2015. november 13., péntek

Kezdődik, kezdődik… a tolerancia jegyében… Terrortámadás Párizsban!!!

Különböző hírforrások szerint már több, mint 20 áldozata van a párizsi merényletnek, ahol legalább 3 helyszínen robbantások és lövöldözések történtek…
A színpadon látott fegyver előbb-utóbb elsül.. így az éles fegyvernél ezerszer veszélyesebb áradat mára látható, nem  békés menekülés visszafogott tömege, hanem egy agresszív háború hadserege… és ez csak a kezdet.
Gondolom, kétség nem fér hozzá, kik követték el a merényletet…
https://www.rt.com/news/321883-shooting-paris-dead-masked/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome
Frissítés 23 30:
Legalább 60 embert ejtettek túszul egy koncertteremben Párizsban, állítja a helyi média hivatkozva a rendőrségre. A túszejtés  közepette káosz és robbanás, megöltek legalább 26 embert a francia fővárosban.
A pontos száma, akik túszul ejtették a Bataclan koncertterem továbbra is ismeretlen. A média arról számolt be különböző számok, kezdve 60-100 fő.
Frissítés 22 50: a Louvre-nél is támadás történt, és más helyszíneken is baj van, mi lesz itt reggelig…

http://www.balrad.com/2015/11/13/kezdodik-kezdodik-a-tolerancia-jegyeben-terrortamadas-parizsban/


Hollande nyilatkozata

PÁRIZS LÁNGOKBAN – A VILÁGHÁLÓN ÜNNEPELNEK AZ ISZLÁM TERRORISTÁK


A szélsőséges internetes fórumok figyelésére szakosodott SITE Intelligence Group szerint a dzsihadista csoportok a közösségi portálokon, elsősorban a Twitter üzenőportálon ünnepelték a Párizsban elkövetett terrormerényleteket.
cis
A bejegyzések szerint az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet áll a vérengzés mögött.
obc
A bejegyzéseket „Párizs lángokban“, valamint „A Kalifátus lecsap Franciaországra” arab nyelvű hashtagekkel látták el. A SITE szerint a dzsihadista csoportokhoz köthető közösségi fórumokon fotók is megjelentek a terrortámadásokról. Egy online hírcsatorna, amely az Iszlám Állammal rokonszenvez, a Szíriában végrehajtott francia légitámadásokat rója fel Párizsnak, megjegyezve, hogy „ma (Franciaország) is megízlelhette ugyanezt“.

http://www.balrad.com/2015/11/14/parizs-langokban-a-vilaghalon-unnepelnek-az-iszlam-terroristak/




Pá­ri­zsi fő­ügyész: va­la­mennyi tá­madó ha­lott!

A belbiztonsági, a terrorellenes és a bűnügyi hatóságok is vizsgálatot indítottak a párizsi terrortámadások ügyében – jelentette be a francia fővá­os főügyésze, Francois Molins ma hajnalban.
Leszögezte, hogy csak a vizsgálatok végén derül ki pontosan, mi is történt a támadások helyszínén.
Megerősítette, hogy a merénylők hat helyen csaptak le: a nemzeti stadionban, ahol éppen a francia-német válogatott labdarúgó-mérkőzés zajlott, a Bataclan rendezvényteremben, ahol rockkoncertet tartottak, továbbá a Voltaire körúton, a Charonne körúton, az Alibert utcában és a Fontaine au Roi utcában éttermek vagy bárok szomszédságában.
A legbrutálisabb támadást a Bataclanban hajtották végre, ahol túszejtés és túszszabadító akció is volt. Ott korábbi beszámolók szerint a halálos áldozatok száma meghaladja a százat. Molins közlése szerint a Charonne körúton 18, az Alibert utcában 14, a Fontaine au Roi utcában 5, a Voltaire körúton egy halálos áldozatról tudnak.
pá
A megölt vagy önmagát felrobbantó terroristák számáról még szombat hajnalban is ellentmondásos jelentésekérkeztek. A Le Figaro című lap például hivatalos rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a koncertteremben három támadó robbantotta fel magát. Korábbi közlések szerint a stadionnál is saját magát repítette a levegőbe egy merénylő. Molins azt mondta, hogy az éjfél utáni adatok szerint öt terroristát öltek meg.
Michel Cadot párizsi rendőrfőnök hajnalban azt jelentette be, hogy valamennyi támadó halott, de még nyomoznak esetleges cinkosok és segítők után.
(ripost)

A CIA adhatott fegyvereket az utasszállító repülőgép lelövésére?

