2016. november 23., szerda

Meghátrált a német kancellár – mégis feladja elveit

angela-merkel-hidfo-ru
Angela Merkelt sokan amiatt tisztelték, mert a populista politikusok előretörése ellenére nem volt hajlandó engedni abból, amit ő európai értékeknek gondol. Ma azonban a CDU kiadott egy kiáltványt, ami kijelenti, hogy a Földközi-tengeren át érkező migránsokat azonnal vissza kell szállítani Afrikába.
A Kereszténydemokrata Unió kiadott egy kiáltványt, aminek célja vélhetően az, hogy visszaszorítsa a tömeges bevándorlás elutasítása miatt erősödő ellenzéki pártokat. A CDU bajor testvérpártjának nyomására megjelent dokumentum kimondja, hogy a bevándorlást kemény kézzel kell kezelni; Németország meg kell védje határait, a német határokon tranzitzónákat kell működtetni (ahol a migránsok meg kell várják a kérvényeik elbírálását), a Földközi-tengeren át érkező afrikaiakat pedig hajóval vissza kell küldeni oda, ahonnan jöttek.
Úgy tűnik, Angela Merkel számára végül mégis fontosabbnak bizonyul a hatalom megtartása, mint a humanitárius ideák és az úgynevezett “európai értékek”; a következő választásokon a CDU látványos vereséggel kell számoljon, ha tétlenül nézi, amint egyedül az Alternatíva Németországnak párt ígéri meg az emberek által elvárt intézkedéseket.
Merkel populizmusát azonban nem nézik tétlenül; a Szociáldemokrata Párt korábban már egyértelművé tette, hogy amennyiben a migránsok határ menti tranzitzónákban kell megvárják a menedékkérelmeik elbírálását, az szerintük a koncentrációs táborokhoz hasonlít.
A CDU által kiadott dokumentum azt is említi, hogy a Németországban menedékjogot szerző migránsok kötelező jelleggel részt kell vegyenek “önkéntes” tevékenységekben, például helyi sportközösségekben, vagy kulturális jellegű civil szervezetek segítésében, hogy ezzel “hozzájáruljanak a társadalmi kohézió erősítéséhez.”
A dokumentum lényege, hogy irányelveket ad a CDU politikusainak, akik azáltal, hogy átveszik a migránsellenes jobboldal retorikáját, ki tudják fogni a szelet a gyorsan erősödő AfD vitorlájából. Angela Merkel ezzel próbál időt nyerni, hogy átvészelje a következő választásokat, és a következő ciklusban se legyen bevándorlás-ellenes kormánya Németországnak.


http://www.hidfo.ru/2016/11/meghatralt-a-nemet-kancellar-megis-feladja-elveit/

Hofer: a Moszkva elleni szankciók sértik az EU alapértékeit

norbert-hofer-hidfo-ru
Ausztriában az elnökválasztás megismétlésével egy olyan vezetőváltás történhet, aminek köszönhetően az osztrák kormány barátságosabb alapállást képvisel majd Oroszországgal szemben. Norbert Hofer korábban számos alkalommal kijelentette, hogy az Európai Unió fel kell hagyjon a szankciós politikával.
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Norbert Hofer, a Szabadságpárt jelöltje nyerheti a következő elnökválasztást. A leendő osztrák államfő interjút adott a Szputnyik hírügynökség németországi oldalának, melyben kijelentette, hogy megválasztását követően azonnal félre fogja állítani azokat a gazdasági korlátozásokat, melyekkel az Európai Unió komoly gazdasági csapást mért az osztrák mezőgazdaságra. Hofer azt mondta, ha megnyeri a választást, fokozatosan eltörölné az Oroszország elleni szankciókat, és helyreállítaná a két ország közti kereskedelmet, mert ez a hazai termelők érdekét szolgálja.
A politikus szerint “a szankciók ellehetetlenítik a kommunikációt, fájdalmas károkat okoznak a gazdaságnak, különösen a mezőgazdaságnak, és munkahelyek szűnnek meg a szankciós politika miatt.” Hofer ráadásul azt mondta, az uniós alapelvekkel nem ellenkezik a kereskedelmi korlátozások feloldása – épp ellenkezőleg; a Moszkva elleni szankciók sértik az EU alapértékeit.
“Az Európai Uniót azon elgondolás mentén alapították, hogy az országok gazdasági együttműködést folytassanak egymással, és ez az együttműködés hozzájáruljon a békéhez. Következésképp, a szankciók nem a béke útját jelentik.” – mondta.
Idén az osztrák elnökválasztást Norbert Hofer nyerte volna, ám a második fordulóban, az utolsó pillanatban rejtélyes módon fordított a zöldpárti jelölt, aki így fél százalékkal megnyerte a választást. Később kiderült, hogy számos helyen szabálytalanságok történtek, emiatt az elnökválasztást meg kell ismételni.

