegyezte, hogy az Egyesült Államok több tiszteletet kellene mutasson más országok felé. "Az amerikai társadalom a kultúráért folytatott globális versengés fősodorában evez. Agresszió helyett jó példát kellene mutatnia. Az amerikai elit ne csak úriemberként beszéljen, de akként is kellene cselekedjen." A napilap hozzátette, amennyiben az észak-koreai vezetőt lejárató filmet széles körben bemutatják, az csak tovább rontaná a nemzetközi kapcsolatokat.
Korábban a Sony Pictures lemondta "Az interjú" c. film premierjét, miután fenyegetéseket kapott a Béke Őrei nevű észak-koreai hackercsoporttól, akik betörtek a vállalat hálózatába és közölték; támadásokat intéznek valamennyi amerikai mozi ellen, ahol a film levetítésre kerül. Pénteken a Szövetségi Nyomozó Hivatal bejelentette, bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy az észak-koreai kormány közvetlen érintett a támadásokban. Észak-Korea később tagadta a vádakat. Tény azonban, hogy a történtek alapján Észak-Korea jelentős előnyben van az információs háború terén. Az amerikai vállalat amiatt mondta le a film vetítését, mert az ügyfelek sorban jelezték, hogy nem kívánják kockára tenni a nézők testi épségét, így gyakorlatilag semelyik mozi nem akarja a filmet levetíteni. Az amerikai vállalatok ezzel beismerik; nem bíznak abban, hogy a hatóságok meg tudnának akadályozni egy esetleges újabb támadást.
Észak-Korea eddig sikeresen megakadályozta, hogy az amerikaiak az ország vezetőjén gúnyolódó filmet széles körben levetítsék. Mindezt az információs hadviselés terén szerzett előnyük tette lehetővé, valamint az a tény, hogy már az amerikai vállalatok sem bíznak az amerikai hatóságok képességeiben.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/global-times-az-interju-cimu-film-az-amerikai-kulturalis-arrogancia-termeke

Karaktergyilkosságot akartak elkövetni a belügyminiszter ellen

Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában nyilvánosan is elismerte, hogy külföldről próbáltak ellene lejárató kampányt, karaktergyilkosságot szervezni. "Külföldi szervezetek már többször próbáltak a lejáratásomra olyan, a személyemhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg."
Ugyan a belügyminiszter az interjúban nem említi, mi lett volna a konkrét téma, ez a törekvés látható volt a magyar közéletben, így a csoportok beazonosítása sem ütközik különösebb nehézségekbe. A Pintér Sándor lejáratására tett törekvések előkészületei jól láthatóak voltak a közmédiában, ahogyan az is, hogy azt külföldi szervezetekkel együttműködve teszik.
Hídfő.net.ru | Pintér Sándor
A közelmúltban az orosz külügyminisztérium azzal vádolta Washingtont, hogy az orosz sajtón keresztül rejtett, néha nyíltan közölt kódokkal irányítja Oroszországban tevékenykedő ügynökeit. Ez egy bevett módszer az idegen országokban működő ügynökök aktivizálására, és az amerikai titkosszolgálatoknál elterjedt módszert élőben megfigyelhettük a magyarországi radikális atlantistáknál is.
Szeptember 18-án a Washington szócsöveként működő liberális sajtó címlapon hozta a hírt, hogy "Pintér távozik". A címlapon hozott anyag Pintér Attilára, a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőjére vonatkozott, akit szövetségi kapitányi posztjáról menesztett az MLSZ. Lehetett volna az a hír címe, hogy "Távozik az MLSZ elnöke", vagy hasonló tartalmú szöveg, de a cím minden esetben Pintér nevét és a menesztés/lemondás szót tartalmazta. Ugyanezen a napon - a "Pintér távozik" üzenetnek megfelelően - az Index.hu lehozott egy anyagot a belügyminiszter vélt vagy valós céges érdekeltségeiről (lejárató kampány), majd a Demokratikus Koalíció még aznap este felszólította a belügyminisztert a lemondásra. A Pintér elleni lejárató kampány azonban elhalt, - valószínűleg félreérthettek valamit, vagy a hazai szolgálatok csírájában elfojtották a Pintér elleni lejárató kampány kibontakozását.
Mint a belügyminiszter nyilatkozatából kiderül, a feltételezés nem volt alaptalan, valóban történtek előkészületek egy ilyen műveletre.
Semjén Zsolt kormányfő-helyettes korábban kijelentette, hogy az Index.hu liberális sajtóorgánum összhangban cselekszik azzal az Ukrajnában zajló titkosszolgálati művelettel, melynek célja a kettős állampolgárság intézményének lejáratása. Emellett az Index.hu újságírója, Dezső András saját bevallása szerint is egy jelenleg az Egyesült Államokban élő, Oroszországban halálra ítélt ügynökkel konzultált, mielőtt közvetlen a választások előtt megkezdték a Kovács Béla jobbikos politikus elleni lejárató kampányt.
Ugyanez a médiafelület adta le a "kezdőlövést" Szijjártó Péter - külügyminiszter - lejáratása ügyében, amely esetben kis késéssel bebizonyosodott, hogy az amerikai külpolitika szócsöveként cselekedtek. Washington ugyanis a mai napig nem ismeri el a magyar külügyminiszter személyét: Szijjártó bemutatkozó látogatása alkalmából az amerikai külügyminiszter nem fogadta őt, ehelyett egy alacsonyabb rangú diplomatával kellett találkoznia. Az Index.hu korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy Magyarországon szélsőjobboldali szervezeteket támogat, - amivel szintén az amerikai érdek mentén cselekedett, ez a fajta bizonyítatlan vádaskodás ugyanis alkalmas diplomáciai feszültségkeltésre.
Úgy tűnik, a magyar politikusok közül mindeddig Pintér Sándornak volt elegendő személyes hatalma ahhoz, hogy az ellene irányuló lejárató kampányt még csírájában elfojtsa. Mindez se a külügyminiszternek, se a kormányfőnek nem sikerült. A liberális sajtó és a radikális atlantista pártok külföldi megrendelésre folytatott lejárató kampányai sorban kibontakoztak. Pintér lejáratása azonban nem sikerült, és Gyurcsányék a mai napig nem tudnak egyetlen értelmes érvet felhozni arra, hogy miért is kellene a belügyminiszternek lemondania.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/karaktergyilkossagot-akartak-elkovetni-belugyminiszter-ellen

Tölgyessy: megingott az Orbán-rendszer gránitszilárdsága

Új magyar kezdet és ukrán típusú káosz egyaránt jöhet a politikai elemző szerint.
Terjedelmes írásban foglakozik az aktuális magyarországi helyzettel Tölgyessy Péter, aki az Indexen közölt tanulmányának első részében arról értekezik, hogy az Orbán Viktorral szembeni elégedetlenség és „a hatalmának alapjait mindenfelől feszítő ellentétek” veszélyesek lehetnek kormányára. A volt SZDSZ-es politikus és exfideszes képviselő arra az alaptételre épít, hogy a megalkotói által mozdíthatatlannak tervezett Fidesz-hatalom ellen egyszercsak fellépett a társadalom. Ezzel együtt pedig „váratlanul elképzelhetővé vált a hosszú évtizedekre berendezkedni kívánó rezsim visszafordíthatatlan megroppanása”.
Tölgyessy a jelenséget „rendszerellenes haragnak” nevezi. Az emberek most ébredtek rá arra, mit jelenthet saját jövőjükre nézve a Fidesz tartós berendezkedése. De a tiltakozások során azt is megtapasztalhatták, közös elszánással eredményt érhetnek el, meghátrálásra késztethetik a társadalmi rendszer továbbépítésében eltökélt kormányt. „A történtekben az elmúlt negyedszázad általános lecsúszását megfordító új magyar kezdet esélye is benne van, ám a minden korábbinál megoldhatatlanabb bajokhoz vezető, ukrán típusú káosz felé vivő mozgás lehetősége is” – írja tanulmányában Tölgyessy Péter.
Milyen reakciót adhat erre a kormány?
Először is minden eszközzel küzdeni fog azért, hogy a demonstrálók a közrend megbontójaként lejáratódjanak, a tiltakozások idővel elhaljanak, és ne tudják tartósan meghatározni a közvéleményt. Másodszor Orbán továbbra is alkalmazza azt az ellenségkép-teremtő, felelősségáthárító taktikát, amit egészen kivételesen képes használni. „Először a bankok és Brüsszel, most inkább a nemzetközi áruházláncok, a külföldiek által mozgatott civil szervezetek és az Egyesült Államok az aktuális legyőzendő ellenfelek. A Fidesz-hatalomnak folyamatos mozgósításra, harcra, háborúra van szüksége” – idézi fel a tanulmány szerzője.
A fiataloknak is van véleményük
„A Fidesz-hatalom reményeik feladását kívánja a Nyugat világát minden korábbinál inkább közvetlenül ismerő fiataloktól” – folytatja gondolatmenetét Tölgyessy. Ezek a fiatalok már nem ismerik a Kádár-rendszer reflexeit, viszont lázadnak az ellen a rendszer ellen, amelyik egyre kevésbé kínál nekik elfogadható jövőt. A tiltakozásuk ugyan elcsitulhatnak időről időre, de a folyamatos feszültség megmarad.
„Amennyiben a miniszterelnök nem képes a tiltakozó megmozdulások dinamikáját megtörni, akkor a hatalmának alapjait mindenfelől feszítő ellentétek olyan erővel összegződhetnek, hogy az már veszélyes lehet a kormányára. Ez esetben viszont a 1989-es hosszú tárgyalásos átmenettől eltérően, nem elhanyagolható eséllyel, haragos emberek szabályos kelet-európai rendszerváltása jöhet, annak minden következményével együtt” – zárul Tölgyessy Péter elemzése.
(hir24)
Bal-Rad komm: Fogadjuk el Tölgyessy tájékozottságát alaptételként. Tekintve, hogy nálunk valamivel több információja és rálátása lehet a dolgokra.
Ha ezt tesszük, félelmetes jövőkép rajzolódik ki a magyarok előtt.
1. – Ha Orbán marad (nem marad!) az katasztrófa
2. – Ha Orbánt így-vagy úgy elkergetik-az is katasztrófa!
Miért is?
„…A történtekben az elmúlt negyedszázad általános lecsúszását megfordító új magyar kezdet esélye is benne van, ám a minden korábbinál megoldhatatlanabb bajokhoz vezető, ukrán típusú káosz felé vivő mozgás lehetősége is…” -és Tölgyessy állításában itt van egy óriási csúsztatás! “Megfordító új magyar kezdet” a jelen társadalmi struktúrában-értsd: “demokráciában” (azaz a kapitalizmus polgáriasodott keretei között) lehetetlen! Pontosan a hihetetlen mértékű országlepusztítás, és felduzzasztott államadósság okán, valamint az áldozathozatalra képtelen, valójában lebutított fiatalság és a társadalom kohéziós erejének totális széjjelverése okán. Ezt csak tetézi a jelenlegi szövetségesi rendszer szigorú felügyeleti gyakorlata, és a gyarmati lét, valamint a KÜLSŐ SEGÍTSÉG TELJES HIÁNYA egy ország-és társadalom-újjáépitő folyamat elindításához!
Ráadásul HIÁNYZIK AZ A POLITIKAI ERŐ IS, amely generálhatná ezeket a folyamatokat! (Ha ma létre is jönne ilyen erő, már talán akkor is késő lesz!)
“…Ez esetben viszont a 1989-es hosszú tárgyalásos átmenettől eltérően, nem elhanyagolható eséllyel, haragos emberek szabályos kelet-európai rendszerváltása jöhet, annak minden következményével együtt…”
-Az USA szemmel láthatóan szeretné elkerülni Magyarország “majdanizálását”! A jelek szerint ezt a Fidesz belülről történő szétmállasztásával igyekszik elősegíteni. Amennyiben a megsebzett vad (Orbán) sarokba fog szorulni, jöhet a “pesti Majdan”! Erre viszonylag kevés az esély, hiszen mind az USA, mind pedig az EU számára nagyon “kellemetlen” lenne egy vérző-lángoló Magyarország! Valószínűbb, hogy Orbán föladja, és menlevelet kap! A latorszövetségektől éppúgy, mint a honi ellenmaffiáktól. És távozik szép csendben, teli batyuval. Bántatlanul, büntetlenül. Cimboráival együtt.
MARAD VISZONT MAGYARORSZÁG! ÚGY-AHOGY! KIFOSZTVA, KISZOLGÁLTATVA! REMÉNYTELENSÉGBEN ÉS NYOMORBAN!
Mi meg merjük kockáztatni a kijelentést: olyan politikai terrorban, hogy a most szidott demokrácia ahhoz képest vidám busójárás! Hát ez lesz “az új magyar kezdet”! Magyarok nélküli Kárpát-medence bevégződéssel!