Egy francia napilap szerint a CIA nyomást gyakorolt Törökországra és Szaúd-Arábiára, hogy szíriai lázadó csoportoknak adjanak olyan fegyvereket, melyek alkalmasak repülőgépek lelövésére, beleértve a magasan haladó utasszállító gépeket is.
A Boulevard Voltaire publicisztikája rámutat, hogy a CIA korábban is fegyverzett Szíriában az Aszad-rendszer ellen harcoló alakulatokat, és egyes csoportjaik amerikai közbenjárásra a térségi országoktól kaptak olyan mobil légvédelmi fegyvereket, melyek alkalmasak egy tíz kilométer magasan repülő utasszállító gép lelövésére. A Boulevard Voltaire publicistája hangsúlyozza, hogy az orosz légitársaság által üzemeltetett Airbus A321 katasztrófája “kellemetlen helyzetbe” hozza az Egyesült Államokat, mert éppen a CIA közbenjárására juthattak modern légvédelmi fegyverekhez a terroristák.
“Csodálkozom, hogyan tud John Kerry ma is egyenesen Szergej Lavrov szemébe nézni a szíriai béketárgyalásokon.”
A Hildegard von Hessen am Rhein által jegyzett publicisztika emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok bizonyos “mérsékelt” fegyveres csoportokat mobil légvédelmi fegyverekkel látott el, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot az államhatalommal. A gyakorlatban pedig semmi garancia nincs arra, hogy azok nem kerültek az ISIL kezébe. Ha az orosz A321 tragédiája nem is a terrorista csoport számlájára írható, a továbbiakban bármikor megtörténhet, hogy az amerikaiak által kormányellenes csoportoknak adott fegyverek radikális dzsihádisták kezére jutnak.
Dokumentált esetek vannak arra vonatkozóan, hogy a “mérsékelt” csoportoknak adott amerikai fegyvereket később az ISIL és az al-Nuszra Front használta; a CIA TOW tankelhárító rakétákat és Toyota dzsipeket is a terroristák kezére játszott. “Ha az A321 esetében nem is nyer bizonyítást, hogy a terroristák lőtték le, az ISIL elleni légicsapásokat végrehajtó orosz gépeket fenyegethetik a CIA által adott fegyverek. Függetlenül attól, hogy katonai vagy civil járat, minden olyan gép, ami a mobil légvédelmi fegyverrel rendelkező terrorista csoport hatótávjába jut, potenciális célpont.”
Október 31-én egy orosz légiközlekedési vállalat utasszállító repülőgépe zuhant le a Sínai-félszigeten, és a fedélzeten tartózkodó 224 személy életét vesztette. A katasztrófa a szovjet és orosz légiközlekedés történetének legnagyobb tragédiája, melynek körülményeit továbbra is vizsgálják.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-cia-adhatott-fegyvereket-az-utasszallito-repulogep-lelovesere/

