2024. február 8., csütörtök

Dr. Horkovics-Kováts János: Sorsunk a vidék kezében van

Na, miért tüntetnek a gazdák? Úgysem találod ki!

Forrás: uncensiertDE News @ YouTube
Ursula von der Leyen: Klimawandel und Russlands Krieg treiben Bauern auf die Straße
https://youtu.be/uxU3KBkvkyg

Putyin: Azt üzenem Amerikának, hogy Oroszország nem az ellensége

 

Moszkva, 2024. február 8. csütörtök (MB)

Mit üzen azoknak, akik Amerikát irányítják? – kérdezte interjúalanyától, az orosz elnöktől Tucker Carlson amerikai újságíró, mire Putyin így felelt: „Azt üzenjük, hogy Oroszország nem az ellenségük. Mi nem akarunk háborút. Készen állunk a békére. Amerika vezetői konfliktust keresnek. Mi ezt nem akarjuk. Oroszország saját népe mellett áll. Nem akarunk mást, mint ami a miénk”.

Ellátogatna Washingtonba? Természetesen. Korábban már jártam az Egyesült Államokban. Szeretek oda látogatni, és Joe Biden kivételével minden elnökkel találkoztam. Igen, ha meghívnának, elmennék” – mondta.

Tucker megkérdezte Putyintól, mi a véleménye Biden elnökről, mire az orosz elnök a következőket válaszolta: Meggyőződésünk, hogy nem ő irányítja az országot. Tegyük fel, hogy vannak jó forrásaink, amelyek megerősítik ezt, bár erről mindenki meggyőződhet magától is. Az Egyesült Államok most sötét időszakba lépett. Felelőtlen és kiszámíthatatlan vezetése van. Biden talán azt sem tudja, mi történik körülötte. Lehet, hogy még az Oroszország elleni szankciók mértékét sem érti. A mi valódi ellenfeleink azok, akik ezeket a szankciókat összeállították”.

„Amerikát ugyanazok az erők irányítják, amelyek mindig is irányították. Lehet ugyan elnököt váltani, de a hatalom valódi birtokosait nem. Ők azok, akikkel meg kell küzdenünk. Joe Biden csak homlokzata ennek a hatalmi struktúrának” – jelentette ki.

Ellenségének tekinti-e Oroszország az Egyesült Államokat? – hangzott az újabb kérdés. „Nem. Kategorikusan nem. Szövetségesek voltunk a második világháborúban. Oroszok segítettek nekik letelepedni Alaszkában, Kaliforniában, és voltunk Hawaiion is. Népeink nem ellenségei egymásnak, de a washingtoni vezetők biztosan nem a barátaink”.

Miért szállták meg Ukrajnát? – Putyin: „Mi szálltuk meg őket, vagy ők minket? Azért ne hagyjuk már figyelmen kívül az előzményeket! Nézze az ott élőket. Történelmileg mi voltunk azok, akiket megszálltak, és most egyszerűen visszavágunk. A földek és az emberek oroszok, és újra megkapjuk azt, ami mindig is a miénk volt”.

„Emlékszem, amikor nevettem a viccein, amikor komikus volt Oroszországban. Térjünk vissza a nevetéshez” – válaszolta Putyin arra a kérdésre, hogy mit üzenne Zelenszkij ukrán elnöknek.

Donald Trump azt ígérte, hogy gyorsan véget vet a háborúnak. Ön is úgy gondolja, hogy gyorsan véget lehetne vetni neki? – kérdezte tőle Tucker.

„Trump soha sem sértett meg minket. Nagyon tiszteli Oroszországot. Baráti és bizalmi pozícióból indulnánk ki, s akkor minden problémát meg lehetne oldani. Megcsinálhatnánk. Higgye el nekem!” – hangzott Putyin válasza.

Az orosz elnök a nyugati kereskedelmi embargók ellen irányuló természetes reakciónak minősítette a BRICS csoportot. Azt mondta, hogy ellensúly és természetes alternatíva olyan körülmények között, amikor a dollárt fegyverként használják az államokkal szemben. „Amikor a dollár veszélybe kerül, az Egyesült Államok szélsőséges intézkedésekhez folyamodik. Nem engedheti meg magának, hogy a dollár tönkremenjen” – vélekedett.

Nem gondolja, hogy Oroszország gazdaságilag gyengébb és sérülékenyebb, mint Amerika? – hangzott a kérdés, mire Putyin: „Ha a gazdaságok méretét nézzük, kicsik vagyunk. De kevesen veszik figyelembe hatalmas természeti erőforrásainkat. Oroszországban több mint 80 billió dollárnyi kincs rejlik a föld alatt. Egyetlen ország sincs, mely ezt megközelítené”.

Kínával kapcsolatban az orosz elnök azt mondta, hogy Hszi Csin-ping elnökhöz fűződő kapcsolata különösen szoros. Kína Oroszország egyik legnagyobb energetikai partnere. Nem kívánt belemenni abba, hogy Kína valóban nyújt-e segítséget Oroszországnak az ukrajnai háború megvívásához. Csak annyit mondott, hogy „Oroszország nem elszigetelt hatalom. Az elszigetelés stratégiája kudarcot vallott. Jelenleg több szövetségesünk és kereskedelmi partnerünk van, mint a háború kezdete előtt volt”. Sem Oroszországnak, sem Kínának nem áll érdekében összecsapni az Egyesült Államokkal, hiszen egy ilyen konfliktusból vesztesen kerülne ki mindenki – mondta.

Kitértek a közel-keleti konfliktusra is. Putyin sajnálatosnak nevezte, ahogyan a palesztinokat tönkreteszik. Izrael kötetlenül cselekszik. Cselekedetével tanúsítja a világban tapasztalható szörnyű kettős mércét. Hol maradnak az Izrael elleni szankciók? „Mi nem ellenezzük Izrael létezését, ugyanakkor támogatjuk a palesztinok önrendelkezési jogát” – tudatta. Tagadta, hogy Oroszország részesévé vált volna a közel-keleti konfliktusnak az által, hogy Irán szövetségese.

Szóba került a klímaváltozás és a gender-kérdés is. Az elsőről Putyin azt mondta, hogy a klíma-kérdés nem áll érdeklődésének homlokterében. „A Föld meglehetősen jól szabályozza önmagát. És ha Szibériában egy kicsit melegebb lesz, annál jobb. Több mezőgazdasági terület jut Oroszországnak”.

A gender-kérdésről szólva pedig azt mondta, hogy Oroszországban törvény védi a gyermeket, nem engedik meg, hogy gyermekeiket nemük megváltoztatására kényszerítsék. Oroszország nagykövetségein sem leng szivárvány zászló. A felnőttek magánéletébe viszont nem szólnak bele.+++

Kiadta: Magyar Békekör

A teljes itt elérhető: https://vdtablog.hu/tucker-carlson-vlagyimir-putyinnal-keszitett-interjujanak-teljes-forditasa/