MIT ÉR ÍGY AZ ÉLETEM?

Megdöbbentő sorsról tanúskodó levelet kapott a KAROSZ-HÍRADÓ szerkesztősége, melyet úgy éreztük, hogy közzé kell tennünk.

Tisztelt KAROSZ-HÍRADÓ Szerkesztősége!
„Egy Heves megyei faluban élek, 49 éves egyedül élő rokkant asszony vagyok. Minden rossz dolog, ami történhet velem, már 25 éves koromban elkezdődött. Kilyukadt a gyomrom, de csak rövid ideig voltam jobban. A harmadik műtét után, 32 éves koromban százalékoltak le az orvosaim javaslatára. Ezután még három műtétem volt.
A leszázalékolásom után nyílt itt egy rehabilitációs munkahely, ahol a kezdetektől dolgoztam, mert nagyon alacsony volt a rokkantsági nyugdíjam. Mindenféle munkát elvégeztem boldogan, még betegen is, mert egyéves volt az egyetlen gyermekem, amikor a párom elhagyott minket.

Nagyon kellett a pénz, hogy a fiam ne éhezzen. A munkahelyen jól éreztem magam, úgy éreztem szükség is van rám. Három évvel ezelőtt viszont összeomlott minden bennem. A kórházban feküdtem 41 fokos lázzal és tüdőgyulladással, miközben megszűnt a munkahelyem, amiről nem szólt nekem senki. Amikor hazajöttem a kórházból, munkára jelentkeztem, de a főnököm közölte, hogy megszűnt a cég. Alapított egy új céget, de oda nem kellettem, mert erős, izmos emberek kellettek, én meg nagyon sovány voltam. Azt mondta, hogy egy másik céghez sem kellek, ami átvette a kollégáimat. Nem fog engem javasolni, mert sokat vagyok beteg. Ott álltam és nem tudtam, mihez kezdjek, ha nem lesz munka.

Azután jöttek az igazi nagy bajok. A gázszolgáltató kiküldött egy 104 ezer forintos számlát, és ezzel egy időben ki is kapcsolták a gázt. Bár kiderült, hogy ők hibáztak, azt mondták, hogy be kell fizetni a csekket, és majd az éves elszámolásnál visszafizetik a visszajáró túlfizetést. Hiába volt minden igyekezetem, egyre lejjebb csúsztam. Volt úgy, hogy villanyom sem volt, de a szolgáltató legalább emberséges volt, kérés nélkül felszerelt egy előrefizetős mérőt.

A csatornázáshoz, akkor vettem fel kölcsönt, amikor még volt munkahelyem, három évvel ezelőtt, de a munkahelyet a kölcsön felvétele után hamarosan elvesztettem. Így, mára már a tartozások miatt havi 25 ezer forintot kell fizetnem, de szerencsére, az már egy év múlva lejár. Sajnos a házat is tatarozni kellett, mert volt egy nagy csőtörés a ház alatt, és még a falak is feláztak. Amikor volt még munkahelyem a svájci frankos kölcsönt is akkor vettem fel, de azt viszont nem bírom fizetni már egy éve. A rokkantsági pénzellátásom 38.600,- Ft/hó összegű, ebből fizetem a 25 ezer forintos csatornázási részletet. Nagyon félek, mert nagyon arrogánsan beszélnek, hogy vegyem fel a kapcsolatot az eszközkezelővel, vagy jogi útra terelnek a svájci frankos tartozás miatt és elárverezhetik a házat. Senkit nem érdekel, hogy alacsony a rokkantsági pénzem, és munka sincs. A fiam a nyáron diplomázott, de neki sem volt munka itt a megyében sehol. Az elmúlt hónapban felköltözött Pestre, ahol minimálbéres munkát talált csak, de ott albérletbe kell laknia, ő is éppen, hogy csak létezik.

Az egészségem egyre kritikusabb. Cukorbeteg lettem, majd laktóz érzékeny, és 40 kilós vagyok. Két óránként kellene ennem, és ráadásul egy orvos szétszúrta a tüdőmet. A kulcscsont alá akart beszúrni egy branült, de hanyagságból nem használt ultrahangos kíséretet. A sebészeti intenzív osztályon kötöttem ki. Félévente kórházba kell mennem, mert nincs felszívódás, ezért két hét infúziós kezelést kapok. Nem szabad inzulint sem adnom, mert a hasnyálmirigyem sem jó, ezért gyógyszert kapok. Éjjel-nappal 2 óránként kell ellenőrizni a vércukromat és enni. Enni? Hát, már, ha van mit enni.

