2015. július 15., szerda

Kárpátalja a második front? – Vízhiány Donbasszban – A Rapid Press összefoglaló hírei Kárpátaljáról, Ukrajnából – július 15.

ungvar_kiegett_autoKiemelt gyorshír: Újabb robbantások Ungváron

Kedden a késő éjszakai órákban, több ungvári lakos a Facebookon jelezte, hogy robbanást és lövéseket lehet hallani Ungvár központjában a megyei kórház mellett. A GalagovTV Mikola Pasztuhov Facebook felhasználóra hivatkozva azt írja, hogy a Szabadság sugárút 27. mellett két leégett autót látni. Az incidens részletei egyelőre nem ismertek.
Hivatalos információt a hatóságok nem tettek közzé, így azt sem tudni, hogy az esetnek van-e köze a munkácsi eseményekhez. Valószínűleg csak egyszerű gyújtogatásról lehet szó, azt azonban több ungvári lakos jelezte, hogy lövéseket is hallott.
Forrás: KárpátHír

Tartalom, főcímek:

Munkács:

– A Jobb Szektor martalócai Munkácstól a lengyel határ felé haladnak
– Spiegel: A Jobb Szektor a Kijev elleni felkelést gyakorolja
– Jarosnak nem fognak segíteni a régi kapcsolatai – a Jobb Szektort likvidálják
– Donyecki illetőségű az új rendőrfőnök kárpátalján

Kárpátalja:

– Három 128-as esett el a keleti fronton
– Beadták felmondásukat Kárpátalja járási állami adminisztrációinak vezetői
– Nagy összegű adócsalással vádolnak egy kárpátaljai vállalatot

Újoroszország:

– Gorlovkát bombázták az éjjel, egy nő meghalt
– ENSZ: 1,3 millió donbasszi lakosnak vannak vízügyi gondjai
– Pusilin: a DNR számít Merkel és Hollande intézkedéseire
– A NATO a donbásszi események legrosszabb forgatókönyvére készülődik
– Alekszej Dobrickij beszélt az ukrán fogság valóságairól

Kontinentális Ukrajna:

– Az ukrán kormány beszámolt Amerikának a szovjet múlt elleni harcról
– Biden: Továbbra is támogatjuk Ukrajna gazdaságát és biztonságát
– Putyin: Ukrajnának az év végéig hárommilliárd dollárt kell fizetnie
– A munkácsi események miatt Európa lezárja a vízumkérdést
– A Sics zászlóalj megcáfolta, hogy támogatnák Avakovot
– Nuland Kijevbe repült
– Ukrajnának az év végéig ötmilliárd dollár tartozást kell törleszteni
– Ukrajnában minden fegyveres embert terroristáknak minősíthetnek
– Azarov: Porosenko beismerte – bűnözők hajtották végre a majdani forradalmat
– NATO-haditengerészek látogatása Szaakasvilinél
– Kolomojszkij új embert állítana az Ukrnafta élére
– A Ráda ki akarja rúgni Sokint

Részletes Hírek:

Munkács:

A Jobb Szektor martalócai Munkácstól a lengyel határ felé haladnak

A menekülő Jobb Szektor harcosai Munkács irányából Lengyelország felé menekülnek – írja a TASS az ukrajnai Inter TV csatornára hivatkozva. „Az események központja fokozatosan áthelyeződik. Felsőviznicében három ellenőrző pont is van. Őrségben állnak a Nemzeti Gárda katonái és a rendőrök is. Nagyjából 20 kilométerre vannak a várostól. Feltételezhetően elhagyják azt a hegyvidéket ahol eddig bujkáltak” – látható a TV csatorna riportjában ahol megemlítik, hogy a szélsőségesek napról napra Lemberg felé haladnak az irány pedig a lengyel határ.
Alekszander Szacsko, a munkácsi Jobb Szektor sejtének vezetője szerint az egység folytatja harcot. „Ez egy vagy két év lesz? Akkor ez így lesz. Ha valaki azt gondolja, hogy a srácok nem fognak tudni addig élni az erdőben ameddig kell, akkor higgyék el; elegendő lehetőséggel rendelkezünk, hogy az egység létszáma több ezerre növekedjen” – mondta Szacsko.
A szlovák rendőrség az incidens után elvégezte a szükséges óvintézkedéseket. „Ebbe beleértendő a járőrök létszámának növelése, illetve a rendőrök és a határőrök felszerelésének kibővítése” – nyilatkozták szlovák Külügyminisztériumában. Magyarország is óvintézkedéseket hajtott végre a határon, és csökkentette az ukránok beléptetésének számát.
Forrás: TASS

Spiegel: A Jobb Szektor a Kijev elleni felkelést gyakorolja

A német Spiegel szerint Dmitrij Jaros egy igazi államférfi szerepét játssza, de az ukrán kormány iránti hűsége nem korlátlan – írja a Rusvesna.  A német újság úgy véli, hogy a munkácsi események egy kormány elleni felkelés gyakorlatára emlékeztetnek. Kijev a donbásszi háború miatt fegyverezte fel az önkéntes alakulatokat, most meg kihívást intéztek nekik a Jobb Szektor radikálisai egy második frontot nyitva Munkácson, negyven kilométerre a magyar határtól.
A munkácsi események után a Jobb Szektor gyakorlatilag háborút hirdetett az ukrán kormánynak megszállókként nevezve őket. A radikálisok szerint azért nem sikerült az igazi nemzeti forradalom, mert a Majdan után ezek a politikusok kerültek hatalomra.
A Jobb Szektor eszkalációval fenyeget. A szervezetben kijelentették, ha kell, akkor csapatokat küldenek a fővárosba. Az elnöki adminisztráció előtt és több más városban már tüntetéseket is szerveztek. Jaros egy korábbi interjújában azt nyilatkozta, hogy „a forradalmunk még nem ért véget”.
Forrás: Rusvesna

Jarosnak nem fognak segíteni a régi kapcsolatai – a Jobb Szektort likvidálják

A helyzet súlyosbodik – a Jobb Szektor ellenőrzőpontokat állított fel Lemberg körül – írja Novorosszia hírügynöksége.
Gyakorlatilag irányítás alá vették Lemberget. A Jobb Szektor emberei a boriszpoli autópályán is megjelentek, amelynek a kontrollja a boriszpoli (kijevi – a szerk.) repülőtér kontrollját is jelenti. Egyes információk szerint Munkács körül még lövéseket hallani. A felkelők jelentései szerint az ukrán hadsereg néhány egysége elhagyja az állását és Kijev irányába indult. Porosenko közben összehívta Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi tanácsát.
Vlagyimir Szlovoejcsik, elemző és politikai rovatvezető megpróbált utánajárni mi is történik most a kormány és a Jobb Szektor között.
„Az, hogy a lelkes ukrán nacionalisták megdöntve Janukovicsot végül egymásnak esnek, már rég minden jól informált megfigyelőnek világos volt. Szemmel láthatóak ezek a történelmi hagyományok. Az OUN szétesése után Melnik és Bandera párti embereinek kölcsönös terrorja számos Hitler párti szövetséges életét elvitte a partizánok, az NKVD és a szovjetek beavatkozása nélkül is. Úgy tűnik, a történelem ismétli önmagát” – mondta a szakértő.
Szavai szerint miután Jaros támogatók nélkül maradt – mivel a kormány leváltatta Nalivajcsenkót és Kolomojszkijt – egyre inkább konfliktusba került Ukrajna belügyminiszterével. Az is lehetséges, hogy a munkácsi eseményekre hivatkozva, nem hogy csak megszabadulnak Nalivajcsenkóhoz közel álló emberektől, de még a Jobb Szektort is likvidálják.
„A képviselői mandátuma és a régi kapcsolatai itt már nem fognak segíteni neki, de lehetséges a szektorosok agresszív megvillanása egy két helyen… Elég valószínűtlen, hogy Kijevben hatalomra kerüljön, mint ahogy az is, hogy elfoglalja Lemberget, Ternopolt, Rovnót és Ungvárt, vagy más várost. A hatóságokban lévő konkurenseinek sokkal nagyobb erejük van. Nem is beszélve arról, hogy az EU és az USA vezetősége is támogatja őket, akiknek elég kényelmetlen lenne téteket tenni a Jobb Szektorra, figyelembe véve a neonáci hírnevüket” – mondta a szakértő.
Forrás: NovorosInform

Donyecki illetőségű az új rendőrfőnök kárpátalján

Megkezdődtek a személycserék a rendvédelmi szerveknél is. Szerhij Knyazev lett a megye rendőrfőkapitánya. Arszen Avakov belügyminiszter a Kárpátaljai Megyei Belügyi Főosztály új vezetőjének kinevezésével kapcsolatban elmondta, hogy Knyazev korábban Donyeck és Kijev megyékben dolgozott.
Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Kárpátalja megyei főosztályának élére a kirovográdi Oleh Vojevodint nevezték ki.
Forrás: KárpátHír

Kárpátalja:

Három 128-as esett el a keleti fronton

A munkácsi 128-as hegyi gyalogdandár három katonája esett el Kelet-Ukrajnában – a hírt Ljudmilla Bandurcsak kárpátaljai önkéntes posztolta az egyik közösségi oldalon. Az áldozatok között nincs kárpátaljai. A híradás egy hmelnyickiji, egy ivano-frankivszki és egy csernyivci járásból származó katona haláláról szól. Az egység két tagjának holléte ismeretlen.
Forrás: Kárpátalja Lap

Beadták felmondásukat Kárpátalja járási állami adminisztrációinak vezetői

Az információt Vaszil Hubal, Kárpátalja azóta leváltott kormányzója is megerősítette ungvári sajtótájékoztatóján – közölte a mukachevo.net hírportál július 15-én. A döntés azután születet meg, hogy Igor Kononenko parlamenti képviselő, a Petro Porosenko Blokk parlamenti frakciójának első elnökhelyettese bejelentette, hogy Hennagyij Moszkalt, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye katonai-polgári közigazgatásának a vezetőjét nevezték ki szerdán Kárpátalja megye kormányzójává.
Forrás: Kárpátalja.ma

Nagy összegű adócsalással vádolnak egy kárpátaljai vállalatot

Az Állami Pénzügyi Szolgálat kárpátaljai főosztályának és kockázatelemzéssel foglalkozó megyei hivatalának munkatársai a közös Határ (Rubizs) művelet során figyeltek fel a törvénysértésre – adta hírül a mukachevo.net hírportál július 14-én.
2015 első félévében a szóban forgó vállalat három DAF XF típusú kamiont hozott be Ukrajnába, miközben valótlan adatokat tüntetett fel a kitöltendő vámügyi papírokban a jármű gyártási évét és első nyilvántartásba vételét illetően. Így elkerülték az 1 millió 299 ezer hrivnya adó és vámilleték kifizetését, a többi között nem fizettek ki 1 millió 82,5 ezer hrivnya jövedéki adót és 216,5 ezer hrivnya általános forgalmi adót (ÁFA).
A kamionokat lefoglalták. Az ügyben adócsalás vádjával indítottak eljárást.
Forrás: Kárpátalja.ma

Újoroszország:

Gorlovkát bombázták az éjjel, egy nő meghalt

Gorlovka vezetése jelentette, hogy éjjeli bombázások voltak, egy ember meghalt, kettő megsérült.
„A bombázás következtében négy magánház összeomlott, egy nő meghalt, egy másiknak amputálni kellett a lábait, egy férfi is megsebesült”-mondta a városi adminisztráció munkatársa.
Az ukrán hadsereg hajnali 3 óráig bombázták a települést nagy kaliberű ágyúkkal.
„Egy súlyosan sebesült nőnek amputálni kellett a lábait, egy másik belehalt sérüléseibe. Négy házat porig romboltak a bombák, a város egy részében nincs villany” –jelentette ki Gorlovka város adminisztrációjának képviselője. „A lerombolt házak Komszomolec,Verhnaja és Kaluzsszkaja utcákban álltak” –tette hozzá a városi tanács munkatársa.
Forrás: RIA Novosztyi

1069076971ENSZ: 1,3 millió donbasszi lakosnak vannak vízügyi gondjai

Ukrajna délkeleti részén nagyjából 1,3 millió embernek vannak vízügyi gondjai – írja a RIA Novosztyi az UNICEF-re, az ENSZ gyermekügyi szervezetére hivatkozva. „A víz az egyik legalapvetőbb szükséglete Ukrajna délkeleti részének lakosságának. A felnőtteknek és a gyermekeknek egyaránt szüksége van rá. A konfliktusba került Donyeck és Luganszk megye lakosságából nagyjából 1,3 millió embernek vannak gondjai az ivóvízzel” – nyilatkozta Giovanna Barberis, az UNICEF ukrajnai képviselője. Szavaiból kiderült, hogy partnereivel együtt az év elejétől kezdve nagyjából 550 ezer embernek biztosítottak hozzáférést a vízhez, azonban a probléma megoldásához sokkal több humanitárius partnerre lenne szükség.
Forrás: RIA Novosztyi

Pusilin: a DNR számít Merkel és Hollande intézkedéseire

A Donyecki Népköztársaság azt várja Angela Merkeltől, Németország kancellárjától és Francois Hollande francia elnöktől, hogy határozott lépésekre szánják el magukat Kijevvel szemben – írja a TASS. Erről Denisz Pusilin, a kontaktcsoport donyecki képviselője nyilatkozott. „Nincs elegendő nyomás Kijevre annak érdekében, hogy Kijev teljesítse a minszki egyezményeket. Méghozzá teljesítse, és ne pedig imitálja azokat. Sajnos ez csak egy deklaratív kijelentés, ezért lépéseket várunk a garant országoktól, Merkeltől és Hollande-tól” – mondta Pusilin.
„Tegnap a várt forgatókönyv szerint zajlott a politikai alcsoport találkozója. Nem mondhatom, hogy lényeges határozatok születtek volna, de azért van egy kis haladás, bár ezek nem elegek ahhoz, hogy Ukrajna betartsa a minszki egyezményeket” – mondta Pusilin a július 14-i politikai alcsoport találkozójáról.
Forrás: TASS

A NATO a donbásszi események legrosszabb forgatókönyvére készülődik

A NATO a donbásszi események legrosszabb forgatókönyvére készülődik – írja a Rusvesna. Erről Jamie Shea, a NATO főtitkárának helyettese nyilatkozott. „Egy éve megértettük, készen kell állnunk a helyzet legrosszabb forgatókönyvére” – mondta Shea Brüsszelben az Európai Parlament biztonságügyi bizottságának ülésén. Shea szavaiból kiderült, hogy a NATO-nak már kész terve van a konfliktus eszkalációjának esetére.
Forrás: Rusvesna

Alekszej Dobrickij beszélt az ukrán fogság valóságairól

Alekszej Dobrickij biztos abban, csak azért fogták el, hogy legyen kit elcserélni – írja Novorosszia hírügynöksége. Szerinte a többiektől eltérően csakis ezért sikerült elkerülni a veréseket és a kínzásokat. Minden ellenére a bírósági határozat alapján szabadlábra bocsátott férfi folyamatos fenyegetéseket kap. Alekszej Dobrickij szemtanúja volt annak is, hogy Kijev hogy titkolja az EBESZ előtt, hogy a harkovi SZBU ideiglenes fogdájában foglyokat tartanak.
Forrás: NovorosInform

Kontinentáis Ukrajna:

Az ukrán kormány beszámolt Amerikának a szovjet múlt elleni harcról

Novorosszia hírügynöksége beszámolójában leírja, hogy a Forbes nyilvánosságra hozta az ukrán kormány azon levelét, amelyet az Egyesült Államok népének címeztek. A hivatalnokok a levélben leírják, hogy azért hagyták ott a sikeres magánvállalkozásukat, hogy segítsenek az országnak leszámolni a szovjet múlttal. Az ukránok dicsekedtek az eredményeikről is. A korrupció ellenes tevékenységükről, a rezsitarifák árának megemeléséről, és a kijevi rendőrök leváltásáról az Egyesült Államokban tanult zsarukra.
„A magas kinevezésünk ebben az új Ukrajnában tükrözik azokat a mély változásokat, amelyek a tavalyi méltóság forradalma óta történtek az országban” – olvasható a levélben. A levél megfogalmazó között ott van a pénzügy- és gazdaságfejlesztési miniszter is. Leírják, hogy ők eddig nem voltak politikusok, de Petro Porosenko elnök megértette, hogy az igazi reformokat, csakis azok az új vezetők hajthatják végre, akik nem voltak benne a régi elitben.
„Válaszoltunk erre a kihívásra, mivel megosztjuk azt a nézetet, miszerint Ukrajnának egy szabadabb, erősebb és virágzóbb országgá kell változnia” – írja a levél. A levél megfogalmazói azt is leírják, hogy maguk mögött hagyták a sikeres vállalkozásaikat, és demonstrálták azt a döntést, hogy végleg szakítani akarnak a szovjet múlttal és teljesen új fejlődési útra állnak.
Ukrajna képviselői kiemelik, hogy az első számú feladatuk a korrupcióellenes harc és az oligarchamentesítés. A rezsidíjak négyszeresre emelését egy igazán kellemetlen, de egy szüksége lépésnek jellemzik, amely segít abban is, hogy semlegesítsék azokat a csaló sémákat, ami által áron alul jutottak gázhoz egyesek. Ukrajna komoly erőfeszítéseket tesz, hogy egyszerűsítse az adórendszert és csökkentse az állami apparátust. „Ezek a törvények megalapozzák a vállalkozási forradalmat. Ukrajna felderítetlen lehetőségei hatalmasak, a reformprogramjaink pedig segítenek felderíteni őket. Elhivatottak vagyunk arra, hogy jobbá tegyük az országot az emberek és az amerikai vállalkozások befektetései számára” – olvasható a levélben.
Forrás: NovorosInform

Biden: Továbbra is támogatjuk Ukrajna gazdaságát és biztonságát

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok alelnöke bejelentette, hogy továbbra is támogatják Ukrajna gazdaságát is biztonságát, mivel ez az Egyesült Államok érdeke – írja az Amerika Hangja. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarájában tartott ukrán-amerikai fórumon Biden alelnök azt nyilatkozta, hogy 470 millió dollár segélyt és kétmilliárd dollár hitelgaranciát vállalnak Ukrajna gazdasági kríziséből való kilábalásához. Amennyiben Ukrajna további reformokat is végrehajt, akkor további egymilliárd dolláros hitelt nyújtanak.
Oroszországot élesen kritizálta. Megjegyezte, hogy a világnak kötelező kihasználnia ezt a történelmi pillanatot és segítenie kell az ország gazdaságát. Biden szerint az ukrán népnek talán ez az utolsó lehetősége, hogy egy demokratikus Európa integrált országot hozzanak létre. Jacenyuk szerint az ukránok és az amerikaiak a világot tényleg szabaddá teszik. Legalábbis ezt mondta az amerikai-ukrán fórumon.
Az ukrán miniszterelnök együttműködésre kérte az amerikaiakat jelezve, hogy ez Ukrajna sikerének a kulcsa. Beszélt a korrupciós problémákról is elismerve azok gyökeres mélységét. „Amerikai befektetők! Örömmel látnánk Önöket Ukrajnában” – mondta Jacenyuk.
A fórumon vállalkozók és hivatalnokok is voltak. Az Egyesült Államok még mindig vizsgálja a fegyverzetnyújtás lehetőségét az orosz agresszió elleni harc támogatására. Obama elnökkel és Biden alelnökkel is találkozott. „Magasra értékeljük Obama elnök és Biden alelnök személyes részvételét az ukrán nép támogatásában. Az egész amerikai nemzet egységesen támogatja az ukrán népet, és ezt köszönjük” – mondta az ukrán miniszterelnök.
Forrás: Amerika Hangja

Putyin: Ukrajnának az év végéig hárommilliárd dollárt kell fizetnie

Ukrajna az IMF-től kapott mentőcsomagból hárommilliárd dollárt kell, hogy fizessen Oroszországnak a tartozások törlesztéseként – írja a TASS Vlagyimir Putyinra, Oroszország elnökére hivatkozva. „Nagyjából ötmilliárd dollárt kell hogy kapjon az év végéig (Ukrajna az IMF-től – a szerk.)” – mondta Anton Sziluanov pénzügyminiszter. „Ebből hárommilliárdot nekünk” – adta hozzá Putyin.
Ukrajna Gazdaságügyi Minisztériumának nyilatkozata szerint az IMF az év végéig 5,1 milliárd dollárt kell, hogy utaljon három részletben. Az első részét, összesen 1,66 milliárd dollárt június 15-ig kellett volna utalni.
Forrás: TASS

A munkácsi események miatt Európa lezárja a vízumkérdést

Pavel Klimkin, Ukrajna külügyminisztere beismerte, hogy a munkácsi események káros hatással lehetnek a vízumrendszer eltörlésére – írja a Rusvesna. Erről az európai integrációs bizottság ülésén nyilatkozott. „Igen, ezt beismerhetem… Sok politikus van a szomszédos országokban, akik felpörgetik ezt a kérdéskört. Elsősorban Magyarországon, de Szlovákiában is” – mondta a külügyminiszter. (És még ő csodálkozik ezen? – a szerk. SzRTI)
Az ukrán miniszter szerint elég megnézni a szomszédos országok médiahíreit és láthatják, hogy ezek tudatos tettek, amelyek nem megalapozottak. „Ott (az EU-ban – a szerk.) nem kevés okos ember van, akik értik a valóságot, de közülük egyeseknek ettől eltér az álláspontja” – magyarázta Klimkin.
Forrás: Rusvesna

A Sics zászlóalj megcáfolta, hogy támogatnák Avakovot

Az uapress.info oldalon július 14-én publikálták Jurij Pokinyboroda, a Belügyminisztérium különleges rendőri egységek szervezéséért felelős hivatal vezetőjének nyilatkozatát, akit állítólag 35 önkéntes zászlóalj is támogat, beleértve a Szics különítményt – írja a Rusvesna. A Sics különítmény megcáfolta, hogy támogatnák Avakov belügyminisztert, és követelik Ukrajna hatósági szerveinek vezetőinek felelősségre vonását.
„A nyilatkozat a szomorú munkácsi eseményekről szól. Abban mintha bejelentenénk, hogy Arszen Avakov belügyminiszter leváltását azok a reakciós erők inspirálják és hirdetik, akik félnek a miniszter korrupcióellenes harcától.
Mi, a Szics zászlóalj, akik jelenleg az ukrán-orosz háború frontvonalon tartózkodunk Avgyejevka városban bejelentjük, hogy nem hatalmaztunk fel senkit, hogy ilyen nyilatkozatot tegyen a nevünkben.
Meg vagyunk győződve arról, hogy elsősorban a hatósági szervek vezetőinek kell felelősséget viselni ebben a kialakult helyzetben, akik egybeolvadtak a bűnözőkkel és fedezik a csempészeket.
Úgy gondoljuk, hogy senkinek sincs jogában fegyvert használni – amiből annyira kevés van a frontvonalon – a békés városokban. Követlejük a konfliktus elkövetőinek felelősségre vonását függetlenül státuszuktól és politikai hovatartozásuktól, illetve a hatóságok vezetőit, akik tétlenségükkel támogatták a maffia szerveket és előidézték ezeket a tragikus eseményeket” – nyilatkozta a Szics zászlóalj.
Forrás: Rusvesna

Nuland Kijevbe repült

Az Egyesült Államok külügyi helyettes államtitkára megint Kijevben van – írja Novorosszia hírügynöksége. Az információ az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségről származik. (Ám a cukorkája már nem kell senkinek – a szerk.SzRTI)
Forrás: NovorosInform

Ukrajnának az év végéig ötmilliárd dollár tartozást kell törleszteni

Ukrajnának az év második felében 109,17 milliárd hrivnya tartozást kell törlesztenie, ami a jelenlegi árfolyam szerint 4,96 milliárd dollár – írja a TASS. Júliusban a külső államtartozásból 257 millió dollárt, a hivatalos hitelekből 98 millió dollárt, a nemzetközi pénzügyi szervezetek hiteleiből pedig 159 millió dollárt.
A Pénzügyminisztérium jelentése szerint augusztusban 4,71 milliárd dollár államtartozást, 4,16 milliárd dollárnyi kereskedelmi hitelt, a nemzetközi hitelekből 491 millió dollárt, a hivatalos hitelekből pedig 7,5 millió dollárt kellesz törleszteni.
Ukrajnának ebben az évben összesen 10,98 milliárd dollárt kell fizetnie.
Forrás: TASS

Ukrajnában minden fegyveres embert terroristáknak minősíthetnek

Ukrajna elnöke ígéretet tett arra, hogy beterjeszt egy törvényt, amely minden egyes fegyveres csoportot, ami nem valamely hatósági szerv része, terroristának minősít – írja a TASS. „Nem zárom ki azt a lehetőséget, hogy egy törvényt terjesztek a Legfelsőbb Tanács, amely szerint mindenki aki fegyverrel jelenik meg az utcákon és nincs köze a hatósági szervekhez, terroristának fog minősülni” – mondta az ukrán elnök az ungvári beszéde alatt.
Forrás: ZvezdaTV

