A német hírszerzés szerint a nyugati világ olyan belső feszültséggel küzd, melyek külső fél által könnyedén kihasználhatóak, előidézve a most létező szövetségek felbomlását.
Német hírszerző szervek azzal vádolják Oroszországot, hogy szisztematikusan az Egyesült Államok és Európa közti kapcsolat aláásásán dolgozik. A Der Spiegel magazin azt írja: a Szövetségi Hírszerző Szolgálat és a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal egy új jelentésében azzal vádolja Moszkvát, hogy a nyugati világ ellen fordítja saját gyengeségeit.
A jelentés szerzői szerint Oroszország megpróbálja kihasználni a Nyugaton már jelen lévő konfliktusokat, és ezáltal aláásni többek közt az USA és az EU közti jó viszonyt.
„Utóbbi jelentésében a BND és az Alkotmányvédelmi Hivatal arra a következtetésre jutott, hogy évekkel visszamenőleg visszakövethető az orosz befolyás az Európai Unióban, és Moszkva főként a Nyugaton már jelen lévő konfliktusokat próbálta kihasználni.” – írták. A német titkosszolgálatok többek között a TTIP meghiúsulásáért is Oroszországot tették felelőssé.
Moszkva azonban következetesen tagadja ezeket a vádakat. Az orosz Föderációs Tanács védelmi bizottságának vezető-helyettese, Jevgenij Serebrennikov szerint ezek a vádak azzal magyarázhatóak, hogy az Európai Unióban a nemzeti kormányok felett működő érdekközösségek tartanak az USA és Oroszország közti kapcsolatok javulásától.
Az orosz politikus szerint ezek a konfliktusban érdekelt közösségek mindent elkövetnek annak érdekében, hogy fenntartsák a régi, konfrontálódáson alapuló rendszert, ezért megpróbálják a lakosság számára ellenségképként felmutatni Oroszországot.

http://www.hidfo.ru/2017/01/nemet-hirszerzes-a-nyugatot-szetfeszitik-a-belso-konfliktusok/