Azt még nem is mondtam, hogy ismét műtét előtt állok. Találtam a mellemben egy csomót. Azt javasolta a radiológus és a sebész, hogy jobb lenne megszabadulni tőle. Viszont, nem tudnak hozzáfogni, mert annyira le van gyengülve a szervezetem, hogy kockázatos lenne a beavatkozás.
Nincs fűtésem. Pénteken a vizet is kikapcsolták. Villanyom sem volt, de a szolgáltatók emberségesek voltak, mert hoztak egy előrefizetős órát. Azonban, mire a 38.600,- Ft (123 euró)/hó rokkantpénzemből kifizetem a 25000.- Ft. (80 euró) részletet, a villanyszámlát, addigra mindössze pár ezer forintom marad élelemre, és azokra a gyógyszerekre, amire már nem futja a közgyógy keret. Jelenleg 500.- Ft (1,5 euró) van 2015. január közepéig, akkor kapom meg a kis rokkant-pénzt.
Hogy milyen lesz az én karácsonyom? Ez érdekel már legkevésbé. Reménytelenséggel fekszem le esténként, és reménytelenséggel kelek fel minden reggel. Mit ér így az életem? Még egy kivert kutyának is jobb dolga van egy állatmenhelyen, mint nekem a fűtetlen kis házikómban, amit bármikor elvihetnek a fejem fölül, mert egy éve már nem bírom fizetni a devizahitelt. „Száz évesnek érzem magam 49 évesen, és 40 kilósan csont-soványan a kínok és a terhek alatt”.



http://karosz.hu/?modul=oldal&tartalom=1199373

Belorusszia ellehetetleníti a spekulánsokat

Belorusszia pénzügyminiszter-helyettese szerint az állami költségvetés több mint 455 millió dollárnyi bevételhez jut abból, hogy a kialakult gazdasági helyzet miatt korlátozzák a valutaváltást.
A belorusz nemzeti bank 30%-os átmeneti adóterhet vetett ki a valutaváltásra, hogy megakadályozzák a belorusz rubel elértéktelenedését és ellehetetlenítsék a rubel kiütésére játszó, nagy mértékű spekulációkat. A nemzeti valuta elértéktelenedésére játszó spekulatív tőke így az állami költségvetésbe vándorol, és további 5 milliárd rubelnyi többletbevételt jelent, amit többek között szociális kiadásokra fordíthatnak, ahelyett, hogy a spekulánsokat gazdagítaná.
Hídfő.net.ru | Belorusz rubel
Makszim Ermolovics pénzügyminiszter-helyettes a Belarusz-1 TV-csatornának adott interjúban jelentette be a plusz bevétel mértékét, hozzátéve, hogy az országban jelenleg magánszemélyeknek és minden jogi személynek adóval terhelt a valutaváltás.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/belorusszia-ellehetetleniti-spekulansokat

Moszkva türelmesen megvárja, hogy Franciaország enged-e a zsarolásnak

Jurij Boriszov, orosz védelmi miniszter-helyettes szombati közleménye szerint Moszkva minden, a szerződésben rögzített lehetséges opciót elfogad a Misztral-ügy lezárásaként. A miniszterhelyettes szerint minden, Párizs által hozott döntést elfogadnak; és ebbe a mindenbe a helikopterhordozók átadása, vagy a befektetés összegének visszafizetése tartozik bele.
"El fogjuk fogadni a Misztral üzlet minden fejleményét. Nem fontos, hogy a döntést december 31-én, vagy 2015. január 1-jén hozzák meg."
Hídfő.net.ru | Jurij Boriszov
Boriszov hozzátette azt is, hogy Moszkva a hajók átadását, vagy a befektetés teljes összegének visszafizetését egyaránt elfogadja az üzlet lezárásaként.
A 2011 júniusában aláírt, mintegy 1,5 milliárd dollár értékű szerződés szerint Franciaország két Misztral típusú helikopterhordozó hajót kell építsen az orosz haditengerészetnek. Az első hajó, a Vlagyivosztok átadását 2014 november 14-re időzítették, de Franciaország kifutott az időkeretből, miután az elnök az ukrán helyzetre hivatkozva elhalasztotta az átadást. December 6-án Vlagyimir Putyin orosz államfő azt mondta, Moszkva elvárja, hogy a szerződés feltételei teljesüljenek, más opció nem lehetséges. Jurij Usakov elnöki segéd később megjegyezte, Moszkva állásfoglalása a Misztral-ügyben két lehetőség elfogadását engedi meg; a hajók leszállítását, vagy a befektetett összeg visszafizetését.
Csütörtökön a hajók átvételére és hazavezénylésére Franciaországba küldött legénység elhagyta a Saint-Nazaire kikötőt és hazatért Oroszországba.
Az Egyesült Államok régóta nyomást gyakorol a francia kormányra, aminek hatására több alkalommal is elhalasztották a hajók átadását. Az amerikai kormány utasítására Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hivatalos ajánlatot tett Párizsnak, hogy ne adják át a megrendelt hajókat az oroszoknak, ehelyett Washington venné meg azokat. Mint kiderült, a NATO éves költségvetésének kétszeresét kellene kártérítésként kifizetniük, ha nem teljesítik a megrendelést, így a NATO egyértelműen nem veszi meg a hajókat.
Franciaországnak viszont számolnia kell azzal, hogy rengeteg, jövőbéli megrendeléstől esik el, mivel ez a lépés azt mutatja, hogy a francia fél nem képes eleget tenni a szerződésben tett vállalásoknak, ha politikai nyomásgyakorlás áldozatává válik. A hajógyár szakszervezete már felhívta a figyelmet arra, hogy ez Franciaország részéről a függetlenség és önálló döntéshozatal hiányának beismerése.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/moszkva-turelmesen-megvarja-hogy-franciaorszag-enged-e-zsarolasnak