Azarov: Porosenko beismerte – bűnözők hajtották végre a majdani forradalmat

Porosenko elnök a munkácsi eseményekről nyilatkozva szinte beismerte, hogy a majdani forradalmat banditák hajtották végre – írja a Zvezda TV. Erről Nyikolaj Azarov, Ukrajna korábbi miniszterelnöke írta a Facebook oldalán. „Gondoljanak bele abba, hogy mit mondott, hisz a konfliktus résztvevői egyik oldalról a Jobb Szektor fegyveres tagjai, másik oldalról meg a hatóság emberei. Mindkettő az elnök oltalma alatt áll és közvetlenül neki kellene engedelmeskedniük… Kiderült, hogy Porosenko szavai szerint a Jobb Szektor és a rendőrség is banditákból áll. Így teljesen egyértelmű, hogy az úgynevezett forradalmat banditák hajtották végre. Kijevben ugyanúgy tevékenykedtek, mint Munkácson. Annyi különbséggel, hogy Munkácson csak a határ kis részét akarták megszerezni, Kijevben pedig az ország feletti hatalmat” – írta Azarov megjegyezve, hogy a fegyveres bandák most már bevezetik a saját rendjüket az országban, ezt pedig az európai integrációnak nevezik.
Forrás: TASS

NATO-haditengerészek látogatása Szaakasvilinél

A NATO képviselői Odesszában tettek látogatást az ukrán haditengerészet talpra állítása ügyében. A nyugati katonai szövetség szakértői felmérték az ukrán haditengerészet újjáépítéséhez szükséges teendőket.
Ukrajna védelmi minisztériuma szerint: „Felmérjük a szükséges teendők mennyiségi és mélységi mutatóit. A szövetségeseink képviselői már tanulmányozták az operatív koncepciók megvalósítási lehetőségeit, az irányítási rendszerünket, és a közös vízalatti és víz feletti műveletek lehetőségeit, valamint egyéb fontos hajózási kérdéseket. Tanulmányoztuk a NATO-szabványra történő átállás követelményeit és szabványait.
A NATO-képviselők felkeresték az ukránok zászlóshajóját, a Hetman-Szagajdasnij rombolót. A látogatást Nyikolajev városában folytatják, ahol egy oktató-műszaki bázist alakítana ki Ukrajna a NATO-szabványok szerint, valamint a vendégek felkeresik a tengeri-repülőtechnikai bázist is. A látogatás után kidolgozzák az Ukrajna-NATO haditengerészeti projektek közös tennivalóinak prioritásait.
Már 1997 óta a Fekete tengeren rendezik meg a hagyományos közös gyakorlatot a „Sea Breeze” –t.A gyakorlatokat több ízben el kellett napolni a Nyikolajevi és Odesszai megyékben kialakult tüntetések és zavargások miatt.
Kiegészítő információ:
Egyes szakértők szerint a NATO a kiesett Krím-félszigeti projekt pótlásának lehetőségét keresi az orosz határhoz közeli Fekete-tengeri vizeken és ennek a szándéknak a megvalósításában segédkezhet az új odesszai polgármester, Miheil Szaakasvili, aki a közelmúltban az USA kijevi nagykövetét is fogadta odesszai munkalátogatáson.
Forrás: TASS

Kolomojszkij új embert állítana az Ukrnafta élére

Mark Rollins kandidátusát három ciprusi vállalat is támogatja, akik birtokolják a vállalat kisebbségi részvényeit – írja Novorosszia hírügynöksége. A Littop Enterprises, Dridgemont Venures és Bordo Management együttesen az Ukrnafta 40,1 százalékát birtokolja. A vállalatokat Igor Kolomojszkij Privat csoportja kontrollálja. Az ukrán állam a Naftogaz Ukrajna személyében a vállalat 51 százalékát birtokolja.
Július 10-én kiderült, hogy a BG Kazahsztán vállalat elnökének kandidátusát vizsgálja az Ukrnafta vezetőjeként a Miniszteri Kabinet jelölőbizottsága.
Forrás: NovorosInform

A Rada ki akarja rúgni Sokint

Az ukrán parlament korrupcióellenes bizottsága ajánlani fogja a parlamentnek Viktor Sokin, Ukrajna főügyészének menesztését – írja a Vesztyi. Szergej Lescsenko, a Porosenko Blokk tagja a napokban bejelentette, hogy több eljárás is folyamatban van Ukrajna Főügyészségének nyomozói és ügyészei ellen, de Viktor Sokin főügyész ezt később megcáfolta. A parlamenti képviselők közben aláírást gyűjtenek Sokin menesztésére. Eddig 100 aláírást gyűjtöttek, a szükséges 150 helyett.
Forrás: Vesztyi
***
Rapid Press Hírszolgálat

