2016. január 5., kedd

Angela Merkel belülről számolja fel az európai civilizációt

Egy francia ügyvéd, Gabriel Robin a Boulevard Voltaire hasábjain azt írja, Angela Merkel német kancellár az Európai Unió fokozatos felszámolásán dolgozik, és belülről számolja fel az európai civilizációt. Merkel kritikusainak száma tovább nő, amiért Európára erőlteti a többségi társadalom által elutasított bevándorláspolitikát.
Robin elmondása szerint már a német hivatali struktúrákon belül is kemény ellenállásba ütközik a korlátlan befogadás politikája, mert a tisztviselők magukon érzik a többségi lakosság haragját. Ez szemmel látható a német hivatalnokok nyilatkozataiból, amit Merkel a migrációs válság kezdete óta következetesen ignorál. A szerző annak lehetőségeit kezdte latolgatni, vajon mi lehet az, ami a német kancellárt arra ösztönzi, hogy ezt a migrációs politikát kövesse: nyilvánvalóan nem a demokrácia, hiszen a lakosság nagy többsége elutasítja a migránsok beengedését.
  • Olcsó rabszolga-munkaerőt akar biztosítani a német vállalatoknak, hogy biztosítsa a profitnövekedést?
  • Talán egy szovjet típusú internacionalizust és kozmopolitizmust követ a kancellár, amit Kelet-Németországban nevelkedése során tett magáévá?
Bármi legyen is a válasz, tény, hogy Angela Merkel egy olyan ideológia dogmáit akarja ráerőltetni a társadalomra, amit a demokratikus többség elutasít. A szerző felhívja a figyelmet arra, hogy a migrációs válság már most megkezdte az Európai Unió dezintegrálását; a tagállamok az Európai Unió ellen, Németország ellen, vagy egymás ellen fordulnak a migránsözön miatt. Egyértelmű, hogy az európai nemzetek meg akarják őrizni az országonként eltérő és igen összetett nemzeti identitást, emiatt egyetlen ideológiai kisebbség sem tudja hosszú távon ráerőltetni saját dogmáját a többségi társadalomra. A kommunizmus megbukott, a fasiszta-nemzetiszocialista rendszerek is vereséget szenvedtek. A liberalizmust szintén néhány évtized után kiveti magából a társadalom, ma ennek lehetünk szemtanúi. Robin kijelentése szerint Angela Merkel vagy hajlandó a demokratikus többség képviseletét ellátni, vagy őt is kiveti magából Európa. Az általa importált vallási és etnikai feszültségek pedig évtizedekre, akár évszázadokra meghatározhatják Európa jövőjét.


http://www.hidfo.ru/2016/01/angela-merkel-belulrol-szamolja-fel-az-europai-civilizaciot/