Összefoglaló Donbasszból

Donbasszban több helyen is látványoskodással “ünnepelték” tegnap estétől ma reggelig a hétvége elmúltát a szembenálló felek a frontokon. A tegnapi napközbeni úgy-ahogy csendet több helyen is heves összecsapások-elsősorban tüzérségi attakok és párbajok-váltották fel, de nem kevés helyen szerephez jutottak a kalasnyikovok is.
rtr
A teljesség igénye nélküli ma reggeli összefoglaló Donbassz legfrissebb harctéri eseményeiről.
Donyeck északi és nyugati városrészei-ha nem is tüzérségi össztüzeket-kaptak néhány latorgránátot. Haláleset vagy sebesülés szerencsére nem történt ezek miatt.
Peszkiből kiportyázó valcmanista latrokkal keveredett tűzharcba egy újonnan létesített milicistaposzt, Északnyugatra Donyecktől. A tegnap késő este hevenyészett blokkposztról nemigen lehetett információjuk a martalócoknak, mert eléggé elővigyázatlanul közelítették meg. Amint viszont a háron terepjáróból álló minikonvojuk utolsó masináját elsőként telibe kapó RPG-gránát működni kezdett, gyanújuk támadhatott. Akkor viszont már késő volt számukra. Tizenhárom latoregyed le is került gyorsan a kijevi zsoldlistáról.
A harci zajra felfigyelt Peszki latortüzérsége is, és kilőtt néhány gránátot a donyecki reptérre.
rtp
Éjjel egy óra körüli időben Gyebalcsevo tájékáról kezdte el lőni Gorlovkát a valcmanista latortüzérség. A jelelentés szerint három gorlovkai lakos meghalt a terrorbombázásban.
Sztanyica Luhanszkánál tegnap kora este tört ki újult erővel a háborúskodás. Egész éjjel tüzérségi fegyverekkel vívott csata zajlott, és tartott még a jelentés leadásának pillanatában is.
Nyikisinonál hajnalban megesett a ki tudja már hányadik latorkitörési kísérlet. Már talán a valcmanisták sem gondolják komolyan hogy sikerülhet nekik, de mindig próbálkoznak. Így mára virradóan ismét. Lehet, hogy már csak megszokásból csinálják, és hát az eredmény is a már megszokott. Fűbe harap néhány martalóc!-aztán visszahúzódnak. Most csak arról érkezett hír, hogy ismét…de latorveszteség nincs említve. Milicista sincs.
A népköztársasági hírszerzők szerint Kramatorszkban, Sztanyica Luhanszka térségében, Volnavahában és Mariupolban történtek meg olyan latorerő-összevonások, amelyek “fegyelemre méltóak”! Ezek közül is kiemelkedik a Sztanyica Luhanszka közelében összegyűjtött mintegy tízezernyi latoregyedből, mintegy 400 különböző páncélosból, kb. 100 darab vontatott lövegből és “Grad” sorozatvetőkből meg mindenféle aknavetőkből összeállított valcmanista csoportosulás.
Velük szemben nagyjából fele milicista létszám, kb. 2/3-páncélos, viszont valamivel több tüzérségi löveg és sorozatvető áll rendelkezésre! Na meg azért valamivel nagyobb harci tapasztalat, és elszántság!
Baranyivkából pedig tél ide vagy oda, egyszerűen kikergették otthonaikból a megszállók a helyi civileket. Otthonaikat lefoglalták saját elszállásolásukra a pribékek.
A fenti videon a nagymama arról panaszkodik, hogy éhhalál fenyegeti a civil lakosságot. A video készítése óta azért valamit javult a helyzet. A “Fehér Konvoj X” legújabb szállítmánya is célba ért, és Moszkvában is megszületett a döntés: Oroszország gondoskodni KÖTELES Donbassz nélkülöző népéről.


https://balrad.wordpress.com/2014/12/22/osszefoglalo-donbasszbol/

Szíria: fegyverük van bőven, élőerőben fogyatkoznak a terroristák

A szíriai hadsereg szándékosan nem szerzi vissza az ellenőrzést Dzsobar külvárosának egyes stratégiailag fontos területei felett, annak érdekében, hogy ott csapdába csalják az illegális fegyveres csoportokat.
Muhammed Thabet vezérezredes szerint két hónappal ezelőtt Dzsobar területének 90 százaléka felett visszaszerezték az ellenőrzést, de stratégiai megfontolásokból a terület mintegy 10 százalékát nem vonják ellenőrzés alá. Ezeken a területeken védekező harcmodort folytatnak, hogy az ellenséget támadásra késztessék. A vezérezredes szerint ennek célja, hogy más régiókban harcoló fegyvereseket arra késztessenek, hogy azon csoportok segítségére siessenek, melyek a hadsereg által körbevett területeken működnek. "Mivel a terroristák továbbra is uralják a terület tizedét, az ország több részéről más terrorista csoportok segítségükre sietnek, hogy megtörjék az ostromgyűrűt. Itt vagy rajtuk ütünk, vagy össztűz alá kerülnek."
Hídfő.net.ru | Szíria Dzsobar kormányerőkKormányerők Dzsobar területén
Thabet elmondása szerint a szíriai hadsereg egy négylépcsős tervet alkalmazz arra, hogy visszaszerezze az ellenőrzést Dzsobar felett. Az első szakaszban körbevették a területet és izolálták a fegyveres lázadó csoportokat. Második lépésben a hadsereg felszámolta a lázadók által kiépített földalatti alagutak hálózatát, és felszámolták a mesterlövészek pozícióit. A harmadik szakaszban fokozatosan szigorították az ellenőrzést az ostromgyűrűben, míg a negyedik és utolsó, jelenlegi szakaszban megkezdik az ellenséges erők teljes felőrlését.
A szíriai erők párhuzamosan több, egymással laza szövetségben együttműködő, esetenként egymás ellen is harcoló terrorista szervezettel állnak harcban a 2011-es, külföldről szervezett kormányellenes tüntetések óta. A legnagyobb ilyen terrorista csoport az "Iszlám Állam" nevezetű, ami Észak-Szíriában jelentős területeket vont ellenőrzés alá, és modern amerikai fegyverzettel rendelkezik.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/22/sziria-fegyveruk-van-boven-eloeroben-fogyatkoznak-terroristak