Tegnap hasznos eszköz volt, ma már biztonsági kockázat a Jobb Szektor

A kijevi vezetők körében pánik uralkodik, mert a Jobb Szektor kicsúszott irányítás alól, és attól tartanak, hogy egy második frontot nyithat, mozgósíthatja embereit a jelenlegi kormány ellen.
A Süddeutsche Zeitung német napilap szerint az ukrán politikusok egy része már most előkészítette, hogyan tudja elhagyni az országot, ha megkezdődik egy harmadik Majdan-téri lázadás, és a Jobb Szektor a kormány ellen fordul. Sokan közülük úgy gondolják, hogy már az utóbbi napokban történt összeütközések egy fegyveres felkelés kezdetét jelentik.
A német lapnak egy nevét nem vállaló ukrán tiszt azt nyilatkozta, hogy mostanra komolyan foglalkoznak a kérdéssel, “mi történik, ha holnap-holnapután elhangzik a felszólítás, hogy önkéntesek az állam ellen, sorakozó”. Ebben az esetben Nyugat-Ukrajna egyik napról a másikra polgárháborúba sodródik, mert a hadsereg egy része dezertált, az országban szabadcsapatok működnek, másik részük a Jobb Szektor irányítása alatt áll. A kormány viszont külföldi segítséget hívhat a helyzet stabilizálására, ami szintén olaj a tűzre, mert az ukrán lakosság nem támogatna egy idegen beavatkozást. A név nélkül nyilatkozó tiszt szerint könnyen lehet, hogy éppen egy ilyen külföldi beavatkozás indítaná be a harmadik Majdant, mert az idegen csapatok behívása szabadságharc színezetet adna a folyamatban lévő polgárháborúnak.
A Süddeutsche Zeitung újságírója szintén lehetségesnek tartja, hogy egy ilyen helyzetben a lakosság egy része – és a hadsereg egy része – a Jobb Szektorhoz csatlakozna, mert mostanra olyan mértékűvé vált a kormánnyal szembeni elégedetlenség, hogy ez egy reális forgatókönyvvé vált.
A Dimitrij Jaros irányítása alatt álló, magát nemzetiszocialista szervezetként meghatározó csoport 2013-14 fordulóján kezdett nyílt fegyveres harcot az államhatalom ellen, katalizátorként hozzájárultak a radikális atlantista kormány hatalomra jutásához. Az első EuroMajdan idején, az akkor még működő Janukovics-kormány ideje alatt rendőrségi források arról számoltak be, hogy a Majdan-téren folytatott rajtaütés során a sátortáborban megtaláltak olyan jegyzőkönyveket, melyek alátámasztják, hogy belföldi szélsőjobboldali szervezetek dollárban kaptak kifizetéseket a rendőrökkel kezdeményezett összecsapásokért.
Később a Jobb Szektor ugyanebből a forrásból nagyobb fegyverkészleteket is kapott, a karhatalom azonban nem tudta elfojtani a nyugati beavatkozást, mert addigra a kormánypolitikusok egy része elmenekült az országból, és a relatív többségbe jutott ellenzék megszavazta a különleges rendőri erők feloszlatását. A radikális atlantisták kormányra jutatása csalódást okozott a Jobb Szektor vezetői számára, akik úgy gondolták, hogy a legitim kormány eltávolítását követően nyers erővel hatalomra juthatnak. A nyugati országok azonban saját embereiket ismerték el kormányzó erőként, az eszközként felhasznált szélsőjobboldal pedig mostanra biztonsági kockázattá vált, amit korábbi támogatóik is félreállítanának.

http://hidfo.ru/2015/07/tegnap-hasznos-eszkoz-volt-ma-mar-biztonsagi-kockazat-a-jobb-szektr/

Az EU-bankjai ha összefognak a NATO-tankjaival!-sok választási lehetőség nincs! MARADSZ A LATORSZÖVETSÉGEKBEN!-ÉS FIZETSZ! Ha beledöglesz is! És mintha MI-MAGYAROK IS!-ezeknek a latorszövetségeknek lennénk a FOGLYAI!

180 fokot fordult, nem akar a Sziriza sorsára jutni a spanyol Podemos

Már nem akarja átstrukturáltatni a spanyol államadósságot a görög kormányzópárt megfelelőjeként emlegetett baloldali párt, noha korábban ez volt az egyik fő követelése. A Podemos, akárcsak a Sziriza, elítéli a nemzetközi hitelezők által előírt megszorításokat, és azok eltörlését ígérte a választóknak, ám most kiderült, hogy az ígéretet a Ciprasz-kormány nem tudta teljesíteni.

Már nem kéri a spanyol államadósság átütemezését a baloldali Podemos párt – közölte a La Razón című spanyol napilap, kiemelve, a párt ezzel az egyik legalapvetőbb követeléséről mondott le.
A másfél éve civilek által alapított, és viharos sebességgel óriási népszerűséget szerző, radikális Podemos vezető gazdaság-politikusa azzal indokolta a változást, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között ez nem tekinthető prioritásnak. Emellett hangsúlyozta, hogy különbséget kell tenni Görögország és Spanyolország között, mert a két ország nagyon eltérő gazdasági helyzetben van.
Alekszisz Ciprasz ugyanakkor kedd este a görög állami televíziónak adott interjúban azt mondta, hogy a jelenlegi európai erőviszonyokat meg lehet változtatni, ha év végén Spanyolországban a Podemos nyeri a parlamenti választásokat. Addig szeretne kormányon maradni, mondta Ciprasz.

A Podemos jelenleg a harmadik politikai erő Spanyolországban, de követelései az elmúlt hónapokban sokat finomodtak. Kezdetben még az eurózónából való kilépést sürgették, majd rugalmasságot kértek és az államadósság átütemezését, most pedig letettek erről. Elemzők szerint a párt elkezdte a politikai realitásokhoz igazítani a mondanivalóját.
(MTI)

Terror – Szerbiára támad az Iszlám Állam!

Belgrád – Olyan videofelvételt jelentettek meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet feltételezett tagjai, amelyben Szerbiát a Balkán központjaként és a szervezet első számú célpontjaként jelölték meg.
iá
A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint az internetre július 10-én feltöltött videó címe Mi vagyunk az iszlám kalifátus – kaszída. (A kaszída egy lírai arab műfaj.)
A bosnyák nyelvű felvétel szerint Szerbia után Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Albánia, Koszovó, Macedónia és Montenegró elfoglalását tűzte ki célul a dzsihadista szervezet.
A készítők sorra veszik a nyugat-balkáni országokat, és mindegyiknek üzennek néhány sorban.
“Örüljetek balkániak, jobb napok közelednek, eljönnek hozzátok a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus” – kezdődik a “mű”, amely Szerbiában az iszlám terjedését, Horvátországban a demokrácia bukását, Montenegróban területfoglalást jövendöl.
A készítők végül Barack Obama amerikai elnöknek azt üzenik: “Miénk a győzelem”.
A felvételt az önmagát népszerűsítő-tájékoztató portálnak minősítő Kalifátus Útja nevű internetes oldal YouTube-csatornáján osztották meg.
A portál célja az Iszlám Állam népszerűsítése, és legtöbbször dzsihádra (szent háborúra) szólító felhívásokat, valamint az IÁ harcát és katonáit dicsőítő felvételeket tesznek rajta közzé.
(MTI)

