2019. november 21., csütörtök

Ária nemzetek Közép-Ázsiában

A kurd nyelvű cím magyar fordítása; Ária nemzetek – Kurdisztánban, Iránban, Afganisztánban, Pakisztánban, Tadzsikisztánban és Indiában

Szőke, kék szemű gyermekek a Közel és Közép-Keleten… De mindegyikük arcára kiíródott hazájuk és népük keserű sorsa. Különösen a kurd gyerekekén.
A kurdok, csakúgy mint a perzsa és más iráni indo-iráni nyelvek beszélői,- az árja törzsek leszármazottai, akik közép-ázsiai nagy sztyeppékről vándoroltak délre, jelenlegi lakhelyükre az I.e. II. évezredben. Sok kurd visszavezeti még származását a médekhez és a Perzsa-Méd Birodalomhoz is.
A Szíriát lakó kurdok úgy gondolják, hogy méd és szkíta eredetűek, sok örmény és szemita elemet felszívva.
A kurdok, mint etnikai csoport a középkorban jelentek meg.
A kurdok az idők folyamán számtalan hírességet adtak a történelemnek. Az egyik leghíresebb kurd, Szaladin szultán és hadvezér, aki Egyiptom és Szíria ura volt.
‘An-Nászír Szaláh ad-Dín Júszuf ibn Ajjúb, egyszerűsítve Szaladin (Tikrit, 1137 – Damaszkusz, 1193. március 4.) kurd származású egyiptomi hadvezér, Egyiptom és Szíria első szultánja, az Ajjúbida Birodalom megalapítója, a világtörténelem egyik legtehetségesebb hadura.
A muzulmánok egyik legnagyobb hőse, neki sikerült ugyanis – hol békésen, hol fegyverrel – összekovácsolnia az egymással régóta viaskodó muszlim államokat.
A Közel-Kelet egyesítése után birodalmának óriási haderejével a keresztesek alapította Jeruzsálemi Királyság ellen fordult. Első nagy szentföldi győzelmét Hattín szarvainál aratta 1187-ben, nem sokkal később pedig magát a szent várost is sikerült bevennie.
Szaladin szultán kiváló hadvezér és igazságos uralkodó hírében állt már életében is. A keresztesekkel vívott háborúk során bizonyított lovagiasságának köszönhetően nagy és méltó ellenfélként maradt meg az európai emlékezetben. Kortársai szerint mindezek mellett rendkívül adakozó is volt.’ (Wiki nyomán)
A kurdok a XXI.-ik században többnyire a Kurdisztán néven ismert régióban élnek, amely magában foglalja Törökország, Szíria, Irán, Irak és Örményország szomszédos részeit. A Kurd nyelv, az indoeurópai nyelvek iráni ágának tagja.
A Wiki szerint a XXI. századi teljes kurd népesség; 40 millió fő. Ebből: 16.640.000. él Törökországban, 7.600.000.-en Iránban, 6.530.000.-en Irakban és 2.220.000.-en pedig Észak-Szíriában. A többiek szétszórtan élnek Nyugat-Európában, Amerikában, s a világ többi országában. – Igazán megérdemelné már ez a nép, hogy végre saját állama legyen.
Szabad Riport