Nemsokára valaki hozzáférhet a hatalmas recski arany- és rézvagyonhoz

Nagyon sürgős lett az államnak kiválasztani tanácsadót a világ tizedik legnagyobb rézérckészletét és úgy 50 tonna aranyat rejtő recski bányák újrahasznosításához. Három munkanap alatt vajon ki tud minden papírt, igazolást előteremteni? Ez is a november 1-jén hatályba lépett szigorúbb közbeszerzési törvény előtti kiírás, mi más?
Villámtenderrel keres tanácsadót a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a recski réz- és aranybányák újrahasznosításához. A világ tizedik legnagyobb rézérckészletéről kellene eldönteni, hogy milyen feltételekkel és mennyiért adja koncesszióba a magyar állam a két bányatelket.
Három munkanap
Ugyan a kormány már 2013 decemberében határozott arról, hogy készüljön új ásványi vagyon-értékelés és megvalósíthatósági tanulmány a recski bányatelkekről, eddig ilyen nem készült. Legalábbis az állami vagyonkezelő most nagy hirtelen, úgynevezett gyorsított meghívásos eljárással keresi a megfelelő szakértőt a feladatra. November 4-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben a felhívás, a jelentkezési határidő november 9. volt. Vagyis a vagyonkezelő mindössze három munkanapot hagyott a versenyzőknek, ennyi idő alatt kellett összeszedni az alkalmasságot igazoló dokumentumokat, így például 6 speciális tudású szakértő szignált szakmai életrajzát a végzettséget igazoló oklevelek kíséretében, vagy a referenciaigazolásokat. A rendkívül rövid határidő alapján csak a tenderre már jó előre rákészült versenyzők voltak képes beadni a dokumentumokat. (Természetesen ez is az új közbeszerzési törvényt beelőző kiírás volt, ahogy a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. 5-5 milliárd forintos tanácsadói tendere, amelyekről itt és itt írtunk.) Magának sem hagyott sok időt az MNV: a hétfőn beadott jelentkezéseket még ezen a héten kiértékeli, jövő hétfőn pedig a kiválasztottaknak el is küldi az ajánlati felhívást.
recsk
A sietséget elég egyszerűen magyarázza az MNV: „a két bánya 2016. évre előirányzott hasznosításának vagyonpolitikai előfeltétele a feladat ellátása. Melyre soron kívül kell sort keríteni a 2016. évi hasznosítás sikere érdekében. Erre csak ezen eljárásfajta alkalmazásával kerülhet sikeresen sor.” Vagyis jövőre akarják értékesíteni a koncessziós jogot, és ehhez vagyonértékelésre van szükség. A nyertesnek el kell készítenie a két bánya ásványvagyon értékelését, és javaslatot várnak tőle a koncessziós díjra is. Meg kell vizsgálnia a vízzel elárasztott bányák újranyitásának lehetőségét jogi, gazdasági, műszaki, társadalmi és környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve.
2000+300 milliárd forint
A vagyonkezelő 20 évvel ezelőtt készíttetett tanulmány úgy találta, hogy a 159 millió tonnás leletből 36 millió tonna termelhető ki gazdaságosan. Az utolsó, 2008-as bányaprivatizációs próbálkozás idején a kinyerhető rezet – az akkori, 8300 dollár tonnánkénti világpiaci rézár mellett – 7 milliárd dollárra becsülték. Ez mai árfolyamon elképesztően nagy összeget, úgy 2000 milliárd forintot takar.
recsk
A Recsk melletti Lahóca-hegyi bánya aranyat is rejt, az ausztrál Rhodes Mining cég becslése 34,6 millió tonna, tonnánként 1,47 gramm aranyat tartalmazó ércvagyonról szólt. Ez közel 51 tonna arany. Értéke – 14 karátos aranyárral számolva – úgy 305 milliárd forint, de 18 karátos aranynál már közel 400 milliárd forinttal lehet kalkulálni.
(HVG)

A schengeni egyezmény felszámolásával akarják szétosztani a bevándorlókat Európában

Lettország belügyminisztere szerint a schengeni övezet fennmaradása szempontjából döntő tényező lesz, hogy az év végére sikerül-e minimálisra csökkenteni a bevándorlók számát, vagy a nem-európai állampolgárok milliói továbbra is korlátozás nélkül mozoghatnak a tagállamok területén.
Rihards Kozlovskis kijelentette; országa a továbbiakban nem támogatja a schengeni egyezmény fenntartását, ha az nem csak az egyezményhez csatlakozó európai országok állampolgárai számára teszi lehetővé a szabad mozgást Európa országai közt, hanem számos afrikai és közel-keleti ország állampolgárai számára is.
Kozlovskis kijelentette, hogy a migrációs válság az Európai Unió eddig elért legnagyobb eredményét – a “személyek szabad áramlását” – semmisíti meg, mert az Európába özönlő milliók személyazonosságát – külső határellenőrzés híján – az unió belső területein elhelyezkedő tagállamoknak is ellenőriznie kell – amit csak a határon tudnak megtenni. A migránsok millióinak Európán át történő vándorlása ahhoz vezet, hogy Európa a határellenőrzés vonatkozásában visszatér az Európai Unió előtti állapotokhoz; a személyazonosságot újra az országok közti határokon fogják ellenőrizni.
A miniszterelnök, Laimdota Straujuma eközben arról számolt be, hogy 2016 januárjában megkezdik a Brüsszel kvótarendszere által Lettországnak leosztott migránscsoportok elhelyezését. Ezen a ponton egyértelművé válik, hogy valójában nem csak a tagállamoknak, de az Európai Uniónak is szüksége van arra, hogy a tagállamok kerítésekkel vegyék körbe magukat. Kerítés nélkül ugyanis nem lehetséges a tagállamoknak kiosztott migránsok adott országban tartása. A schengeni övezet által biztosított szabad mozgás lehetővé teszi a bevándorlók számára, hogy az unió bármely pontjáról akár egy napon belül ismét Németországba utazzanak – ez a lehetőség azonban megszűnik, amint a tagállamok a schengeni övezet belső határait is elkezdik lekeríteni.


