Államellenes szervezkedésről ír a német sajtó a Munkács térségében zajló lövöldözések és robbantásos merényletek kapcsán. A Der Spiegel szerint Ukrajna darabokra hullhat.
A német napilap szerint mostanra az államhatalom elleni fegyveres lázadás jegyeit mutatják az Ukrajnában zajló események, és azok a szélsőséges csoportok, melyeket korábban Kijev a Donbassz régióban zajló háború miatt fegyverzett fel, most az állam ellen fordulnak, és a Jobb Szektor új frontot nyithat Ukrajnában. A Der Spiegel szerint fokozott aggodalomra ad okot, hogy az események alig 40 kilométerre a magyar határ mellett történnek, emiatt “egy újabb kisebbség is érintetté válhat a fegyveres harcokban”, ami Ukrajna széthullásához vezethet.
A Jobb Szektor fegyveresei július 11-én keveredtek összeütközésbe a rendfenntartással. Az összecsapás során gránátvetők és gépkarabélyok is előkerültek, és 3 ember életét veszítette, 13-an megsérültek. A Jobb Szektor az eset után gyakorlatilag hadat üzent az ukrán hatóságoknak. A csoport az első összecsapásokat követően bejelentette, hogy a most hatalmon lévő politikusok miatt “halt el egy nemzeti forradalom”, ezért megszálló erőnek tekintik őket.
“Nemzet forradalom” azonban soha nem is kezdődött Ukrajnában: a Jobb Szektort abból a célból juttatták – először illegális úton – fegyverekhez, hogy közreműködjenek az államhatalom eltávolításában. A szervezet 2013-14 fordulóján közreműködött a legitim kormány eltávolításában, mert abba a hitbe ringatták, hogy nyers erővel képes lesz majd hatalomra jutni a kormány eltávolítását követően. Ehelyett a nyugati országok saját embereiket ismerték el legitim kormánynak, a Jobb Szektor pedig terrorista csoporttá vált, amivel korábbi támogatói is szembefordultak.
Az orosz sajtó már a kijevi puccs idején nyíltan beszélt arról, hogy nyugati titkosszolgálatok fegyverekhez juttatták a Jobb Szektor tagjait. Az Európai Unió azonban mindaddig szemet hunyt a csoport működése felett, ameddig az hozzájárult a nyugatbarát kormány hatalomra jutásához. A Der Spiegel most emlékeztet arra, hogy Dimitrij Jaros, a Jobb Szektor vezetője korábban már figyelmeztette a hatalmon lévő politikusokat, hogy az ő pozícióhoz jutásukkal “a forradalom még nem ért véget”, emiatt a kormány hatalmas hibát követett el azzal, hogy fegyverekhez juttatta a Jobb Szektor tagjait. Dimitrij Jaros Oroszországban terroristaként van nyilvántartva, a Jobb Szektor működését pedig az orosz felkelések leverésébe bekapcsolódásuk, majd az első tömegsírok megtalálását követően betiltották.
http://hidfo.ru/2015/07/nemet-sajto-terroristak-miatt-eshet-szet-ukrajna/