A szaúdi kérdés mint a német belpolitika új korszakának kezdete

Sigmar Gabriel német alkancellár szerint Berlinnek felül kell vizsgálnia a Szaúd-Arábiával kapcsolatos haditechnikai export kérdéskörét. A CDU politikai elitjének hatalmi pozícióját alapjaiban rengetheti meg a szakszolgálatokkal kapcsolatos viszonyában kialakult törésvonalak elmélyülése.
A DPA német hírügynökség jelentése szerint az alkancellár – aki egyben Németország gazdasági minisztere és a Szociáldemokrata Párt elnöke – nyilatkozatában utalt a Berlin és Rijád közötti haditechnikai jellegű szerződések teljes körű felülvizsgálatára. “Meg kell most vizsgálnunk azt, hogy a jövőben kritikusabb hozzáállást kelljen-e tanúsítanunk a Szaúd-Arábiának nemzetvédelmi célokra eddig eladott védelmi eszközök kérdésében.” Az alkancellár emellett kijelentette: “Nyilvánvalóvá vált, hogy helyesen jártunk el, amikor nem adtunk tankokat és G-36 gépkarabélyokat Szaúd-Arábiának.”
Németország eddig páncélozott harcjárműveket, őrnaszádokat és drónokat adott el védelmi célú felhasználásra Szaúd-Arábiának. A 2014-es évben eladott védelmi eszközök értéke összesen 209 millió dollár volt, és a német baloldali pártok parlamenti képviselői folyamatos kritikákat fogalmaztak meg az üzlettel kapcsolatban. A Rijáddal szembeni politikai bírálatok megfogalmazása az Angela Merkel vezette CDU-val koalícióban kormányzó szociáldemokraták részéről az eddig tanúsított, Közel-Keletre vonatkozó német külpolitikai magatartásban a koalíción belül kialakuló törésvonalra hívják fel a figyelmet. Sigmar Gabriel december elején a terrorfenyegetettség okait taglalva élesen reagált arra a szaúdi uralkodó által személyesen megfogalmazott javaslatra, amely 200 mecset szaúdi finanszírozásból történő felépítését szorgalmazta Németországban az egyre nagyobb tömegben érkező menekültek számára. “Világossá kell tennünk a szaúdiak számára, hogy a félrenézés idejének vége. A világ minden táján épülő vahabita mecseteket Szaúd-Arábia finanszírozza. A legtöbb közbiztonságra veszélyt jelentő iszlamista a mecsetek köré csoportosuló közösségekből érkezik Németországba.” – jelentette ki akkor az alkancellár.
A nyilatkozat előtt nem sokkal a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) egy addig a szervezettől teljesen szokatlan lépésben a német sajtóorgánumoknak közvetlenül kiosztott leiratot tetetett közzé a németországi sajtó teljes spektrumán keresztül. Ebben a leiratban a BND arra figyelmeztetett, hogy a Mohammed bin Szalman másod-koronaherceg kezében összpontosított hatalom okozta belső feszültségek, és az eddig tanúsított megfontolt és elővigyázatos diplomáciai hozzáállást felváltó impulzív intervencionista politikai magatartás az instabilitás forrásává teszi a nyugati kulcsszövetségest. A dokumentum ezenfelül a szaúdi-iráni kapcsolatok jellegét a “kölcsönös bizalmatlanság és vallási-ideológiai ellentétek által felerősített rivalizálás” jegyében fogalmazza meg, és a két ország közötti versengés kiéleződését a Szaúd-Arábia részéről az Amerikai Egyesült Államokba vetett hit elvesztésével indokolja, aki “már nem képes a régióban meghatározó stratégiai hatalom szerepének betöltésére, sem a feltétlen segítségnyújtásra.”
A dokumentumtól Angela Merkel szóvivőjén keresztül határolódott el, aki annyit közölt, hogy “az összegzés, amely ebben az esetben nyilvánosságra lett hozva, nem tükrözi a kormány álláspontját.
Nem sokkal ezt követően pedig a jelenlegi CDU német védelmi miniszter Ursula von der Leyen nyilatkozatára, miszerint “a legfontosabb, hogy nem lesz semmilyen együttműködés Aszaddal, vagy az irányítása alá tartozó csapatokkal”, a BND szintén a német médián keresztül terjesztette el a hírt, hogy együttműködést folytat az információcsere terén a szír szakszolgálattal, és közvetlen kommunikációs csatorna kiépítését tervezik a két szervezet között.
A CDU politikai elitjének hatalmi pozícióját alapjaiban rengetheti meg a szakszolgálatokkal kapcsolatos viszonyában kialakult törésvonalak elmélyülése. Nem a feszültséget okozó konkrét esetkör a lényegi jelentőségű, hanem az azt követő folyamatok. A kérdésben a CDU-val szemben a szolgálatok javára véleményt nyilvánító német ellenzéki és koalíciós baloldal együttállása a német pártpolitikai képviseletek összességének olyan polarizációját indíthatja el, amely Angela Merkel korszakának hatalomtechnikai manővereit hatástalaníthatja, és egy új német belpolitikai korszak kezdetét jelentheti.


http://www.hidfo.ru/2016/01/a-szaudi-kerdes-mint-a-nemet-belpolitika-uj-korszakanak-kezdete/

Latorszervezkedés és “Medvepuszi”