http://www.hidfo.ru/2015/11/a-schengeni-egyezmeny-felszamolasaval-akarjak-szetosztani-a-bevandorlokat-europaban/

Szíriában annak rendje-módja szerint zajlik a módszeres féregtelenítés.

Az orosz légierő brutális csapást hajtott végre a Deir ez-Zor melletti sátánista bevételforrás ellen. Az amerikai fegyverekkel védett olajfeldolgozót tegnap lerendezte egy orosz harci gép.
fin
Az ISIS által eddig birtokolt létesítményt-állítólag-korábban már megpróbálták az amerikaiak is meg a franciák is lebombázni, de nem jártak sikerrel.
fin
A pokolfajzatok számára extrabevételt biztosító olajfeldolgozó kiiktatása könnyen pénzszűkét jelenthet a hóhérbanda konyháján.
Kuweyrisnél a szír kormánycsapatok a martalóctetemek között felfedezték “Kokicsi” maradványait. Néhány-még élő-bandita megerősítette, hogy a tetemmaradványok (melynek az ábrázata szerencsére ép volt) a Mohammad Hamdush születési nevet viselt dzsihadista hóhér alkatrészei.
kok
Ez a “Kokicsi” művésznevű szadista és vérszomjas dzsihadista martalóc előszeretettel fejezett le foglyokat. A napi csúcsa tizenegy lefejezés volt, amit Aleppoban állított fel. Ezt a teljesítményét mindenképpen szerette volna megdönteni!
Homsznál ma reggelre szépen kialakult egy “katlanocska”-amibe a kormányerők a földről, az orosz légierő pedig a levegőből terelgette be a “Dzshebhat en Nusra” martalócait. Akik csak ma reggel jöttek rá, hogy innen bizony nincs kiút!
Palmüránál taktikai hadviseléskezdődött. A városba beszorított ISIS féreghorda a Jóistennek sem akar kitörést megkísérelni, ám sem a kormányerők, sem pedig az orosz légierő nem mer az UNESCO- által világörökséggé nyilvánított ősi romvárosra támadni.
müra
Palmüránál patthelyzet alakult ki. Megfigyelők szerint azonban ez az idegek harca. Addig fog ez így tartani, amígy a dzsihadisták elvesztik az önuralmukat. Üzenetet mindenesetre kaotak: “úgy próbálkozzanak meg a rombolással, hogy az lesz életük ütolsó cselekménye!”
Irakban is kezd rosszul állni a dzsihadista féreghorda szénája
Kurd milicisták elfoglaltak Irakban egy stratégiai jelentőségű útszakaszt, amivel elvágták az ISIS egy fontos utánpótlási vonalát. A minap pontosan egy erről az útról szóló videoban számoltunk be, ahol amerikai helikopterek fedezték a hóhérbanda konvojainak vonulását Irakból Szíriába.