Allah Akbart kiabálva hajtott emberek közé egy “francia” autós

Allah Akbar kiáltással többször is járókelők közé hajtott egy feltehetően zavart elméjű autós vasárnap este a közép-franciaországi Dijon város központjában, tizenegy embert sebesítve meg, közülük kettőt súlyosan – közölte egy az ügy nyomozásához közel álló forrás.
A Dijonban őrizetbe vett, 40 éves autós zavart elméjűnek látszik, ezért pszichiátriai kórházi megfigyelés alá helyezték – mondta a nyomozáshoz közel álló forrás, hozzátéve, hogy a férfi homályos követelésekkel állt elő, és azt mondta, hogy tettét Palesztina gyermekeiért követte el.
Az eset egy nappal azután történt, hogy egy másik férfi ugyanezzel a kiáltással késsel támadt rendőrökre szombaton a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén, és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték.
Bernard Cazeneuve belügyminiszter az este a TF1 francia tévének nyilatkozva arról beszélt, hogy a dijoni autós támadó Joué-les-Tours-ba valósi (ahol a szombati támadás történt), áttért az iszlám hitre, és igen titokzatosnak, ugyanakkor igen zavarodottnak is tűnik. Manuel Valls francia miniszterelnök, ahogy szombaton, úgy vasárnap is rögtön reagált a történtekre, a Twitteren biztosítva együttérzéséről a dijoni gázolások sebesültjeit.
A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege szerint a joué-les-tours-i merénylet a Szíriában és Irakban harcoló Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport rendfenntartó erőket célzó támadásaira emlékeztet. A szombati támadás országszerte hatalmas visszhangot váltott ki, miután az Iszlám Állam többször is felszólította híveit arra, hogy hajtsanak végre “hitetlenek” elleni támadásokat Franciaországban.
A merénylő délután hatolt be az egyik joué-les-tours-i rendőrösre, az ügyeletes rendőrt az arcán késsel megsebesítette, majd két másik rendőrre támadt, azok a szolgálati fegyverükkel lelőtték. A megtámadott rendőrök súlyosan megsérültek, de nincsenek életveszélyben.
Az 1994-ben Burundiban született támadó – akinek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel – attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a rendőrőrsre, az utolsó leheletéig azt kiabálta, hogy Allah Akbar (Isten a legnagyobb). A titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt a támadót, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába.
(MTI)

A sertéshúsfogyasztásban csak a december hozott kiugrást. A baromfi fogy.

A lakossági sertéshúsfogyasztásban az utóbbi időkben rendre csak a december hozott kiugrást, az ünnepi hónapban fejenként 2,5 kiló sertéshús fogy el, szemben az átlagos hónapokban kimutatott nagyjából két kilóval – írja hétfői számában a Világgazdaság.

A lap írása szerint az elmúlt húsz évben a magyar lakosság sertéshúsfogyasztása 32 százalékkal esett vissza, és mára nem éri el a napi 10 dekát sem.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a lapnak elmondta, hogy az elmúlt évtizedekben a baromfihúsokat jól menedzselték, a hazai kereslet is ebbe az irányba tolódott el.
(MTI)

Míg tavaly mindössze egy épületet, az egyébként már évek óta átadásra készen álló Bálnát sikerült megnyitni, az idei év bővelkedett gigantikus látványberuházásokban.

A 2014-ben esedékes három választás miatt már az év elején sejthettük, hogy igazi átadásdömpingre számíthatunk, de így decemberben kijelenthetjük, hogy megnyitók, szalagátvágások és avatások soha nem látott cunamija öntötte el az országot az idén. Ráadásul nem elég, hogy tucatnyi beruházás fejeződött be (némelyik többször is), új ötletek is napvilágot láttak, így biztosak lehetünk benne, hogy ha a következő évek nem is, 2018 biztosan átadások tömegével kecsegtet majd.
Konferencia központ a Dunánál
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Június közepén adtak hangot annak a kormányzati szándéknak, hogy négy éven belül – a következő választásokig – megépülhet Budapesten egy 4-5 ezer fő befogadására alkalmas új kongresszusi központ. A magyar állam 2014 elején vásárolta meg a Trigranit cégcsoporttól a Millenniumi Városrészben, a Művészetek Palotája mellett található közel 13 ezer négyzetméteres területet, ahol a konferenciaközpont megépül. A központban helyet kap egy olyan nagyterem, melynek a befogadása kongresszusi célra 4-5000, míg kulturális célra 3-4000 fő. A két nagy szekcióterem befogadóképessége egyenként 1200-1500 fő. Ezen felül lesz az épületben több kisebb szekcióterem, amelyek befogadóképessége 50-200 fő, úgy hogy összesen 2000 ember férjen be ezekbe. A kiállítási tér alapterülete 6-8000 négyzetméter lesz, a mélygarázsban pedig 450 autónak kell helyet biztosítani.
A Budai Vár átalakítása
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Novemberben kezdte meg munkáját a Budai Vár átfogó rekonstrukciójával foglalkozó Nemzeti Hauszmann Bizottság. A tervek szerint, amit lehet, helyre fognak állítani, de új funkciókkal is megtöltenék a Várnegyedet a gigaberuházás keretében. A jövőben a Miniszterelnökségnek otthont adó Karmelita kolostor felújítása már megindult, 2015-ben elkezdődik a Táncsics börtön udvarán álló Erdélyi-bástya régészeti feltárása, és a tervek szerint a palota rekonstrukciójánál nemcsak a tervpályázatokat írják ki bizonyos elemekre, hanem a munka is megkezdődne ott, ahol ez lehetséges. A kormány fontolóra vette például, hogy a nyugati oldalon épülő, 300 férőhelyes mélygarázs fölé eredeti formájában visszaépíttesse a lovarda egykor ott állt, Hauszmann által tervezett épületét. A tervek szerint az Országos Széchényi Könyvtárnak mennie kel a Király Palotából, de a következő tíz évben a Köztársasági Elnöki Hivatal nem költözik a palotaépületbe. Kevés konkrétum ismert jelenleg, egyelőre az sem dőlt el, hogy a rekonstrukció egy, vagy két évtizedig tartson-e, de abban biztosak lehetünk, hogy látványos átadások zárják majd az eges fázisokat. A jövő évi költségvetésben 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Nemzeti Hauszmann Terv elindítására, bár a vár teljes felújítása 200 milliárd forintba is kerülhet.
Múzeumi negyed
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot

A Liget Budapest projekt a Városliget komplex fejlesztését és megújítását célozza, mely évtizedeken át a főváros egyik elsőszámú kulturális és szabadidős negyede volt, a II. világháború óta azonban fejlesztések helyett inkább csak pusztulást látott. A projekt keretében öt új múzeum (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, FotóMúzeum Budapest, Magyar Építészeti Múzeum, Új Nemzeti Galéria-Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum) kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a ligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. Ezen kívül számtalan környező létesítmény (pl. Állatkert, Közlekedési Múzeum, Cirkusz), valamint a térség közlekedése is megújul a fejlesztés során, mely faültetés mellett fakivágással is járna. A tervek szerint a zöldfelület összességében nem csökkenne, hanem nőne, a jelenlegi 60%-ról 65%-ra. A jelenlegi állás szerint az építkezés 2016-ban indulhat és 2018-ban fejeződhet be. (Egy kormányrendelet értelmében márciusra, a választások előttre kész kell lennie az épületeknek.) A beruházás teljes költségét 150-170 milliárd forintra becsülik, melyet a kormányzati akarat egyedi döntések alapján biztosít majd.
Puskás Ferenc Stadion
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
A Népstadion névre keresztelt épületet 1953-ban adták át, a tervezett 100 000 helyett hivatalosan 78 000 fős lelátóval. 2002-ben nevezték át Puskás Ferenc Stadionnak. 2011-ben a kormány elfogadta a stadion újjáépítésének koncepcióját, mely szerint 2016-ra új stadion épült volna. Az akkori tervek szerint a Puskás Ferenc Stadiont teljesen lebontották volna, csak néhány építészeti motívumot őriztek volna meg az eredeti létesítményből.
A Nemzeti Sportközpontok (NSK) szerint olyan létesítmény jön majd létre, “amilyen nincs a világon”, hiszen a régiben épül meg az új stadion, a két szerkezet közötti tereket is hasznosítva. A komplexum közepén álló futballstadion mintegy kétszázezer négyzetméter alapterületű lesz, a legmodernebb pályatechnikával és lelátórendszerrel, 68 ezer néző foglalhat helyet benne, de koncertek esetén a létesítmény akár 80 ezres közönséget is fogadhat. A régi és az új szerkezet közötti térbe illesztik a további húsz sportágat kiszolgáló funkciókat, egy száznyolcvan ágyas szállodát, irodákat és diagnosztikai központot. A tetőn egy hatsávos panoráma-futópálya kap helyet, amely az utánpótlás- és szabadidősportot is kiszolgálja majd. Amit lehet, megtartanak a régi épületből, például a lépcsőpilonokat vagy a toronyépületet, ahová a sportmúzeum költözik. A kiegészítő funkciókat akkor is lehet majd használni, amikor az létesítményben éppen focimeccs vagy teltházas koncert zajlik.
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
A stadion kiviteli tervei 2014 végére készülnek el, ezek alapján kiírják a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárást várhatóan jövő májusra, amikor fizikailag is elkezdődhet a létesítmény bontása. A beruházás 2018 elejére készülhet el és akár a Budapest által megpályázni kívánt 2024-es olimpia helyszínéül is szolgálhat – más gigaberuházások eredményével közösen. A stadionnál 3-4000 euró/szék költséggel terveznek, így 90-100 milliárd forint lesz a teljes beruházás költségvetése. Ebből a stadion 60-80 milliárd, a kiegészítő részek 10-20 milliárd forintba kerülnek majd; a teljes összeget a magyar költségvetés fedezi.
Nagyerdei Stadion
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
A debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukcióját 2012 júliusában nyilvánította nemzetgazdaságiszempontból kiemelt jelentőségű állami beruházássá a kormány és 12,5 milliárd forintot biztosított a központi költségvetésből. A stadion befogadóképessége 20 340 fő, de a május 1-jei megnyitóra 160 pótszéket is betettek, így 20 500-an vehettek részt az avatóünnepségen. A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. a Nagyerdőben egyszerre soha nem látott tömeg utaztatására úgy készült fel, hogy az 1-es villamos vonalán meghosszabbították a megállóhelyeket, így már az új CAF villamosok is közlekedhetnek a stadionhoz vezető útvonalon.
Groupama Aréna
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Azt FTC új stadionja rekordnak számító 14 hónap alatt épül fel, a 2013 elején kezdődött építési munkálatok május 30-án fejeződhetnek be. Májusban készült el a főpolgármestert is döbbenetre késztető, biztosítótársaságról elnevezett aréna, mely augusztus 10-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A bajnoki és kupameccseken 23 800, a válogatott nemzetközi összecsapásain pedig 22 000 drukker befogadására alkalmas. A beruházás közel 40%-a már az építkezés alatt, illetve az azt követő egy éven belül visszafolyik a költségvetésbe adók és járulékok formájában, így nem meglepő, hogy nem spóroltak a különleges megoldásokkal. Az új stadionban egyedi wifi-rendszert építettek ki, a gyepszőnyeg alapját angol szakemberek bevonásával keverték ki, a balatoni Ábrahámhegyről szállított homok és a speciálisan a fővárosi időjárás elemzése alapján kiválasztott műanyag szálak hozzáadásával, hogy tartósabb legyen. A gyepszőnyeget számítógépes rendszer is figyeli majd, amely ha észleli, hogy a fűnek vízre vagy fényre van szüksége, automatikusan bekapcsolja az öntöző-, illetve a világító rendszert. A környezetbarát, számos technológiai innovációt rejtő (pl. a híressé vált vénaszkenner) épület multifunkciós létesítményként üzemel, évi 100-150 egyéb eseménynek ad otthont.
Pancho Aréna
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