http://www.hidfo.ru/2016/11/hofer-a-moszkva-elleni-szankciok-sertik-az-eu-alapertekeit/

Madam President: Le Pen esélyes a francia elnöki posztra

marine-le-pen-hidfo-ru
A britek népszavazással döntöttek arról, hogy kilépnek az Európai Unióból, majd az amerikaiak megszavaztak egy politikust, aki a kampány során a NATO feloszlatásáról beszélt. Hat hónap múlva pedig a Clinton-hívek bánatára Franciaország élére kerülhet “Madam President”.
A britek június 23-án egy népszavazással döntöttek az Európai Unióból kilépésről, melynek során a választók 51,9%-a, mintegy 17,4 millió ember utasította el az uniós tagságot. A döntés lerombolta azt az illúziót, miszerint az Európai Unióba csak belépés van, és ez a szövetségi rendszer Európa végső formája, amit már csak tovább központosítani lehet. Kiderült; az Európai Unió nem utópia, a lakossági elégedetlenség fokozódik, sok helyen a lakosság többsége ellenzi az EU-tagságot. A britek döntése rámutatott arra, hogy az uniós tagság és a demokrácia egymás ellentétévé vált, hiszen az unió egyik legnagyobb gazdaságával bíró országában a lakosság többsége a kilépés mellett döntött. Ha egy tagállam 43 évi uniós tagság után nincs megelégedve az uniós tagság eredményeivel, ez intő jel lehet azoknak az országoknak, melyek politikusai azzal nyugtatják magukat, hogy 20-30 év integráció után minden jobb lesz.
A britek döntését a nagy közvélemény-kutató intézetek nem tudták előre jelezni. Napokkal a népszavazás előtt a fővonalú médiában publikált felmérések EU-párti többséget mutattak. Nem sokkal a népszavazás előtt egy politikailag motivált gyilkosság is történt, ami a felmérések szerint több mint 7%-kal növelte az EU-tagság fenntartására szavazók arányát. A britek mégis megszavazták a kilépést.
November 8-án az amerikai elnökválasztás szintén nem várt eredménnyel zárult. A nagy közvélemény-kutató intézetek Hillary Clinton fölényes győzelmét vetítették előre. Voltak olyan felmérések is, melyek hitelesen előre jelezték Trump győzelmét (erről ITT számoltunk be), ám a fővonalú média főként a Clinton győzelmét prognosztizáló méréseket hozta címlapon, emiatt a nagy nyilvánosság nem számított a republikánus jelölt győzelmére. Az elnökválasztás napján Clinton hívei látványosan siratták a demokrata elnökjelöltet, aki nem szólalt fel az eredmények ismertetését követően, hiszen senki nem írt neki vesztes beszédet. Clinton maga is meg volt győződve a választási győzelemről, egy amerikai lapot pedig előre 125000 példányban ki is nyomtattak “Madam President” felirattal a címlapon. Clinton néhány példányt még dedikált is a választási vereség előtt.
Teljesen elkeserednie azonban nem kell azoknak, akik pusztán a női jelölt győzelmét várva támogatták Hillary Clintont. Nemsokára kezdődik a francia elnökválasztás, ahol egy európai nép jó eséllyel megválaszt egy Madam Presidentet. A múlt héten Manuel Valls francia miniszterelnök elismerte, hogy a Nemzeti Front vezetője esélyes az elnöki posztra. A francia politika haladó voltát az sem homályosíthatja el, hogy Marine Le Pen népszavazást akar tartani az EU-tagságról, és támogatja az Oroszország elleni szankciók eltörlését – hiszen megválasztásával női elnöke lehet Franciaországnak.

http://www.hidfo.ru/2016/11/madam-president-le-pen-eselyes-a-francia-elnoki-posztra/