Vlagyimir Putyin december 20-án, szombaton felszólította az orosz titkosszolgálatokat, hogy javítsák munkájukat, hogy meg tudjanak birkózni a modern kor kihívásaival és veszélyeivel az ukrán válság miatt a Nyugattal fennálló szembenállás fényében.
Az orosz államfő - aki egykor a szovjet titkosszolgálat, a KGB ügynöke volt - elvárásait abban a levelében fogalmazta meg, amelyet a titkosszolgálatok veteránjaihoz és aktív ügynökeihez címzett a biztonsági szolgálatok napja alkalmából. „Hangsúlyozom, hogy a modern kihívások, veszélyek és az új destabilizáló tényezők megjelenése megköveteli a belső szakszolgálatok egész rendszere hatékonyságának növelését” - fogalmazott Putyin a Kreml által közzétett levelében. Az orosz elnök a titkosszolgálatok kulcsfontosságú feladatainak nevezte a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelmet és „a harcot a külföldi szakszolgálatok minden olyan kísérlete ellen, amelyek Oroszországra, politikai és gazdasági érdekeire akar csapást mérni”.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió széles körű gazdasági szankciókat rendelt el és beutazási tilalmat vezetett be orosz állampolgárok és vállalatok ellen Moszkvának a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott szerepe és a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása miatt. A büntetőintézkedések és az ország egyik fő exportcikkének számító kőolaj csökkenő ára hatására az orosz gazdaság jövőre várhatóan a kalkulált természetes recessziós folyamatok zónájába esik.
Hírfigyelő Szolgálat