Azeri államfő: Európa spirituális és gazdasági válságba jutott

Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke nyilvánosan beszélt arról, hogy az európai integráció szükségtelenné vált, mert Európa már nem olyan hely, aminek normáihoz igazodni kellene.
Az államfő kijelentette, hogy Európa spirituális és gazdasági válságba jutott, emiatt Azerbajdzsán számára többé nem cél az európai integráció. A vezető szerint az integráció helyett a következő hónapokban az együttműködés új koncepcióját kell kidolgozni, ami már figyelembe veszi Európa demoralizált állapotát.
“Azerbajdzsán nem kötött társulási egyezményt az Európai Unióval, mert ma ez már nem érdekünk. Az együttműködésnek ez a formája nem egyenlőségen alapul, csak utasítások listáját jelentette.”
Alijev hangsúlyozta, hogy Azerbajdzsán nem hajlandó az Európai Uniónak alárendelt pozíciót felvenni, ehelyett egyszerű együttműködésben és partnerségben érdekelt, az ország nemzeti érdekei mentén. Az államfő egyben azt is kijelentette, hogy az európai integrációra nem fog sor kerülni, és ez a döntés mostanra véglegessé vált.
Az államfő szerint Azerbajdzsán tagsága az Európa Tanácsban alulmúlt minden várakozást, a tagsági viszony feltételeit a politikai elit az ország megalázásának, inzultálásának tekinti.
“Meddig akarják még inzultálni, megalázni az országunkat? A türelmünk véges. Van élet az Európa Tanács nélkül – eddig is volt, és ezután is lesz.”
Alijev szerint az Európai Unióhoz közeledés közepette minden esetben azt tapasztalták, hogy az megpróbálja ráerőltetni a nyugati normákat Azerbajdzsánra. Emellett igazságtalanságok sorával, kettős mércével találkoznak, és a nyugati politikusok az általuk hirdetett tolerancia ellenére sem tudják leplezni az iszlamofóbiát, ami náluk egy minden hitet elutasító, vallásellenes alapállásból fakad.
“Ha az szükséges, egy másik unióhoz fogunk csatlakozni, de nem mint alávetett fél, hanem mint egyenlő partner.”
Májusban Azerbajdzsán nem írta alá az Európai Unió keleti partnerség programjának közös nyilatkozatát. Ez a bizonyos “másik unió” pedig az Eurázsiai Gazdasági Unió, ami 2015 január 1-jével megkezdte működését, és ezzel megállt parancsolt az Európai Unió további terjeszkedésének.

http://hidfo.ru/2015/07/azeri-allamfo-europa-spiritualis-es-gazdasagi-valsagba-jutott/

Donbassz frontjain mára virradóan északon is megélénkélkült az élet.

drom
Donbassz frontjain mára virradóan északon is megélénkélkült az élet.
A luganszki szakaszon ismét komoly tüzérségi perpatvarok voltak Szcsasztyje latoraknavetősei és a Vjeszelaja Gora hegy milicistái között.
Krimszkojénál egész éjszakás vad lövöldözés volt a felek között.
Popasznaja környékéről hevesen ágyúzta a valcmanista latortüzérség az egykori debalcevoi katlan keleti vidékét.
Gorlovkánál a várostól délnyugati irányban ismét volt az éjjel valcmanista “tankparádé”! Most csak kettőt veszítettek a martalócok.
Avgyejevka latorjai mostanság nyugtalan éjszakákat élnek. Így történt ez mára virradóan is. Ismét népköztársasági rohamcsapatok zaklatták őket.

Marjinykánál folyamatos harcok vannak tegnap délelőtt óta.
Donyeck északi peremén heves lövöldözés volt egész éjjel. A város több lakókerületét is ágyúzta tegnap dél óta ma reggelig a martalóchorda.
https://balrad.wordpress.com/2015/07/15/donbassz-39/

Német sajtó: terroristák miatt eshet szét Ukrajna

Államellenes szervezkedésről ír a német sajtó a Munkács térségében zajló lövöldözések és robbantásos merényletek kapcsán. A Der Spiegel szerint Ukrajna darabokra hullhat.
A német napilap szerint mostanra az államhatalom elleni fegyveres lázadás jegyeit mutatják az Ukrajnában zajló események, és azok a szélsőséges csoportok, melyeket korábban Kijev a Donbassz régióban zajló háború miatt fegyverzett fel, most az állam ellen fordulnak, és a Jobb Szektor új frontot nyithat Ukrajnában. A Der Spiegel szerint fokozott aggodalomra ad okot, hogy az események alig 40 kilométerre a magyar határ mellett történnek, emiatt “egy újabb kisebbség is érintetté válhat a fegyveres harcokban”, ami Ukrajna széthullásához vezethet.
A Jobb Szektor fegyveresei július 11-én keveredtek összeütközésbe a rendfenntartással. Az összecsapás során gránátvetők és gépkarabélyok is előkerültek, és 3 ember életét veszítette, 13-an megsérültek. A Jobb Szektor az eset után gyakorlatilag hadat üzent az ukrán hatóságoknak. A csoport az első összecsapásokat követően bejelentette, hogy a most hatalmon lévő politikusok miatt “halt el egy nemzeti forradalom”, ezért megszálló erőnek tekintik őket.
“Nemzet forradalom” azonban soha nem is kezdődött Ukrajnában: a Jobb Szektort abból a célból juttatták – először illegális úton – fegyverekhez, hogy közreműködjenek az államhatalom eltávolításában. A szervezet 2013-14 fordulóján közreműködött a legitim kormány eltávolításában, mert abba a hitbe ringatták, hogy nyers erővel képes lesz majd hatalomra jutni a kormány eltávolítását követően. Ehelyett a nyugati országok saját embereiket ismerték el legitim kormánynak, a Jobb Szektor pedig terrorista csoporttá vált, amivel korábbi támogatói is szembefordultak.
Az orosz sajtó már a kijevi puccs idején nyíltan beszélt arról, hogy nyugati titkosszolgálatok fegyverekhez juttatták a Jobb Szektor tagjait. Az Európai Unió azonban mindaddig szemet hunyt a csoport működése felett, ameddig az hozzájárult a nyugatbarát kormány hatalomra jutásához. A Der Spiegel most emlékeztet arra, hogy Dimitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője korábban már figyelmeztette a hatalmon lévő politikusokat, hogy az ő pozícióhoz jutásukkal “a forradalom még nem ért véget”, emiatt a kormány hatalmas hibát követett el azzal, hogy fegyverekhez juttatta a Jobb Szektor tagjait. Dimitrij Jaros Oroszországban terroristaként van nyilvántartva, a Jobb Szektor működését pedig az orosz felkelések leverésébe bekapcsolódásuk, majd az első tömegsírok megtalálását követően betiltották.
http://hidfo.ru/2015/07/nemet-sajto-terroristak-miatt-eshet-szet-ukrajna/

