Új év, új leosztás: egy német sajtóorgánum szerint Lengyelország új kormánya Brüsszel, Németország és Oroszország befolyásának aláásására törekszik, hogy ezzel az Egyesült Államokat és a NATO-t hozza előnyösebb helyzetbe.
Az európai sajtó fősodora elsősorban mint populista párttal foglalkozik Lengyelország új kormányával, kihangsúlyozván a Brüsszel központosítási törekvéseivel szembeni fokozott ellenállás lehetőségét. Egy német sajtóorgánum, a Deutsche Wirtschafts Nachrichten azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a lengyel kormány motivációi nem a hazai érdek képviseletére vezethetőek vissza, ám roppant egyszerűek és visszakövethetőek: a Törvény és Igazság párt minden olyan európai hatalmi központtal szemben ellenállást fejt ki, ami nem megfelelően szolgálja az amerikai külügy törekvéseket. A kormány eközben “fokozott együttműködésre” törekszik az Amerikai Egyesült Államokkal, és a NATO erőteljesebb jelenlétét “kéri” Lengyelországban.
A német sajtóorgánum publicisztikája arra mutat rá, hogy Lengyelországban egy jobboldali populista kormány sikeresen használja fel a társadalom “jobbra tolódását” olyan módon, hogy minden európai befolyást a külföld agresszív támadásaként kommunikál le, eközben pedig az Atlanti-óceánon túli hatalommal szemben mindinkább kiszolgáltatottá teszi az országot. Az Egyesült Államok sikeresen használja fel a jobboldali radikalizmust európai ellenfeleinek semlegesítésére, és legálissá teheti a fokozott katonai jelenlétet egy olyan párton keresztül, ami a társadalom nagy többségének támogatását élvezi.
A lap visszahivatkozik arra, hogy Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke levelet fogalmazott meg a lengyel külügyminisztérium számára a kormány reformtervezeteivel kapcsolatban, melyben a sajtó “sokszínűségének” megőrzésére szólította fel Varsót. A lengyel kormányt európai sajtóorgánumok újonnan gyakran hasonlítják az Orbán-kormányhoz, amiért központosított hatalmi struktúrát épít ki, törekszik az ellenzéki sajtó elhallgattatására, és lépésről lépésre a párt ellenőrzése alá vonja a hatalmi ágakat. A DWN azonban hangsúlyozza, hogy ez a központosítási törekvés Washington befolyási övezetének megszilárdítását jelenti, ami ellenszelet képez majd az Európai Unió minden olyan lépésével szemben, ami ellenkezik az amerikai külügyi törekvésekkel.
A Deutsche Wirtschafts Nachrichten szerint ilyen lesz az új Európa: Lengyelország kormánya kevesebb Európát, de több Amerikát akar. Andrzej Duda korábban, augusztusban a Financial Timesnak nyilatkozva tett egy olyan kijelentést, miszerint Lengyelországot és Közép-Európát a NATO ütőerejeként képzeli el, és nem csak minden térségi ország állandó NATO-bázisoknak kell helyet adjon, de fokozni kell az állandó katonai jelenlétet térségünkben. A német lap megfogalmazása szerint a Törvény és Igazság párt érdekei egybeesnek az amerikai védelmi ipar érdekeivel.
“Egy régi ideát követnek, ami még Jozef Pilsudski első világháború utáni koncepciójára vezethető vissza. Ez az ún. Intermarium koncepció, aminek elsődleges célja Németország és Oroszország szövetségre lépésének megakadályozása azáltal, hogy egy erős övet hoz létre Kelet-Európában.”
A lap kifejti, hogy ebben az esetben Észtország, Lettország, Litvánia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Románia és Bulgária tartozik ehhez az övhöz, aminek biztosítania kell az állandó amerikai katonai jelenlét fenntartását Európában. A DWN szerint ehhez az övhöz kapcsolják később Törökországot, Azerbajdzsánt és Grúziát, hogy ezzel nyugatról bekerítsék és gyakorlatilag blokád alá vonják Oroszországot. A lap kiemeli, hogy ide tartozna Ukrajna is, de az ország keleti – többségi orosz lakosságú – régiói nélkül.
Az Intermarium célja, hogy megakadályozza a térség két erős hatalmának szövetségre lépését. Németország és Oroszország szövetségre lépésével ugyanis egy olyan szuperhatalom jönne létre, ami lehetetlenné tenné, hogy amerikai érdekkörök és ideológiai közösségek befolyást gyakoroljanak az európai társadalmak alakítására. Egy ilyen fejlemény egyben a liberalizmus és multikulturalizmus végét is jelentené Európában. “Az Intermarium koncepció célja, hogy megakadályozza Németország és Oroszország dominanciáját, különösen a kettő szövetségre lépését. Ez kifejezetten az amerikai katonai doktrína részét képezi, aminek célja a Berlin-Moszkva tengely kialakulásának megakadályozása.”
A német lap a migrációs válság kapcsán kibontakozott ellentétet – a muszlimellenesség fokozását – hozta példaként, amivel Lengyelországban a jobboldali populizmus sikeresen átlényegíti a többségi lakosság támogatását, és Brüsszel ellen fordítva azt eléri, hogy az amerikai érdek többségi támogatáshoz jusson. A DWN szerint a populista retorikával és az európai erőközpontok ellen folytatott harccal az ország akár végleg elkülönítheti magát az Európai Uniótól, hogy az amerikai katonai jelenlét Európában a Berlin-Moszkva tengely kialakulása esetén is biztosított legyen.

http://www.hidfo.ru/2016/01/nemet-sajto-washington-europa-ellen-forditja-lengyelorszagot/