http://www.balrad.com/2015/11/13/sziria-7/

Donbassz

ágyúk
Tegnap kora este nagyon “feléledt” Donbassz középső frontszakasza.
Gorlovka-Zajcevo térségében a valcmanisták tankokkal és egyéb páncélozott járművekkel fedezett rohamokkal próbálkoztak áttörni a DNR védelmi vonalát. Közben persze az aknavetőik is bőszen munkálkodtak. A népköztársaságiak CSAK a támadások visszaverésére korlátozzák tevékenységüket. Ezt viszont sikerrel.
Gorlovka “Hmelnyickij” kerületét BM-21-es sorozatvetőkkel lőtte mára virradóan a kijevi latortüzérség.
A “Butovszkaja” bányaüzem területét egész éjszaka ágyúzták a valcmanisták.
Hajnalig tartottak a csatározások Szpartak, a donyecki reptér, Peszki, Sztaromihajlovka, Marjinyka, Alekszandrovka és Jaszinovataja környékén.
Volnovaha környékén a martalóchad mindenféle közúti közlekedést blokkol tegnap késő délután óta. Viszont nagy a jövés-menés az utokon. A latorhad konvojai mozognak.
Némileg meglepő módon viszont mintha Mariupolt kezdenék elhagyni Kijev ordashordái. Jelentések szerint egyre kevesebb a kikötővárosban és közvetlen környékén a latorerő.
Némileg visszafogott harci hevületéből a valcmanista bűnbanda az LNR frontszakaszon. A “Bahmutka”-kaland tegnap egészen balul ütött ki számukra.
Kijevben tegnap már Nyalókakirály külügyére-Klimkin-is a minszki paktum összeomlásának lehetőségéről elmélkedett. Szerinte Minszk-2.0 csakis akkor működhet, ha Kijev szabad kezet kap Donbasszban! Megítélésünk szerint erre valóban csekélyke az esélye a kijevi trónnak!
Nem tegnapi történés Maradék-Ukrajnában, de a hét érdekessége: Jaros Hiéna szép csendben bejelentette “kivonulását” a “Jobb Szektor” bűnbandából.
jar
A jelek szerint “vette a lapot”, miszerint Kijevben a “szalonképesség” megteremtésén munkálkodnak, és a képbe a “Jobb Szektor” már nem fér bele. Amely lehet uhyan jól szervezett, meg jól felszerelt, de “balesetek” érhetik. Olyanok, mint aminek áldozatul esett “Bélij Szasa” is!-Jaros cimborája. Bár ez még tavaly történt, de azóta a hordát több-megmagyarázhatatlan-közúti meg egyéb baleset ritkítja!

http://www.balrad.com/2015/11/13/donbassz-91/

“…nem nosztalgia kérdése, de akkor…”