Kárpátalja: banditaharcnak indult, de…

Nagyon úgy tűnik, hogy Maradék-Ukrajna jelenlegi LEGFŐBB gondját napjainkban Donbassz mellett Kárpátalja adja. Az egyszerű munkácsi banditaösszecsapás olyan hullámokat kezd verni, ami kezd lassan túlnőni sima ukrán belügyön. Ugyanakkor a kijevi hatalom elkapkodott-másrészt pedig határozottan rossz lépései a kárpátaljai helyzet kezelésére olyan válságot eredményezett, ami már a hatalom csúcsait remegteti.
muszl
Valcman elhamarkodottan kiszivárogtatott elgondolásai kijevi kormányberkekben is komoly ellenérzéseket váltott ki. A Jacenyjuk adminisztráció szemmel láthatóan szembe megy az elnökivel. Ugyanakkor pipogya lépések botor és elbaltázott sorozatát lépték meg. A Jobb Szektor ugyan ugrik a valcmani lehetőségre, ám ereje kevés az ajándék birtokbavételéhez, viszont zűrzavar keltéséhez éppen elgendő.
Valcman is rájött a hülyeségeire!-de már késő. Ma már a fél világ a kijevi rezsim ballépéseit taglalgatja. A lehetőségeket, az eshetőségeket, és a következményeket. Az alábbi rövid idézet egy nagyon hosszú elemzésből származik.
(http://topwar.ru/78859-strana-404-zakarpate-kak-rassadnik-separatizma)
“Есть все основания полагать, что между венгерскими и украинскими спецслужбами существовала негласная договоренность: Киев не вмешивается в дела Закарпатья, в первую очередь венгерской общины, а Будапешт не вдается в подробности внутриполитических игр в Киеве. Но в свете последних событий все меняется.”
“Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a magyar és az ukrán titkosszolgálatok szóban azért megegyeztek: Kijev nem foglalkozik Kárpátalja ügyeivel, elsősorban is nem foglalkozik a magyar közösséggel, és cserébe Budapest nem fogja firtatni a Kijevben zajló belső politikai játszma részleteit.”
Ám az idő és a történések már túlhaladtak a feltételezéseken. Olyannyira, hogy a Podkarpatszkoj Rusz (a Kárpáti Ruszinok Köztársasága) vezetője Petro Gecko hivatalos oldalán megjelent bejegyzés a kárpátaljai helyzet nagyon komoly elmérgesedésére is rávilágít.
A kárpátaljai ruszin szervezetek Koordinációs Tanácsa és Nemzetközi Közgyűlése mára virradóan közös nyilatkozatot adott ki a Kárpátalján kialakult helyzetről.
Tekintettel a szöveg hosszára, annak szó szerinti fordítására nem vállalkozhatunk, viszont “rövidített, lényeges, magyarított” változatát közzétesszük.)
“Határozottan elítéljük a Jobb Szektor Kárpátalja destabilizálására tett erőszakos kísérleteit, amellyel szeretnék megszerezni a régió feletti ellenőrzést. A PSz által végrehajtott terrorcselekmények a hivatalos hatalom ellen irányulnak Kárpátalján.
Ebben a helyzetben MI SZOLIDARITÁST VÁLLALUNK a központi és regionális hatóságokkal annak érdekében, hogy sikerrel legyenek képesek fellépni a térség destabilizálása ellen, és hogy képesek legyenek megakadályozni a szélsőséges nacionalista és pro-fasiszta szervezetek működését.
A kormány (Kijev) számíthat a kárpátaljai ruszinok Koordinációs Tanácsának és Nemzetközi Közgyűlésének közreműködésére a régióban működő szélsőséges szervezetek ténykedésének visszaszorítására tett erőfeszítések sikere érdekében.
A Munkácson történt fegyveres konfliktus magyar és ruszin áldozatokat is követelt. Ez a tény pedig arra utal, hogy a szélsőséges szervezetek-köztük a Jobb Szektorral-politikai térnyerése a Kárpátalján élő nemzeti kisebbségek elleni népirtáshoz vezethetnek.
Kifejezzük abbéli szándékunkat, hogy szervezeteink minden lehetséges segítséget megadunk a központi és regionális adminisztrációnak a fenyegetés elhárításához.
Egyetértünk és szolidárisak vagyunk a kijevi kormány belügyminisztériumának intézkedéseivel, amelyekkel megakadályozták az illegális hatalomátvételt Kárpátalján.”
(A teljes eredeti szöveg itt: http://getsko-p.livejournal.com/565459.html)


https://balrad.wordpress.com/2015/07/15/karpatalja-banditaharcnak-indult-de/

55 millióért hallgatott a parlament néma leventéje

Íme a T. Ház legcsendesebb tagja! Bíró Márktól (Fidesz) távol állnak a parlamenti szópárbajok, hiszen eddig még egyszer sem szólalt fel.
bíró
Az Országgyűlés néma leventéje pedig nem is újonc már. Még 2010-ben választották be, vagyis öt év is kevés volt neki, hogy valami fontos problémára hívja fel a figyelmet.
Ennek ellenére a kormánypárti képviselő felmarkolta a neki járó fizetést és juttatást, s nem is kis összegbe került az adófizetőknek. Az előző ciklusban Nógrád megyei listáról jutott be, ezért négy éven át havi 394 230 forintos alapfizetése mellé 414 ezres választókerületi pótlékot is kapott, hozzá a 116 ezer forintos lakhatási támogatást. Az új ciklusban pedig havi bruttó 748 ezer forintos fizetésért „intézi” az ország ügyeit. Így a Blikk számítása szerint a fél évtized alatt Bíró közel 55 millió forintot kapott az Országgyűléstől – annyit, amennyit a most 241,6 ezres bruttó havi fizetésért robotoló átlagember éppen 19 év alatt rak össze. Ám mivel a honatyák munkatársait, laptopját, de akár irodáját is fizetik a közösből, Bíró után az egyéb költségekre újabb tízmilliók mehettek el.
Tény, hogy a parlament nemcsak a vitákból áll, de egyéb más fronton sem tűnik a munka hősének a képviselő. Jelenleg csak egy bizottság (honvédelmi) tagja, ami minimálisan elvárt. Frakciótisztsége nincs, s a háttérfeladatok ellátásában sem jeleskedik – legalábbis a parlamenti honlap adatai szerint. Bíró öt év alatt tíz indítványt nyújtott be, míg a legtöbb társa ennek alaphangon 10-20 szorosát; de például az MSZP-s Demeter Márta – aki első évét tölti a T. Házban – egy év alatt 396-ot.
(blikk)