A miniszterelnök gyermekkorának helyéül szolgáló, 1800 fős faluban felépült, közel 4 000 fő befogadására képes Panco Arénát április 21-én adták át a hazai és a nemzetközi sajtó kiemelt figyelmének kíséretében. A két év alatt, mintegy 3,8 milliárd forintból épített stadion a TAO-pályázati pénzek elosztásának köszönhetően valósult meg. (A kormány 2011-es döntése értelmében a nyereséges vállalatok társasági adójuk terhére finanszírozhatják ötféle sportág szervezeteit, igaz nem ők döntenek arról, hogy hol használják fel a pénzeket.) Az építés során 2400 köbméter ragasztott fát és ugyanennyi hagyományos faácsolatot, illetve 24 ezer köbméter betont használtak fel. A pálya 16 ezer négyzetméteren helyezkedik el, a tetőszerkezet teljes felülete 13 ezer négyzetméter.
4-es metró
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Március 28-án került átadásra Budapest negyedik metróvonala: az elmúlt évtizedek egyik legköltségesebb, legellentmondásosabb, legnagyobb botrányt kavaró és sokak szerint leghaszontalanabb beruházása. Az új vonal sorsa – ahogyan az már az ilyen hatalmas léptékű beruházásoknál lenni szokott – szerfelett hányattatott volt: finanszírozási kanossza, politikai csatározások, közfelháborodás és ellentmondásos szakmai értékelések kísérték hosszú útját. A 4-es metró a felszíni munkái 2006-ban indultak meg, majd 2007-ben az alagutak kivitelezésének is nekiláttak. Az új vonal építésével párhuzamosan – elsősorban a felszíni megállók kialakításához kapcsolódóan – számos közterület-felújítás is megvalósult. Érdemes megemlíteni, hogy a 4-es metró megállóinak kialakítására és designjára rendkívüli figyelmet fordítottak a tervezők. Két állomás, a Szent Gellért téri és a Fővám téri az architizer.com építészeti portál versenyét is megnyerte.
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Az új metróvonal a három budapesti nehézmetró közül a legrövidebb, valamint a legkevesebb megállóval, a legrövidebb peronnal és a legrövidebb szerelvényekkel rendelkező. A hivatalos menetrend alapján egyben a leglassabb is, legalábbis ez jön ki, ha elosztjuk a vonalhosszt a menetidővel. Ennek oka feltehetően a sűrű megállókiosztás, ami miatt sok kritika érte a 4-es metrót, ami 452 milliárd forintból készült el, 332 milliárddal többért, mint ahogy 1996-ban a megvalósíthatósági tanulmány becsülték.
Kossuth Lajos tér
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Március 15-ére készült el (többé-kevésbé) a “nemzet főtere”, a Kossuth Lajos tér rekonstrukciója, a Steindl Imre Program (SIP) keretében. A program hivatalos leírása szerint nagyvonalú, egységes kialakítású tér jött létre, amely az egykori tervező, Steindl Imre eredeti elgondolását jeleníti meg a 21. század térépítészeti eszközeivel. A több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelület mintegy felét borítja gyepszőnyeg, és bár ez sokaknak nem úgy tűnt az átadás után, nőtt a parkosított felület. Az 55 ezer négyzetméternyi új térkőburkolat egyes részein nyáron párásító berendezések hűsítik a levegőt, a tér közepén pedig helyet kapott az új Országzászló: egy 33 méter magas, tűhegyes árboc, amelyen egy 28 négyzetméteres zászló lobog.
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
A téren – az átépült 2-es villamos kivételével – teljes mértékben megszűnt az átmenő forgalom, így a gyalogosok és a kerékpárosok vehették birtokba a teret. Megszűnt a felszíni parkolás: az országgyűlés tagjai már a tér északi részén a háromszintes mélygarázst vehetik igénybe. Ennek legfelső szintjén az átadás után megnyílt a látogatóközpont is, az Országházat évente megtekintő több mint félmillió turista kiszolgálására. Megszűnt és újra telepített zöldterületek, különféle térkövezés, befejezetlen emlékművek és szobrok vagy épp betonba ültetett fák ide vagy oda, a megújult Kossuth Lajos tér városképi szempontból hatalmas fejlődést jelent a korábbi állapothoz képest, ráadásul az előzetes félelmekkel ellentétben tüntetések megtartására is alkalmas.
Várkert Bazár
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
A 2014-es év legfeltűnőbb módon választásra időzített átadása egyértelműen a Várkert Bazár április 3-i megnyitása volt. Budapest új turistalátványossága aztán mindössze három nappal később, az országgyűlési választások urnazárása után, bezárt, hogy augusztus végére teljes egészében elkészüljön. A főváros szégyenfoltjaként emlegetett, évtizedeken keresztül pusztulásra ítélt Várkert Bazár felújítása 2013-ban kezdődött meg és 9 milliárd forintba került. A rekonstrukció a Budai Vár – listánkon a 9. helyet elfoglaló – nagyszabású átalakításának nulladik ütemeként is értelmezhető.
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Április 3-ára, az átadóra csak az első ütem készült el, mely az Ybl által tervezett részek felújítását tartalmazta. A kert, a szökőkutak, a multifunkciós rendezvényterem, valamint a kapcsolódó közlekedésfejlesztések (új kikötő, mélygarázs és villamosmegálló) és a környék rendezése csak a második ütemben, augusztus 29-én készült el. Az egyébként, hogy a Várkert Bazár négy nap nyitvatartás után bezár további építkezések miatt, sehol nem került meghirdetésre az áprilisi megnyitó kapcsán, csak a helyszínen lehetett értesülni róla.
Káprázatos luxusberuházások árasztják el az országot
Az épületben összesen 2500 négyzetméternyi kiállítótér fogadja a látogatókat és egy 900 négyzetméteres rendezvényterem is helyet kapott. Az Ybl tervei alapján épült komplexumból 8988 négyzetméternyi épületrészt újítottak fel, a mélygarázzsal együtt pedig 17 722 négyzetméternyi új területet építenek hozzá. Továbbá 8734 négyzetméter nagyságú kertet és udvart is kialakítottak, amely a várakozások szerint 250 ezer látogatót vonzhat évente.
(portfolio)