2015. november 13., péntek

A CIA adhatott fegyvereket az utasszállító repülőgép lelövésére?

Egy francia napilap szerint a CIA nyomást gyakorolt Törökországra és Szaúd-Arábiára, hogy szíriai lázadó csoportoknak adjanak olyan fegyvereket, melyek alkalmasak repülőgépek lelövésére, beleértve a magasan haladó utasszállító gépeket is.
A Boulevard Voltaire publicisztikája rámutat, hogy a CIA korábban is fegyverzett Szíriában az Aszad-rendszer ellen harcoló alakulatokat, és egyes csoportjaik amerikai közbenjárásra a térségi országoktól kaptak olyan mobil légvédelmi fegyvereket, melyek alkalmasak egy tíz kilométer magasan repülő utasszállító gép lelövésére. A Boulevard Voltaire publicistája hangsúlyozza, hogy az orosz légitársaság által üzemeltetett Airbus A321 katasztrófája “kellemetlen helyzetbe” hozza az Egyesült Államokat, mert éppen a CIA közbenjárására juthattak modern légvédelmi fegyverekhez a terroristák.
“Csodálkozom, hogyan tud John Kerry ma is egyenesen Szergej Lavrov szemébe nézni a szíriai béketárgyalásokon.”
A Hildegard von Hessen am Rhein által jegyzett publicisztika emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok bizonyos “mérsékelt” fegyveres csoportokat mobil légvédelmi fegyverekkel látott el, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot az államhatalommal. A gyakorlatban pedig semmi garancia nincs arra, hogy azok nem kerültek az ISIL kezébe. Ha az orosz A321 tragédiája nem is a terrorista csoport számlájára írható, a továbbiakban bármikor megtörténhet, hogy az amerikaiak által kormányellenes csoportoknak adott fegyverek radikális dzsihádisták kezére jutnak.
Dokumentált esetek vannak arra vonatkozóan, hogy a “mérsékelt” csoportoknak adott amerikai fegyvereket később az ISIL és az al-Nuszra Front használta; a CIA TOW tankelhárító rakétákat és Toyota dzsipeket is a terroristák kezére játszott. “Ha az A321 esetében nem is nyer bizonyítást, hogy a terroristák lőtték le, az ISIL elleni légicsapásokat végrehajtó orosz gépeket fenyegethetik a CIA által adott fegyverek. Függetlenül attól, hogy katonai vagy civil járat, minden olyan gép, ami a mobil légvédelmi fegyverrel rendelkező terrorista csoport hatótávjába jut, potenciális célpont.”
Október 31-én egy orosz légiközlekedési vállalat utasszállító repülőgépe zuhant le a Sínai-félszigeten, és a fedélzeten tartózkodó 224 személy életét vesztette. A katasztrófa a szovjet és orosz légiközlekedés történetének legnagyobb tragédiája, melynek körülményeit továbbra is vizsgálják.

http://www.hidfo.ru/2015/11/a-cia-adhatott-fegyvereket-az-utasszallito-repulogep-lelovesere/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése