Az Europol vezetője azzal vádolja a Telegram üzemeltetőit, hogy nem tanúsítanak együttműködést a terrorizmus elleni harcban.
A Telegram üzenetküldő programot akadálytalanul használhatják a Daes terroristái az egymás közti kommunikációra, és az üzemeltetők nem működnek együtt az európai hatóságokkal a terrorfenyegetés elhárítására tett erőfeszítések során – mondta Rob Wainwright, az Europol igazgatója.
„Bizonyos esetekben egyszerűen nem működnek együtt velünk. Számunkra a legnagyobb problémát a Telegram okozza… bizonyos fokú együttműködésre hajlandóak ugyan, de ez meg sem közelíti a Facebook és a Twitter által tanúsított együttműködés szintjét.”
Wainwright a Times napilapnak nyilatkozva azt is elmondta, hogy a terrorszervezetek nem csak propagandatevékenységre és toborzásra használják a Telegramot, hanem egyszerűen ezen az alkalmazáson keresztül irányítják a fiatal dzsihádistákat.
A Londonban május 3-4-én tartott Nemzetközi Terrorellenes Konferencián felszólalva Wainwright kifejtette, hogy bizonyos nyugati nagyvállalatok egyre inkább együttműködést tanúsítanak a terroristák kiszűrése terén, ezért a Daes arra kényszerült, hogy saját üzenetküldő alkalmazást fejlesszen ki.
Pavel Durov, a Telagram alapítója januárban azt mondta, az üzenetküldő alkalmazásban már több mint 660 csatornát tiltottak le terrorista propaganda terjesztése miatt.

http://www.hidfo.ru/2017/05/az-europol-szerint-a-telegram-nem-segiti-a-terrorellenes-harcot/