A Donyec-medencében ma már az Iszlám Állam jelképeit viselő terroristák is harcolnak A NÁCI JUNTA OLDALÁN. Mariupolba nemrégiben 300 idegen zsoldos érkezett – közülük százan Szíriából, az iszlám szélsőségesektől.
A gyülevész had már a Krím bejáratánál is gyülekszik. Az ukrán náci terrorbrigádok mellett ma már Szíriából is érkeznek iszlám szélsőséges fegyveresek, a törökországi “Szürke Farkasok” nevű fasiszta szervezet harcosai, illetve (állítólag) Törökországban élő krími tatárok. ELVI MEGÁLLAPODÁS JÖTT LÉTRE UKRAJNA ÉS TÖRÖKORSZÁG KÖZÖTT: a muzulmán martalócok az ukrán hadseregben, illetve terrorbrigádok soraiban harcolnak majd – ENNEK KÖLTSÉGEIT PEDIG A TÖRÖK ÁLLAM ÁLLJA.
A KÉT FASISZTA ÁLLAMFŐ (Erdoganról kiderült, hogy tagja a Muzulmán Testvérek szervezetnek – korábban pedig a szervezet törökországi vezetője volt) abban is megállapodott: a Krímmel szomszédos ukrajnai megye egy darabját – a határ mellett lévőket – leválasztják Ukrajnáról, és létrehoznak rajta egy valamiféle “krími tatár autonóm köztársaságot”. VALÓJÁBAN EZ LESZ A KIS-ÁZSIÁBÓL ÉS A KÖZEL-KELETRŐL ÉRKEZŐ MARTALÓCOK BÁZISA. A helyi szláv (ukrán és orosz) lakosság elűzése már megkezdődött: a folytonos rablások, fosztogatások, erőszak és terror elől mind többen kezdenek el menekülni lakóhelyükről.
Egyes településeken ugyanakkor a lakosság már önvédelmi egységeket alakít, és fölfegyverkeznek, amivel csak tudnak.
A krími határhoz közel lévő Genicsejszk városában – a hirtelen beköszöntött kemény fagyok miatt – leállt a gázszolgáltatás. PUTYIN ELNÖK UTASÍTÁSÁRA A KRÍM HOZZÁKEZDETT FÖLDGÁZ SZÁLLÍTÁSÁHOZ A BAJBA KERÜLT VÁROS SZÁMÁRA. Az orosz államfő utasításba adta egyben: az orosz szolgáltató ÁLLANDÓ ALAPON szervezze meg a nevezett város földgáz-ellátását.

(Csikós Sándor)

Trump: “A Közel-Keleten mindenki olajat akar”

A republikánus elnökjelöltségért küzdő Donald Trump szombaton kijelentette, hogy az Iszlám Államot Hillary Clinton és Barack Obama hozta létre. Eközben védelmébe vette Szaúd-Arábiát: szerinte nincs semmi gond azzal, hogy Rijád kivégzett egy ismert síita papot, mert “az irániak is csak az olajat akarják”.
Donald Trump személye erősen megosztja a közvéleményt, amikor politikai ellenfeleinek nemzetközi tevékenységéről nyilatkozik. A republikánus politikus a Mississippi Coast Coliseumban ezúttal arról beszélt, hogy Barack Obama és Hillary Clinton közvetlen felelős egy terrorszervezet létrehozásáért, politikájuk eredményeként jött létre az a szervezet, amit ma Iszlám Állam néven ismer a nyilvánosság. A politikus a demokratákat és George Bush korábbi elnököt “bírálta” a Közel-Kelet felforgatásáért, ugyanakkor a maga stílusában arra is utalásokat tett, hogy az iráni vezetés motivációi mögött se kell mást keresni, mint olajat és profitot. Trump nem ítéli el Szaúd-Arábiát, amiért kivégzett egy síita főpapot – szerinte az Irán és Szaúd-Arábia közt kiújuló konfliktust arra kell visszavezetni, hogy Teherán meg akarja dönteni a szaúdi rezsimet, mert Szaúd-Arábia olajkincsét akarja megkaparintani. “Teheránban leégetik a szaúdi nagykövetséget, ezt látjátok, ugye? Irán most épp Szaúd-Arábiát akarja megkaparintani. Mindig is akarták, és mindig is az olajat akarták.”
A milliárdos korábban kijelentette, hogy Obamával a bolondját járatják az idegen hatalmak, és az Egyesült Államok “semmit nem nyert” az iráni atomprogrammal kapcsolatos megállapodáson. “Valós hatalommá tettük Iránt. 150 milliárd dollárt adtunk, de még többet akarnak. Nem kaptuk vissza a fogságba esett amerikaiakat, nem kaptunk semmit. Semmit nem nyertünk ezen az egészen.” Trump kampánya során gyakran riogat azzal, hogy Irán fenyegetést jelent, emellett több alkalommal hivatkozott arra, hogy az amerikai külpolitika sikereként könyvelik el az atomprogrammal kapcsolatos megállapodást, de az valós hatalomhoz juttatta Iránt, ami terjeszkedésre ösztönzi a perzsa országot. “Megkapták a megállapodást, de ezen is csak Teherán nyert. Megkapnak mindent, és pillanatokon belül atomhatalom lesznek. Pokolian gazdaggá tettük őket, de hogy emellé mit kapnak, arról nem nagyon beszéltünk nyilvánosan. Megkapták Irakot, a világ második legnagyobb olajtartalékával.”
http://www.hidfo.ru/2016/01/trump-a-kozel-keleten-mindenki-olajat-akar/