Tisztelt Munkahelyi Terror! Olyan gondban vagyok a munkahelyemen, ami nem csak engem érint, hanem szinte az összes munkatársamat is. Multi, kereskedelmi cégnél vagyunk alkalmazásban, a körülményeink pedig, amik közt dolgozunk, minimum elfogadhatatlanok. Kezdve azzal, hogy közeledik a tél és a hideg időszak, mi pedig ennek ellenére egy teljesen fűtetlen öltözőben vagyunk kénytelenek minden nap átöltözni. És ez nem új dolog itt a cégnél, évek óta mindig ez van. De ez csak egyetlen probléma a sok közül.
Nyilván minden embernek vannak szükségletei és 8, olykor pedig 12 órában azért csak rájön az emberre a pisilés, vagy más, ilyenkor külön be kell ezt jelenteni és engedélyt kell rá kérni, ami finoman szólva is eléggé megalázó tud lenni, főleg, ha ez mások előtt történik.Logikus lenne, ha a pihenő időnkben tudnánk ezeket is lerendezni, valamint enni és kicsit kipihenni magunkat, de sajnos legtöbbször még csak 5 percre sem állhatunk le, máris jön a főnökünk és ránk szól, hogy valahol szükség van a munkánkra. Persze nem lehet ilyenkor mondani, hogy hát épp akkor ültünk le enni, vagy inni, esetleg szusszanni egyet, mert egyáltalán nem érdekli. A lényeg, ha valahol kellünk, akkor menni kell.
A beosztásainkat soha sem kapjuk meg időben, már többször előfordult, hogy 2 nappal a következő hét előtt még senki sem tudta, mikor fog majd dolgozni. Így tervezni sem lehetséges, vagy ügyet intézni, és mivel ugye váltott műszakról beszélünk, már másfél hónapja nem tudok eljutni egy fogorvoshoz, mindig le kell mondanom az időpontomat, mert képtelenek még ennyiben is rugalmasnak lenni, hogy ha előre szólok, legalább úgy osszanak be, hogy oda tudjak menni.
eles
A fizetést ugyan mindig időben kapjuk meg, viszont többször fordult az is elő, hogy valamilyen okozott hibát megfizettettek velünk. Gondolok itt arra, hogy nem lettek időben leszedve a termékek a polcról, csak lejárat napján, vagy akár véletlenül mondjuk 1 nappal később. A lejárt termékek árát pedig össze kellett dobnunk és készpénzben odaadni a főnökünknek. De mindezt úgy, hogy erről semmilyen papírt nem kaptunk, vagy valamilyen elismervényt, csak ki kellett neki fizetni és kész. mert ő azt mondta, ezzel mekkora kárt okoztunk a boltunknak. Az meg teljesen hétköznapi, hogy szinte úgy beszélnek hozzánk, mintha abból a bizonyos testrészükből rángattak volna elő, nem ritka, hogy az ember felmenőit emlegetik, csak mert valami hibát találnak, szóval a hangulat is elég siralmas szokott lenni, köszönhetően a körülményeknek. És akkor miért dolgozunk itt? Van, akinek egész egyszerűen nincs választási lehetősége, mert nem engedheti meg magának, hogy akár egyetlen hónapig is bevétel nélkül maradjon. Sokan szeretik is magát a kereskedelmet és azt is tudják, még ennél is vannak rosszabb körülmények, ahol a fizetés csúszik, vagy meg sem érkezik, így inkább itt kénytelenek hajtani magukat, mert pénzt legalább kapnak érte.
Sajnos az egész kereskedelem ahogy van, úgy romlik lefelé évek, de inkább már évtizedek óta. Én még a rendszerváltás előtt kezdtem dolgozni, és nem nosztalgia kérdése, de akkor ebben a tekintetben minden jobb volt. Lehet, hogy volt olykor áruhiány, vagy más előre nem látható probléma, de akkoriban nem mertek mindent megtenni velünk, és valahogy a vásárlókkal a viszonyunk is közvetlenebb volt. Akkor még nem tekintettek minket magántulajdonnak. Most pedig úgy bánnak velünk, mintha csak az számítana, mit dolgozunk, hogy közben bepisilünk, összeesünk, mert nem kapjuk meg a kötelező pihenőt sem, az már mindegy nekik. Az az egy vigasztal, hogy papíron másfél év és elmehetek nyugdíjba, és aztán valami kevésbé rabszolga munkát vállalhatok talán 4, vagy 6 órában. De addig marad ez a rabszolgaság.
M. Imréné
(munkahelyiterror)

Fizesse csak ki a német kormány, Merkel meghívóinak az árát!

A 'könyörületes Mama Merkel, a migránsok hőse
A ‘Könyörületes Mama Merkel’, – a migránsok hőse

Német alkancellár: Berlinnek szükség esetén egyedül kellene fizetnie Törökországnak

Németországnak szükség esetén egyedül ki kellene fizetnie Törökországnak a menekültek ellátására szánt uniós pénzügyi támogatást – mondta Sigmar Gabriel német alkancellár csütörtökön Berlinben.
A szociáldemokrata párt (SPD) elnöke SPD-s önkormányzati vezetőkkel folytatott megbeszélése után újságíróknak elmondta, hogy “falak helyett hidakat” kell építeni, vagyis biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU segítségére szoruló menekülteket rendezett, legális módon, kontingensek révén kell befogadni.
A politikus hangsúlyozta, hogy lassítani kell a Németországba irányuló emberáradatot, ezért Németországnak meg kell előlegeznie vagy egyedül ki kell fizetnie a tervezett uniós pénzügyi támogatást Törökországnak, ha nem haladnak megfelelő ütemben az EU és Törökország tárgyalásai a közös válságkezelési akciótervről.
A második meghívó - Szelfi egy 'szíriai' migránssal
A második meghívó – Szelfi egy ‘szíriai’ migránssal
A tervek szerint az EU 2016-2017-re 3 milliárd eurót ajánl fel Törökországnak a területén tartózkodó menekültek ellátására, helyeztük javítására, és mindenekelőtt a görög-török uniós külső határ biztosításához kér nagyobb együttműködést az ankarai vezetésről.
Az akciótervről várhatóan még novemberben tárgyalnak, a Brüsszelben megrendezni tervezett EU-Törökország csúcstalálkozón.
Az egyelőre nem ismert, hogy a 3 milliárd euróból a tagállamokra jutó rész miként oszlik meg a huszonnyolcak között. Német sajtóértesülések szerint Németországnak 534 millió eurót kellene befizetnie. A migrációs válság kezelésében való közreműködésért pedig az EU a török állampolgárok vízummentességéről szóló tárgyalások felgyorsítását, illetve az uniós csatlakozási tárgyalásokon új fejezetek megnyitását is felajánlhatja Ankarának.
Angela Merkel kancellár csütörtökön a máltai Vallettában tartott nem hivatalos uniós csúcstalálkozó után – német televíziókban közvetített – sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, nem fizet-e túl nagy árat az EU a menekülthullám feltartóztatásáért Törökországnak, azt mondta, hogy nem “politikai árról” van szó, hanem egy mindkét fél számára előnyös, “nyertes-nyertes szituáció” létrehozásáról. (És nem szakadt fejére az ég…)
Nem is egy szelfi volt - Az X-ik meghívó, - Szelfi hegyek a migránsokkal
Nem is egy szelfi volt – Az X-ik meghívó; Szelfi hegyek a migránsokkal
MTI – SzRTI



