2018. április 24., kedd

Összecsaptak a migránsok a helyi nacionalistákkal


Leszbosz szigetén erőszakos összetűzések kezdődtek a helyiek és egy főként afgán migránsokból álló csoport közt. A migránsok azt követelték, hogy kapjanak jobb ellátást, vagy engedjék be őket más európai országokba.
Az április 22-én nacionalisták, migránsok és a rendőrök közti összecsapások egy egész éjszakán át tartottak, és a rendőrségi özlemény szerint több tucatnyira tehető a sérültek száma. Az AMNA hírügynökség szerint reggelre a rendőrök visszaterelték a migránsokat a táboraikba.

Az erőszakhullám Mitilíni területén azt követően kezdődött, hogy a Patrióta Mozgalom mintegy 200 tagja pirotechnikai eszközökkel, kövekkel, üvegekkel támadt a migránsokra – a szervezet szerint a menekülttáborok jelenléte miatt elviselhetetlenné vált a helyiek élete.

Az összecsapáshoz baloldali szervezetek is csatlakoztak, akik a migránsok oldalán szálltak harcba a radikális jobboldali csoporttal.
A helyzet eszkalálódása miatt rohamrendőrök érkeztek a helyszínre és könnygázzal kezdték oszlatni a tüntetőket. Kora reggelre a migránsokat buszokkal hordták el a városból, és visszaterelték őket egy közeli menekülttáborba.
Leszbosz polgármestere, Szpirosz Galinosz azzal vádolja a hatóságokat, hogy túl későn avatkoztak be
és “semmit nem tettek” a helyzet javítása érdekében. A polgármester elmondása szerint jelenleg tízezer migráns él Leszbosz szigetén.
http://www.hidfo.ru/2018/04/osszecsaptak-a-migransok-a-helyi-nacionalistakkal/

Háromezer rendőr oszlatta az amerikai jelenlét ellen tüntető tömeget Dél-Koreában

A dél-koreai hatóságok több mint háromezer rendőrt kellett tömegoszlatásra küldjenek, hogy véget vessenek egy tüntetésnek, melyen a résztvevők az amerikai rakétarendszerek Dél-Koreából kivonását követelték.
A vasárnapi demonstráción kétszáz tüntető lezárta a kérdéses katonai létesítményhez vezető hidat, ahol az amerikaiak a THAAD-rakétarendszert működtetnék. A YTN hírügynökség szerint a tüntetések feloszlatása után a hatóságok már megkezdték az építőanyagok beszállítását a bázis bővítéséhez.
Dél-Korea egy 2016-os megállapodás alapján engedélyezte az amerikai rakétarendszerek jelenlétét, az észak-koreai rezsim által folytatott nukleáris fegyverkezés és ballisztikusrakéta-tesztek okán.
A THAAD-rakétarendszerek dél-koreai jelenlétét nem csak a helyi lakosság ellenzi, de Kína és Oroszország is kifejezte tiltakozását az amerikaiak további terjeszkedése miatt.

http://www.hidfo.ru/2018/04/haromezer-rendor-oszlatta-az-amerikai-jelenlet-ellen-tunteto-tomeget/