2017. február 14., kedd

Az osztrák elnök szerint fel kell adni a nemzeti szuverenitást

Alexander Van der Bellen, Ausztria elnöke szerint az Európai Unióban trenddé vált, hogy a politikusok azt mondják, választani kell a hazaszeretet és Európa-pártiság közt. A baloldali politikus szerint minden európai ország a nemzeti függetlenség feladásával járna jól.
Az európai országok nem fognak profitálni abból, ha azt az erőt, amivel egységes közösségként rendelkeznek, elkezdik „visszaváltani” nemzeti szuverenitásra – mondta Alexander Van der Bellen keddi beszédében. Az osztrák elnök szerint az európai országok kölcsönös függésben élnek, és az Európai Unió ezt a kölcsönös függést próbálta egyetlen erővé kovácsolni.
„Néha az a benyomásom támad, hogy Európában eljutottunk arra a pontra, ahol az érzelmek fontosabbá válnak, mint az értelem. Ne hagyjuk magunkat meggyőzni arról, hogy megéri visszaváltani az európai közösség közös erejét a kis országok nemzeti szuverenitására.” – mondta.
A politikus miután kifejtette, hogy a nemzetállamok helyett ő az egyesült Európát választja, arról kezdett beszélni, hogy valójából nem is kell választani a kettő közt; szerinte az európai országok akkor járnak jól, ha feladják a nemzeti szuverenitást, és más alternatíván nem is gondolkoznak a tagállamok vezetői.
Van der Bellent októberben választották meg Ausztria elnökévé, hivatalosan január 26-án foglalta el a posztot.

http://www.hidfo.ru/2017/02/az-osztrak-elnok-szerint-fel-kell-adni-a-nemzeti-szuverenitast/

Nagykövet: ötezer kínai terrorista harcol Szíriában

Szíria kínai nagykövete szerint megközelítőleg ötezer, az Ujgur Autonóm Területről érkezett fegyveres harcol Szíriában a terrorszervezetek oldalán.
Imad Musztafa elmondása szerint a kínai származású terroristák száma jelentős növekedésnek indult a konfliktus előrehaladtával, és mostanra ötezer kínai harcos folytat fegyveres harcot az állam ellen Szíriában.
A diplomata megjegyezte: sokan közülük családdal érkeznek. „Ma már kínai gyermekek tömegei élnek Szíriában, akik kezükben karddal vagy gépkarabéllyal dzsihádról beszélnek a saját maguk által napi rendszerességgel feltöltött Youtube-videókon.”
Musztafa azt mondta, a Kínából érkezett fegyveres csoportok vegyesen oszlanak meg a Daes és a korábban Al Nuszra Front néven ismert szervezet közt. A nagykövet állítása szerint az elmúlt 4,5 év során a kínai terroristák 100 százaléka Törökországon át érkezett Szíriába.

http://www.hidfo.ru/2017/02/nagykovet-otezer-kinai-terrorista-harcol-sziriaban/

A választások nem hátráltatták a Lockheed Martin lobbitevékenységét

A demokratikus választások semmilyen hatást nem gyakoroltak az amerikai fegyvergyártó cégek tevékenységére: Lengyelországgal könnyedén megvetették az amerikai helikoptereket, és tovább folytatódik az erőteljes lobbitevékenység Kelet-Európában.
Lengyelország 2017-ben megkezdi a hadsereg modernizálását, ennek részeként vásároltak újabb helikoptereket a Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó cégtől. A védelmi miniszter, Antoni Macierewicz közlése szerint az új gépek márciusban érkeznek meg Lengyelországba. Ez a tétel azonban csak apró részlete a 14,5 milliárd dolláros katonai költségvetésnek, amit a lengyel tisztviselők decemberben tettek közzé, és amellyel ismét az amerikai fegyvergyártó cégek fognak profitálni. A lengyel hadsereg többek között 1200 drónt is vásárol, emellett három új hajóra és számos tengeralattjáróra tesz szert a haditengerészet.
Elmondása szerint a beszerzés „hosszadalmas folyamat” volt, annak a rengeteg papírmunkának köszönhetően, amit az euro-atlanti országokban intézni kell egy ilyen üzlet előtt.
Az új helikopterek megvásárlásával egyidőben 3500 amerikai katona is érkezik Lengyelországba, az USA nem meghatározott időtartamú katonai jelenlétének erősítésére.
A Lockheed Martin lobbitevékenysége az ukrán válsággal erősödött fel látványosan Közép- és Kelet-Európában: liberális ellenzéki és kormánypárti lapokat egyaránt megtaláltak az amerikai cég lobbistái. Ilyen látogatások alkalmával ezek az újságok ugyanazon a héten egymástól függetlenül kezdik népszerűsíteni az amerikai fegyvergyártó cég egy-egy gyártmányát; újságíróik logikai struktúrát gyártanak és érveket sorakoztatnak fel, miért érné meg Magyarországnak megvenni akár a használt, elavult amerikai gyártmányt is.
http://www.hidfo.ru/2017/02/a-valasztasok-nem-hatraltattak-a-lockheed-martin-lobbitevekenyseget/