Német sajtó: Washington Európa ellen fordítja Lengyelországot

Új év, új leosztás: egy német sajtóorgánum szerint Lengyelország új kormánya Brüsszel, Németország és Oroszország befolyásának aláásására törekszik, hogy ezzel az Egyesült Államokat és a NATO-t hozza előnyösebb helyzetbe.
Az európai sajtó fősodora elsősorban mint populista párttal foglalkozik Lengyelország új kormányával, kihangsúlyozván a Brüsszel központosítási törekvéseivel szembeni fokozott ellenállás lehetőségét. Egy német sajtóorgánum, a Deutsche Wirtschafts Nachrichten azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a lengyel kormány motivációi nem a hazai érdek képviseletére vezethetőek vissza, ám roppant egyszerűek és visszakövethetőek: a Törvény és Igazság párt minden olyan európai hatalmi központtal szemben ellenállást fejt ki, ami nem megfelelően szolgálja az amerikai külügy törekvéseket. A kormány eközben “fokozott együttműködésre” törekszik az Amerikai Egyesült Államokkal, és a NATO erőteljesebb jelenlétét “kéri” Lengyelországban.
A német sajtóorgánum publicisztikája arra mutat rá, hogy Lengyelországban egy jobboldali populista kormány sikeresen használja fel a társadalom “jobbra tolódását” olyan módon, hogy minden európai befolyást a külföld agresszív támadásaként kommunikál le, eközben pedig az Atlanti-óceánon túli hatalommal szemben mindinkább kiszolgáltatottá teszi az országot. Az Egyesült Államok sikeresen használja fel a jobboldali radikalizmust európai ellenfeleinek semlegesítésére, és legálissá teheti a fokozott katonai jelenlétet egy olyan párton keresztül, ami a társadalom nagy többségének támogatását élvezi.
A lap visszahivatkozik arra, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke levelet fogalmazott meg a lengyel külügyminisztérium számára a kormány reformtervezeteivel kapcsolatban, melyben a sajtó “sokszínűségének” megőrzésére szólította fel Varsót. A lengyel kormányt európai sajtóorgánumok újonnan gyakran hasonlítják az Orbán-kormányhoz, amiért központosított hatalmi struktúrát épít ki, törekszik az ellenzéki sajtó elhallgattatására, és lépésről lépésre a párt ellenőrzése alá vonja a hatalmi ágakat. A DWN azonban hangsúlyozza, hogy ez a központosítási törekvés Washington befolyási övezetének megszilárdítását jelenti, ami ellenszelet képez majd az Európai Unió minden olyan lépésével szemben, ami ellenkezik az amerikai külügyi törekvésekkel.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint ilyen lesz az új Európa: Lengyelország kormánya kevesebb Európát, de több Amerikát akar. Andrzej Duda korábban, augusztusban a Financial Timesnak nyilatkozva tett egy olyan kijelentést, miszerint Lengyelországot és Közép-Európát a NATO ütőerejeként képzeli el, és nem csak minden térségi ország állandó NATO-bázisoknak kell helyet adjon, de fokozni kell az állandó katonai jelenlétet térségünkben. A német lap megfogalmazása szerint a Törvény és Igazság párt érdekei egybeesnek az amerikai védelmi ipar érdekeivel.
“Egy régi ideát követnek, ami még Jozef Pilsudski első világháború utáni koncepciójára vezethető vissza. Ez az ún. Intermarium koncepció, aminek elsődleges célja Németország és Oroszország szövetségre lépésének megakadályozása azáltal, hogy egy erős övet hoz létre Kelet-Európában.”
A lap kifejti, hogy ebben az esetben Észtország, Lettország, Litvánia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária tartozik ehhez az övhöz, aminek biztosítania kell az állandó amerikai katonai jelenlét fenntartását Európában. A DWN szerint ehhez az övhöz kapcsolják később Törökországot, Azerbajdzsánt és Grúziát, hogy ezzel nyugatról bekerítsék és gyakorlatilag blokád alá vonják Oroszországot. A lap kiemeli, hogy ide tartozna Ukrajna is, de az ország keleti – többségi orosz lakosságú – régiói nélkül.
Az Intermarium célja, hogy megakadályozza a térség két erős hatalmának szövetségre lépését. Németország és Oroszország szövetségre lépésével ugyanis egy olyan szuperhatalom jönne létre, ami lehetetlenné tenné, hogy amerikai érdekkörök és ideológiai közösségek befolyást gyakoroljanak az európai társadalmak alakítására. Egy ilyen fejlemény egyben a liberalizmus és multikulturalizmus végét is jelentené Európában. “Az Intermarium koncepció célja, hogy megakadályozza Németország és Oroszország dominanciáját, különösen a kettő szövetségre lépését. Ez kifejezetten az amerikai katonai doktrína részét képezi, aminek célja a Berlin-Moszkva tengely kialakulásának megakadályozása.”
A német lap a migrációs válság kapcsán kibontakozott ellentétet – a muszlimellenesség fokozását – hozta példaként, amivel Lengyelországban a jobboldali populizmus sikeresen átlényegíti a többségi lakosság támogatását, és Brüsszel ellen fordítva azt eléri, hogy az amerikai érdek többségi támogatáshoz jusson. A DWN szerint a populista retorikával és az európai erőközpontok ellen folytatott harccal az ország akár végleg elkülönítheti magát az Európai Uniótól, hogy az amerikai katonai jelenlét Európában a Berlin-Moszkva tengely kialakulása esetén is biztosított legyen.

http://www.hidfo.ru/2016/01/nemet-sajto-washington-europa-ellen-forditja-lengyelorszagot/

Beperelte a Volkswagent az USA

Polgári peres eljárásra vonatkozó keresetet nyújtottak be Detroitban a német Volkswagen ellen, mert csalt, adatokat hamisított és becsapta az amerikai környezetvédelmi hatóságot.
jus
A keresetet az egyik detroiti szövetségi bíróságon nyújtották be, az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA, az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága) nevében eljáró igazságügyi minisztériummal egyetértésben. A perindítást az indokolta, hogy eddig nem sikerült elfogadható megállapodásra jutni a német autógyártóval arról, hogyan bonyolítsák le a visszahívásokat.
Tavaly ősszel derült ki, hogy Volkswageneket és Audikat olyan szoftverrel szereltek fel, amelynek köszönhetően a gépjárművek a teszteken kiválóan teljesítettek, ám a hétköznapi forgalomban már nem: a megengedettnél negyvenszer több károsanyagot bocsátanak a levegőbe. Az EPA szerint a német nagyvállalat 2008 óta hamisítja az adatokat és csaknem hatszázezer, Amerikába exportált kocsiba épített be csaló szoftvert.
vw
A manipulatív szoftvert az Egyesült Államokban, Nyugat-Virginia szövetségi állam egyetemén fedezték fel.
(MTI)
Bal-Rad komm: A világ elsőszámú latorállama-az USA-csavarint egyet az Európát nyomorító présen. Jogilag csavarint.
Márpedig az könnyen lehetséges, hogy ezzel a bírósági hercehurcával-amit ha megnyernek a VW-vel szemben, abba bele fog dögleni a német cég, de Németország is beleremeg!-Amerika ki akar valamit kényszeríteni Németországból. Valamilyen döntést! Ami pedig nem csak Németországot érinti!

Válságtanácsra gyűl az Arab Liga

Rijad kérésére összeröffenti az Arab Liga válságtanácskozását a szervezet-közölte tegnap a társulás főtitkárhelyettese, Ahmed bin Helli.
Rijad kezdeményezi “Irán elítélését, mert az arab egység kikezdésén mesterkedik, és arab belügyekbe avatkozott be.”
snk
Szaud-Arábia lángoló teheráni nagykövetsége
A térségben egyébként tovább tart a durcáskodás a Nimra al Nimra siita prédikátor éveleji szaudi lenyakazása miatt kirobbant Iráni hepaj nyomán. Már mindkét ország leállította a másik viszonylatában közlekedő légijáratait. A sivatagi királyság mindennemű gazdasági, kultúrális, tudományos és kereskedelmi kapcsolatot felfüggeszt Iránnal, és megtiltotta az alattvalók Iránba való utazásait. Irán is arra szólította fel állampolgárait, hogy tartózkodjanak a szaudi utazgatásoktól.
Eközben egyre több politikai elemző vallja világszerte, hogy kizárólag Moszkva képes kezelni az iráni-arab válságot, mert a térségi “gazdában” rettenetesen csalódottak a Közel-Kelet eme régiójának országai. “Washington-amely nagyon messze van-béna Donald kacsaként totyorog a probléma közepén. Oroszország pedig földrajzi közelsége okán, visszaszerzett respektjét felhasználva, képes a villámhárító szerepkör betöltésére, ezzel pedig az USA pozícióinak teljes szétzilálálására”-állítják.


http://www.balrad.com/2016/01/05/valsagtanacsra-gyul-az-arab-liga/