Már itt tartunk – Európa biztonságot koldul Törökországtól

Orbán Viktor, a vallettai európai uniós csúcsot értékelve az M1 aktuális csatornának csütörtökön azt mondta: az egykor büszke Európa “biztonságot koldul”, ahelyett, hogy saját erőből védené meg határait. A miniszterelnök beszélt arról is; Magyarországnak el kell utasítania, hogy Törökországból egymillió migránst hozzanak be Európába.

A kormányfő azt mondta, a helyzet egyre inkább aggasztónak tűnik: miközben migránsok öt-, hat-, vagy akár tízezrei érkeznek naponta az Európai Unió területére mindenfajta ellenőrzés nélkül, folytatódik a “sehova sem vezető tanácskozások sorozata”.
Orbán Viktor úgy fogalmazott: Európa nemcsak nem került közelebb a megoldáshoz, hanem “veszélyes vizekre is sodródunk”, mert a csúcstalálkozó egyetlen “közfelkiáltásos határozata” – mivel formális döntést nem hoztak – az volt, hogy Törökországgal mint stratégiai partnerrel mindenképpen tárgyalni fognak.
Mint mondta, ezt elvileg helyesnek, de ebben a formában stratégiailag elhibázottnak tartja, mert szerinte nem szabad Európának abba a helyzetbe kerülnie – és ha már belekerült, nem szabad bevallania -, hogy saját erőből nem tud megoldani egy kérdést, és egy harmadik féltől reméli biztonságának garantálását.
“Úgy tűnik, hogy Európa föladta azt a tervét, álmát, kötelességét, hogy képes legyen saját határait saját erőből megvédeni, és helyette a törökökkel folytatott diplomáciai tárgyalásoktól reméli a (…) védelmet” – mondta. A miniszterelnök szerint az egykor büszke Európa koldusszerepre kényszerül: ahelyett, hogy saját erejét fejlesztené, – biztonságot koldul valaki mástól.
Orbán Viktor közölte: azt javasolta, ne ezt tegyék, a magyar álláspont az volt, hogy csak akkor üljenek le a törökökkel tárgyalni, ha képesek voltak saját erőből egy “tartható védelmi vonalat kiépíteni”.
Ha ez nem Görögország déli határa lenne – fűzte hozzá -, akkor északabbra kell kiépíteni egy ilyen vonalat, hogy világos legyen, “szívesen működünk együtt a törökökkel, mert úgy többre jutnánk mindketten”, de nem létszükséglet a megállapodás, mert saját erőből is meg tudják védeni országaikat. Hangsúlyozta: ezt elmulasztotta Európa, nem fogadta el a magyar javaslatot.
A kormányfő arról is beszélt: bár “erről soha senki nem döntött, senki nem hagyta jóvá”, mégis kezd körvonalazódni annak terve, hogy Törökországból Európába egymillió migránst szállítsanak át, és osszanak szét. Magyarországnak ezt el kell utasítania – mondta.
Hozzátette: lehetetlen, hogy behozzanak egymillió embert Törökországból Európába, és akik behozták, szétosszák őket azok között, akik nem szavazták meg ezt a döntést.
MTI – Kormany.hu – MTVA